Reportaže

Dan pojutrišnjem

Svet se je ustavil. Dobesedno. Ena največjih zdravstvenih kriz v zgodovini človeštva, ki se je dotaknila prav vsakega izmed nas, je obenem povzročila precejšnje zaplete tudi v avtomobilskem svetu. Ter sprožila precej pereče vprašanje, kakšen bo avtomobilski vsakdan v prihodnje. A ker nimamo ravno vedeževalskega daru Babe Vange (okej, saj ga tudi ona sama ni imela), lahko zgolj domnevamo, kaj prihaja pojutrišnjem. Ob tem se verjetno marsikdo izmed nas sprašuje tudi to, če se počasi končuje era požrešnih športno uporabnih križancev ter vsesplošna obsedenost za (»malo« rabljenimi) premijskimi izdelki.

V iskanju svobode

Pravijo, da se bo svet, kot smo ga poznali, dodobra spremenil. Seveda tudi na avtomobilskem področju. Okej, to sicer ne pomeni, da se bo ljudem drastično spremenil okus, zaradi česar bi se povsem spremenile dosedanje modne smernice. Ali da bi kupci trikrake zvezde v duhu vsesplošnega racionalizma, ki nas vsekakor čaka, pričeli množično drveti v Dacijine salone. Ah, dajte no! Pri tem se tudi dojemanje prestiža ne bo kaj prida spremenilo. Želite dokaz? Znamka Rolls Royce, ki je že pred drugo svetovno vojno veljala za pojem imenitnosti in prelestnega prestiža, tudi kasneje v povojnem obdobju, ko Evropa po prebroditvi ene najhujših svetovnih tragedij ni ravno hlastala po (pre)dragih luksuznih dobrinah, ni izgubila niti delčka svojega gosposkega imidža. Pa je bila svetovna vojna precej večji šok za človeštvo, kot je tokratna pandemija!

PEUGEOT 2008 01Kakorkoli že, ob tem sem skoraj prepričan, da se tudi v post-koronavirusnem obdobju ljubezen do SUV vozil ne bo kaj prida ohladila. In ne le to! V obdobju, ko bomo lahko (do)končno zapustili svoje »karantenske« kotičke ter dodobra razširili krila izven meja svojih občin, bosta še kako cenjena svoboda in pustolovski duh, kar menda še najbolje omogočajo – tako nas vsaj že dve desetletji prepričujejo avtomobilski proizvajalci – ravno športno uporabni križanci. V ljudeh, ki bodo še kako želeli pobegniti daleč od svojih domov, kjer so ždeli nekaj zadnjih tednov, se bo namreč naenkrat predramilo neizmerno avanturistično razpoloženje. Svoj prosti čas pa bodo želeli preživeti tudi onkraj utrjenih poti.

Resda pa pri tovrstnem iskanju svojega »notranjega Indiana Jonesa« (ali če želite v novodobnem duhu enakopravnosti – »notranje Lare Croft«) ljudje ne bodo potrebovali ravno najbolj klenih terenskih džipov. Saj veste, takšnih z izjemno zmogljivim štirikolesnim pogonom z reduktorjem ter preštevilnimi elektroniziranimi terenskimi pripomočki, za katere še prodajalec v salonu ne ve čisto točno, čemu so sploh namenjeni. Ne, veliki večini zadošča v praksi že povsem osnoven dvokolesno gnani »rad-bi-bil« terenec, ki se ponaša zgolj z malenkost višjim karoserijskim odmikom od tal, kar pripomore k manj stresni vožnji na kakšnem bolj utrujenem makadamu, ki vodi do bližnje izletniške točke. Pravite, naj gredo po tisti poti raje peš? Pa saj imate čisto prav!

Manj je več

Športno uporabni »manekeni«, ki se v zadnjih letih množijo kot posredniki pri nabavi zaščitnih mask iz Kitajske, bi tako lahko v naslednjem desetletju že zgolj zaradi svoje modnosti še vedno vladali na avtomobilskem prestolu. Vendar pa bodo zaradi neizbežne gospodarske krize ter recesije, ki se že sedaj plazi naokoli, precej bolj do izraza prišli tisti nekoliko cenejši (a nikakor ceneni!) modeli. Avtomobili, ki bodo še dovolj racionalni, a bodo znali s svojo trendovsko zasnovo pobožati duše njihovih voznikov. Pa pri tem ni nujno, da zgolj zaradi imenitnega leska emblema na maski!

V tovrstno formulo morda še najbolj spadajo predstavniki t.i. segmenta B-SUV, ki so se še pred tokratno pandemijo koronavirusa dodobra razpasli po stari celini. Avtomobili, kot so Captur, Juke, Kona, Stonic, T-Cross namreč veljajo za najbolj zaželene nove štirikolesnike med evropskimi kupci, zato ne čudi, da postajajo že zgolj zaradi rivalstva čedalje bolj prepričljivi. Ter celo dovolj všečni, da za njimi pogledujejo celo tisti, ki jim je bilo do sedaj prav malo mar za tovrstna vozila (beri: SUV dvomljivci).

Francoska ofenziva

V zadnjem obdobju sta prišla na trg tudi izjemno zanimiva predstavnika, ki bi znala še najbolj razburkati ta avtomobilski segment. Novi generaciji Francozov (beri: Renault Captur, Peugeot 2008) sta obenem dober pokazatelj, v katero smer se razvijajo tovrstni križanci, pri katerih niti slučajno ne moremo več govoriti o avtomobilih za »penziče«. Niti slučajno!

PEUGEOT 2008 03Če so namreč omenjeni športno uporabni križanci še pred časom nagovarjali v največji meri zgolj ZPIZ populacijo (saj veste – višje sedenje, dovolj kompaktnih zunanjih mer, ipd.), pa sedaj postajajo precej bolj družinsko uporabni. Na to kažejo že malce bolj odrasle zunanje mere, s čimer se približujejo razredu višje (npr. proti Qashqaiju) ter posledično dobrodušneje odmerjena notranja prostornost, ki bi znala zadovoljiti veliko večino povprečnih (slovenskih) družin. Pravite, da vam 422-litrski (Captur) oziroma 434-litrski (2008) prtljažnik ne zadošča? Ah, dajte no, kolikokrat pa ga sploh napolnite (če seveda doma nimate povsem malih otročajev, ki še potrebujejo voziček, stajico ter polovico oddelka za najmlajše iz Baby Centra)?

Že stari Rimljani so znali pred okrog dvema tisočletjema izustiti marsikaj pametnega, med drugim tudi to, da se o okusih ne razpravlja, a je vendarle moč ugotoviti, da so tile novi križanci všečni veliki večini bežnih opazovalcev. Seveda pa ne prav vsem, da ne bo pomote. Pri tem sta ravno prej omenjena Francoza v tem elementu naredila pravi kvantni preskok od predhodnikov – še posebej to velja pri »levčku«. Ter vrgla rokavico v obraz celo tistim rivalom, ki se ponašajo z malce bolj imenitnim leskom značke na maski (npr. kakšnemu Audiju Q2).

Pravite, da se razlike s premijskimi proizvajalci še najbolj vidijo v notranjosti? Morda. Ampak dandanašnje možnosti digitalizacije znajo ustvariti precej zanimivo okolje (npr. digitalni Peugeotovi merilniki), ob katerem deluje že 5 let star Range Roverjev Evoque malce … otožno. Da o izboljšanem izboru notranjih materialov pri Capturju niti ne govorim. Primerjajte zgolj slednjega s paketom Initiale Paris s kakšnim skoraj dvakrat dražjim Minijem Countryman in vse vam bo jasno. Res pa je ob tem le potrebno priznati, da se tudi premijske znamke še kako trudijo, da bi obdržale svoje kupce še s čim več (npr. pri voznih lastnostih, motornih opcijah ipd.) kot zgolj z gosposko avreolo značke, zato ponujajo čedalje bolj prepričljive izdelke. A kaj, ko s svojimi cenami pretiravajo v enakem obsegu kot nepremičninske agencije v centru Ljubljane.

Hja, verjetno bo tokratna kriza vsaj malce poskrbela za umirjanje cen, ki so v zadnjem času povsem zblaznele – če ne drugje, vsaj v razredu »plebejskih« premijskih malih križancev. Pri slednjih gre sicer za primerke z začetka ponudbe luksuznih proizvajalcev, po katerih premožnejši (ki bodo to ostali tudi po korona epidemiji) ne pogledujejo, saj so za njih prepoceni, nagovarjajo pa vse tiste nastopače, ki jim je značka daleč najbolj pomembna. In ravno slednjih bo po krizi verjetno kar nekaj manj kot pred njo!

Renault vs. Peugeot

Kdor bo kupoval v nepremijskem razredu B-SUV in za začetek izločil rivale, kot so Volkswagen T-Cross, Škoda Kamiq, Seat Arona, Mazda CX-3, Hyundai Kona ter nenazadnje celo čisto svežo Ford Pumo, da bi se na koncu odločal med Francozoma, ne bo kaj dosti zgrešil. Vsak na svojem področju ponuja drugačen slog (zunanja in notranja oblika, možnost prilagoditev okusu, ipd.), a sta si vseeno precej bolj podobna, kot se to zdi na prvi pogled. Pa naj gre za občutke med vožnjo ali pa za dokaj podoben izbor motorizacije. Pri čemer je vsaj pri menjalni avtomatiki Peugeot v rahli prednosti (EAT-8).

Vseeno pa razlike so, kar se še najbolj kaže pri multimedijski napravi. Ta je pri Capturju precej bolj odzivna in dodelana, enako je tudi pri notranji prilagodljivosti, kjer je Renault zopet nekoliko v prednosti (pomična zadnja klop). V vožnji povprečen uporabnik ne bo zaznal pretiranih razlik, a je Peugeotov levček med ovinki le malce bolj agilen od svojega sonarodnjaka. Bi si pa oba zaslužila malce bolj odziven volanski mehanizem, saj je ta pri obeh nekoliko preveč odtujen, ko gre za podajanje informacij. V tem elementu so Germani le v prednosti.

Motorji? Četudi se ne sliši najbolj racionalno, je bolje pogledovati h krepkejšim, ki bi znali biti v končni fazi tudi bolj učinkoviti. A je pri alternativnih pogonih v veliki prednosti Peugeot, ki že ponuja tudi električno verzijo.

Aktualna pandemija nas je opomnila, da so lahko drastične spremembe, ki v vseh pogledih vplivajo na naše življenje, povsem hipne oziroma se zgodijo dobesedno čez noč, zaradi česar bi posledično lahko postal celo naš odnos do okolja in onesnaženosti manj ignorantski, kot je bil še do pred kratkim. Nenazadnje se to zna pokazati že s tem, da bo marsikdo pričel pogledovati k precej manjšim (in varčnejšim) avtomobilom, pri čemer bi jih znal zadovoljiti že čisto povprečen predstavnik razreda manjših križancev, ki ga do sedaj v svojem »malo« rabljenem X5 ali Q7 iz uvoza ne bi niti povohali. Bomo videli …

Tekst in foto: Urban Acman.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Dan pojutrišnjem"


Ivan36
2 leta 9 meseci nazaj

Lepo napisano ampak : “pri čemer bi jih znal zadovoljiti že čisto povprečen predstavnik razreda manjših križancev, ki ga do sedaj v svojem »malo« rabljenem X5 ali Q7 iz uvoza ne bi niti povohali. Bomo videli” Torej, da se zmanjša UVOZ telih Premium SUV za drobiž je , da se zavarovanje le teh dvigne na 2500€ letno! Sedaj tistih 980€ vsak plača, da ima večjega! Naprimer v IT je Punto 1,2 kar 600€, zavarovanje pri nas 80€ !

 
Dodana vrednost
Enak in drugačen