Reportaže

Kjer so pomembne le številke

Mercedes je gromozansko gmoto kovine, model GLE Coupe, v prodajne salone pripeljal ravno pravi čas. Sodeč po izjavah slovenskih veljakov je finančne krize konec, zato je leto 2016 idealen čas za nakup tega monstruma, ki na cesti nedvomno izstopa. Že na daleč sporoča, da ni niti majhen niti poceni, navsezadnje pa, kljub vgrajenemu dizelskemu agregatu, ni niti varčen.

Dejstva

Mercedes-Benz GLE Coupe 350 d_4Se spomnite Petrove kategorizacije ljudi v testu edinega tekmeca in pionirja te vrste športnih terencev, BMW-ja X6? Kratka obnova: obstajajo tri skupine ljudi. Prva po kupejevsko naravnanih masivnih športnih terencih nenehno udriha in kot ruski ustroj z negativno propagando ustvarja nemir na internetnih forumih, druga skupina si skoraj neuporabnega terenca želi, ampak si ga ne more privoščiti. Tretja skupina takšnega terenca dejansko ne potrebuje, a si ga lahko privošči in z njim želi svetu pokazati, da ji je v življenju uspelo. Enaka razvrstitev se pojavi tudi v primeru ene izmed zadnjih stvaritev Mercedes-Benzovega napada na vsak avtomobilski segment.

GLE Coupe vstopa tja, kjer je bil samo en kralj – BMW X6. Njegova vladavina je bila tako brezkompromisna, da so se Bavarci odločili in jo razširili še na manjšega X4. A v Sttugartu se s tako razporeditvijo moči ne strinjajo, zato GLE Coupe ni običajen predstavnik nesmiselnega avtomobilskega razreda. S pompozno zunanjostjo, nad katero je bdel Robert Lešnik, športno utesnjeno notranjostjo in tehnološkimi biseri zapira usta celo nekaterim izmed prej omenjenih forumskih nejevoljnežev.

Številke

GLE Coupe svoj obstoj v največji meri opravičuje s številkami. Če spregledamo nakupno ceno, ki preseže 112 evrskih tisočakov, je glavni adut njegova velikost. Ni velik, ogromen je. V dolžino meri še dokaj Mercedes-Benz GLE Coupe 350 d_11sprejemljivih 4.900 milimetrov, a je širok preko dveh metrov. K njegovi pokončni drži močno pripomorejo 21-palčna platišča in ogromna diamantna maska. Ni kaj, težko ga je spregledati. Sam se stokrat raje ozrem za kakšnim razredom S, a ljudje so dandanes povsem nori na tisoč in eno izpeljanko športnega terenca. Toda, glej ga zlomka, kljub svojim dimenzijam je v potniški kabini ravno obratno.

Majhen volanski obroč že takoj napoveduje kam so zavili pri Mercedes-Benzu. Športen značaj mu dajejo (preveč) utesnjena notranjost, nizko postavljena strešna linija in trdo nastavljeno podvozje. Zaradi kombinacije vseh teh elementov so me med vožnjo navdajali različni občutki: sedel sem visoko v športnem terencu, a se kljub temu nisem peljal udobno in sproščeno. Nenehno se mi je po glavi podilo vprašanje, zakaj se moram vendar stiskati tam notri. Če bi želel imeti športnen občutek, bi si kupil športen avto, v terencu pa se želim prevažati udobno, imeti dovolj prostora in biti ”frej”.

Motorni biser

Poleg že poznanega in dodobra preizkušenega štirikolesnega pogona 4Matic je bil v mojih očeh glavna zvezda avta trilitrski dizelski šestvaljnik s 190 kilovati in 620 njutnmetri navora. Skupaj z 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom sestavljata odličen paket, ki navduši v vseh pogledih. 2.250-kilogramska zver presenetljivo hitro skoči in dosega hvale vredne hitrosti, samodejni menjalnik pa s svojo umetno pametjo nikoli ne zgreši. Lahko ga presenetiš s še tako zahtevno situacijo, hipoma se odzove in odreagira, kot se to od njega pričakuje.Mercedes-Benz GLE Coupe 350 d_10

Ima pa očitno masa velik vpliv na vozne lastnosti. Med vožnjo deluje lahkotno in samozavestno, dokler ga ne zmoti kakšna luknja ali neravnina. Ob prvem stiku, ko se je celotna karoserija zvila, sem mislil, da me je premaknilo za vsaj pol metra na nasprotni pas. Strašljivo in nič zabavno. Šokiran sem ugotovil, da se mu to rado zgodi, med vožnjo se nenadoma popolnoma strese in vsaj mene, za volanom, vsakič znova tudi nekoliko prestraši. Ob poplavi najnovejših tehnologij – GLE Coupe ima v sebi že zametke samodejne vožnje – je takšen odziv nedopusten. Stvar se mi je zdela tako čudna, da sem se pozanimal še pri ostalih novinarskih kolegih, od katerih imajo nekateri še bistveno več izkušenj, in vsi so potrdili moja opažanja.

Prestol

Mercedes-Benz GLE Coupe ima nedvomno svoj čar. Spada v razred, kjer ni veliko tekmecev, a je izredno zanimiv širši publiki. Tako motoriziran bo navdušil prav vsakogar, žal pa se na cesti v primerjavi z bavarskim tekmecem obnese slabše. A je po drugi strani v mojih očeh lepši in še bolj nastopaški, kar je konec koncev zelo pomembna stvar v tem cenovnem segmentu.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Kjer so pomembne le številke"


fantom
4 leta 4 meseci nazaj

spredaj všečen, zadaj in pa bočna linija …….. kar se tiče pa finančne krize pa mislim da je slo veljaki niso občutili v negativnem smislu kod vsi ostali ljudje ampak ravno obratno.

4 leta 4 meseci nazaj

Varčen takšen avto ne more biti, si pa deli veliko komponent z e limuzino. Visok, širok, težak, široke gume, diferencial… glavna stvar je pa ta da se stalno poganjajo štiri kolesa-mislim da pri običajni vožnji v razmerju 40s:60z, kar je energijsko veliko bolj potratno kot samo pogon spredaj ali pa “fake” štirikolesni pogon 90s:10z. Je pa toliko bolj zabavno in varno za vozit. Pogrešam sliko z odprto havbo. 😉
Septembra pride še zanimivi glc coupe.

 
Tudi slovenski motoristi reševalci zdaj bolj varni na cesti
Dva milimetra razlike lahko spremenita vse