Reportaže

Lovci na veter

Kadar me zanima vremenska napoved, pokličem Matjaža. Ne mislim na osnovne stvari, če bo deževalo ali bo sončno, ampak na konkretne podatke: iz katere smeri prihajajo spremembe, kdaj lahko pričakujem prve kaplje in kako hudo bo.

Matjaž in njegovi prijatelji in znanci, ki jih v šali zdaj imenujem kar lovci na veter, so pred koncem tedna ali prazniki običajno na vroči liniji za izmenjavo in kritično obdelavo najbolj aktualnih podatkov vseh mogočih vremenskih modelov. Ker so – saj razumete – eni bolj zanesljivi za Slovenijo, drugi za Istro in tretji za Italijo. Za razliko od večine smrtnikov jih manj zanimajo količina padavin in temperature, so pa toliko bolj osredotočeni na smer in moč vetra, da temu primerno prilagodijo lokacijo. Pa seveda urnik: od katere ure naprej bo pihalo in kakšno je časovno okno, v katerem bi lahko optimalno izkoristili moč vetra.

Kajtanje, foilanje, deskanje…

Ford Tourneo Courier Wind Foil Berlingo Rifter_-9
Nekdo bo prevažal zabojčke jagod, drugi orodje za obrezovanje drevja, Matjaž pa potrebuje prostor za športno opremo.

“Izkoristili za kaj?” se verjetno sprašujete na tej točki. Za skupek športov na vodi, ki vključujejo nešteto rekvizitov, med katerimi so navadno deske različnih velikosti in oblik ter nekakšno jadro ali napihnjeno platno, s katerim lovijo veter za drsenje na ali nad vodno gladino. Če niste eden njih, imate verjetno podobne probleme z ločevanjem med kajtanjem, foilanjem, če nam je že surfanje s klasičnim jadrom vsaj približno znano.

So tista skupina, ki jo tržniki zadnja leta označujejo za kupce z aktivnim življenjskim slogom oziroma poenostavljeno aktivne kupce. Pa naj na tem mestu dodam, da se mi je tovrstna oznaka vedno zdela malo privlečena za lase, sploh ker je bila navadno opremljena s fotografijami odlično opremljenih rekreativnih športnikov. Mar nismo vsi, ki se vozimo z avtomobili, aktivni v smislu premikanja z ene na drugo točko? Seveda nekateri potrebujejo prostor za športne pripomočke, ampak pod črto niti ni tako pomembno, kaj in koliko vozimo v prtljažniku – nekdo bo pač prevažal zabojčke jagod, drugi orodje za obrezovanje drevja, tretji pa dve kolesi – vsi potrebujemo avtomobil in ravno prav prostora.

Obdobje sprememb

Nabor avtomobilskih modelov se je v preteklem desetletju občutno spremenil. Športni terenci oziroma križanci so sicer postali izbira številka ena, hkrati pa ne zmorejo nadomestiti uporabnosti nekdaj zelo cenjenih enoprostorcev, kjer nismo poznali stiske s prostorom. Njihova ponudba se je na račun poslovnih odločitev proizvajalcev močno skrčila, povpraševanje pa je ostalo. Tudi za Fordom je nekaj let burnih let, v katerih se je poslovilo precej priljubljenih modelov.

Ford Tourneo Courier Wind Foil Berlingo Rifter_-16


Ime Courier je del Fordove družine že vse od petdesetih let preteklega stoletja, a je bil avtomobil s takšno oznako na začetku precej drugačne oblike – predstavljajte si velik zaobljen karavan z zaprtimi zadnjimi stranskimi stekli in obilico prostora za dostavo namesto potniške klopi v drugi vrsti sedežev. Po dobrem desetletju predaha so Courier v sedemdesetih letih uporabili za oznako poltovornjaka, ki so ga pri Fordu proizvajali v tesnem sodelovanju z Mazdo. Pred desetimi leti pa so ga v Evropi ponovno obudili za oznako najmanjšega dostavnika v Fordovi modelni paleti. Njegova potniška izvedenka Tourneo Courier je bila v prvi generaciji le malo bolj nališpan dostavnik z več stekla in potniških sedežev, a se je to z naslednjo generacijo dodobra spremenilo.

Pomembno vlogo pri tem ima njegov prehod na drugačno platformo, s Fiestine se je namreč preselil na enako, kot jo ima križanec Puma. S tem je po svoji zasnovi postal bolj enakovreden osebnim avtomobilom, hkrati pa so se razvojniki osredotočili na uporabnike, ki želijo v skladu s svojimi potrebami čim bolj izkoristiti prostor v notranjosti. Posledično je Tourneo Courier poln podrobnosti, ki olajšajo dnevne obveznosti in zabavne aktivnosti potnikov.


Ford Tourneo Courier Wind Foil Berlingo Rifter_-12
Veslo, deska, napihljivo jadro, neoprenska obleka, rezervna oblačila… potem še polurna priprava in zlaganje vseh sestavnih delov. Še dobro, da si vmes veter ne premisli in prenehati pihati.

Matjaž je v zadnjih petih letih že skoraj izgubil upanje, da bo še našel pravi avtomobil za njegov relativno neznan hobi – wing foilanje. Priznam, čeprav sem športnik, sem za to aktivnost slišal prvič v najinem uvodnem pogovoru. Pa še nekaj, če sem že iskren: tudi po njegovi razlagi mi ni bilo kaj dosti bolj jasno. Je to surfanje z napihljivim jadrom? No, ni (hvala iskalnikom z dosti slikovnega materiala). Matjaž je wing foilanje opisal nekako tako: “Je relativno nova disciplina, ki v zadnjih dveh letih pridobiva na priljubljenosti, tudi zato, ker je s tovrstno opremo možno na naši obali izkoristiti več vetrovnih dni kot s kajtom ali običajnim windsurfom. Opremo sestavlja deska manjših dimenzij, a podobne plovnosti (prostornine) kot za običajno windsurfanje, spodnje krilo (foil) in napihljivo krilo (wing) ustrezne kvadrature glede na jakost vetra. V zadnjem času postajajo vse bolj popularne daljše in ožje deske, ki omogočajo lažji štart.”


Enačba za razvoj novega Tournea Courier se zdi preprosta, a je preverjena in drži. Škatlasta oblika z velikimi stekli prinaša prostorsko odličnost, preglednost v vse smeri in svetlo notranjost – vse to so značilnosti, s katerimi brez dvoma prekaša križance. Morda je tudi to razlog, da je že takoj po razkritju prišel na nakupovalne sezname družin in vseh, ki zaradi svojega dela ali hobija cenijo obilje prostora. Določen vpliv pa bodo imeli pri njegovem uspehu na trgu tudi tekmeci, oziroma še bolj njihova odsotnost. Ampak to so tržne zakonitosti – ponujeno priložnost je treba znati izkoristiti.


Novi Tourneo Courier – še posebej v opremskem paketu Active – s svojo obliko in barvno kombinacijo opazovalcu ponuja številne asociacije na ikonične klasične terence. Po lastnostih v funkcionalnem smislu nadomešča družinske enoprostorce s prostorno in svetlo potniško kabino ter prilagodljivim prtljažnim delom. Torej je simpatičen in praktičen, kar je bila odlična popotnica, da smo ga predstavili našemu vetrolovcu Matjažu (skovanka iz besed veter in pustolovec, če smo že marketinško navdahnjeni).

Partner za prosti čas

Ford Tourneo Courier Wind Foil Berlingo Rifter_-6
Litrski trivaljnik EcoBoost z 92 kilovati sodeluje z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom. Poraba se je med vožnjo do Umaga in nazaj do Ljubljane ustavila pri 6,4 litra na sto kilometrov.

Ko sem Matjažu omenil, da sem v roke dobil ključ težko pričakovanega potniškega Courierja, ga je najbolj zanimalo, ali gre v zadnji del vsa njegova vodna športna oprema. Pa sva začela z igro prtljažnega tetrisa: najprej je bilo treba pospraviti spodnjo desko in (nenapihnjeno) krilo, a na način, da je še vedno ostal prostor za potnika v drugi vrsti – če bi se za izlet k enem od jezer ali morski obali  odpeljali v družinski zasedbi. Prvi test opravljen z odliko. Sledila je druga faza preizkušanja prtljažnika, ki je sicer kar za 44 odstotkov večji kot pri predhodniku. Z Matjažem gre pogosto na lov za vetrom na vodi tudi prijatelj, zato je bilo treba najti prostor za dva kompleta opreme. V tem primeru lahko pride prav ne le preklop naslona zadnjih sedežev, ampak zlaganje zadnjih sedežev (v dveh delih) ob prednja sedeža, s čimer uporabnik pridobi do 1,4 m prtljažne dolžine. V našem primeru smo uspeli zložiti opremo obeh rekreativcev, skupaj s torbami, v katerih so med drugim neoprenske obleke, tlačilka in druge malenkosti.

Eno je, ko stvari nalagaš na domačem dvorišču, precej drugače, če je treba to početi na ozkih parkirnih mestih. Na srečo vstopanje, izstopanje in dostop do predmetov olajšajo serijsko vključena drsna vrata na obeh straneh. Tourneo Courier ima poleg tega zadaj kar nekaj vpetij za varno privezovanje tovora v prtljažniku, na desnem boku pa še priročen predal, v katerega lahko človek odloži mokre ali blatne čevlje in oblačila – s tem se nečistoča omeji na predal, ki ga je kasneje enostavno očistiti.

No, od tu naprej vam je pa verjetno že jasno: ko sva ugotovila, da je prostora za športno opremo dovolj, je bil logičen naslednji korak, da avtomobil izkoristiva v praksi in mi končno v živo pokaže, kaj je tako posebnega pri wing foilanju.

Ford Tourneo Courier Wind Foil Berlingo Rifter_-17Avtomobilizem.com (Foto: Gašper Pirman)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Lovci na veter"


whitee
1 mesec 18 dni nazaj

Meni je tudi lušten avto, ampak 1.0 turbo motor tu notri ne gre. Sploh, ker je namenjen prevažanju več potnikov, prtljage. Zna pošteno sopihati po 100k km.

xxl
1 mesec 17 dni nazaj

Malo preučujem cenik. Niti en paket nima led luči, niti jih je možno doplačati. Moram preveriti v salonu.

McLaren
1 mesec 17 dni nazaj

Realno gledano se bosta vecino casa notri prevazala max dva potnika na poti v sluzbo. Uno parkrat na leto ko bo pa polno nalozen pa ne bo motorju skodlo ce voznik res ni totalni idiot.

xxl
1 mesec 18 dni nazaj

Rad bi slišal več o sami vožnji s tem, meni zelo simpatičnim in vsestranskim avtom. Ko bom čez nekaj let imel več časa bi imel nekaj takšnega za kruzanje po EU kot mini kamper. Škoda da ni dizla v ponudbi. Sicer imajo dizla pri Connectu, ampak je veliko dražji.

 
Obljubili so tisoč prevoženih kilometrov z enim rezervoarjem. Mi je uspelo?
LPG: racionalna alternativa, v katero verjame Dacia