Reportaže

Najprej je bila iskrica

Toyota Yaris GRMN na Racelandu v Krškem

O malem Yarisu, ki so ga v roke dobili inženirji in profesionalni vozniki ekipe Gazoo Racing, sem vam povedala že veliko podrobnosti ob njegovi mednarodni predstavitvi. Tokrat pa je ponudil svojevrsten izziv voznikom na dirkališču Raceland v Krškem.

Hitro in natančno

Pravzaprav že pred začetkom proizvodnje ni bilo kaj dosti možnosti, da bi si omislili novi Yaris GRMN. Od  600 enot omejene serije so jih 400 namenili Evropi, 200 pa domačemu japonskemu tržišču. V le 72 urah spletne prodaje je bilo rezerviranih 350 avtomobilov, prav vsi pa so bili prodani še preden so vozila prešla na proizvodne linije tovarne Valenciennes, kjer so jih sestavljale posebej izurjene ekipe dvajsetih rokodelcev. Slednji so med drugim dobili tudi nalogo, da pred zaključkom dela vsak Yaris GRMN v celoti pregledajo, tako z vidika kvalitete kot tudi voznih lastnosti, zato jih na dan niso izdelali več kot sedem.

Toyota Yaris GRMN Raceland (4)Če se potem vprašate, v čem je smisel zabavne serije Yarisov GRMN, do katere kupci težko pridejo, je odgovor dokaj enostaven. Glede na to, da gre za prvi izdelek pod okriljem Gazoo Racing, ki smo ga dobili na evropski trg, ima med ostalim tudi misijo navdušiti vse ljubitelje hitre in dinamične vožnje, ki jih je karizmatični predsednik Toyote Akio Toyoda prepričal v svoji nameri, da preoblikuje cenjeno znamko tudi s ponudbo bolj oblikovno in vozno vznemirljivih modelov.

Akio Toyoda je, mimogrede, prav zanimiv človek, očitno pa mu gre pošteno v nos, če ga (oziroma Toyoto) kdo podcenjuje. Tako naj bi nekje ob prelomu tisočletja na Nürburgringu njegov notranji ogenj zanetila iskrica v obliki komentarja, ki je pospremil ne ravno prepričljiv nastop Supre na stezi – “Nobene možnosti ni, da bi Toyota lahko izdelovala avtomobile, kot so naši.” Toyoda, z dirkaškim psevdonimom Morizo Kinoshita, naj bi kasneje povedal, da je bil ta komentar zanj neznosno boleč.

V zadnjih letih se zdi, da so pri Toyoti na številne spremembe v industriji dobro pripravljeni, saj v ospredje postavljajo poleg razvoja vedno boljših avtomobilov tudi razvoj zaposlenih v podjetju. Hkrati so v preteklosti pokazali, da se znajo soočiti in spopasti z izzivi na svoji poti enega največjih globalnih avtomobilskih proizvajalcev. Verjetno ima kar dosti pri tem tudi dirkaška filozofija predsednika, brez katere se v nepredvidljivih situacijah za volanom težko rešiš, če niso tvoje reakcije primerne in ob pravem času.

Najboljše z vseh vetrov

Toyota Yaris GRMN Raceland (7)Yaris GRMN predstavlja vezni člen med običajnim Yarisom in dirkalnikom Yaris WRC, s katerim se je Toyota uspešno vrnila v svetovno reli prvenstvo. Motor in notranjost avtomobila sta v celoti nastala v Evropi, šasija, volanski mehanizem in zavore pa na Japonskem.

Za optimizacijo 1.8-litrskega bencinskega motorja s kompresorjem, ki premore 212 konjskih moči pri 6.800 obratih, so poskrbeli pri Lotusu, kjer so mu prilagodili tudi programsko opremo. Tudi sicer gre pri projektu trivratnega Yarisa GRMN za optimizacijo z vidika številnih podrobnosti, kar je lepo vidno ob pregledu seznama opreme (v celoti na tej povezavi), med katero se najdejo športno podvozje, blažilniki Sachs, 17-palčna platišča BBS (iz posebne zlitine, zaradi katere so 1,5 kg lažja od običajnih platišč), pnevmatike Bridgestone Potenza, športna sedeža Toyota Boshoku ter volanski obroč po vzoru modela GT86.

Za konec prilagam posnetek  voženj, ki so prinesle nasmeh tudi na naše obraze in marsikoga prepričale, da strupeni Yaris GRMN zmore več, kot bi si mislil.

Besedilo in foto: Urška Radolović. Video: Toyota Slovenija.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dan nasmehov
Nakup je šele začetek