Reportaže

V iskanju gumarskega svetega grala

Že vse odkar sta brata Michelin pred 120 leti prvič uspešno nataknila na avto pnevmatike, gumarski mojstri iščejo način, kako bi bili črni in okrogli pripomočki (brez katerih avtomobili pravzaprav ne bi bili mobilni) čim manj občutljivi na vreme. Zdi se, da so se letos pri Michelinu vsaj malce približali odkritju tovrstnega “gumarskega svetega grala” ter predstavili dokaj inovativno vsevremensko pnevmatiko, ki so jo poimenovali CrossClimate

Destinacija: evropska cestišča. Vreme: nestanovitno. Tveganje: visoko.

Marsikateri voznik na stari celini (po možnosti živeč v alpski regiji) se zna večkrat na leto znajti v precej neugodnih vremenskih situacijah, ki lahko obenem pomenijo dokajšnje varnostno tveganje. Okej, tovrsten rizik resda ni ravno na stopnji vožnje tam nekje sredi Burundija, kjer ti v blatnem kolovozu ne pomagajo niti tankovske gosenice, vendar pa je lahko že malce hujši poletni naliv s točo usoden za nepripravljenega voznika – če se seveda že prej ne “skrije” pod avtocestni nadvoz.

In ker že vse od časa Jakoba Aljaža tudi sami vemo, da se niti v gore, kjer nas lahko preseneti nenadna ujma, ne odpravljamo ravno s Crocsi na nogah (razen čeških turistov s svojimi “CrocsClimate” modeli), bi se morali zavedati tudi tega, kako je obut naš jekleni konjiček. Pa kljub temu še vedno nezanemarljivo število evropskih voznikov (ne le Čehov) velikokrat varčuje ravno pri avtomobilski obutvi,* nezavedajoč se, da je to edini stik njihovega vozila s cestiščem. Zatorej proizvajalci avtomobilskih pnevmatik že od nekdaj poskušajo najti “sveti gral” avtomobilskih pnevmatik ter ustvariti gumo, ki bi bila povsem neobčutljiva na kakršnekoli vremenske situacije ter bila hkrati dovolj varna v vseh letnih časih. Ter obenem doseči, da se marsikateremu varčnemu Evropejcu ne bi bilo potrebno dvakrat letno naročati na obisk v bližnjem vulkanizerskem salonu.

Vsevremenski CrossClimate

Ker pa tudi že majhni otroci, ki so prvič slišali pripoved o Pepelki, vedo, da je prava obutev še kako pomembna, če želiš “živeti srečno do konca svojih dni,” so si tudi pri francoskem Michelinu zadali nalogo, da poskušajo skreirati najidealnejšo avtomobilsko obutev, ki bi osrečila veliko večino povprečne vozniške populacije. Tako je 150 strokovnjakov in inženirjev v zgolj v treh letih razvilo povsem novo pnevmatiko (običajno obdobje razvoja sicer traja 4 leta in 8 mesecev), jo testiralo pri temperaturah med minus 30 ter plus 40 stopinj celzija v sedmih različnih državah (Nemčija, Kanada, Finska, Francija, Poljska, Španija, Švedska) ter ob tem opravilo kar 5 milijonov testnih kilometrov (seveda ne z enim setom pnevmatik, da ne bo pomote).

Pri najnovejšem “Bibendumovem” produktu gre v osnovi za letno pnevmatiko, ki jo je moč voziti tudi pozimi (označba 3PMSF – Three Peak Mountain Snow Flake, oziroma trije zasneženi gorski vrhovi), česar bodo še posebej veseli tisti kupci, ki menijo, da je nakup dveh različnih setov sezonskih pnevmatik zgolj “zakonska prisila” oziroma, da gre celo za “zaroto gumarskih lobijev”. Dovolj prepričljive zimske radosti tako omogoča kombinacija V-profila z novimi samozaviralnimi 3D lamelami (enako globoke kot profili), ki so valovite in različno široke, kar omogoča dober oprijem tudi na zasneženih cestiščih. Zaradi navpičnih in prečnih valov so lamele samozaporne, kar doprinese boljšo stabilnost pnevmatike tako pri prečnih, kakor tudi vzdolžnih silah, ki delujejo na njo med vožnjo (zaviranje, pospeševanje, zavijanje). Z novo mešanico spojin (večji delež silicija) pa so zagotovili manjše segrevanje pnevmatike ter posledično znižanje porabe goriva ter obstojnost in dolgotrajnost, primerljivo z modelom Energy Saver.

Tič in miš

Priznati moram, da sem sam imel do takšnih in drugačnih celoletnih pnevmatik vedno podoben “ne tič ne miš” odnos kot do dvokolesno gnanih SUV-jev – sicer povsem zadovoljujejo osnovne potrebe, vendar pa za resnejše potrebe le niso. Tako sem bil tudi ob prvi objavljeni informaciji o novi Michelinovi vsevremenski pnevmatiki vsaj toliko skeptičen kot ob ogledu letošnjega izbora pesmi za Eurosong. Saj nikdar nisem verjel, da je lahko ena in ista guma zadovoljivo prepričljiva (ter varna) tako na razbeljenih avtocestnih poteh, kakor tudi na zasneženih podeželskih serpentinah. Zato me je še kako zanimalo, kako se model CrossClimate, ki bo sicer na 23 trgih na voljo že koncem pomladi v dimenzijah med 15 in 17 palcev (kar pomeni približno 70% evropskih potreb), izkaže v svojem naravnem ekosistemu – na cestišču.

Tokratni praktični test, ki smo ga izvajali v neposredni bližini najpomembnejšega spomladanskega avtomobilskega salona na zemeljski obli, je obsegal preizkus pnevmatik v vseh možnih (simuliranih) vremenskih pogojih (zaviranje na suhem, oprijem na mokrem, vožnja v zasnežen klanec), povsem enakovrednim ARSO-vim rdečim opozorilom. Tako je test na suhem in mokrem pokazal popolno enakovrednost z letnimi pnevmatikami, medtem ko se je na snegu izkazala s povsem zadovoljivim oprijemom – vendar za odtenek slabšim, kot pri klasični zimski gumi. Nenazadnje Michelinovi strokovnjaki voznikom, ki velikokrat vozijo po zasneženih cestiščih, še vedno priporočajo slednje.

Prvo terensko testiranje nove pnevmatike CrossContact, ki se je sicer zgodilo le nekaj dni po uradni svetovni predstavitvi, je tokrat pokazalo, da bi lahko najnovejša Michelinova pnevmatika postala eden izmed uspešnejših poskusov pri iskanju idealne vsevremenske avtomobilske obutve. Za razliko od dosedanjih celoletnih pnevmatik (npr. Goodyear Vector), ki so bile prvenstveno podrejene zimskim razmeram, se tako nov Michelinov produkt izkaže z bistveno boljšimi rezultati na suhem (poletni meseci), brez da bi pretirano trpele lastnosti na snegu.

Izjemno dober kompromis, ki nikakor ne varčuje pri varnosti, bi znal prvenstveno razveseliti tistih 40% evropskih voznikov,** ki jim je sezonsko menjavanje pnevmatik odvečno. Ter obenem dodobra razžalostiti vulkanizerje, ki jim sezonsko menjavanje pnevmatik nikakor ni odvečno. Ali so se z novim CrossClimate modelom, ki bo cenovno pozicioniran med letno in zimsko Michelinovo pnevmatiko, pri Michelinu dokončno približali “gumarskemu svetemu gralu,” ki pomeni, da je lahko ista pnevmatika tako “tič” poleti, kakor tudi “miš” pozimi, pa bo vseeno pokazal šele čas.

Tekst in foto: Chan.

* 65% vseh evropskih voznikov uporablja letne pnevmatike celo leto (20% v Nemčiji, 76% v Franciji); 3% nemških voznikov ter 7% francoskih pa uporablja celo leto zimske pnevmatike (Študija o obnašanju evropskih potrošnikov v letu 2014 – GfK)
** 4 od 10 evropskih voznikov smatra menjavo sezonskih pnevmatik za motečo in jo opravi šele tik pred zdajci (Obnašanje pri nakupu zimskih pnevmatik v sezoni 2014/2015 – Ipsos).

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pustite nam lepotice!
Kolekcija Ženeva 2015