Reportaže

Volkswagnova e-mobilnost bo podprta s številnimi storitvami

Pri največjem avtomobilskem koncernu na stari celini so že pred časom najavili, da bodo korenito spremenili sistem na področju individualne mobilnosti ter se pospešeno usmerili v električne pogone. Pri podjetju Porsche Slovenija so predstavili Volkswagnovo vizijo trajnostne mobilnosti (e-mobilnost) na podlagi kar sedemdesetih povsem novih električnih avtomobilskih modelov, ki jih bodo predstavili do leta 2028. Hkrati so prvič razkrili koncept celovite podpore strankam za energetske rešitve pod blagovno znamko »Moon«.

Popolno razogljičenje

Verjetno ni prav veliko presenečenje, da postajajo električno gnana vozila čedalje bolj pomembna na avtomobilskem zemljevidu. Res je delež tovrstnih avtomobilov na svetovnih cestah zaenkrat še precej zanemarljiv (če seveda povsem odmislimo norveško izjemo), saj znaša v EU le 0,1 %, vendar pa postajajo zaradi nižjih nakupnih cen čedalje bolj dostopni širšemu krogu kupcev.

vw_meb_platform7Da predstavljajo električna vozila svojevrstno revolucijo v avtomobilski industriji se zavedajo tudi pri Volkswagnu, kjer želijo postati do leta 2050 povsem CO2 nevtralni. Tako nameravajo v naslednjih desetih letih na trg pripeljati kar 70 novih električnih vozil ter v tem obdobju narediti kar 22 milijonov tovrstnih vozil (Porsche Taycan, Škoda Vision E, Seat el-Born, Volkswagnova družina ID., …). In da bi dosegli ta cilj, bo koncern že v naslednjih štirih letih investiral kar 30 milijard evrov v elektrifikacijo svojega voznega parka ter obenem poskušal do leta 2025 zmanjšati emisije CO2 v njihovih tovarnah za več kot 50%.

Med ključne elemente Volkswagnove električne ofenzive spada tudi povsem nova modularna platforma MEB, na kateri nastajajo prihajajoča električno gnana vozila. Slednja bo zagotavljala, da se bodo stroški e-mobilnosti precej zmanjšali, zaradi česar naj bi bila električna vozila dostopnejša čim širšemu krogu ljudi.

ID. revolucija

First member of the ID. family is called ID.3Na platformi MEB tako nastaja tudi prvo Volkswagnovo vozilo iz družine ID., za katerega so pričeli prejšnji teden (8. maja 2019) sprejemati rezervacije. V okviru oglaševalske kampanje za Volkswagnovo e-mobilnost so lahko interesenti na spletni strani vplačali rezervacijo v višini 500 evrov (oziroma 1.000 na ostalih trgih), pri čemer je bilo tovrstnih vplačil že v enem tednu več kot 30.000, od tega več kot 110 na slovenskem trgu.

Rezervacijo je bilo sicer moč oddati za verzijo s srednjo baterijo (58 kWh), ki omogoča okrog 420-kilometrski doseg, proizvajalec pa bo hkrati kupcem omogočal tudi eno leto brezplačnega polnjenja (oziroma do največ 2.000 kWh) na javnih polnilnicah, ki so vključene v njihovo aplikacijo za polnjenje WeCharge.

Model ID.3, s katerim naj bi se za Volkswagen začelo po Hrošču in Golfu celo tretje veliko poglavje strateškega pomena v njihovi zgodovini, bo sicer prvič možno videti na septembrskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu, nemška vstopna cena pa naj bi bila pod 30.000 evrov. Družina ID. se bo sicer kasneje še povečevala, saj prihaja na trg še športno uporabni ID. Crozz ter po letu 2022 še ID. Vizzion ter ID. Buzz.

Paket izdelkov in storitev Moon

Čeprav imajo električna vozila v tem trenutku še zelo majhen oziroma skoraj zanemarljiv delež na naših cestah, na katerih se je v lanskem letu pojavilo še največ Renaultovih modelov Zoe (108), pa imajo pri podjetju Porsche Slovenija že sedaj precej sméle načrte. Tako nameravajo že v prihodnjem letu prodati na Slovenskem kar 900 električno gnanih vozil, pri čemer bi več kot polovice prodaje predstavljal ravno novi model ID.3.

S tem želijo prispevati k približevanju enemu izmed ciljev Energetskega koncepta Slovenije, ki pravi, da se do leta 2055 doseže 100% električna mobilnost v osebnem in javnem prometu, med drugim tudi s povečanjem deležem pridobljene električne energije iz sončnih elektrarn.

MoonV okviru pospeševanja električne ofenzive so v skupini Porsche Holding iz Salzburga hkrati razvili blagovno znamko Moon, ki bo skrbela za dopolnilne storitve e-mobilnosti. Po njihovi oceni naj bi se opravilo kar v 80% polnjenje električnih vozil doma in v službi, zaradi česar bodo postale domače polnilne postaje med kupci tovrstnih vozil izjemno popularne. V okviru omenjene blagovne znamke Moon bodo tako ponujali različne domače polnilne postaje (do 22 kWh), kakor tudi javne polnilnice, pa tudi hranilnike električne energije ter hišne sončne elektrarne.

Njihovi svetovalci bodo obenem poskrbeli za individualno svetovanje kupcem, preverili vse možnosti pred samo namestitvijo infrastrukture, pomagali pri vlaganju dokumentacije za pridobivanje subvencij ter omogočali financiranje vseh storitev (Porsche Leasing). Na ta način želijo omogočati kupcem vse storitve na enem mestu, brez da da bi se morali dogovarjati za tovrstne rešitve pri različnih ponudnikih. Pri Porsche Slovenija hkrati omenjajo, da bo imel kupec pri znamki Moon zgolj eno kontaktno osebo, ki bo zanj uredila vse potrebno.

Blagovna znamka Moon je sicer zaenkrat prisotna le na nekaterih trgih (Slovenija, Avstrija, Češka, Madžarska, Romunija), določene storitve (skupaj s cenami) pa je moč videti tudi v priloženi slikovni galeriji.

Tekst: Urban Acman. Foto: Porsche Slovenija, Volkswagen, Urban Acman.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Komu se splača voziti na elektriko?
Težko pridobljene izkušnje so prednost, ki je drugi nimajo