Poraba 6,8 l/100km Največja hitrost 218 km/h Cena 61.025 eur
Plusi
 • počutje v potniški kabini
 • vozne lastnosti
 • povezanost pogonskega sklopa
 • izredno izpopolnjena potniška kabina
 • učinkovitost štirikolesnega pogona
Minusi
 • cena dodatne opreme
 • malo varnostnih sistemov v osnovnem paketu
 • glasen dizelski agregat
 • majhen zaslon večopravilne enote

Razvoj novih tehnologij v današnjem času napreduje s strahovito hitrostjo. V nekaj letih lahko najnaprednejši model v paleti hitro zaostane za tekmeci, zato so se številni lastniki Q5 razveselili prihoda tehnološko izpopolnjene nove generacije.

Povsem nov …

Audi Q5 2.0 TDI Quattro Basis 4… čeprav morda na prvi pogled ne daje takšnega vtisa. Audi, kralj evolucijskih nadgradenj avtomobilskih modelov, je pri oblikovanju najbolje prodajanega modela v družini Q, ki bo zaradi strme rasti prodaje športnih terencev kmalu dosegla skoraj polovico celotne Audijeve prodaje, zopet igral na varne karte. Masko hladilnika so si sposodili pri večjem Q7, nekoliko poudarili stransko bočno linijo in ohranili videz zadnjih žarometov. V takšni podobi bo še naprej stavil na stilsko neizrazitost, a očitno je to dober recept za uspeh.

Zakladnica dobrega počutja

Audijev adut, ki v Evropo pripelje iz mehiškega proizvodnega obrata, ostaja zakladnica dobrega počutja. Potniška kabina je na videz sicer res skoraj identična ostalim Audijevim modelom, a v tem  ne vidim nič slabega. Z ergonomijo na visokem, če ne celo najvišjem nivoju, preglednostjo in naravnost osupljivo zvočno izolacijo tako zelo prepriča, da je prehod v kakšen drug avtomobil kar nekoliko neprijeten. Inženirji so aerodinamiko zunanje lupine izpopolnili do najmanjših malenkost, da se ob višjih hitrostih zračni tokovi ne vrtinčijo, kar pomeni še za odtenek manj hrupa v potniški kabini.

Osnovni paket Basis sicer ne razvaja pretirano, a je morda tudi zato Audijeva potniška kabina še boljši prikaz, da stvari lahko zadovoljivo delujejo tudi v nižjih, cenejših paketih. Dodatni centimetri na ključnih mestih potniške kabine so pomembna in dobrodošla lastnost, skoraj neskončno širino pa mu dajejo številne dodatne opcije.

Audi Q5 2.0 TDI Quattro Basis 11Politika doplačilnih opcij s takšnim paketom pride še nekoliko bolj do izraza, saj je bil testni primerek založen s kar nekaj dodatne opreme – paket Advance prinaša tripodročno klimatsko napravo, paket Prime dodaja nekaj razmeroma osnovnih elementov (tempomat, električna prtljažna vrata, električni zunanji ogledali, parkirni sistem zadaj in asistenco za dolge žaromete), potem pa so tukaj še nekateri drugi doplačilnimi elementi, ki jih na koncu dopolni kak manjši vizualni kos. Pogled na takšno potniško kabino ne razkriva, da je v njej dodatnih 13 tisočakov opreme, pridobitve pa bo v največji meri zaznal voznik.

Ključni podatek – MLB evo

Kot narekujejo trendi v industriji, je Q5 zrasel za 34 milimetrov in ima 12 milimetrov daljšo medosno razdaljo. Kljub dodatnim centimetrom je s pomočjo prehoda na modularno arhitekturo MLB evo izgubil do 90 kilogramov. Enako osnovo imajo praktično vsi najnovejši člani Audijeve družine, njena modularnost pa pod eno streho združuje vse pomembne vozne lastnosti.

Audi Q5 2.0 TDI Quattro Basis 17Ker so sestavni elementi enaki kot pri modelih A4 in A5, jima je Q5 postal vozniško zelo podoben. Volanski obroč je natančen in nudi razmeroma dobro povratno informacijo, še posebej pa se celoten pogonski sklop odlično prilagaja na številne izbirne vozne programe. Skupaj jih je kar šest in med seboj so si k sreči opazno različni. Dynamic nudi omejene športne užitke, a z dodatno ”težo” pri obračanju volanskega obroča, nekoliko ostrejšo stopalko za plin in odzivnejšim štirikolesnim pogonom poskrbi za nekaj zabave za volanom. Nagibanje karoserije je sicer dobro omejeno, a je še vedno prisotno.

Rdeča nit paketa je udobje na vsakem kilometru. Tehnični most med vzmetenjem, štirikolesnim pogonom in dizelskim agregatom je širok in dodelan do vsake podrobnosti. Vzmetenje odlično požira neravnine in luknje ter skupaj s prav tako zanesljivim in nadpovprečno pametnih samodejnim menjalnikom S Tronic predstavlja odličnega spremljevalca na daljših poteh. Prav ste prebrali, tudi športni terenci počasi postajajo odlični sopotniki za daljša potovanja.

Varčna izbira

Motorna paleta je široka, od šibkega 110- kilovatnega dizla do trilitrskega šestvaljnika z 210 kilovati. Vmes stopnjo predstavlja dvolitrski prisilno polnjeni dizelski agregat s 140 kilovati in serijsko vgrajenim štirikolesnim pogonom Quattro ter samodejnim menjalnikom S Tronic. Slednji predstavlja optimalno izbiro glede na moč, zmogljivosti in povprečno porabo.

Audi Q5 2.0 TDI Quattro Basis 8Pomembno besedo pri varčnosti ima oznaka Ultra, ki označuje varčno različico štirikolesnega pogona Quattro. Kot so nam povedali na slovenski predstavitvi, bodo večino kilometrov vozniki prevozili po asfaltiranih cestah, kjer poleg zgoraj omenjenega udobja šteje tudi učinkovitost pogona. Tukaj v igro vstopi Quattro Ultra z nameščenima dvema sklopkama, ki glede na potrebe vklapljata štirikolesni pogon. Če voznik ne potrebuje pogona na vsa štiri kolesa, se izklopi pogon na zadnji kolesni par, energija za vrtenje diferenciala in kardanske gredi pa se ne porablja v prazno. Ob prehodu na neurejen teren, oziroma ko sistem zazna potrebo za vklop štirikolesnega pogona, v vsega 250 milisekundah ponovno prenese navor še na zadnjo os in prične z razporejanjem na določeno kolo.

Tudi zato je tako gnani Q5 v povprečju porabil manj kot sedem litrov goriva, na daljših razdaljah pa se je številka približala 6,5 litrom. Za športni terenec takšnih dimenzij in s štirikolesnim pogonom je to več kot odličen rezultat.

Dobra osnova

Audijev prodajni adut je na dobri poti, da se bo hitro priljubil obstoječim lastnikom. S politiko razmeroma skromne osnovne opreme in res barvito izbiro dodatkov, je možnosti individualne prilagoditve več kot dovolj – vsak pač s seznama izbere paket ali element, ki si ga želi.

Tehnično odlično podkovan športni terenec morda ne navduši z obliko in navsezadnje tudi ne s ceno, a bo prepričal vse tiste, ki si želijo ne preveč opazno uživati v vsakem prevoženem kilometru.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dizelskemu agregatu oprostim pretirano glasnost zaradi odlične sinhroniziranosti s štirikolesnim pogonom in samodejnim menjalnikom.
  9
 • Notranjost
  Izjemno dodelana, kljub temu, da gre za vstopni paket opreme
  9
 • Opremljenost
  Serijski seznam opreme je kratek, šele doplačilni paketi opremljenost dvignejo na zadovoljiv nivo.
  7
 • Vozne lastnosti
  Udoben in z odličnim počutjem za volanom. Vzmetenje deluje s polno paro ter skupaj s voznimi programi nudi odlično prilagodljivost za vsak teren.
  9
 • Gospodarnost
  Med premijskimi tekmeci še vedno ni med najcenejšimi, skupaj z dodatno opremo pa se cena strmo dvigne.
  8
 • Zmogljivost
  140 kilovatov je povsem dovolj, dizelski agregat pa nudi najboljše razmerje med povprečno porabo, uporabnostjo in ceno vozila.
  8
 • Sklep
  Audi je s Q5 v tehnološkem smislu naredil ogromen preskok naprej in sedaj nudi prvovrstno počutje v potniški kabini. Tam je izredno prijetno in mirno, tudi zaradi odličnega vzmetenja in kvalitetnih materialov.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 48.050
cena testnega vozila (€) 61.025
dolžina × širina × višina (mm) 4.663 x 1.893 x 1.659
dovoljena masa vozila (kg) 2.440
emisija CO2 (g/km) 138-129
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2+2 (podaljšano jamstvo)/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 15,5
masa praznega vozila (kg) 1.845
medosna razdalja (mm) 2.819
menjalnik/pogon stalni štirikolesni pogon quattro/7-stopenjski S Tronic
največja hitrost (km/h) 218
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 140/190 pri 3.800–4.200
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 1.750–3.000
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,6–5,3/5,1–4,7/5,3–4,9
pospešek 0-100 km/h (s) 7,9
prostornina posode za gorivo (l) 65
prostornina prtljažnika (l) 550-1.550
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 81,0 × 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutne (hlajene)/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Ko dobro postane še boljše"


pleomax
5 leta 14 dni nazaj

Ko drago postane še dražje. 😉

RedBaron
5 leta 15 dni nazaj

Se pravi da quattro ultra uporablja sklopko in ne vec torsna?

Ivan36
5 leta 15 dni nazaj

Uff 48000€ ali 51000€ je pa veliko! Leta 2006 je bil NOV Tuareg 2.5 TDI lepih 52000€.

Firediver
5 leta 9 dni nazaj

Najbrž se ti tudi plača ni nič dvignila od takrat, da si to izpostavil…

Locher
5 leta 9 dni nazaj

Veliki večini se ni. Če pa se je, se je nesorazmerno malo v primerjavi s povečanjem cen.

 
Sanje o Kaliforniji
Prava izbira