Poraba 6,9 l/100km Največja hitrost 206 km/h Cena 40.480 eur
Plusi
 • zvočna zatesnjenost
 • vozne lastnosti
 • nastavljiva odzivnost praktično vseh varnostnih sistemov
 • odziven dizelski agregat
 • prostornost na zadnji klopi
 • založenost z dodatno opremo
Minusi
 • klimatska naprava postavljeno nekoliko prenizko
 • majhen osrednji zaslon
 • nekoliko skrita stikala za nekatere varnostne sisteme

V zadnjih nekaj letih se v vseh Mazdinih avtomobilih počutim zelo domače. Njihova filozofija, ki so jo podkrepili s privlačnim zunanjim oblikovanjem Kodo, strogim odkimavanjem zmanjševanju prostornin motorjev in nenazadnje poudarjanjem povezave voznika z vozilom, se v dobršnji meri sklada z mojim mišljenjem, kako bi proizvajalci morali pristopiti k izdelavi svojih modelov.

Po kultni MX-5, manjši mestni Mazdi2 ter vsakodnevno uporabni Mazdi3, je sedaj na svoj račun v testu prišel še njihov največji evropski model. Tako kot ostali, je bil obarvan v izstopajočo rdečo barvo, a tokrat z malenkostno posodobljeno barvno mešanico. Čudovito rdeča barva Soul Crystal je rezultat nove tehnologije robotskega barvanja, ki so jo poimenovali TakumiNuri. Priznam, že dolgo časa nisem videl, da bi avtomobil s takšnim veseljem vpijal sončne žarke in se obarval kot razžarjeno sonce. To barvo bi lahko nanesli na najgrši kos pločevine na štirih kolesih, pa bi bil zaradi nje videti bistveno lepše.

Sledi začrtani poti

Mazda CX-5 CD175 Revolution Top 4S kombinacijo vpadljivega videza, dobrimi voznimi lastnostmi in prostorninsko nezmanjšanimi motorji japonski proizvajalec še vedno sledi svojim prepričanjem ter navsezadnje, kot eden redkih proizvajalcev, še igra na znane note. Pravzaprav to ni novost, brez popuščanja in s trmasto vnemo uporabljajo enak recept že od leta 2012, ko je na ceste zapeljala prva generacija CX-5.

Prvi model, ki je nosil oblikovni jezik Kodo in elemente tehnologij Skyactiv, je z vstopom v drugo generacijo zopet postal (oblikovni) glasnik sprememb. Po vsega petih letih obstoja je Mazdin najbolje prodajani model začel zaostajati za tekmeci, predvsem v smislu tehnologije, zato ni presenečenje, da so pohiteli s pripravo nove generacije, ki si bo zopet zaslužila naklonjenost kupcev ter se trudila ostati v vrhu po prodaji.

Brez prevelikega tveganja

A če bi za videz lahko rekli, da je smiselna in celo dovolj velika nadgradnja v primerjavi s predhodnikom, se zdijo ostale spremembe manjšega obsega. Zakaj spreminjati nekaj, kar deluje? Pri Mazdi so si očitno zelo resno postavili enako vprašanje in v grobem ohranili večino elementov, pri čemer so jih izboljšali in dopolnili.

Mazda CX-5 CD175 Revolution Top 15Tako je na prvi pogled potniška kabina skoraj enaka kot pri predhodniku, a podroben pregled to hitro negira. Vse izboljšave so namenjene boljšemu počutju potnikov. Inženirji so ogromno časa namenili zvočnemu udobju, zaradi česa je masa vozila v primerjavi s predhodnikom zrasla za 50 kilogramov. Cena, ki jo je CX-5 morala plačati za akustična stekla prednjih vrat, debelejše vetrobransko steklo, kopico novih tesnil in precej dodatnih izolativnih materialov.

A rezultat je naravnost osupljiv. Res je, da 2,2-litrski dizelski agregat za dizla že tako ni pretirano glasen, a je prenos zvoka, vibracij in piša vetra v potniško kabino minimalen. Vsak, ki je kadarkoli sedel v dizelsko gnanem križancu in ga je zapeljal po avtocesti, ve, kako glasno lahko postane zaradi neaerodinamične oblike. No, tukaj ne. Kot da bi sedel v kinu, le da tukaj vožnje ne moti stalno šumenje vrečic z bonboni in škatel s kokicami.

Mazda CX-5 CD175 Revolution Top 28Ko sem omenil ”izboljšave, namenjene boljšemu počutju potnikov” sem pravzaprav mislil na zadnjo klop z nastavitvijo nagiba naslona, nižji sredinski naslon, dodatne zračnike za zadnjo klop in celo ogrevanje zadnjih sedežev. Voznik bo cenil še ogrevanje metlic brisalca, nekoliko hitrejšo večopravilno enoto in barvni projicirni zaslon. Povezanost voznika z delovnim okoljem je tukaj na resnično visoki ravni. Škoda le, da je klimatska naprava postavljena prenizko in pri prilagajanju nastavitev hitro preneseš pogled s ceste v notranjost vozila. Tu pa tam jo zna zagosti tudi večopravilna enota, ki si kljub hitrejšemu procesorju na trenutke vzame preveč časa. Delno digitalizirani merilniki so sila pregledni in preprosti za uporabo, če pa se želi CX-5 v prihodnosti resneje zoperstaviti nekaterim premijskim tekmecem, bodo morali Mazdini inženirji pripraviti povsem digitalen zaslon pred voznikom in na nekaterih mestih zamenjati še kakšno na otip neprimerno plastiko.

Kot kombilimuzina

Mazda CX-5 CD175 Revolution Top 5Kljub temu, da so motorji enostavno preslikani iz prejšnje generacije, se CX-5 zdaj lahko pohvali s sistemom vektorskega nadzora GVC, ki je del tehnologij Skyactiv za dinamičen nadzor vozila ter smo ga podrobneje spoznali že v novi Mazdi3. Skyactiv karoserija nove generacije pri CX-5 je za 15 odstotkov bolj vzvojno toga, kar prinese več udobja in izboljšano odzivnost. Skupek vseh izboljšav ni revolucionaren, a opazen in subtilen. Na koncu so vozne lastnosti na ravni kombilimuzin, saj je nagibanja karoserije presenetljivo malo. Zlahka zatrdim, da gre za enega vozniško najboljših križancev, ki skupaj s štirikolesnim pogonom predstavlja popolno izbiro za asfalt in teren.

Kjer štejejo rezultati

Mazda svoje kupce nagovarja s številnimi tujimi izrazi, kot so Jinba Ittai, Kodo, TakumiNuri in Skyactiv, ki postajajo vse bolj prepoznavni in svojevrstni zaščitni znaki znamke. Predvsem pa ima vsak izmed njih, kot tudi njihov skupek, oprijemljive rezultate. Morda CX-5 ni prva izbira evropskih kupcev, toda po le nekaj prevoženih kilometrih se lahko hitro prikrade med favorite segmenta.

K večji opaznosti zagotovo pripomore osvežen atraktiven videz, a se njeni aduti skrivajo povsod. Cenovno je pozicionirana v zlato sredino – od premijskih tekmecev (Audi Q5, Mercedes-Benz GLC in BMW X3), ki bi jih rada lovila, je krepko cenejša, po drugi strani pa je konkurenčna ostalim največjim tekmecem (Ford Kuga, Volkswagen Tiguan, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai, Renault Kadjar …), ki jim je nastavila visoko letvico.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Mazda je motorje prenesla iz prejšnje generacije CX-5 in tega jim nič ne zamerim. Še vedno gre za odličen dizelski agregat, z odličnim razponom navora in izjemnim razmerjem med močjo in povprečno porabo.
  9
 • Notranjost
  Kljub oznaki nova generacija so razlike v potniški kabini manjše, kot bi to pričakovali. Materiali so še za odtenek izboljšani, večji je projicirni zaslon v barvah ter močno izboljšana zvočna izolacija.
  8
 • Opremljenost
  Na seznamu dodatne opreme praktično ni stvari, ki bi jo lahko doplačali. Tako opremljena CX-5 ni le nagrada za voznika, temveč z vrsto varnostnih sistemov poskrbi za varnost vseh udeležencev v prometu.
  10
 • Vozne lastnosti
  Mazda je odlično ujela ravnovesje med udobjem in splošno uporabnostjo, zato lahko mirne vesti rečem, da gre za enega boljših kompromisov v svetu športnih terencev.
  9
 • Gospodarnost
  Cenovno najbolje opremljena in gnana CX-5 stane blizu 40. tisočakov, a so - ob pogledu na res dolg seznam opreme in pogonsko odličnost - primerljivi tekmeci cenovno dražji.
  8
 • Zmogljivost
  Mazdin 2,2-litrski dizelski agregat z oznako CD175 je najmočnejši motor v ponudbi. Morda zna kdo zavihati nos in si zaželeti še kakšen kilovat več, toda, resnici na ljubo, je bila tako gnana CX-5 dovolj zmogljiva in poskočna za vse moje potrebe.
  8
 • Sklep
  Mazdin najbolje prodajani model je postal boljši na vseh področjih, a je nedvomno največja pridobitev izboljšanje kvalitete potniške kabine in njen videz. Zaradi številnih dobrih lastnosti se ti hitro prikupi in ima veliko potenciala, da pošteno prestraši evropske tekmece.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 23.990
cena testnega vozila (€) 40.480
dolžina × širina × višina (mm) 4.550 x 1.840 x 1.680
dovoljena masa vozila (kg) 2.143
emisija CO2 (g/km) 152
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/lak/prerjavenje) 5 (150.000)/3/12
gibna prostornina (cm3) 2.191
kompresija (1:) 14,0 : 1
masa praznega vozila (kg) 1.535
medosna razdalja (mm) 2.700
menjalnik/pogon samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 206
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 129/175 pri 4.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 420 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12
osnovna cena vozila (€) 38.990
pnevmatike 225/55 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,7/5,3/5,8
pospešek 0-100 km/h (s) 9,5
prostornina posode za gorivo (l) 58
prostornina prtljažnika (l) 506/1.620
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 86,0 x 94,3
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Prava izbira"


mrtwelvetrees
5 leta 9 dni nazaj

Dober voz ! Mimogrede kok se kaj več plača cestnino zaradi višje prostornine motorja ?

VW-T4
5 leta 9 dni nazaj

sej je vse objavljeno…
do 1350 ccm 62
od 1350 – 1800 ccm 96
od 1800 – 2500 ccm 153
od 2500 – 3000 ccm 282
od 3000 – 4000 ccm 452

Tommaazz
5 leta 9 dni nazaj

Lep avtek je, pa barva ji tudi paše. Samo jaz bi imel G165 in 2WD. ker ne potrebujem AWD. Samo po drugi strani bi pa raje vzel Mazdo 6 karavan G165 z revolution opremo, verjetno je še malo manj kot CX5…

 
Ko dobro postane še boljše
To je vse, kar potrebujem