Poraba 10,5 l/100km Največja hitrost 250 km/h Cena 74.589 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • bogata oprema
 • odlično delovanje asistenčnih sistemov
 • vozne lastnosti
 • projicirni zaslon
 • voznikova ergonomija
 • praktičen prtljažni prostor
 • všečna oblika
Minusi
 • cena dodatne opreme
 • končna cena vozila
 • grob menjalnik v ročnem režimu
 • ne najbolj prepričljiv zvok motorja
 • prostornost za glave na zadnjih sedežih
 • nezanesljiv občutek na zavorah pri hitrejši vožnji

Že v istem trenutku, ko sem sedel za volan štirivratne BMW-jeve serije 4, v kateri je brnel pobalinsko nastrojen (a nikakor hudoben!) bencinski štirivaljnik, sem si povsem podzavestno zaželel, da bi se lahko z njim zapodil po kakšni slikoviti obalni kalifornijski cesti, namesto po prenapolnjeni ljubljanski obvoznici. Ter obenem razmišljal, da bi se s tovrstno štirico že zgolj zaradi tega, ker v njej tokrat ni ropotal spodnjekaravanškemu življu toliko priljubljen turbodizel, tako ali tako bistveno bolj domače počutil na alejah Beverly Hillsa kot pa BTC-ja. Da o precej opazni karoserijski barvi, ki bi prišla precej bolj do izraza v Malibuju kot ob Koseškem bajerju, niti ne govorim!

Čudežna tabletka na kolesih

BMW 430i GC 03

A da ne bo pomote: BMW serije 4 niti pod razno ne spada med tiste primerke, ki bi – podobno kot Volkswagnova Jetta, Toyotin Camry ter Strelov Martin – navduševala zgolj in samo na oni strani Atlantika. Pa četudi jih Bavarci prodajo največ ravno v ZDA. Ne, športnejša različica trendovske serije 3 velja tudi pri nas za enega bolj zaželenih avtomobilov z modro-belim emblemom. Še posebej, če gre za kakšno malce bolj popoprano »raketo« iz oddelka M. Če ne verjamete, poglejte zgolj ohranjevalnike zaslonov na telefonih mozoljave mularije, pri čemer že ob sami omembi »štirke« prej pomislijo na znamko iz Münchna kot pa na velikost košarice!

In ne le to! Štirivratna različica Gran Coupe, pri kateri gre sicer za precej nišni model, hkrati predstavlja enega boljših primerov, kako bi morala izgledati prestižna limuzina tega avtomobilskega segmenta. Oziroma, kako bi morala biti že v osnovi oblikovana sama serija 3 (praktičnejša peta prtljažna vrata, imenitnejša stekla brez okvirjev). Ter podaja precej resno vprašanje o tem, kaj za vraga so oblikovalci razmišljali pri ustvarjanju verzije Gran Turismo.

BMW 430i GC 02

Gran Coupe, ki je v lanskem letu doživel rahlo kozmetično olepšavo, kar se na zunaj še najbolj opazi po predrugačenih žarometih, namreč izžareva ravno dovolj športno dinamične elegance, ki jo nekako pričakuješ od avtomobila bavarskega proizvajalca. Pri čemer že zgolj s svojo linijo, pri kateri verjetno niti najhujši oblikovalski perfekcionisti ne bi prav nič dodali (oziroma niti odvzeli), izjemno učinkovito zajema celotno filozofijo same znamke. Vrhunsko!

S povsem novo karoserijsko barvo (Snapper Rocks), ki sicer nehote spominja na čudežni Pfeizerjev medikament, predstavlja eno najbolj erotičnih stvaritev iz münchnskih kovačnic, ob kateri le malokdo ostane ravnodušen. In to ne zgolj zaradi prepoznavnih ledvičk na nosu avtomobila!

Žlahtna žlehtnoba?

Letošnja kozmetična osvežitev je hkrati poskrbela, podobno kot pred časom že pri seriji 3, tudi za spremembo pri najmočnejšem bencinskemu štirivaljniku v ponudbi. Le ta se lahko po novem pohvali s 7 »žrebcev« močnejšo konjenico, 0.6 litrov nižjo porabo na tovarniškem testnem poligonu ter novo oznako na avtomobilu (430i namesto 428i). A če bi omenjena označba še pred kakšnimi 15 leti predstavljala 3-litrski agregat s šestimi valji v ravni vrsti, sedaj že nekaj časa vemo, da temu ni tako.

Pri tovrstni oznaki gre sedaj za posodobljen dvolitrski štirivaljnik lahke gradnje (B48) s tehnologijo Twin Power Turbo (turbinsko polnjenje, neposredno vbrizgavanje goriva, spremenljivo krmiljenje ventilov VANOS), ki zamenjuje obstoječega (N20), prvič pa se je znašel pod motornim pokrovom kateregakoli bavarskega avtomobila že pred dvema letoma (BMW 330i).

BMW 430i GC 12

In kako se izkaže v praksi? Novotarija deluje v večini voznih režimov povsem dovolj radoživo in uživaško ter navdušuje z delavoljnostjo že pri nizkih vrtljajih, hkrati pa ima precejšnje veselje do vrtenja. Vozni puristi bi se znali pridušati zgolj nad pomanjkanjem malce bolj popopranih občutkov, saj navkljub izjemno samozavestnim performansam na papirju (5,9-sekundno pospeševanje od 0 do 100 km/h) še vedno ne gre za čistokrvnega dirkača. Nenazadnje mu za kaj takega manjkajo tudi malce bolj prepričljive zavore (navkljub 752 evrov dragim iz oddelka M), ki bi lahko ponudile med živahnejšim preganjanjem (npr. na dirkališču) boljše občutke.

Pravoverni ljubitelji modro-belega emblema pa bodo obenem tožili še nad pomanjkanjem blagozvočnejše simfonije izpod motornega pokrova, ki jo znajo pričarati zgolj agregati z dvema valjema več. Okej, sicer zna tudi najmočnejši bencinski štirivaljnik v ponudbi tam nekje nad 5.000 vrtljaji dovolj lepo zabrneti, a tovrstno zvočno spremljavo nekako bolj pričakuješ pri kakšnem “fast & furious hot-hatchu” kot pa pri BMW-jevem kupeju.

A pri bavarskem proizvajalcu prav dobro vedo, kako se tovrstni reči streže, ter vam znajo za dodatno pest (oziroma, natančneje, vrečo) cekinov ponuditi tako “žlehtnejše”, kakor tudi žlahtnejše alternative. Pri čemer tovrstnim kriterijem dodobra ustreza že 10 tisočakov dražja štirikolesno gnana verzija 440i.

BMW 430i GC 28

Manjši očitek si je tokrat zaslužila osemstopenjska menjalna avtomatika, ki sicer s svojo hitrostjo in delovanjem nehote spominja na izraelski Uzi, a zna v ročnem režimu (ter tudi v načinu Sport) presenetiti z dokaj sunkovitim delovanjem ob pretikanju v višje prestave. Okej, resda so omenjeni sunki zaznavni zgolj med malce bolj dinamično vožnjo, a bi znala tovrstna menjalniška grobost marsikoga, ki pričakuje od (drage) bavarske mehanike zgolj perfekcijo, vsaj toliko zmotiti kot Ronalda prazna tuba z gelom za lase.

California Love

BMW 430i GC 06

Tovrstna motorizacija v BMW-jevem štirivratnem kupeju, ki navkljub 763 evrov vrednemu športnemu M podvozju še vedno navdušuje s precejšnjim udobjem v vožnji, se tako daleč najbolj izkaže med brezskrbnim križarjenjem po panoramskih cestiščih. Brez kakršnegakoli brezglavega divjanja, da ne bo pomote. Pri tem bo za dodatno dozo endorfinov tako ali tako poskrbelo že izvrstno uravnoteženo podvozje, telepatski volanski mehanizem, ki dobesedno bere voznikove želje, ter pogled na merilnik porabe goriva, ki bo pri tovrstnem režimu vožnje ostala kolikor toliko v mejah normale.

Vendar pa je slednjo moč držati pod 10 litri zgolj ob striktnem upoštevanju kakšnih strogih kalifornijskih cestnih predpisov, zaradi česar ti takoj postane jasno, zakaj so tudi pri športno dinamično naravnanem avtomobilu, kot je BMW-jeva serija 4, med spodnjekaravanškim življem še vedno priljubljeni turbodizli.

Redka ptica

A glede na to, da marsikdo smatra štirivratno serijo 4 tudi za svojevrstno (ter obenem modnejšo in imenitnejšo) alternativo družinsko poslovni seriji 3, ne čudi, da se v njej vrtijo večinoma »učinkovito dinamični« dizli. Nenazadnje tudi zaradi tega, ker so lahko podobno hudičevo »žlehtni« (npr. 313 »konjska« 435d verzija).

BMW 430i GC 09

Vseeno pa bi bila napaka, če bi ob tem povsem pozabili na različico, na kateri se blešči oznaka 430i. Ter jo namenjali zgolj in samo Američanom, kjer je sicer bencin (še vedno) precej manj cenjen kot pri nas. Takšna serija 4 namreč ponuja za dokaj podoben kupček dinarčkov (51.250 eur), kot ga zahtevajo za precej manj živahnega 190-»konjskega« dizla (49.109 eur z avtomatskim menjalnikom), bistveno bolj emotivno vozniško izkušnjo, ki jo nekako pričakuješ od vozil z modro-belim emblemom.

Vsi tisti, ki bodo vseeno pogrešali milozvočnejši napev šestvaljnika ter si obenem zaželeli malce bolj konkretne konjenice pod motornim pokrovom (pa četudi jo bodo, roko na srce, na običajnih cestah le poredkoma lahko dodobra izkoristili), pa bodo tako ali tako sami pri sebi preračunali, če je to vredno dodatnih desetih tisočakov.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Četudi oropan milozvočnejšega glasu, ki ga sicer zmore izvesti zgolj agregat z dodatnima dvema valjema, vseeno predstavlja skupaj z osemstopenjsko avtomatiko in izvrstno štirikolesno gnano pomočjo xDrive odličen pogonski sklop. Rahlo sunkovito delovanje menjalnika pri prestavljanju navzgor v ročnem režimu je opazno, ni pa moteče.
  10
 • Notranjost
  Že poznan BMW-jev ambient, ki je bil v letošnjem letu deležen rahle oblikovne osvežitve ter nadgradnje infozabavnega elementa, žal šele z izdatno pomočjo doplačilnih elementov pridobi pridih luksuznosti in prestiža. Odlična ergonomija voznikovega prostora, solidno prostoren prtljažnik, precej skopo odmerjen prostor za glave zadaj sedečih.
  9
 • Opremljenost
  Pri vozilu, ki se je ponašalo s skupkom dodatne opreme, vredne toliko kot stane osnovna različica serije 1, bodo zgolj največji dlakocepci pogrešili še karkoli.
  10
 • Vozne lastnosti
  Nasmehe na ustnicah bosta risala uravnoteženost podvozja, skorajda telepatska nastrojenost volanskega mehanizma ter izjemna lega na cestišču. Le pretirane igrivosti, ki jo zmorejo ponuditi nekateri drugi bavarski produkti (npr. iz oddelka M), pri Gran Coupeju raje ne iščite preveč.
  9
 • Gospodarnost
  Lepota po bavarsko nikdar ni bila poceni, kar dodobra dokazuje tudi tokratni testni lepotec. Ne najbolj gorenjski denarnici prijazna poraba goriva, ki le stežka pade pod 10 litrov.
  4
 • Zmogljivost
  Ko ugotoviš, da se je z Gran Coupejem najlepše poditi po kakšni slikoviti priobalni cesti, naenkrat ugotoviš, da kaj konkretnejšega, kot ponuja najmočnejši štirivaljnik v ponudbi, niti ne potrebuješ.
  9
 • Sklep
  BMW-jeva štirivratna serija 4 lahko predstavlja imenitnejšo in modnejšo alternativo prestižnim poslovnim limuzinam tega segmenta, ki zna ponuditi dovolj voznih emocij že z bencinskim štirivaljnikom pod motornim pokrovom. Pa četudi ne s tako blagozvočnim, kot pričakuješ od tovrstne stvaritve iz münchenskih kovačnic.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 41.850
cena testnega vozila (€) 74.589
dolžina × širina × višina (mm) 4.640 x 1.825 x 1.404
dovoljena masa vozila (kg) 2.175
emisija CO2 (g/km) 144
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.998
kompresija (1:) 10,2
masa praznega vozila (kg) 1.615
medosna razdalja (mm) 2.810
menjalnik/pogon 8-stopenjski avtomatski /štirikolesni
največja hitrost (km/h) 250
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 185/252 pri 5.200
največji navor (Nm pri vrt/min) 350 pri 1.450-4.800
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,8
osnovna cena vozila (€) 52.050
pnevmatike 225/40 R19 (spredaj) / 255/35 R19 (zadaj)
poraba goriva na testu (l/100 km) 10,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,8/5,2/6,2
pospešek 0-100 km/h (s) 5,9
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 480-1.300
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 94,6 x 82
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Sanje o Kaliforniji"


pskoda
4 leta 2 meseci nazaj

Za moj okus lepa barva, šark na strehi že zdavnaj iz mode in za moje pojme grdo drugače pa bmw kot bmw in seveda predrag zelo sploh dodatna oprema, ampak to je že standard od nemcev

chad
4 leta 2 meseci nazaj

Nič komentajrev, folk je brez pripomb!

Firediver
4 leta 2 meseci nazaj

Izven dosega za folk da bi komentirali, kdor si ga bo privoščil, pa ga bo (da ne izpade budalo) za visoko ceno “visoko” hvalil…

chad
4 leta 2 meseci nazaj

Haha! Jaz bi vzel takega 430d čez kakšnih 4, 5 let za petino cene.

 
Napredek
Ko dobro postane še boljše