Poraba 5,9/12,1/8,6 l/100km Največja hitrost 196 km/h Cena 41.360 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • ergonomija voznikovega delovnega mesta
 • udobje vožnje
 • notranja prostornost
 • prilagodljivost
 • opremljenost
 • svetilnost dolgega snopa žarometov (Bi-LED)
Minusi
 • omejevanje zmogljivega motorja na najdražja paketa opreme in pogon 4WD
 • obotavljanje pogonskega sklopa prvih nekaj trenutkov tekom naglega speljevanja
 • dolžina zasenčenega snopa žarometov
 • ne bere glasbe z USB-ja
 • velikost in resolucija prikaza parkirnih kamer na osrednjem zaslonu

Odkar pomnim, Nissan prisega na neskončnostopenjske samodejne menjalnike CVT. Že leta 2000, ko samodejnost menjalnikov v malih mestnih avtih ni bila ravno nekaj vsakdanjega, so Japonci ponujali trgu Micro z menjalnikom CVT. Temu konceptu menjalnika ostajajo zvesti še danes, saj ga ponujajo tudi v velikem X-Trailu. Test.

Samodejnosti menjalnikov so se v preteklosti različni avtomobilski proizvajalci lotevali na različne načine. Eni, predvsem tisti z zgornjega konca cenovne lestvice, že od nekdaj prisegajo na klasično avtomatiko s hidravličnim prenosnikom navora. Dobrih 20 let nazaj so tisti s srednjega in spodnjega cenovnega konca ponudbe poskušali z dodatkom mehatronike prednosti ročnih menjalnikov nadgraditi z udobjem menjavanja prestav samodejnih menjalnikov. Rezultat so tako imenovani robotski menjalniki, ki se v zadnjem času počasi umikajo z avtomobilskih cenikov. V novejši zgodovini so z dirkališč zapeljali na navadne ceste danes tako zelo opevani dvosklopkovni menjalniki. Med samodejniki pa najdemo tudi neskončnostopenjske menjalnike, nekoč poznane tudi pod nazivom variomatic, danes pa veliko kot CVT.

Alternativa, ki jo ponujajo redki

Nissan_X-Trail_20dCi_X-Tronic_AWD_Tekna_24Nissan sicer v svojih avtomobilih pozna tudi klasične avtomatike, navsezadnje je imel enega tudi prejšnji X-Trail, a poskušajo z menjalniki CVT ponuditi trgu dodatno alternativo – takšno, kot je danes ne ponuja več ravno veliko avtomobilskih proizvajalcev. Da vidi Nissan v CVT-jih svetlo prihodnost, potrjuje tudi dejstvo, da bodo v sveži Micri, navkljub njihovi povezavi z Renaultom, ki v zadnjem času pospešeno vgrajuje v vse modele dvosklopkovni menjalnik EDC, ponudili ravno tako menjalnik CVT oziroma X-Tronic, kot so ga poimenovali sami.

Ob bok zmogljivim tekmecem

Nissan_X-Trail_20dCi_X-Tronic_AWD_Tekna_26Neskončnostopenjski menjalnik X-Tronic v X-Trailu ni nič novega. Ta je namreč v njegovi tretji nakladi na voljo od vsega začetka. Bistvena razlika je, da je ta zdaj na voljo tudi v povezavi s štirikolesnim pogonom All Mode 4×4-i, medtem ko je v povezavi z agregatom 1.6 dCi dobavljiv samo s sprednjim pogonom. A to ni edina novost, ki so jo pripravili  Japonci. Končno so namreč odgovorili tudi na zahteve trga po agregatu z več kot 130 »konji«. Tako se je 1.6 dCi pridružil še agregat 2.0 dCi, ki s 130 kilovati oziroma 177 konjskimi močmi X-Traila končno postavlja ob bok podobno zmogljivim tekmecem.

Nekaj debelih trenutkov

Motor, poznan iz številnih Renaultov tudi tu prepriča z dobro prožnostjo od približno 1.500 vrt/min naprej in zvrhano mero zaloge moči. V X-Trailu sicer ne deluje najbolj tiho, saj se v kabino prebije kar nekaj motornega trušča. Je pa pri počasnejši vožnji, ko ni drugih virov hrupa, slišati tudi hidravliko menjalnika, ki skrbi za zvezno spreminjanje prestavnega razmerja v menjalniku. Ta se odraža v neskončnostopenjskim menjalnikom značilnem vzdrževanju enakomernih motornih vrtljajev med pospeševanjem avta, ki narekuje pri uporabnikih nekaj kilometrov privajanja.

Naslednja stvar, ki ravno tako potrebuje nekaj privajanja, je nagnjenost menjalnika, da vzdržuje motor v območju ugodnega navora. Res je, da je zaradi tega pogonski sklop v vsakem trenutku pripravljen na takojšnje pospeševanje, a se stalna pripravljenost celotnega sistema na izdatna pospeševanja odraža tudi v večji porabi goriva. Navsezadnje to pomeni, da so vrtljaji tudi v primeru umirjene vožnje v mestu tudi nekaj sto minutnih vrtljajev višji, kot bi bili sicer.

Po drugi strani se izrazito obotavljajoč nastop pogonskega sklopa pokaže v primeru naglega pospeševanja z mesta. Takrat namreč mine nekaj debelih trenutkov, preden se menjalnik in motor uskladita in se avtomobil po pritisku stopalke plina primerno zgane z mesta.

Več moči, …

… več navora, večja masa, več mehanskih uporov in nenazadnje tudi v povprečju nekaj višji motorni vrtljaji se odražajo tudi v razmeroma veliki porabi goriva. Ta je povsem logično večja kot pri X-Trail 1.6 X-Tronic, še bolj pa v primerjavi z X-Trailom 1.6 dCi. A uporabnikova pripravljenost plačati več ni omejena zgolj na samo uporabo X-Traila 2.0 dCi X-Tronic AWD, temveč tudi na njegov nakup.

Medtem ko je X-Trail z motorjem 2.0 dCi na drugih trgih dobavljiv tudi s samo prednjim pogonom, je na slovenskem trgu na voljo samo v kombinaciji s štirikolesnim pogonom in dvema najbogatejšima paketoma opreme. Opažam, da prvi za normalno uporabo Nissana pravzaprav ni nujno potreben, saj sem tudi sam preizkus brez težav odpeljal z vklopljenim dvokolesnim pogonom 2WD. Jasno je izrazita založenost z opremo v primeru paketa Tekna nadvse zapeljiva, a je zato njegova cena s preko 40.000 evri toliko manj.

Ekonomika in osebne preference

Nissan_X-Trail_20dCi_X-Tronic_AWD_Tekna_25Nedvomno trg za tako zmogljiv Nissan X-Trail obstaja tudi v Sloveniji. Sam pri preizkušeni različici X-Traila nimam resnih tehničnih zadržkov. In četudi sem sam pristaš močnejših različic, bi izključno iz ekomskih razlogov sam vseeno raje posegel po šibkejši različici 1.6 dCi. Navsezadnje gre prvenstveno za velik in nenaporni udobni vožnji namenjen družinski avto. Tovrstni uporabi pa povsem zadošča tudi 130 »konj« motorizacije 1.6 dCi.

Že res, da si šibkejšega motorja ni mogoče omisliti v identični tehnični specifikaciji, kot je bil testirani X-Trail 2.0 dCi X-Tronic AWD, saj je na voljo samo s samodejnim menjalnikom in pogonom 2WD ali pa z ročnim menjalnikom ter pogonom AWD. A meni to, ravno zaradi vsesplošne suverenosti mehanike ter njegovega osnovnega poslanstva, ne bi predstavljalo nikakršnih problemov.

Če bi, in to je velik »če«, uporabljal terenca na način, kjer bi pogosto rabil dober oprijem koles, bi pač posegel po različici AWD. Ker temu ni tako, bi sam v želji po razvajanju s samodejnostjo menjalnika pač posegel po X-Tronicu. Toda – kdo sem jaz, da bi vam delil nasvete v zvezi z nakupom terenca? Sam bom namreč za domači družinski avtomobil začel razmišljati o športnem terencu šele takrat, ko bo to na celem svetu še edina preostala alternativa.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dober samodejni menjalnik ter dobro delujoč štirikolesni pogon poskrbita, da se zajetna moč in navor učinkovito prenašata na podlago v vseh okoliščinah. Pri tem bo prvih nekaj kilometrov uporabe potrebnih za privajanje na specifiko delovanja menjalnika.
  9
 • Notranjost
  Prostorna, izrazito prilagodljiva in z dobro vsesplošno ergonomijo. Najbogatejši paket opreme je poskrbel tudi za žlahtno usnje na sedežih.
  10
 • Opremljenost
  Paket Tekna postreže z vsem, kar si je v X-Trailu mogoče omisliti.
  10
 • Vozne lastnosti
  Prvenstveno udobni vožnji namenjen razmeroma velik družinski terenec se med ovinki ne znajde najbolje, a mu to, upoštevajoč njegovo poslanstvo, nikakor ne zamerim.
  7
 • Gospodarnost
  Najbogatejši paket opreme potisne ceno v višavo. Od dCi-ja bi pričakoval tudi ugodnejšo porabo goriva, a mu ponagaja kombinacija številnih z energijo potratnejših elementov pogonskega sklopa in specifika terenske zasnove avta.
  7
 • Zmogljivost
  Kar 177 »konj« in 380 Nm obljublja na papirju, dostavi v praksi: suveren nastop X-Traila v vseh voznih okoliščinah. A mislim, da umirjenemu osnovnemu poslanstvu velikega Nissana vseeno več kot zadošča tudi 130-»konjska« motorizacija.
  7
 • Sklep
  Izredno dober paket avtomobila, zoper katerega govori samo manj ugodna ekonomika nakupa ter uporabe. Če vaš družinski proračun zmore oboje, potem le naprej, v nasprotnem primeru bo tudi Nissan X-Trail 1.6 dCi X-Tronic 2WD ali 4WD brez X-Tronica več kot odlično pokril vse potrebe po velikem družinskem terencu.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 41.360
dolžina × širina × višina (mm) 4.640 × 1.830 × 1.715
dovoljena masa vozila (kg) 2.400
emisija CO2 (g/km) 162
gibna prostornina (cm3) 1.995
kompresija (1:) 15,6
masa praznega vozila (kg) 1.759
medosna razdalja (mm) 2.705
menjalnik/pogon neskončnostopenjski samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 196
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 130 (177) pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 380 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,2
osnovna cena vozila (€) 40.740
pnevmatike 225/55 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,9/12,1/8,6
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,7/5,8/6,1
pospešek 0-100 km/h (s) 10,0
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 550-1.982
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 84,0 × 90,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

18 komentarjev za "Nadaljevanje tradicije"


chad
2 leta 7 meseci nazaj

Če bo tale gospod novinar naslednjič pri nissanu še upal napisati, da ne bere glasbe z usbja, bo verjetno dobil obisk lastnikov nissan vozil.

2 leta 7 meseci nazaj

Ključki, ki preverjeno delujejo v Qashqaju:
-TakeMS(8gb)
-SanDisk(16gb)
-Kingston(32gb)
-Nissan sponzorski(8gb).
V dveh letih se mi ni zgodilo, da USB ključka ne bi prebral ali da bi bilo karkoli narobe s predvajanjem glasbe.

2 leta 7 meseci nazaj

Iz lastnih izkušenj vem , da se tudi pri računalnikih lahko zgodi , da kakšen USB ključek na nekem računalniku ne dela na drugem pa , nihče ne vem zakaj , seveda zato ne boš menjal računalnik temveč boš zamenjal pač usb ključ.

2 leta 7 meseci nazaj

Zanalašč sem v svojega Qashqaja vtaknil vse USB ključke, ki jih premorem-in glej ga zlomka, čisto vse je prepoznal in normalno predvajal glasbo iz njih!

2 leta 7 meseci nazaj

Novinar vztrajno ponavlja pri vseh nissanih kako ne berejo glasbe iz USB ključa, jaz sem že pisal o tem , da sem šel to preverjat in mi je iz treh raličnih usb ključev ( 2x kingston, 1x verbatin) qahqai in x-trail povsem normalno prebral in predvsjal glasbo in tudi v avtosalonu o tem niso vedeli ničesar, mislim , da bi lahko novinar svoj usb ključ zamenjal ali poizkusil še kakšnega drugega preden tako vztrajno ponavlja pri vseh nissan , ki jih testira kako ne berejo glasbe iz usb ključa, saj to v praksi ne drži.

robertos_664
2 leta 7 meseci nazaj

na podlagi kitajskega no-name ključka, se naredi zaključek o multimediji pri Nissanu. Zanimivo..

frgo
2 leta 7 meseci nazaj

Je ključek slučajno od SanDiska?

jony
2 leta 7 meseci nazaj

Mislim, da ni fer do avta ter znamke, da se potem napiše splošen test in zraven pod MINUS navede, da ne mere glasbe z MP3. Moje mnenje

robertos_664
2 leta 7 meseci nazaj

ali pa ne tišči ključka v ta pravi USB vhod, kolikor vem so eni samo za polnjenje telefonov, drugi pa za oboje..

 
Recept za uspeh
Identiteta