Testi

Nissan X-Trail 2.0 dCi AT SE

Poraba 7,1/11,2/9,1 l/100km Največja hitrost 181 km/h Cena 34.170 eur
Plusi
 • motor
 • menjalnik
 • štirikolesni pogon
 • udobje vožnje
 • zvočna izolacija kabine
 • serijska opremljenost
 • prilagodljivost in uporabnost prtljažnika
Minusi
 • ni sistema za pomoč pri parkiranju
 • enooptična žarometa
 • drseče dno osnovnega prtljažnika
 • namestitev stikala za strešna žarometa

Z novim Nissanovim x-trailom smo se zapeljali v središče Slovenije. Test.

 

No, v redu, glede na to, da smo se zapeljali »samo« do mesta geometričnega središča Slovenije nissan x-trail seveda ni bil nujno potrebna oprema za dosego tega cilja, saj je pot do tja povsem »civilizirana«. Nedvomno pa je kljub temu dobro vedeti, da bo lastniku nudil v uporabo zvrhano mero dobre pogonske tehnike, uporabne in prostorne notranjosti, udobja in dobrih in zanesljivih voznih lastnosti ne glede na cestne razmere.

 

Izvrstna pogonska tehnika

Že stari x-trail je prepričal z dobrimi voznimi lastnostmi, za katere se ima zahvaliti predvsem premišljeno zasnovanemu štirikolesnemu pogonu All Mode 4×4. Ta je v novi nakladi oplemeniten z nazivom inteligent, ki ga označuje črka »i« v imenu. Dodatne »pameti« voznik za volanom sicer načeloma ne bo občutil, saj so razlike v praksi zanemarljive, a Nissan vsaj na papirju zagotavlja, da je novi sistem še boljši od starega. Tako je zdaj zmožen, tudi pri vklopljenem dvokolesnem režimu delovanja pogona, oceniti potrebo po štirikolesnem pogonu, ki ga v kritičnih trenutkih dejansko tudi res vklopi za nekaj časa in s tem dvigne oprijem koles in stabilnost vožnje na višjo raven. All Mode 4×4-i je zmožen s pomočjo sistema ESP tudi simulirati učinek zapore diferenciala na prednji pogonski osi, pri čemer z zaviranjem prosto vrtečega kolesa prenaša pogonsko silo tudi na kolo z boljšim oprijemom. Pohvalno je, da je ta funkcija sistema aktivna tudi, ko je sistem ESP izklopljen. Enako so tudi režimu togega štirikolesnega pogona Lock dodali funkcijo. Slednji se namreč ob močnejšem pospeševanju avta ali nad hitrostjo vožnje približno 45 km/h samodejno preklopi na samodejni način deljenja pogonske sile med prednjo in zadnjo osjo. S tem odpade toga povezava sredinske sklopke, kar ima za posledico varovanje pogonskega sklopa pred nepotrebnimi preobremenitvami in poškodbami.

 

Uspešna poroka …

… turbodizla in samodejnega menjalnika. Res je, presenečeni smo bili nad učinkovitostjo in dobro dopolnitvijo dveh v povprečju slabo združljivih elementov. Dejstvo je, da se turbodizel, sodoben ali tisti malo starejši, in klasični samodejni menjalnik le redko dobro sporazumeta in dopolnjujeta. X-Trail z motorjem 2.0 dCi in samodejnim menjalnikom je eden tistih redkih primerkov, pri katerem je tovrstna združitev zelo dobro uspela.

Motor odlikujejo dobra prožnost in velika zaloga moči, na drugi strani pa je menjalnik oborožen z premišljeno sprogramirano elektronsko pametjo in šestimi dobro preračunanimi prestavami, ki običajne slabosti tovrstne združitve izničijo praktično v celoti.

Eden glavnih napredkov x-traila 2.0 dCi AT je prepoznavna že takoj pri speljevanju, kjer so inženirji uspeli odpraviti značilno obotavljanje motorja prvih nekaj trenutkov po pritisku na stopalko za plin. Zelo kratka prva prestava namreč agregatu dovoli, da se hitro in z lahkoto zvrti mimo spodnjega območja motornih vrtljajev, kjer turbopuhalo motorju še ne nudi uporabne pomoči.

 

Na cesti

Posledica zgoraj opisanih dejstev je, da ima voznik v »rokah« odziven, zmogljiv, zanesljiv in voznim razmeram izvrstno prilagodljiv pogonski sklop. Rezultat tega je stabilna lega, ki opozori na voznikovo pretiravanje s podkrmarjenjem, kateremu se učinkovito postavi po robu zanesljiv in po potrebi izklopljiv stabilizacijski sistem ESP. Kadar voznik z x-trailom ne išče njegovih meja voznih zmogljivosti in lastnosti se lahko preda razvajanju udobja vožnje z njim. Vzmetenje namreč učinkovito prestreza vse vrste nepravilnosti v cestni podlagi, potniški prostor pa je tudi dobro zvočno zatesnjen. Piko na i dobrega počutja med vožnjo pa pristavi še prostorna in razmeroma dobro ter uporabno zasnovana notranjost.

 

Uporabna in prilagodljiva notranjost

Ne glede na to, v kateri vrsti sedežev sedite, je prostora povsod dovolj. Spredaj sedita voznik in sovoznik na udobnih sedežih, ki nudita povprečno bočno oprijemljivost. Voznikov delovni prostor je dobro odmerjen, volanski obroč pa nastavljiv po dosegu in višini. Ko se bodo zadaj stiskali trije potniki prostora v širino seveda ne bo ravno veliko, a ga resnici na ljubo nikjer v tem razredu ni. V primeru, ko bosta tam največ dva potnika, pa prostora v nobeno smer ne bo premalo. Za še nekaj več razvajanja in sproščeno sedenje zadnjih potnikov pa poskrbi tudi po naklonu nastavljiv naslon sedeža, ki ga je sicer možno preklapljati po delih 40:20:40.

 

Trmasto vztrajanje prvič

V splošnem je ergonomija v x-trailovi kabini dobra, še vedno pa zmotijo nekatere malenkosti, ki se vlečejo v Nissanovih modelih že dalj časa in so očitno stvar njihove filozofije, ki se je držijo kot pijanec plota.

Na armaturni plošči so redko uporabljena stikala še vedno razvrščena levo spodaj ob volanu. Nekatera med njimi so zdaj vsaj deloma osvetljena, a jih mora voznik kljub temu ponoči še vedno na slepo tipati in iskati. Med »odstavljena« stikala so uvrstili tudi stikalo za dodatne strešne luči Hyper. Njihovo vklop je pogojen z delovanjem dolgih žarometov, pri čemer je treba strešni luči vsakokrat, ko se slednja izklopi, recimo zaradi nasprotnega prometa, ponovno prižgati z odročno nameščenim stikalom. Boljša rešitev za vklop in izklop strešnih luči bi tako predstavljala bodisi neposredna vezava na delovanje navadnih dolgih žarometov ali pa prestavitev stikala za njihov vklop na manj odročno mesto. Naš predlog je, da bi Nissan recimo prilagodil levo obvolansko ročico, na kateri se vklaplja in izklaplja luči za meglo in namesto ali poleg stikala za slednje vgradil dodatno stikalo za strešne luči, kar bi vozniku nedvomno olajšalo njihovo vsakokratno vklapljanje.  Enako je že skrajni čas, da inženirji zamenjajo zastarela enooptična žarometa z dvooptičnima. Dejstvo je namreč, da se zaradi njihove zasnove z vklopom dolgih žarometov vedno izklopita zasenčena, kar občutno zmanjša osvetljenost cestišča tik pred vozilom. Tovrstna rešitev vsekakor ni stanje tehnike, kar velja še toliko bolj pri avtomobilih, ki stanejo tudi 30 in več tisoč evrov.

 

Trmasto vztrajanje drugič

Zanimivo je tudi, da pri novi nakladi x-traila enako vztrajajo pri še eni slabosti predhodnika. Dno osnovnega prtljažnika je namreč še vedno iz neuporabne drseče plastike, zaradi česar vsebina prtljažnika, ko ta ni zvrhano napolnjen, med vožnjo drsa po prtljažniku in ropota. Seveda Nissan ponuja možnost vgradnje nedrsečih preprog, pritrdilnih mrež in gumijastih podlag, ki tovrstno drsanje v veliki meri odpravijo, a je treba zanje, odvisno od vrste obloge, spet seči v žep in doplačati najmanj 60 evrov. Da pa se ne bomo samo pritoževali nad nesmisli in trmo razvojnikov pri Nissanu, omenimo še eno občutno izboljšavo uporabnosti in prilagodljivosti osnovnega prtljažnika. V njegovo dno so namreč vgradili pripravo z dodatnim odlagališčem in izvlečljivim predalom, ki jo je možno tudi v celoti enostavno demontirati in s tem pridobiti dodatnih 14 centimetrov višine oziroma 124 litrov osnovnega prtljažnika, ki tako ob petsedežni postavitvi v kabini šteje največ 603 litrov.

 

Za konec

Dejstvo je, da je že prvi x-trail zelo dober avto, res pa je tudi, da je imel ob vseh odlikah in dobro zasnovanih potezah tudi svoje pomanjkljivosti in zamere, za katere smo pričakovali, da jih bodo pri drugi generaciji odpravili. Med testom smo ugotovili, da temu žal ni tako, a napredek pri novincu na drugih področjih kljub temu je zaznaven. Že res, da napredek ni pretirano velik, a glede na dobro osnovo, na kateri so gradili, bistvene izboljšave niti niso bile tako zelo nujne. Zato naj za zaključek še enkrat mirne vesti zapišemo, da je Nissan svoje delo pri novincu dobro opravil, v isti sapi pa poudarjamo, da jim s tem ne dajemo odrešitve, da jim niti za tretjo naklado x-traila omenjenih graj, ki so predvidoma prej posledica trme kot neznanja, ni treba odpraviti.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Izvrstna združitev motorja, menjalnika in štirikolesnega pogona.
  9
 • Notranjost
  Številne pohvale in nekaj trapastih ponavljajočih se napak.
  9
 • Opremljenost
  Pogrešili smo sistem za pomoč pri parkiranju in še nekaj malenkosti.
  8
 • Vozne lastnosti
  Zmore več, kot bo iz njega znal iztisniti povprečen uporabnik.
  8
 • Gospodarnost
  Eden cenejših, poraba goriva zaradi samodejnega menjalnika rahlo večja.
  7
 • Zmogljivost
  Tudi šibki 2.0 dCi je dovolj zmogljiv za skoraj 1,7 tone lastne mase.
  8
 • Sklep
  Tako dober, da tudi zahtevnejših uporabnikov ne bo razočaral.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 31.480
cena testnega vozila (€) 34.170
dolžina × širina × višina (mm) 4630 × 1785 × 1770
dovoljena masa vozila (kg) 2170
garancija (splošna/prerjavanje/lak/mobilna) 3 leta ali 100.000/12 let/3 leta/3 leta
gibna prostornina (cm3) 1995
kompresija (1:) 15,6
masa praznega vozila (kg) 1637
medosna razdalja (mm) 2630
menjalnik/pogon 6-stopenjski samodejni/priklopljivi štirikolesni
največja hitrost (km/h) 181
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 4000
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 2000
namestitev motorja spredaj/prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,8
pnevmatike 215/60 R 17, 6,5 J×17
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,1/11,2/9,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 10,5/6,7/8,1
pospešek 0-100 km/h (s) 12,5
prostornina posode za gorivo (l) 65
prostornina prtljažnika (l) 603-1773
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 84,0 × 90,0
zavore spredaj/zadaj kolutne (hlajene)/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Nissan X-Trail 2.0 dCi AT SE"


lebica
12 leta 4 meseci nazaj

Avto je definitivno dobr ….oblika je stvar okusa….avtomatike si glih nebi zaželel…glede motorja bi pa reku nekaj premalo časa je na tržišču da bi vedeli kako dober je gled evzdržljivosti….ampak po vsej vrjetnosti je eden najboljših motorjev te prostornine na trgu …kajti zasnovan je bil z namenom da popravi greh 1.9 dci motorja kljub temu da je bil prvi tovrstni motor na trgu po sistemu skupnega voda ……zato nenajdemo več jermenov ampak ketnco v novem 2.0

MajkOly
12 leta 4 meseci nazaj

Kdor hoče pa več moči pri Ravu, pa lahko kupi verzijo z 177 konji. Je potem nekaj dražja, dobiš pa top opremo "zraven".

fronc
12 leta 4 meseci nazaj

Roomeo ima malce prav, zato ga ne odslavljajte kar tako, delam na področju avtošol in vam povem, da je z dci tolko problemov da je joj, jih ima že večina nazaj 1,2 bencinarje

berlonso
12 leta 4 meseci nazaj

vredu mašina… ti minusi ki so jih na testu najdli in našteli me ne preveč motijo, zato 1A!

wiliamskis
12 leta 4 meseci nazaj

Evo, takšne učinkovite stroje bi morala policija imet!
Roomeo, tako je, nimaš pojma 🙂

 
Opel Astra Sedan 1,6 16V Cosmo
Volkswagen Polo Bluemotion

Več vsebin

Testi

Nadaljevanje tradicije

Nissan X-Trail 2.0 dCi AWD X-Tronic Tekna
Testi

Renault Koleos 2.0 dCi 4×4 Privilege – Ker pač mora biti