Poraba 7,1 l/100km Največja hitrost 186 km/h Cena 32.920 eur
Plusi
 • številni varnostno-asistenčni sistemi
 • zmogljiv štirikolesni pogon
 • prilagodljiva zadnja klop in prtljažni prostor
 • preprosto upravljanje večopravilne enote
Minusi
 • slaba resolucija zaslona/kamer
 • neodzivnost dizelskega agregata do 1.800 vrt./min.
 • večopravilna enota ni znala prebrati glasbe s telefona, povezanega preko kabla
 • prepoznava prometnih znakov

X-Trailovo življenje se deli na dve obdobji – v prvem poglavju je kot lego kocka navduševal s preprosto zasnovo in odličnimi terenskimi zmogljivostmi. V aktualnem drugem poglavju se je spremenil v zapeljivega velikana in na stran potisnil terenske zmogljivosti.

Vsega po malo

Nissan X-Trail_4Nissan X-Trail je v svojo tretjo generacijo vstopil močno spremenjen. Iz samosvojega in edinstvenega športnega terenca, ki je uspeh gradil na zmogljivem štirikolesnem pogonu, se je pretvoril v dimenzijsko večjo različico Qashqaija. Kljub temu, da želi biti na las podoben svojemu bistveno bolj uspešnemu bratcu, je na njem mogoče videti še nekaj elementov iz modelov Juke, Murano in Patrol. Njegovo multikulturnost poudari še prilagodljiva arhitektura CMF-CD (Common Module Family), ki si jo deli še s številnimi modeli iz naveze Renault-Nissan.

Iz kockastega klenega orjaka se je v sledenju trendom in lovljenju čim boljših prodajnih številk razvil v enega močnejših adutov nove Nissanove filozofije. Da bi ugodil družinskim potrebam, stavi na dva pomembna aduta – prostornost in varnost. Toda, ali je to dovolj, da bi sledil potem prodajne uspešnice z imenom Qashqai?

Zlate roke

Nissan X-Trail_11Si predstavljate zadovoljstvo vodilnih, ko se njihovim inženirjem in oblikovalcem z vsakim lansiranjem majhnega mestnega križanca uspe v trenutku zavihteti med najbolje prodajane modele na svetu? Potem si verjetno tudi lahko mislite, kako zelo so bili nezadovoljni s prejšnjo generacijo X-Traila: kockast, brez posebnega smisla za estetiko – a pravi terenec, ki je imel raje gozdno pot kot asfalt.

V današnjem svetu je to recept za propad, zato ni čudno, da sta v spomin na predhodnika ostala le ime in, k sreči, zmogljiv štirikolesni pogon. Slednji se je spotoma prelevil v pametno zver, ki v ekstremnih primerih pokaže vse, kar zna in zmore.

A na tem mestu trčimo v nasprotje: novi X-Trail se zaradi prehoda v manekenske vode ustavi tik pred ekstremnim. Pogonsko moč večino časa preusmerja na sprednji kolesni par in s tem varčuje pri porabi. Prava težava pa se skriva v zasnovi karoserije – vstopni in izhodni kot sta bistveno manjša, oddaljenost od tal je sicer spodobnih 21 centimetrov, a za kaj resnega bistveno premalo. Nič bolj terenu primerne niso niti nameščene pnevmatike, da sploh ne začnem pisati o lepih aluminijastih platiščih, ki so pravi magnet za praske.

Morda je zato smiselno razmisliti o dvokolesno gnani različici. Sam bi se za štirikolesni pogon (s katerim Nissan X-Trail_8prideta višja masa in doplačilo) odločil le, če bi živel na kakšnem odmaknjenem hribčku in bi v zimskih ali razmočenih razmerah večkrat potreboval boljši oprijem. Sicer lahko v praksi štirikolesni pogon pomaga pri varnosti v res hitro odpeljanih zavojih, toda kdo bi se v X-Trailu sploh vozil na meji zmogljivosti? Jaz se nisem, predvidevam, da z vami ni dosti drugače.

Cenejši

Športni terenec in križanec sta v zadnjem času dve najpogosteje uporabljeni besedi v svetu avtomobilizma. Prodajni trend je premešal razmerja med segmenti in poskrbel, da so se želje in nakupne navade kupcev močno spremenile.

Nissan X-Trail je bil eden prvih modernih terenskih pionirjev iz začetkov Toyote RAV4, Honde CR-V in Hyundaija Tucson, prav vsi pa so se do zdaj iz grdih račkov prelevili v labode. Konkurenca je v tem segmentu vse ostrejša, poleg že uveljavljenih igralcev se skoraj vsako leto pridruži še vsaj en neposreden konkurent. Nissan X-Trail tokrat stavi na preverjen videz, podprt s številnimi varnostnimi elementi in možnostjo dodatnih dveh sedežev. Če k temu dodamo še prostorno potniško kabino in relativno privlačno ceno, se zdi smiselna izbira. Nikjer ne izstopa, a je povsod dovolj dober, da se znajde v vrhu ponudbe.

Še najmanj po številkah izstopa edini agregat v ponudbi, 1,6-litrski dizelski agregat s 96 kilovati moči. Glede na lastno maso (1.655 kilogramov) se navedeno zdi skoraj premalo, a se v praksi izkaže predvsem s svojo varčnostjo. Omenjenega dizla sem spoznal že pri ostalih članih naveze Renault-Nissan, a sem dobil občutek, da je še najmanj primeren za veliki X-Trail. Namenjen je umirjenim voznikom, ki jih nagradi z mirnim in uglajenim delovanjem, v primeru težke noge pa se primerno dviguje tudi povprečna poraba. Morda sem nekoliko zaščitniški, a glede na X-Trailovo družinsko poreklo bi rekel, da kar dobro ustreza statusu in namembnosti vozila. Če mu manjšo moč zlahka oprostim, pa se mi nekoliko zatakne pri odzivnosti tja do 1.800 vrtljajev na minuto. Želel bi si malce večje odzivnosti oziroma nekaj več navora že kakšnih 100 ali 200 vrtljajev/minuto prej.

Nikakor ne smem pozabiti še njegove vsebine – paketa opreme 360. V zelo bogatem naboru je Nissan X-Trail_24vgrajen sklop sistemov ”Safety Shield”, ki s senzorji, nameščenimi na vseh straneh karoserije, z zvočnimi in vizualnimi signali opozarjajo na potencionalno nevarne ovire. Varnostni ščit sestavlja več sistemov – od tistega, ki prepoznava prometne znake, do drugega, ki opozarja na nenamerno menjavo voznega pasu, pa tretjega, ki samodejno prižiga in ugaša dolge luči, ter četrtega, ki preprečuje čelni nalet. Njihovo delovanje je usklajeno, kot pričakuje uporabnik, le Nissanu je potrebno sporočiti, da omejitev na ljubljanski severni obvoznici ni 100 km/h.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dizelski agregat s 96 kilovati predstavlja zanesljivo izbiro, ki jo podkrepi še natančen 6-stopenjski menjalnik. Kombinacija bo zadostila potrebam velike večine kupcev, skupaj s štirikolesnim pogonom pa bo postal pravi partner za vikend odhod v hribe.
  8
 • Notranjost
  Sam sem alergičen na klavirsko plastiko, ki je pravi magnet za umazanijo, a gledano v celoti je X-Trail tipičen primer vzorne potniške kabine, kjer je vse na svojem mestu in preprosto za uporabo. Plastika deluje na otip precej ceneno, a sovpada z namembnostjo vozila.
  8
 • Opremljenost
  Novi član paketne družine prinaša lep nabor varnostno asistenčnih sistemov in dodatnih zabavnostnih vsebin.
  9
 • Vozne lastnosti
  Nissan X-Trail pravzaprav ne izstopa v nobenem vidiku, a bo skupaj s štirikolesnim pogonom zadovoljil večino kupcev športnih terencev. Štirikolesni pogon samodejno preklaplja moč med sprednjim in zadnjim kolesnim parom, a se kljub povišani oddaljenosti od tal bolje počuti na asfaltiranih cestah.
  7
 • Gospodarnost
  Na cenovni lestvici se odlično spopada s tekmeci, saj je cenovno podobno pozicioniran le Outlander, vsi ostali tekmeci pa za enako ceno ponujajo manj.
  9
 • Zmogljivost
  Kupec veliko izbire pravzaprav nima, saj ponudbo zaokroži le 1,6-litrski agregat s 96 kilovati moči. Nudi zdravo razmerje med zmogljivostjo, močjo in ceno. Navora je dovolj za vsakodnevne zahteve, škoda le, da je do 1.800 obratov dokaj mrtev.
  7
 • Sklep
  Nissan je X-Traila popolnoma transformiral in ga po videzu približal uspešnemu Qashqaiju. Večji brat še ni zacvetel tako kot manjši križanec, a bi se to, glede na nekatere močne adute, v prihodnosti lahko hitro spremenilo.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 26.800
cena testnega vozila (€) 32.920
dolžina × širina × višina (mm) 4.640 x 1.830 x 1.715
dovoljena masa vozila (kg) 2.160
emisija CO2 (g/km) 139
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna) 3 (100.000 km)
gibna prostornina (cm3) 1.598
kompresija (1:) 15,4
masa praznega vozila (kg) 1.580
medosna razdalja (mm) 2.705
menjalnik/pogon ročni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 186
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96 (130) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,2
pnevmatike 225/55 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,3/ 4,9/5,4
pospešek 0-100 km/h (s) 11,0
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 550-1.982
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 80 x 79,5
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Po sledeh manjšega uspešnega brata"


Polo78
3 leta 8 meseci nazaj

Temu se reče lobiranje oz. niti ne bi pretiraval, če bi rekel, da gre v nekaterih primerih za podkupovanje – pravzaprav se je slednje že tudi zgodilo. Tako pač je, zato se testov ne sme vzeti kot neko sveto resnico. Kajti ta je lahko povsem drugačna, že nekateri supertesti povejo marsikaj. Sem se pa tudi jaz načudil CD-changerju v predalu (in enako tudi temu, da tega ni nikjer zaslediti pod minusi), ko imajo avtoradiji že sami po sebi od pamtiveka opcijo za več CD-jev…

chad
3 leta 8 meseci nazaj

A je že kakšen novinar pokritiziral recimo tipični nemški fail: v predal pred sovoznikom namontirajo cd izmenjevalec, da potem predal ni uporaben za nič drugega kot res samo par rokavic. Vsi ostali to dajo v armaturo. Nemci pa v predal, ki to več ni, ali pa včasih odročno v prtljažnik. Ampak to ni nobenega nikoli motilo..

JG2
3 leta 8 meseci nazaj

Oh ja fantje, naši so še dobri v primerjavi s tujimi novinarji. Tam šele v nebo povzdigajo ubervagne. Tole pri nas je še zmerno.

3 leta 8 meseci nazaj

Še enkrat, da ne izpade kako imam nekaj proti Nemcem , nikakor sigurno delajo dobre avtomobile, toda še do nedavnega sem bil zaposlen v podjetju kjer smo imeli vozni park sestavljen iz 16 vozil VW in toliko stalnih napak kot je bilo na teh vozilih ne vem, če je še kje, da sploh ne omenim kako so morali pri noovem avtu v enem letu zamenjati tri motorje , da je končno zadnji delal normalno, zato se mi res kar koža naježi, ko berem teste VW-jev na naših avtomobilskih net straneh, kjer jih naši novinarji večinoma hvalijo in povzdigujejo v nebo, ko pa imam sam popolnoma drugačne dolgoletne izkušnje s to pri nas tako opevano znamko.

3 leta 8 meseci nazaj

Meni se pa zdi, da načeloma avtomobili, kateri nimajo nemškega porekla ponavadi dobivajo neke banalne minuse.
Se popolnoma strinjam s teboj in to se dogaja pri vseh naših avtomobilskih straneh , naši novinarji so pač vsi zaljubljeni v Nemško avto industrijo , še posebno v VW in velikokrat opažam , da kar je pri ostalih avtomobilih hitro dodano kot minus, popolnoma enaka stvar recimo na nekem VW golfu ali drugem vozilu te firme sploh ni omenjena ali drugače na VW -jih pač naši novinarji zelo težko “najdejo” kakšno napako ali pomanjklivost, celo na afero z dizli so najprej večinoma hoteli to olepšati in zmanjšati pomen te lopovščine, ker nekako niso hoteli priznati, da njihov tako ljubljeni VW kaj takega počne in so bili najprej krivi vsi drugi z Američani na čelu, ki so to pač odkrili.

 
O napredku, okraševanju in novoletnem drevescu
Rezultat vztrajnega dela