Testi

BMW 520dA xDrive – Ravno prav

Poraba 5,0/9,2/6,5 l/100km Največja hitrost 228 km/h Cena 68.192 eur
Plusi
 • štirikolesni pogon xDrive
 • menjalnik
 • splošna ergonomija
 • zanesljiva lega in vodljivost
 • volan
 • učinkovitost delovanja DSC-ja
 • dvoksenonska žarometa
 • kombinacija dinamike in udobja vožnje
 • motorna prožnost nad 2.000 vrt/min
Minusi
 • maloprodajna cena
 • cena dodatne opreme
 • motorna prožnost do 2.000 vrt/min
 • xDrive samo v kombinaciji s samodejnim menjalnikom

Občasno se zgodi, da pride določen avto na preizkus ob ravno pravem času. Tokrat so se »zvezde poklopile« pri testu prenovljene BMW serije 5. Test.

Ob prevzemu avta je bilo vreme še dokaj ugodno, predvsem pa suho in kot takšno tudi razmeroma prijazno za fotografiranje avta, kar sem nemudoma izkoristil. Že za drugi dan preizkusa je bilo napovedano obsežnejše sneženje – drugi razlog, da je BMW 520dA xDrive prišel na preizkus ob ravno pravem času, seveda zaradi pogonskega dodatka.

Še ena strateška odločitev

S tem sem prišel do glavne novosti, ki jo je osvežitev serije 5 prinesla: kombinacijo štirikolesnega pogona xDrive tudi z motorizacijo 2.0 d. Zakaj ta kombinacija šele zdaj, ne morem odgovoriti. Vsekakor pa močno dvomim, da je za omejevanjem obstajal kakršenkoli tehničen razlog. Kot je zadnje čase v svetu avtomobilizma moč zelo pogosto zaslediti, se je proizvajalec pač strateško odločil in ponudbo preprosto omejil samo na zmogljivejše in dražje motorne različice. No, zdaj so na srečo to omejitev umaknili.

Lepo imeti, še lepše voziti

Že res, da razpolaga dvolitrski turbodizel s kar 380 Nm navora, a ima zadaj gnani 520d tudi dobrih 1.700 kilogramov lastne mase ter zelo dobro nastavljeno geometrijo podvozja. Skupaj poskrbita, da se v veliki večini voznih okoliščin pogonska sila tudi samo skozi dve pogonski kolesi nadvse učinkovito prenaša na podlago. S stališča stabilne in zanesljive vožnje 520d tako štirikolesnega pogona pravzaprav ne bi potreboval. Toda, saj ni treba, da človek nekaj res potrebuje, lahko si tisto nekaj tudi samo želi. Navsezadnje, povsem objektivno gledano, BMW še zdaleč ni avtomobil, ki bi ga človek nujno rabil, a verjemite, da ga je lepo imeti in še lepše voziti.

O zabavi ter strahu in trepetu

Kar pri zadaj gnanih avtih na zasnežnih cestah pravim ljubiteljem znamke predstavlja zabavo, je za veliko večino ostalih voznikov strah in trepet. Govorim seveda o »opletanju« zadka ali, bolj strokovno povedano, prekrmarjenju. BMW 520d v normalnih voznih pogojih s tega stališča niti ni problematičen, saj ga je možno v kratkotrajen zdrs zadka prisiliti samo s popolnim izklopom stabilizacijskega DSC-ja in še to samo v prvi ali največ drugi prestavi, vse skupaj pa se mora dogajati še na mokri cesti. Za vse, ki se sodobnih zadaj gnanih BMW-jev, ne glede na njihovo relativno neproblematičnost na cesti, vseeno bojijo, pa Bavarci že več let ponujajo odličen štirikolesni pogon xDrive.

Manj vmešavanja DSC-ja

Vanj niso vgradili sredinskega diferenciala z mehansko zaporo, temveč razmeroma enostaven paket verižnega prenosnika ter elektronsko krmiljene večkolutne sklopke, ki del pogona preusmerita k prednjima kolesoma. Krmilna pamet xDrive-a pri tem, v odvisnosti od voznih okoliščin, standardno zadaj gnanega BMW-ja (povsem »odprta« sklopka in razmerje pogona 0:100) pretvori v vsekolesno gnanega. Razporeditev pogona na drugi skrajni točki znaša 50:50 (povsem sklenjena sklopka), elektronska pamet pa glede na vozne okoliščine uravnava razmrje med tema skrajnostima. Pri tem je zanimiovo, da predvidljivost krmiljenja sistema xDrive v veliki meri izniči potrebo po vmešavanju stabilizacijskega DSC-ja, saj v veliki večini primerov zadostno stabilnost in oprijem koles zagotovi že sama razporeditev pogona med prednji in zadnji par koles.

Stabilnost namesto zabavnosti

Poleg tega, da pogon xDrive modelu 520d dvigne lastno maso za neskromnih 100 kilogramov, premakne tudi že sicer zelo visoko postavljeno mejo zdrsa koles še za nekaj urnih kilometrov na hitrostni lestici višje. Žal pa se v isti sapi dvig zanesljivosti lege ter stabilnosti vožnje odvije na račun njene zabavnosti, ki se je umaknila dolgočasnejšemu oddrsavanju prednjega dela avta iz ovinka oziroma podkrmarjenju. In če je 520d z zadnjim pogonom še možno spraviti v kratkotrajnejše prekrmarjenje na mokrih cestah, pa je za tovrstno početje v izpeljanki 520d xDrive potrebno že zasneženo cestišče.

Prenovljen in že zelo dobro opisan

Tržniki pri BMW-ju so na temo izboljšav in sprememb avta pripravili cel esej, sam bi pa izpostavil samo osvežitev zunanje podobe avta ter nekaj minimalnih popravkov v notranjosti. Zanimivo se mi zdi tudi, da so zdaj vse Petice že serijsko opremljene s ksenonskima žarometoma, proti doplačilu pa je možno dobiti žarometa v LED tehniki. Zadnja omembe vredna nadgradnja pa se dotika sistema upravljanja iDrive, ki zna po novem tudi slovensko, ob doplačilu za navigacijski sistem Professional pa lahko po novem vnašate naslove ciljev kar s pisanjem s prstom po na dotik občutljivi ploščici nekoliko večjega vrtljivo-potisnega gumba sistema iDrive.

Ker tvori avto veliko več kot samo njegov pogonski sklop, se bi spodobilo seveda tudi o njih zapisati nekaj, a bi šlo pri tovrstnem opisu samo za še eno ponovitev tistega, kar je bilo na spletni strani avtomobilizem.com napisanega že v številnih preteklih objavah preizkusov serije 5. Iz tega razloga predlagam, komur seveda ostale odlike in nekatere zamere serije 5 še niso poznane, da se “odklika” do predhodnih zapisov o preizkusu s pomočjo priloženih povezav (535iA, 530dA, 530dA Touring in 520dA M Performance).

“Petkrat” na leto za bolj mirne živce

Osebno sem mnenja, da 520d štirikolesnega pogona resnično ne rabi. Strinjam se, da sem po zaslugi pošiljke snega tekom preizkusa njegove prednosti seveda v celoti in z veseljem izkoristil, a bi, resnici na ljubo, na vsak cilj prišel tudi brez njega. Že res, da morda kakšno minuto ali dve kasneje, a prišel bi. Navsezadnje takrat na cestah tudi nismo bili samo ljudje z vsekolesno gnanimi avti, pa smo se kljub vsemu tudi vsi (pri)peljali. Enkrat sem si, zaradi vgrajenega xDrive-a, privoščil tudi »igranje« po zmerno zasneženem in nespluženem parkirišču, kar brez xDrive-a zelo verjetno ne bi počel. Toda, tako skrajnih okoliščin je na naših cestah resnično malo, saj jih lahko v celem letu naštejem na prste ene roke. Ravno zaradi redkih priložnosti, »zmernih« motornih zmogljivosti ter seveda odličnosti vgrajenega podvozja trdim, da BMW 520d štirikolesnega pogona ne rabi.

Toda, ker si BMW ne privoščijo ljudje, ki bi ga rabili, ampak ljudje, ki si ga zmorejo privoščiti vem, da bo tudi kar nekaj BMW-jev 520d opremljenih z dodatkom xDrive.

Smiseln samo pri dveh

Medtem ko predstavlja dobrih 180 turbodizelskih »konj« v marsikaterem avtu vrh ponudbe, je pri BMW-ju serije 5 to šele druga turbodizelska stopnička. Nad njim so še skupno štirje turbodizelski modeli od katerih se mi recimo pri dveh najbolj zmogljivih (535d z 230 kW/313 KM in 630 Nm ter M550d z 280 kW/381 KM in 740 Nm) xDrive še zdi smiseln. Je pa res, da si z doplačilom zanj človek za pet dni na leto, ko na cestah vladajo »izredne« razmere, kupi nekaj bolj mirne živce. Pa kaj, če v zameno zanje celo leto voziš naokoli 100 kilogramov dodatne mase. Pa kaj, če zato avto celo leto »žre« slabih deset odstotkov več goriva. Važno je, da je tistih pet dni v letu luštno in bolj varno. Oh ja, ljudje smo zanimiva bitja in to človeško posebnost avtomobilski proizvajalci pri praznenju naših denarnic z največjim veseljem izkoriščajo.

Besedilo in fotografije: Peter Humar

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Še vedno eden najboljših menjalnikov na svetu in varčevanju namenjena, ne pa tudi, za 68.000 evrov dragega BMW-ja serije 5, najboljša izbira motorja. Odličen štirikolesni pogon xDrive se lepo dopolni z že tako izvrstnim pogonskim sklopom.
  10
 • Notranjost
  Nobel, udobna in kljub utesnjenemu vtisu dovolj prostorna. V prilagodljivosti in uporabnosti pa BMW-ji niso nikoli posebej blesteli.
  9
 • Opremljenost
  Z dodatno opremo se na pogled ni bahal, a jo je kljub temu naneslo kar za 17 evrskih tisočakov. Zanimivo pri tem je, da to ni skrajna možnost doplačil za serijo 5.
  10
 • Vozne lastnosti
  Še naprej njegova paradna disciplina. Odlična uskladitev med dinamiko in udobjem vožnje. Zaradi učinkovitega xDrive-a se DSC zelo redko vmešava. Je pa res, da xDrive vpliva na zabavnost v vožnji s Petico.
  9
 • Gospodarnost
  Ob začetni investiciji 68.000 € se zdi skromna poraba goriva pravzaprav brezpredmetna.
  6
 • Zmogljivost
  135 kilovatov in 380 Nm ne deluje tako eksplozivno kot v kakšnem manjšem in lažjem avtu, a zmorejo tudi 1,8 tone težko Petico presneto hitro premakniti z mesta in pospešititi krepko preko meje 200 km/h.
  8
 • Sklep
  BMW serije 5 zadnje generacije bi že od vsega začetka z velikim veseljem zapeljal v domačo garažo. Je pa res, da bi 68 evrskih tisočakov, kolikor BMW zahteva za testni primerek, sam precej drugače porabil. Kljub odličnosti pogona xDrive menim, da zmore biti 520d tudi brez njega zelo zanesljiv in stabilen partner na cesti.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 68.192
dolžina × širina × višina (mm) 4.907 × 1.860 × 1.464
dovoljena masa vozila (kg) 2.330
emisija CO2 (g/km) 139
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2 leti/12 let/2 leti
gibna prostornina (cm3) 1.995
kompresija (1:) 16,5
masa praznega vozila (kg) 1.805
medosna razdalja (mm) 2.968
menjalnik/pogon 8-stopenjski samodejni/priklopljivi štirikolesni
največja hitrost (km/h) 228
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 135 (184) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 380 pri 1.750-2.750
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,9
osnovna cena vozila (€) 51.150
pnevmatike 245/45 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,0/9,2/6,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,2/4,8/5,3
pospešek 0-100 km/h (s) 8,1
prostornina posode za gorivo (l) 70
prostornina prtljažnika (l) 520
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 90,0 × 84,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "BMW 520dA xDrive – Ravno prav"


ucmanster
4 leta 10 meseci nazaj

za tak denar že Teslo dobiš, ne pa traktor

jordan
4 leta 11 meseci nazaj

motor je res fantastičen, sem ga vozil v x1 in je avto kar letel

 
Renault Megane GT Line TCe 130 Energy – Udobje po francosko
Ford Fiesta ST2 – Očara in začara