Poraba 5,0/11,2/7,2 l/100km Največja hitrost 230 km/h Cena 42.140 (40.890 € v primeru Peugeot financiranja) eur
Plusi
 • oblikovanje
 • opremljenost
 • prostornosti in uporabnost prtljažnika
 • učinkovit sistem izpiranja prednjega stekla (tudi pri avtocestnih hitrostih)
 • svetilnost žarometov (LED)
 • lega in vodljivost
 • odzivnost volana
 • opremljenost
 • prostor za glave zadaj (v primerjavi z limuzino)
Minusi
 • premajhno zanašanje menjalnika na motorno prožnost
 • preglednost nazaj in nazaj vstran (visok bok avta)
 • prikaz na širšem sredinskem zaslonu i-Cockpita je efektivno enako velik kot na manjšem zaslonu
 • odzivnost tipala za dež

Peugeot 508 SW ni ne prvi ne zadnji karavan, ki je očitno boljša izbira od limuzinskega brata. Test.

Hočemo ali nočemo, oblikovanje igra danes eno najpomembnejših vlog pri procesu nakupa nekega izdelka. Naj si bo ta objektivno gledano še tako fantastičen, bo kupec ob njem preprosto zamahnil z roko in se ozrl drugam, če mu oblikovno ne bo všeč. Nič čudnega torej, da je Peugeot v zadnjih letih prav ta element svojih avtomobilov pripeljal na izredno visoko in vsesplošno sprejemljivo raven.

Manj pogojevanja

Peugeot_508_SW_20_BlueHDi_180_GT-Line_06Vse skupaj se je začelo z zadnjo generacijo 308, sledil mu je 3008, pri 5008 so malo »zadržali dih«, da so lahko pri novem 508 spet dali vse od sebe. Petvratni kombilimuzini, ki je prva zapeljala na tržišče, se je zdaj pridužila še karavanska izpeljanka SW. Pri obeh funkcionalnost v veliki meri sledi oblikovanju, a je v karavanu vseeno zaznati oziroma občutiti manj pogojevanja.

Do stebrička B

Peugeot_508_SW_20_BlueHDi_180_GT-Line_15V sprednjem delu je zgodba pri obeh izpeljankah jasno identična, za njim pa se začnejo razhajanja. Pri kombilimuzini se silhueta strehe občutneje spušča proti zadku, pri karavanu pa komaj opazno. Ker se pri obeh linija boka proti zadku podobno strmo dviguje, so zadnja stekla nizka, preglednost nazaj in vstran pa posledično omejena na »strelne line«. Se pa visoka bočna linija odraža v prtljažniku, a o njem malo kasneje. Ostanimo za nekaj stavkov še pri drugi sedežni vrsti.

Bolj pazljivo

Peugeot_508_SW_20_BlueHDi_180_GT-Line_29Tam je prostora, kot sem predvideval že pri zapisu o petvratnem kombilimuzinskem 508, preprosto več. Strešna linija je v karavanu namreč tudi za stebričkom B bistveno bolj vodoravna kot v limuzini, prostora za glave pod njo pa zato bistveno več. Višinskih centimetrov je v njem tako dovolj, da sem pod njegov strop tudi sam povsem normalno posedel svojih 1,84 metra telesne višine, kar v limuzini ni bilo izvedljivo. Ker ima karavan enako »kupejevsko« zasnovo bočnih vrat s stekli brez okvirja kot limuzina, je treba tudi pri njem računati na nižje nameščen rob strehe, pod katerega je treba bolj pazljivo kot pri konkurenci umikati glavo med vstopanjem in izstopanjem.

Skoraj popoln kvader

Peugeot_508_SW_20_BlueHDi_180_GT-Line_31Karavan je od limuzine daljši okoli dva centimetra, a njegov zadek že v osnovi meri nekaj deset litrov več. S 530 litri je prtljažnik v osnovi 43 litrov večji kot v limuzini, z zlaganjem po tretjinah deljivega nslona zadnje klopi pa ga je moč povečati na še konkretnejših 1.780 litrov. Ker se za ta naskok seveda ne more zahvaliti približno dvema centimetroma večji skupni dolžini, je treba razloge iskati drugje. Najti jih je v klinasti podobi bočne linije, ki se, kot sem že omenil, do konca zadka kar opazno dvigne. V kabini so visok zunanji rob boka izkoristili za najvišjo možno namestitev prtljažnega roloja, ki je praktično poravnan z vrhom naslonov sedežne klopi. Pod njem se skriva lično obdelana votlina, katere uporabnost, poleg številnih litrov, dviguje na višjo raven tudi njena pravilna oblika skoraj popolnega kvadra.

Povzemam

Peugeot_508_SW_20_BlueHDi_180_GT-Line_25Pogon testnega modela je, kot pri kombilimuzinskem bratu, tudi tu tvorila kombinacija klasičnega osemstopenjskega avtomatika EAT8 in dvolitrskega turbodizla BlueHDi s 130 kilovati. Ker sem ta pogonski sklop doslej že večkrat podrobneje opisal, naj še enkrat povzamem, da ga še vedno zaznamujejo udobno menjavanje prestav, velika zaloga navora in moči, možnost ročnega poseganja v samodejnost avtomatike, obotavljanje pri speljevanju z mesta in v mojih očeh ne najboljše zanašanje menjalnika na motorni navor. Ker teče beseda o najzmogljivejšem dizlu v nosu Peugeota 508, je skoraj pričakovano, da je ta pripraven tudi za zelo visoka hitrostna avtocestna povprečja.

Cenovno višje

Peugeot_508_SW_20_BlueHDi_180_GT-Line_01V Peugetovem opisu 508 se najdejo tudi obljube o izredni suverenost med ovinki. Glede na  razmeroma togo nastavljeno podvozje in, v primeru testnega primerka, zmogljiv motor, bi človek upravičeno pričakoval zvrhano mero užitka v vožnji tudi na kot presta zvitih serpentinah. Sam temu le delno pritrjujem. Ja, res je, tako motoriziran in »obut« Peugeot 508 SW se med ovinki razmeroma dobro znajde. Prečnega nagibanja avta je malo, volan je natančen in (deloma tudi po zaslugi 19-palčnih koles) zelo odziven. Četudi njegova servopomoč pri večjih hitrostih kar opazno »otrdi«, je povratna povednost volana komaj omembe vredna. Naj bo Peugeot še tako prepričan v nadvlado njihovega izdelka in poskuša vanjo prepričati tudi nas, sem sem prepričan, da obstajajo na tržišču izdelki, ki so preprosto bolj vozno dinamični in zabavni kot Francoz. Praviloma so ti res cenovno postavljeni nadenj, a vseeno.

Bistveno več vsega

Peugeot_508_SW_20_BlueHDi_180_GT-Line_04Nobenega dvoma ni, da bo za vsakogar, ki si želi oblikovno lep, a tudi splošno uporaben avto, Peugeot 508 SW predstavljal preprosto boljšo izbiro kot limuzinski 508. Kombi, vsaj v mojih očeh, ohranja lepoto in skladnost limuzine, vanj pa je inženirjem vseeno uspelo vgraditi bistveno več vsega.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Še vedno dober, ne pa tudi fantastičen pogonski sklop. Navdušuje z motorno zmogljivostjo in udobnimi pretikanji prestav menjalnika, (občasno) zmoti z obotavljanjem ob hitrem speljevanju in s slabšim zanašanjem na motorni navor
  9
 • Notranjost
  Kot sem pričakoval, točka več kot limuzinski brat. Sicer še vedno ne povsem na ravni kakšne Škode Superb Combi, a vseeno bistveno boljše od limuzine 508. Karavanska zasnova mu, ob ohranjenem všečnem oblikovanju zunanjosti, »vdahne« centimetre točno tam, kjer sem jih v kombilimuzinskem bratu najbolj pogrešal.
  10
 • Opremljenost
  Nad GT Line je samo še paket GT. Prvi je imel v testnem vozilu primaknjenih še nekaj kar dragih dodatkov, ki, vsaj v mojih očeh, niso nujno potrebni. Sam bi tako vsekakor »vrnil« Night Vision in tudi na tri tisočake cenjeno usnjeno oblazinjenje (vključujoč njemu primaknjene nekatere druge dodatke), prihranek pa namenil nekaj večji porabi 225-»konjskega« bencinarja, ki bi ga v velikem Peugeotu imel raje kot dizla.
  10
 • Vozne lastnosti
  Deloma tudi po zaslugi 19-palčne obutve malo bolj togo vzmeten. Udobje v vožnji vseeno ustrezno, kot tudi vsesplošna vozna dinamika, čeravno je res, da se z najboljšimi na tem področju ne more zares kosati.
  9
 • Gospodarnost
  Ja, tudi Peugeoti so vse dražji. Cena je v kombinaciji z drugim najbogatejšim paketom opreme GT Line, najzmogljivejšim dizlom in nekaterimi drugimi kar dragimi doplačili »zbežala« preko meje štiridesetih tisočakov. Poraba goriva je zmogljivostnemu potencialu pogonskega sklopa zelo primerna.
  7
 • Zmogljivost
  Še vedno zelo zmogljiv in predvsem prožen dizel, katerega všečnost pa nekoliko zmanjšuje obotavljanje ob (hitrem) speljevanju in menjalnikovo ne najboljše zanašanje na motorni navor.
  9
 • Sklep
  Karavanski SW opravi z glavnimi zamerami do kombilimuzine ter s tem celoten paket avta naredi še bolj vsesplošno všečen in uporaben.
  9

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 42.140 (40.890 € v primeru Peugeot financiranja)
dolžina × širina × višina (mm) 4.778 × 1.907 × 1.420
dovoljena masa vozila (kg) 2.146
emisija CO2 (g/km) 124
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.540
medosna razdalja (mm) 2.793
menjalnik/pogon 8-stopenjski samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 230
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 130 (177) pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,8
osnovna cena vozila (€) 35.190
pnevmatike 235/40 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,0/11,2/7,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,0/4,0/4,7
pospešek 0-100 km/h (s) 9,3
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 530 – 1.780
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 85,0 × 88,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Boljša izbira"


5 meseci 18 dni nazaj

10 točk za notranjost, ki “sicer še vedno ni povsem na ravni kakšne Škode Superb” …
Ta je pa malce huda.

chad
5 meseci 18 dni nazaj

Tole je znotraj estetsko svetlobna leta pred vw celotnim dizajnom, žal. Seveda tudi odvisno od okusa, ampak realno gledano je superb znotraj povsem osnovno okolje, brez oblikovanja. Tukaj je vse dizajnersko. Ampak kot rečeno, odvisno od okusa, pa mogoče tudi od dioptrije…kdo bi razumel takšne hece.

VW-T4
5 meseci 17 dni nazaj

pa sej ste vsi pismeni no…piše, da ni na ravni superba, ampak bolje kot pri limuzinskem 508 (za katerega je bilo navedeno, da je precej nizek strop na zadnji klopi). Torej se to lahko bere izključno na prostornost vozila… sicer pa je znano, uporbna vozila niso višek dizajna, medtem ko avti pravilnih proporcev so manj uporabni…primer bmw serie3 touring, pritljažnik malo večji kot od cliota…

For
5 meseci 18 dni nazaj

Če je mislil na prostornost, potem ima smisla.Tako na sploh kar se tiče dizajna notranjosti, je tole fantazija.
Ne spomnim se nobenega avta ki mi je bil tako kompleten (notranjost, zunanjost) ….vse je kar se mene tiče super, razen cene. 🙁
Res lepo, okusno narejena sredinska konzola in del z zaslonom.

VW-T4
5 meseci 18 dni nazaj

verjetno je bilo mišljeno na prostornost…

Firediver
5 meseci 18 dni nazaj

Je sedaj že Škoda merilo in ne več VW? Pomenljivo…

5 meseci 19 dni nazaj

Samo 55 l gre v tank? zdaj v mojega karavana točim tudi 68l. Za dobrih 1100 km. Minus točka.

VW-T4
5 meseci 19 dni nazaj

za današnje razmere ima še velik tank. Manjše tanke dajejo na vozila zato, ker pri testih izpustov mora biti vozilo s polnim rezervoarjem…torej, če je manjši tank je posledično manjša masa na testu…

5 meseci 19 dni nazaj

Precej slab pospešek za 180 hp!

chad
5 meseci 19 dni nazaj

Dejansko je pri vseh novih tako zaradi eko navlake do izpuha.

5 meseci 18 dni nazaj

Najverjetneje. Od teh konjev bi pričakoval najmanj 1 sekundo boljši pospešek do 100.

5 meseci 19 dni nazaj

Meni je recimo bolj moteče, kot počasna sprememba animacije, da še ne pozna slovenščine. Ajde hrvaščina je, ampak to ni to. Ostalo na visokem nivoju, vključno s Focal ozvočenjem.

Skyen
5 meseci 19 dni nazaj

Vizualno meni trenutno najljubši avto D segmenta tako zunaj kot znotraj.. Problem je edino tehnika pri Peugeotu, ta njihov i-cockpit pred voznikom je enak kot iz 3008ke, res sem upal, da bodo za tak cenovni preskok in glede na to, da je 508 njihov “Flagship” avto investirali v razvoj boljše digitalne enote spredaj, vsi ostali nemci imajo enostavno veliko boljše te digitalne zadeve, ta od Peugeota je pa vse skupaj kot da bi ti možgani štekali ko upravljaš, tako počasi se vse premika, tudi npr. ko zamenjaš pogled tista animacija traja par sekund in res kot da bi vse skupaj štekalo izgleda.. Upam, da bodo v faceliftu to popravili, ker zelo uniči ta “napreden” filing avtomobila, sploh pri tej ceni..

 
Kresnička
Družinski paket