Poraba 6,3 l/100km Največja hitrost 184 km/h Cena 25.240 (21.463,60 ob financiranju) eur
Plusi
 • prostorna notranjost
 • obilje odlagalnih mest
 • solidne vozne lastnosti za ta razred vozila
 • pogonski sklop
 • poraba goriva
 • uporabna drsna vrata
Minusi
 • sistem za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu se vklopi ob vsakem zagonu motorja
 • težaška zadnja vrata
 • brez LED žarometov v ponudbi
 • delovanje zadenjske kamere (pozen vklop, ločljivost)

Ko se je nekdaj na domačem dvorišču ustavilo kakšno dostavno vozilo, smo bili skoraj prepričani, da bo iz njega izstopil dimnikar, slikopleskar, kurir ali vsaj akviziter za drage sesalce. To se je precej spremenilo. V zadnjih časih boste namreč za volanom tovrstnih modelov opazili čedalje več očetov (ter seveda tudi mamic), ki potrebujejo racionalno družinsko prevozno sredstvo ter jim je prav malo mar, če se z njim ne morejo pretirano hvaliti na družbenih omrežjih. Pa čeprav nekaterim izmed njih – mednje spada tudi Peugeotov Rifter – ne manjka več prav veliko do takšnega statusa.

V posmeh potrošniški mrzlici

Avtomobilski proizvajalci so sicer že davno doumeli, da lahko ponudijo tudi potniške različice gospodarskih dostavnikov, saj obstaja nezanemarljivo število kupcev, ki iščejo učinkovite in cenovno dostopne rešitve za prostorske težave. Po tovrstnih avtomobilih prvenstveno posegajo tiste družine, ki imajo skladno z Zakonom o davku na motorna vozila pravico do vračila plačanega davka (beri: z vsaj tremi mladoletnimi otročaji) in se povsem požvižgajo na trendovske križance.

V zadnjem času pa prihaja tudi do precej zanimivega fenomena. Zaradi čedalje bolj množičnega avtomobilskega križanja, pri katerem je precej bolj važna oblika kot pa sama uporabnost (kar je privedlo tudi do opaznega krčenja ponudbe enoprostorcev), zanimanje za potniške dostavnike narašča. Nenazadnje tudi zato, ker marsikateri novodobni potrošnik nima več avtomobila zgolj za postavljanje ter ga ne želi mrzlično menjavati na vsaka tri leta.

PEUGEOT RIFTER 07Kljub temu so se pri koncernu PSA odločili, da svoje potniške dostavnike le okrancljajo v malce bolj trendovske oprave, s čimer bi vsaj deloma zakrili njihove delovno-obrtniške zasnove. Za razliko od Citroënovega Berlinga, ki je s pomočjo malce bolj igrivih oblikovnih elementov postal bistveno bolj srčkan, so se pri Peugeoti Rifter poslužili znanega trika ter ga odeli v modno SUV preobleko. S tem so ustvarili dostavno vozilo, pri katerem nimaš več občutka, da je ravnokar ušlo iz bližnjega logistično-distribucijskega centra.

Najbolj primeren

Pri koncernu PSA so obenem želeli, da novi Rifter ne bi ponujal pretiranih asociacij na delovne »gajbice« niti med samo vožnjo. Zatorej so za osnovo – enako kot pri Berlingu in Oplovemu Combu Life –  vzeli prilagojeno platformo EMP2, ki naj bi poskrbela za precej boljšo vozniško izkušnjo. Pa jim je to tudi uspelo?

V primerjavi s predhodnikom, ki je tudi pri civilni verziji še slišal na ime Partner (sedaj le še pri gospodarski), novi Rifter deluje med vožnjo precej bolj prepričljivo. Posebno pohvalo si zasluži udobno in mehkobno podvozje, ki dovolj učinkovito požira večino cestnih neravnin. Le na kakšnih pretirano luknjastih (makadamskih) poteh vse skupaj postane za odtenek preveč pozibajoče in poskakujoče, kar bodo še najbolj čutili zadaj sedeči potniki. Obenem je volanski mehanizem za odtenek bolj komunikativen ter deluje precej manj spužvasto kot nekdaj. Res pa je pri večjih hitrostih še vedno za odtenek premehkoben in vsaj zaenkrat še ni na istem nivoju kot npr. pri Volkswagnu Caddy ali Fordu Tourneo Connect.

PEUGEOT RIFTER 30In ker gre pri Rifterju za vozilo, ki bo velikokrat napolnjeno do zadnjega kotička, tako z otroškimi pripomočki (vozički, stajice, hojice, kahlice, ipd), kakor tudi s športnimi rekviziti (kolesa, smuči, supi, jadralna padala, ipd), se nekako spodobi, da pod motornim pokrovom brni dovolj zmogljiv agregat. Še posebej, če se bo voznik večkrat znašel na tistih cestiščih, kjer je obvezen nakup vinjete. Tako se zdi, da bi znal biti v trenutni ponudbi še daleč najbolj primeren 130-»konjski« 1,5-litrski turbodizel, ki navdušuje z obilico navora že pri dovolj nizkih vrtljajih (300 Nm pri 1.750). Za razliko od šibkejše verzije, ki se je izkazala na trenutke celo za rahlo podhranjeno, ponuja močnejša opazno bolj suvereno in lahkotno vozniško doživetje, saj mu moči zlahka ne zmanjka. Niti na kakšnem konkretnejšem vzponu.

Sodoben štirivaljni agregat lahke gradnje obenem prepriča s precej mirnim in tihim delovanjem ter pohvalno odzivnostjo v srednjem vrtljajnem območju, kar omogoča zelo odločna pospeševanja. Pri tem imaš neprestano občutek, da so Francozi vanj skrili še kakšnega dodatnega žrebca, saj je zelo poskočen. Mehko pretikajočemu ročnemu menjalniku, ki je tokrat skrbel za prenos moči, ni moč očitati nič resnejšega, a bi si sam vseeno želel nove 8-stopenjske Aisinove menjalne avtomatike. Poraba? Brez težav jo je moč držati pod 6 litri in pol. Pa pri tem ni potrebno biti ravno nežen s stopalko za plin!

Škoda le, da pri Rifterju zaenkrat ne ponujajo štirikolesnega pogona, čeprav ob svojih terenskih oblikovnih dodatkih ter 18-centimetrskemu odmiku od tal kar sam od sebe kliče po kakšni avanturi izven utrjenih poti.

Poudarek na praktičnosti

V tistih dneh, ko sem se naokrog prevažal s potniško izvedbo gospodarskega Peugeotovega vozila, sem se nemalokrat spraševal, zakaj malce bolj številčne družine tako rade posegajo po tovrstnih avtomobilih. Velikokrat jih imajo celo raje od vozno prepričljivejših in oblikovno lepših enoprostorcev, pri čemer poglavitne vloge ne igra zgolj nižja cena.

A kdor ima doma vsaj tri majhne otroke, prvenstveno išče čim bolj praktično vozilo, pa četudi mora računati na kakšen kompromis. Omenjenim voznikom je tako verjetno povsem vseeno, da se avtomobil znotraj ne ponaša s pretirano imenitnimi materiali, temveč zgolj to, da omogočajo enostavno čiščenje.

PEUGEOT RIFTER 13Če sem povsem iskren, so pri Peugeotu vendarle uspeli ustvariti že zgolj s simpatičnimi barvnimi kombinacijami dovolj prijeten notranji ambient, ki je precej bližje osebnim avtomobilom kot pa delovnim vozilom. Pohvalno! Rifter se lahko obenem pohvali tudi z zelo solidno voznikovo ergonomijo, kjer si delno kritiko zaslužita zgolj ne najbolj odziven zaslon infozabavne enote (potrebno večkratno pritiskanje s prsti) ter zadenjska kamera, ki se velikokrat vklopi prepozno (beri: po nekaj sekundah, ko pretaknete v vzvratno prestavo). Nekateri bi znali tožiti še nad neobloženimi odlagalnimi mesti (kar je sicer slabost velike večine dostavnikov) ter nad neodstranljivimi sedeži v drugi vrsti, ki znajo biti obenem tudi malce preveč pokončno nastavljeni.

Vendar pa bodo vse prej omenjene pomanjkljivosti v hipu pozabljene, ko boste lahko v prtljažnik zmetali počez vso počitniško robo ali pa vanj parkirali otroški voziček, brez da bi ga bilo potrebno zložiti. Prtljažnik s 775-litrsko praznino, ki jo je ob podrti zadnji klopi moč povečati na cele 3 kubike (merjeno do strehe), je pač nekaj, o čemer lahko sanja velika večina lastnikov modnih križancev. Za še večje potrebe je tu daljša verzija L2, ki sicer zahteva zgolj 750-evrsko doplačilo, a prinaša še dodatnih 275 litrov praznine.

Nova družinska filozofija

PEUGEOT RIFTER 03Če so nekdaj dostavna vozila ponujala asociacije na obrtniški ceh ter Vzhodnoevropejce v tranzitu, so čedalje bolj vezana tudi na racionalne družine. Če ne verjamete, se ozrite na parkirišča pred šolami in vrtci, kjer v njih ne boste videvali le hišnikov ter poštarjev.

Pri koncernu PSA so z aktualno generacijo svojih izdelkov (Rifter, Berlingo ter Combo Life) poskrbeli tudi za malce bolj trendovsko opravo, ki pa je morda še najbolj očitna pri Rifterju (terenski oblikovni dodatki), z željo nagovoriti še širši krog kupcev. Saj veste, oblika še vedno prodaja avtomobile!

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Sodoben 1,5-litrski štirivaljni turbodizel s 130 KM največje moči bi znal veljati za najbolj primerno motorizacijo pri dostavnem Rifterju, ki navdušuje z obilico navora že pri nizkih vrtljajih ter z zvočno decentnim delovanjem.
  9
 • Notranjost
  Navkljub obilici trde plastike je notranji ambient precej bližje osebnim avtomobilom kot pa gospodarskim dostavnikom. Obilje uporabnega prostora ter hvalevredno število odlagalnih mest.
  8
 • Opremljenost
  Opremski paket GT Line sicer prida Rifterju nekaj oblikovnih detajlov, ki ga vsaj malce polepšajo, a bi lahko bil vsaj malce bogatejši. Tako je potrebno vleči dodatne evre iz denarnice še za sprednje parkirne piskače, DAB, zadenjsko kamero, ipd.
  7
 • Vozne lastnosti
  V primerjavi s predhodnikom, ki je tudi pri potniški verziji še slišala na ime Partner, se lahko pohvali z opazno izboljšanimi voznimi lastnostmi, kjer si pohvalo zaslužita solidno (a ne odlično!) požiranje neravnin ter bolj suveren volanski mehanizem.
  8
 • Gospodarnost
  Cena solidno opremljenega Rifterja sicer ne spada v tiste sfere, ki bi navduševale velike družine, a jo znajo ublažiti vselej prisotni popusti. Dovolj ugodna poraba goriva.
  7
 • Zmogljivost
  Za razliko od šibkejšega turbodizla ponuja močnejši precej več iskrivosti, kar se še kako pozna med avtocestnimi hitrostmi.
  8
 • Sklep
  Sodobni potniški dostavniki, med katere spada tudi novi Rifter, postajajo resna alternativa izginjajočim družinskim enoprostorcem, saj so iz generacije v generacijo bolj simpatični. Kdor pogleduje k Peugeotovemu predstavniku, naj mu ne bo žal doplačila za močnejši turbodizel.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 18.730
cena testnega vozila (€) 25.240 (21.463,60 ob financiranju)
dolžina × širina × višina (mm) 4.403 x 1.848 x 1.879
dovoljena masa vozila (kg) 2.135
emisija CO2 (g/km) 116
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/5 (100.000 km)/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.499
masa praznega vozila (kg) 1.430
medosna razdalja (mm) 2.785
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 184
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96/130 pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 300 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
osnovna cena vozila (€) 24.290
pnevmatike 215/60 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,8/4,1/4,4
pospešek 0-100 km/h (s) 10,4
prostornina posode za gorivo (l) 51
prostornina prtljažnika (l) 775-1.414 (3.000)
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 75 x 84,8
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Družinski paket"


meganer
5 meseci 19 dni nazaj

Cena je za moje pojme 5000 previsoka.
Bol me zanima kako se pelje, ker predhodnik …… no ni nekega udobja, hrupen ter nagibanje. Upam, da so vsaj malo izboljšali to. Ker drugače je avto …… preveč tehnološko zastarel.

Ivan36
5 meseci 20 dni nazaj

ZA ta namenska vozila ne rabiš LED luči! V glavnem so to medkrajevna in mestna vozila za 80kmh pa kako lokalno dostavo do 60/80km dan… Nobena kurirska služba jih nima za dolge relacije ….

VW-T4
5 meseci 19 dni nazaj

Glede na to, da led luči niso več nič posebnega, nevem kako, da jih niti opcijsko ne ponudijo. Veliko znamk jih je začelo že serijsko vgrajevat… Zdaj imam na novem avtu led luči in, ko bom kupoval spet novo, brez tega sploh ne gledam. Tako bi mene kot potencialnega kupca to zelo odvrnilo. Res zanimivo, koliko neke dodatne šare ima ta berlingo…iz mojih oči lahko pol tega vržeš dol, pa da bi bile prave luči…

Locher
5 meseci 19 dni nazaj

vw-T4, verjetno so na podlagi podatkov prodaje ocenili, da so kupci tega segmenta zelo občutljivi na ceno, ravno tako pa ne vzdihujejo za led lučmi in drugimi “must have” novotarijami.

VW-T4
5 meseci 19 dni nazaj

hmmm, se ne bi ravno strinjal. Menim, da je modelu kar zrasla cena. Prav tako, če naj kupci bi bili neobčutljivi, potem ne bi dali modela GT line, in vseeno je kar precej neke drobne sodobne navlake. (mislim no, dostavnik v GTline izvedbi, enih led luči za 500e pa ni mogoče dobit).

Locher
5 meseci 19 dni nazaj

VW-T4, po občutku bi rekel, da s tem avtomobilom ciljajo na revnejše družine, ki rabijo prostoren avto. Izvedb GT line bo poleg teh, ki so namenjeni novinarjem, verjetno prodanih za vzorec. Poceni vzdrževanje je ključno in potencialna menjava LED luči to ni.

Ivan36
5 meseci 19 dni nazaj

Za revne je Dacia dokker Stepway .max 15.000€ pa celo odlično dela za ta denar. V glavnem zame je dovolj, da ima tempomat, dnevne luči pa senzor za dež in vžig/ odklep vozila brez ključa … Pa vsaj 110 KM ali 120KM.

5 meseci 19 dni nazaj

Razumem, da razne kurirske službe ipd. ne potrebujejo LED luči. Kot oče treh mulcev sem se zelo zagrel za to vrsto avta (Berlingo, Rifter) in je to zame ZELO velik minus, da nima niti opcijske možnosti LED žarometov. Tako da je pri meni ta avto odpadel.

Firediver
5 meseci 19 dni nazaj

Najbrž so jih prihranili za facelift (podobna zgodba kot z 6 st. menjalnikom doslej). Vsekakor pa bi pri potniških verzijah morali že sedaj ponuditi vsaj kot opcijo.

5 meseci 20 dni nazaj

Tudi potniškim ‘kapelcam’ so lepo navili cene. Glede na to, da konkurence praktično ni (enoprostorci so out, Kangoo je zastarel, Caddy še dražji) so si to zlahka privoščili. Po drugi strani pa za 26k dobiš že Trafica …

RedBaron
5 meseci 20 dni nazaj

Mam raje enoprostorca, kot pa tole… pa so out ali pa ne 🙂

5 meseci 20 dni nazaj

Problem je, ker je enoprostorcev vedno manj v ponudbi in to sem mislil s tem, da so out. Kaj je sploh še na razpolago? Touran, Zafira in potem se že počasi konča. Francozi so šli na crossoverje, Azijci … se Toyota Verso še prodaja? Žalost, da se opušča ena najbolj praktičnih zasnov avta.

Firediver
5 meseci 20 dni nazaj

…in 2B vinjeto zraven. Za to kapelico pa je dovolj 2A.

 
Boljša izbira
Ravno pravšnji