Poraba 7,2 l/100km Največja hitrost 210 km/h Cena 19.200 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • vozne lastnosti
 • konkurenčna cena
 • simpatična zunanja oblika
 • dodatki Sport
 • oprijemljiva sprednja sedeža
 • dovolj prostorna notranjost za ta razred (zadnja klop, prtljažnik)
 • bogata oprema
 • majhna masa vozila
Minusi
 • brez dežnega senzorja v ponudbi
 • infozabavna enota brez fizičnih gumbov
 • pomanjkanje športnejšega zvoka motorja
 • zvočna izolacija
 • preobčutljiv sistem za opozarjanje pred trkom
 • brez digitalnega merilnika hitrosti
 • majhen rezervoar za gorivo

Ste tudi vi med tistimi, ki se vas loteva kriza srednjih let oziroma vas meče druga puberteta? Pozabite na frajerske Harleyeve dvokolesnike, pregrešno drage brezstrešne športnike premijskega porekla, prekomerno hujšanje, adrenalinsko športanje ter afere z eksotičnimi lepoticami. Vaše mladostniške fantazije vam namreč zna v dobršni meri izpolniti že najbolj športen Suzukijev mali avtomobilček v ponudbi, pri katerem ste lahko povsem brez skrbi, da bi morali kdajkoli pričeti s postopkom osebnega stečaja, da bi si ga lahko privoščili. In naj vam ob tem še prišepnem – če se že odločite zanj, naj bo živo rumen!

Japonski Mini

Ste tudi vi malce presenečeno dvignili obrvi ob omembi znamke Suzuki? Hja, omenjeni japonski proizvajalec verjetno pade na misel le malokomu izmed tistih, ki želijo najti otroka v sebi. Razen seveda, če ni govora o njihovih motociklih! Suzuki v avtomobilskem svetu namreč prvenstveno ponuja bolj ali manj le asociacije na zanesljiv 4×4 pogon, rahlo oblikovno kopiranje (S-Cross = Qashqai, Vitara = Evoque, Ignis = Panda) ter indijski prometni vsakdan, precej manj pa na športnost in dinamičnost. Če sploh!

SUZUKI SWIFT SPORT 03A vendarle boste našli v salonih osmega največjega avtomobilskega proizvajalca tudi bolj popoprano igračko, ki je nikakor ne boste mogli prezreti. Najbolj športna verzija šeste generacije modela Swift, ki sicer vleče svoje korenine že vse od leta 1986 (legendarni Swift GTi), je namreč dodobra obrobljena z aerodinamičnimi »karbonskimi« dodatki (pragovi, sprednji spojler, zadnji difuzor), pri čemer še daleč najbolj v oči padeta nič kaj decentni izpušni cevi ter posebna 17-palčna platišča.

Vozniški ekshibicionisti, ki jih morebiti skrbi pomanjkanje premijskega leska Suzukijeve značke, pa naj se ob tem odločijo še za izjemno vpadljiv »zmagovalno« rumen karoserijski odtenek, ki bo poskrbel, da bodo na cesti vsaj tako opaženi kot prodajalka ljubezni v cerkvi. Ob tem je le potrebno priznati, da mali Swift že v osnovni različici izgleda dovolj igrivo, k čemur vsaj malce pripomore rahla oblikovna vez z razburljivim modelom bavarsko-angleškega proizvajalca (ravna streha, pokončno vetrobransko steklo, možnost personalizacij). Definitivno pravi japonski Mini!

Iskriv in nagajiv

A se pri najbolj nagajivi različici malega Swifta japonski inženirji niso ustavili zgolj pri lepotnih popravkih, ki jih je znotraj moč videti med drugim v izvrstno oprijemljivem volanskem obroču, aluminijastih stopalkah, športnejših merilnikih (prikazovalnik moči in navora, jakost pospeševanja, ipd.), rdečih oblikovnih detajlih ter odličnih sprednjih sedežih z integriranima vzglavnikoma. V želji po ustvarjanju malega gokarta so mu za 2 centimetra podaljšali medosno razdaljo ter ga za poldrugi centimeter znižali, nenazadnje pa tudi razširili za dodatne 4 centimetre, zaradi česar je njegova lega na cestišču še bolj uravnotežena.

SUZUKI SWIFT SPORT 06Obenem so ga olajšali za kar 80 kilogramov, zaradi česar pokaže na tehtnici manj od ene tone (975 kg), kar je skorajda za 200 kg (!) manj kot pri Fiesti ST, ter mu dodobra modificirali podvozje, ki pa niti slučajno ni pretrdo oziroma kakorkoli neudobno. Sicer je opazno bolj čvrst in tog od običajne različice, a to nikakor ne pomeni, da ne bi mogel biti povsem vsakodnevno uporaben. Saj veste – zjutraj še za prevoz otrok v šolo, popoldne pa za prebujanje otroka v sebi.

A ker najbolj nabrit urnež (Swift = uren angl.) nikakor ne želi vznemirjati voznikov raznoraznih Fiest ST, Cliov RS, Yarisov GRMN ter ostalih petardic, Japonci tokrat niso pretiravali s številom žrebcev pod motornim pokrovom ter so vanj vgradili 1,4-litrski turbobencinski Boosterjet, ki ga sicer poznamo že iz Vitare in S-Crossa. Motor s svojimi 140 »žrebci« ter tehničnimi podatki o zmogljivostih  (8,1-sekundni pospešek od 0 do 100 km/h) ne bo ravno skrbel za mokre sanje nadobudne mularije. Kar pa tako ali tako niti ni njegov namen.

SUZUKI SWIFT SPORT 26Se pa zato Swift z oznako Sport ponaša z odličnim razmerjem med maso in navorom (4,2 kg/Nm), sam motorček pa velja za pravi mali biser. Izjemen agregat namreč navdušuje z odzivnostjo ter elastičnostjo, pri čemer se zdi, da se še najbolje počuti v srednjem vrtljajnem območju (tam nekje pri 3.000 vrtljajih). V kombinaciji z odličnim ročnim menjalnikom s prepoznavnim klik-klak zvokom med prestavljanjem, pri katerem bi si želel zgolj malce bolj natančen prehod med drugo in tretjo prestavo, omogoča presenetljivo dinamično vozniško doživetje. A nikakor ne brutalno, da ne bo pomote!

Morebitne pomanjkljivosti? Suzukijev agregat lastnega razvoja (sistem neposrednega vbrizgavanja dodatno izboljša učinkovitost, kratka odprtina sesalnega kolektorja in izpušni kolektor pa sta integrirana z glavo valja in omogočata kompaktnejšo zasnovo motorja) bi lahko vsaj v višjem vrtljajnjem območju zapel z malce bolj konkretnim glasom, ki bi ustvaril še za odtenek več drame.

Prvinskost

Vseeno ponuja simpatični mali bonsaj med vožnjo toliko prvinskih voznih užitkov, kot jih dandanes srečamo le še poredkoma. Morda le še pri kakšnem uživaškem roadsterju z zadnjim pogonom. Tako že zgolj precej natančno krmiljenje, nevtralna lega na cesti ter skorajda idealna razporeditev mase kar sami od sebe naseljujejo vragce v voznikove oči. Uh, kako paše, ko se po službi in šefovem nerganju zapodiš čez ovinke proti domu! Pa pri tem niti ni potrebno kršiti Zakona o pravilih cestnega prometa.

SUZUKI SWIFT SPORT 17

Swiftov volanski mehanizem ponuja odličen občutek na volanu, zaradi česar vseskozi prav dobro veš, kaj se dogaja pod kolesi. Odlično! Ob malce bolj konkretnih pretiravanjih stabilizacijska elektronika ne posega v dogajanje pregrobo in dopušča celo nekaj »umetniške« svobode. A verjemite mi, omenjeno medkolesno pomoč kdaj na suhem izklopite ter se poigrajte z drsenjem, pri čemer ga lahko spravite celo v nadzorovano prekrmarjenje oziroma odnašanje zadka. Kar naenkrat boste ugotovili, da za vozniško ekstazo ne potrebujete ravno 200 žrebcev pod motornim pokrovom, temveč športnega malčka manir stare šole, ki lahko brez vsakega sramu kaže sredinca električni prihodnosti.

In kogar ob tovrstnih nagajivostih skrbi, da bi ga lahko okoljevarstveniki označili za neodgovornega in neosveščenega, je lahko potolažen, saj tudi ob najbolj pobalinskih aktivnostih poraba ne bo višja od 8 litrov. Pohvalno!

Mali sonček

SUZUKI SWIFT SPORT 01Med tokratnim preizkusom malega rumenega Japonca sem imel neprestano občutek, da bi bila tovrstna igračka še najbolj pisana na kožo ravno tistim osebkom, ki se jih loteva kriza srednjih let in si želijo zopet doživeti malce adrenalina, a nikakor ne želijo več izzivati usode (beri: nimajo več »cojones« za kaj bolj dramatičnega). Brezglavo kurjenje gum in semaforske dirke? Tega pač ni v opisu delovnih nalog najbolj nagajivega Swifta v ponudbi.

Hkrati se lahko pohvali tudi z dokaj konkurenčno ceno, saj boste za tak denar le stežka našli na trgu bolj zabavno vozilo, zaradi česar boste svoj »pubertetniški« nakup vsaj malce lažje opravičili pred vašo drago (ali, če želite, dragim).

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Glede na to, da se je 1,4-litrski Boosterjet agregat, ki so ga pri Suzukiju sami razvili, izkazal za odličnega že v njihovih športno uporabnih križancih, ni presenečenje, da je še precej bolj prepričljiv v bistveno lažjem Swiftu. Odzivnemu ter še posebej v srednjem vrtljajnem območju izjemno elastičnemu motorju je moč očitati zgolj pomanjkanje bolj dramatične zvočne kulise.
  10
 • Notranjost
  Dokaj simpatično oblikovana notranjost, poznana že iz običajnejših različic, je pri verziji Sport dodatno ozaljšana še z nekaterimi športno dinamičnimi elementi (volan, odlična sedeža, rdeče obarvani dodatki). Solidna prostornost na zadnji klopi, ne najbolj prepričljiv izbor materialov (beri: obilica trde plastike).
  8
 • Opremljenost
  Najbolj popoprana različica malega Swifta navdušuje tudi s precej bogatim izborom opreme, med katero pa boste vseeno (malce nerazumljivo) zaman iskali zadnje parkirne piskače ter dežni senzor. Hja, očitno pri slednjem Suzukijevci smatrajo, da je njihova igrača namenjena zgolj za vožnjo ob sončnih nedeljskih popoldnevih.
  9
 • Vozne lastnosti
  Nevtralna lega na cesti, odlično uravnoteženo (a nikakor pretrdo nastavljeno) podvozje ter natančno krmiljenje zagotavljajo veliko veselja in igrivih občutkov med ovinki. Resda ni tako vozniško oster kot kakšna Fiesta ST, kar pa tako ali tako tudi ni njegovo poslanstvo.
  10
 • Gospodarnost
  Skozi prizmo Suzukijevih cen je Swiftova dokaj visoko postavljena, a je še vedno precej konkurenčna napram bližnjim rivalom. Solidna poraba goriva, ki tudi ob priganjanjih ni previsoka.
  9
 • Zmogljivost
  Resda njegovi tehnični podatki ne razkrivajo, da bi se lahko ponašal s pretirano ekstatičnimi performansami (»zgolj« 8,1-sekundni pospešek od 0 do 100 km/h), a je v praksi presenetljivo poskočen in živahen.
  8
 • Sklep
  Suzukijeva mala »kresnička« velja za enega najbolj zabavnih malih avtomobilov na trgu, ki precej bolj kot z množičnostjo konjenice pod motornim pokrovom prepričuje s prvinskimi in na trenutke precej igrivimi voznimi lastnostmi.
  9

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 10.650
cena testnega vozila (€) 19.200
dolžina × širina × višina (mm) 3.890 x 1.735 x 1.495
dovoljena masa vozila (kg) 1.445
emisija CO2 (g/km) 135
emisijski razred euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 (100.000 km)/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.373
kompresija (1:) 9,9
masa praznega vozila (kg) 975
medosna razdalja (mm) 2.450
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 210
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 103/140 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 230 pri 2.500-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,2
osnovna cena vozila (€) 19.200
pnevmatike 195/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,0
pospešek 0-100 km/h (s) 8,1
prostornina posode za gorivo (l) 37
prostornina prtljažnika (l) 265-947
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 73,0 x 82,0
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Kresnička"


pskoda
5 meseci 25 dni nazaj

veliko co2 za ta mlinček

mrtwelvetrees
5 meseci 26 dni nazaj

Ta igrača je za določene kupce.

xxl
5 meseci 26 dni nazaj

Ni mi pretirano všeč, tudi cena v primerjavi s 112 KM različico ne, je pa igrača, katera bi mi znala bit zanimiva, ko ga bo možno dobit rabljenega za manj kot pol cene novega.

Ivan36
5 meseci 25 dni nazaj

Zunaj ni nek lepotec, notranjost pa zmaga! Prostorna in lepo urejna + ergonomija je odlična,190cm višine BP + preglednost iz vozila je odlična zaradi pokončnega A stebrička! Za 2 avto priporočam tudi osnovne verzije 1.3 90KM.

 
Loščenje prstanov
Boljša izbira