Poraba 10,2 l/100km Največja hitrost 180 km/h Cena 46.010 eur
Plusi
 • odličen pogonski sklop
 • terenske zmogljivosti
 • vozne lastnosti (za ta tip vozila)
 • prenova je poskrbela za lažje odpiranje vrat kesona
Minusi
 • občasno muhasto delovanje klimatske naprave
 • ob dani ceni je potrebno še vedno doplačati za nekatere pripomočke (radarski tempomat, sistem za preprečevanje naleta)
 • težaško zapiranje vrat

Če bi se Chuck Norris rodil na stari celini, bi po nemških avtocestah preganjal zlikovce s policijskim … BMW-jem. Ah, dajte no! Enega najbolj znanih mož postave si nekako kar ne moremo predstavljati drugače, kot za volanom kakšnega možatega poltovornjaka. Ob tem bi se na tej strani Atlantika najverjetneje zadovoljil že z najmočnejšo verzijo Fordovega Rangerja. Oziroma, če sem povsem natančen – Chuck Norris ne bi le vozil Fordove prodajne uspešnice, temveč bi z njo premikal zemljo!

V iskanju notranjega Chucka

FORD RANGER WILDTRAK 14Verjetno je tudi največjim avtomobilskim analfabetom, ki so si že kdaj ogledali kakšen hollywoodski filmski izdelek, povsem jasno, da so v deželi z največjim deležem obolelih s Covid-19 že od nekdaj daleč najbolj popularni takšni in drugačni poltovornjaki. Vseh vrst in velikosti. Omenjena vozila vsekakor daleč najbolj definirajo prometni vsakdan države, ki ji (še) vlada najbolj slaven slovenski zet, pri čemer s svojo močjo, masivnostjo in brezkompromisnostjo že od daleč razkrivajo ameriški »Think Big« življenjski slog. Ter nenazadnje – če sem malce nesramen – tudi dokajšnjo brezbrižnost do okolja, kar pa se počasi le spreminja na bolje.

Tovrstni »kamiončki«, ki se znajo na ameriških tleh obdržati celo dlje kot južnjaški rasizem ter obsedenost s strelnim orožjem, na tej strani Atlantika nikdar niso dosegli tolikšne slave. Nenazadnje menda tudi zaradi tega, ker naj ne bi bili dimenzijsko najbolj primerni za naša mestna središča in gozdne stezice, zaradi česar boste v naših logih le stežka uzrli primerke z oznakami Ram (1500, 3500), GMC (Sierra), Chevrolet (Silverado) ali Ford (F-150). Vendar pa je prav zadnja avtomobilska značka vseeno precej prisotna na naših cestiščih, le da se blešči na povsem drugem modelu (Ranger), ki velja celo za najbolj prodajani poltovornjak na stari celini.

FORD RANGER WILDTRAK 08Fordov Ranger, ki ga je od lanskega leta dalje moč uzreti v malenkost spremenjeni izvedbi ponovno tudi v ameriških salonih, namreč spada v razred srednje velikih poltovornjakov, ki so našim parkiriščem in garažnim hišam precej bolj po meri. Okej, Fordov primerek z dvojno kabino, ki meri v dolžino skorajda 5,4 metra, še vedno spada med zajetnejše na naših tleh, a ko bi ga postavili ob bok s kakšnim prej omenjenim 3,6 tone težkim Ramom 3500, bi se kar izgubil.

A da ne bo pomote, Fordova poltovornjaška ikona, ki je v lanskem letu doživela kozmetično prenovo, še vedno izžareva dovolj možatosti in mačo faktorja. Še posebej, če gre za malce bolj opremljeno verzijo Wildtrak, ki je tudi na zunaj ozaljšana s posameznimi mikavnimi detajli. Komur pa to ni dovolj, ima na voljo še zverinskega Raptorja.

Bistvo je očem skrito

FORD RANGER WILDTRAK 30Lanskoletna kozmetika, ki je sicer prinesla nekaj nebistvenih oblikovnih sprememb tako zunaj (sprednja maska, nove barve), kot tudi znotraj, je obenem poskrbela za bistveno več sprememb pod motornim pokrovom. Tako je 3,2-litrski petvaljnik TDCi zamenjal precej bolj sodoben dvolitrski EcoBlue štirivaljnik z dvojno turbino (poznan že iz Raptorja) s selektivno katalitsko redukcijo (SCR) za optimalne izpuste. Ta se ponaša z večjo močjo (za 13 KM) in navorom (za 30 Nm) ter – kar je najvažnejše – nižjo porabo goriva, ki naj bi bila manjša za okvirno devet odstotkov. Novost v ponudbi je obenem tudi 10-stopenjski avtomatski menjalnik, ki zaradi večjega števila prestav omogoča manjši padec motornih vrtljajev, v praksi pa se izkaže za povsem dovolj hitrega in prav nič obotavljajočega. Le v redkih primerih (prekomerno priganjanje) zna postati za odtenek zmeden,saj ne ve, v katero prestavo bi pretaknil. A slednje nikakor ni kritično, da ne bo pomote.

Novemu agregatu morda res manjka malce bolj žlahten (šestvaljni) zvok, ki bi nekako bolj pristajal k pojavi Rangerja. A zna že takoj v naslednjem trenutku razveseliti z močjo in veseljem do življenja že pri nizkih vrtljajih (najvišja navorska vrednost 500 Nm je namreč na voljo že pri 1.750 vrtljajih), kar še kako pride do izraza tudi zunaj utrjenih cestišč.

FORD RANGER WILDTRAK 27Čeprav bi kdo zmotno mislil, da gre pri najbolj okrancljanem Rangerju v ponudbi, ki stane že v osnovi okrog 40 tisočakov, zgolj za lifestyle nastopača, pa je le potrebno vedeti, da še vedno govorimo o precej zmogljivem terenskem vozilu s togo šasijo ter klasičnim priklopljivim 4×4 pogonom. Slednjega je moč vklopiti do hitrosti 110 km/h (spuščen plin in vožnja naravnost) ter se obenem ponaša z reduktorjem in elektronsko zaporo diferenciala (deluje do hitrosti 30 km/h), zaradi česar je možno prilesti z Rangerjem zelo daleč. Resnično zelo daleč! Okej, le na pravo obutev ob tem ne pozabite. Tako Rangerjevo, kakor tudi svojo, če boste slučajno obtičali v kakšnem blatu.

Vse skupaj nadgradijo izjemno kultivirane vozne lastnosti (brez značilnega poltovornjaškega poskakovanja praznega zadka), zato nimaš občutka, da se voziš naokrog s »kamiončkom«. Fordovim inženirjem je resnično uspelo ustvariti enega bolj vozno prepričljivih predstavnikov tega razreda, ki nikakor ni tovornjaško tog. Le volanski mehanizem bi lahko bil v skrajnih legah za odtenek malce bolj servo ojačan.

Poraba goriva? Res je povprečnemu uporabniku tovrstnih vozil pomembna podobno kot Chucku debate o feminizmu, a je vseeno moč poročati, da je v normalnem voznem režimu dovolj ugodna (okrog 8,5 l). Se pa seveda vse skupaj spremeni že ob prvem obisku terenskega poligona.

Uglajen delavec

Najbolj imenitno različico Rangerja človek ne kupi, da bi z njim prašil po gradbiščih in deloviščih. Za kaj takega je le bolje pogledovati h kakšni malce bolj delovno plebejski verziji, ki je enako terensko zmogljiva.

FORD RANGER WILDTRAK 15Ranger Wildtrak je pač v veliki meri vozilo, v katerem boste nekako raje tovorili športne rekvizite kot pa zidarske in vodoinštalaterske pripomočke. Nenazadnje tudi zato, ker je že njegovo notranje okolje malce preveč imenitno (usnjeno sedežno oblazinjenje), da bi vanj sedli z zamazanim kombinezonom. Škoda le, da je pri dani ceni potrebno za nekatere sodobnejše pripomočke (radarski tempomat, sistem za preprečevanje naleta s prepoznavanjem pešcev) še vedno dodatno odpreti denarnico. Kogar skrbi, da bodo njegovo dragoceno cestno kolo ali čisto nove smučke preveč nezaščiteni na kesonu, ga potolažimo z dejstvom, da je na voljo tudi 2.660 evrov vreden pokrov (aluminijast rolo) tovornega zaboja s ključavnico.

Čeprav je Ranger po ameriških merilih dokaj »kompakten« poltovornjak, pa to nikakor ne pomeni, da z njim (še posebno z verzijo Wildtrak) ne bi doživeli kančka duha dežele svobodnih in pogumnih. Vseeno pa boste morali pokazati malce več poguma, ko boste zanj plačali debelih 40 tisočakov (beri: precej več, kot preko luže) ali ko se boste z njim prvič odpravili v kakšno garažno hišo sredi naše prestolnice. V slednji bi imel z njim težave celo Chuck Norris!

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Četudi bi znal kdo v motorni ponudbi pogrešati žlahtnejši zven šestvaljnega agregata, pa dvolitrskemu bi-turbodizlu nikakor ni moč očitati pomanjkanja moči ali celo delavoljnosti. Izjemno suveren pogonski sklop s solidnim 10-stopenjskim avtomatskim menjalnikom ter odličnim štirikolesnim pogonom.
  10
 • Notranjost
  Verzija Wildtrak se lahko znotraj pohvali z malce bolj imenitnim okoljem (usnjeno oblazinjenje, usnjeni vstavki na armaturni plošči), zaradi česar tovrstna različica ne bo ravno pogost gost na kakšnih gradbiščih in deloviščih. Pravo »lifestyle« vozilo za prevoz športnih rekvizitov.
  8
 • Opremljenost
  Četudi se Wildtrak nahaja na zgornjem delu Rangerjevega cenika, je vseeno potrebno doplačati še za nekaj povsem samoumevnih pripomočkov (npr. radarski tempomat, sistem opozarjanja na možnost naleta). Žal brez nekaterih elementov v ponudbi (npr. sistem za mrtvi kot).
  8
 • Vozne lastnosti
  Čeprav je pred vrati že naslednja generacija Fordovega poltovornjaka, ki ga razvijajo skupaj s Volkswagnovim Amarokom, še vedno velja za enega najbolj vozno prepričljivih predstavnikov tega segmenta. Kdor pa želi doživeti še malce bolj ekstatične užitke s pridihom dirkaških prvin, naj raje poseže po Raptorju.
  9
 • Gospodarnost
  Glede na prepričljivost pogonskega sklopa ter dokajšnje bogastvo opreme, ki bi morala v tem razredu zadovoljiti tudi malce bolj zahtevne voznike, je cena vozila dokaj pričakovana.
  7
 • Zmogljivost
  Dvolitrski TDCi agregat, ki se ponaša z 213 KM največje moči ter 500 Nm največje navorske vrednosti, ponuja dovolj živahnosti in poskočnosti.
  9
 • Sklep
  Aktualna generacija Fordovega Rangerja, ki se po novem ponaša s sodobnejšim bi-turbodizlom pod motornim pokrovom, izjemno dobro skriva svoja leta ter še vedno velja za eno najbolj prepričljivih opcij v tem segmentu.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 28.000
cena testnega vozila (€) 46.010
dolžina × širina × višina (mm) 5.359 x 1.977 x 1.821
dovoljena masa vozila (kg) 3.270
emisija CO2 (g/km) 241
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 4/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.996
kompresija (1:) 15,7
masa praznega vozila (kg) 2.234
medosna razdalja (mm) 3.220
menjalnik/pogon 10-stopenjski avtomatski / štirikolesni preklopljivi
največja hitrost (km/h) 180
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 157/213 pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 500 pri 1.500-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,7
osnovna cena vozila (€) 41.730
pnevmatike 265/60 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 10,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 9,2
pospešek 0-100 km/h (s) 9,0
prostornina posode za gorivo (l) 80
prostornina prtljažnika (l) 1.575 mm x 1.560 mm
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 86 x 94,6
zavore spredaj/zadaj kolutne/bobni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Duh dežele svobodnih"


RedBaron
26 dni 3 ur nazaj

A menjalnik je klasika (pretvornik navora) ali je dvojna sklopka?

J.McLane
25 dni 9 ur nazaj

Klasika, v tem segmentu ima še Amarok klasiko (ZF)

meganer
1 mesec 19 ur nazaj

Ali je udobje že vsaj približno na nivoju civilnega avtomobila, ker prej je bilo udobje res na zadnjem mestu.

Ja vem, da je to terenec …… ampak vseno vožnja slabi kot ….

chad
28 dni 7 ur nazaj

Vgradiš zračno vzmetenje, ravno zadnjič sem videl enega, že na pogled povsem drugačno obnašanje avta

J.McLane
1 mesec 7 ur nazaj

Če želiš udobje se boš moral stegnit do Raptorja s FOX vzmetenjem, ampak se moraš sprijaznit z nižjo nosilnostjo.

Blinder
1 mesec 1 dan nazaj

Tisti, ki so pravli, da 1.2 tsi 105 ne bo zdrzal 100.000 km. Koliko naj bi zdrzal tale, 2.0 210 km diesel, v tako tezkem vozilu? 10.000? 20.000?

 
Preprosto več
Mestni pozer