Poraba 5,2/11,9/7,1 l/100km Največja hitrost 207 km/h Cena 40.450 (37.630 s financiranjem Peugeot) eur
Plusi
 • opremljenost
 • oblikovanje
 • udobni sedeži
 • dejansko zaznavna masaža sedežev
 • prostoren osnovni prtljažnik
 • učinkovit sistem izpiranja prednjega stekla (tudi pri avtocestnih hitrostih)
 • prilagodljivost prtljažnika
 • svetilnost žarometov (LED)
Minusi
 • udobje v vožnji (posebej pri počasnejši vožnji)
 • prostor za glave v kabini (strešno okno)
 • premajhno zanašanje menjalnika na motorno prožnost

Kot najbogatejše opremljen, najmočnejše motoriziran in tudi najdražji Peugeot 3008 je različica GT godna za uvrstitev v druščino DS. Test.

Ne samo v uvodu navedeni superlativi, tudi oblikovno in kot celoten paket avta je Peugeot 3008 GT izredno suveren izdelek, zaradi katerega bi mu lahko PSA-jevci povsem mirne vesti nadeli tudi značko DS. Pri tem dejstvo, da sodobni DS-i izhajajo iz Citroënov, ne igra bistvene vloge. Navsezadnje je Peugeotom, Citroënom in DS-om tako in tako skupna podkožna tehnika.

Samosvoja zgodba

Peugeot_3008_GT_02Za razliko od »buhtlja«, kot so prvemu 3008 nekateri pravili ljubkovalno, ima novinec povsem samosvojo zgodbo o oblikovanju. Poln ostrine, dinamike in, v primeru testnega avtomobila, igranja s kontrasti barvnih površin (krom, polirana črna plastika in karoserijski lak) je prijeten na pogled. Sorazmerno nizka stekla in visoka boka ter, v povezavi z naborom dodatkov paketa GT, primaknjenim 19-palčnim kolesom, vleče 3008 GT vzporednice z všečno pojavo Land Roverjevega Evoquea.

Očesu prijazna oblikovna zgodba zunanjosti se uspešno nadaljuje tudi v notranjosti v podobi zadnje interpretacije voznikovega delovnega okolja Peugeot i-Cockpit. Tega zaznamujejo objemajoče oblikovana okolica okoli voznika, simpatična letalska klecna stikala na sredinskem delu armature, nad njimi nameščen na dotik občutljiv 8-palčni zaslon in še ne tako zelo daleč nazaj samo za luksuzni razred rezerviran 12,3-palčen digitalni zaslon za merilnike. Vse skupaj zaokrožujejo še kakovosten nabor vgrajenih materialov ter končna obdelava. Ambient Peugeota 3008 GT se zato kot celota z lahkoto umešča v sam vrh med njemu podobnimi.

Zjutraj in zvečer

Peugeot_3008_GT_22Doplačilo v znesku 1.050 € spusti skozi strešno okno v kabino po eni strani več svetlobe in/ali prepiha, a z njim povezana spuščena strešna obloga žal oropa tudi nekaj centimetrov prostora za glave spredaj in zadaj. Spredaj sem tako ob povsem spuščenem električno nastavljivem sedežu zjutraj tiščal z glavo v strop, popoldne in zvečer pa »ščetkal« z lasmi oblogo. Kdor še ne ve: človek je navsezgodaj zjutraj, takoj ko vstane, nekaj malega višji kot kasneje v dnevu, saj se mu hrbtenica tekom dneva rahlo »sesede«. Zadaj za mojih certificiranih 1,84 metra v nobenem primeru nisem imel dovolj prostora za glavo.

Toliko o tem

Peugeot_3008_GT_29Kot sem že omenil, primakne Peugeot najbogatejšemu paketu opreme GT še najzmogljivejši agregat v ponudbi. Ta po eni strani presenetljivo, po drugi pa niti ne, ni bencinski, temveč dizelski: 180-»konjski« dvolitrski BlueHDi je sparjen s šeststopenjsko klasično samodejnostjo in izključno sprednjim pogonom. Pravzaprav ostajajo še naprej vsi Peugeoti 3008 izključno spredaj gnani. Navkljub konkurenci, ki praktično brez izjeme kombinira najmočnejše motorizacije izključno s štirikolesnim pogonom, ostaja Peugeot neomajen. Francozi tudi ne kažejo nikakršnih namenov ali potrebe, da bi spremenili ta koncept avta. Zakaj tudi bi, ko pa so že s prvim, kot celota nekaj manj prepričljivim paketom avta, beležili lepe prodajne rezultate. Toliko o tem, koliko kupci zares cenijo ali rabijo štirikolesni pogon v sodobnem cestno naravnanemu terencu.

Enako kot prej

Peugeot_3008_GT_16Z identičnim pogonskim sklopom sem se srečal že dobro leto dni nazaj v podobi DS DS5 BlueHDi 180 Sport Chic. Enako kot v DS-u, zmoti tudi v Peugeotu mestoma premalo izdatno zanašanje menjalnika na sicer zajeten motorni navor. Posledično sem tudi tudi v GT-ju, zaradi (pre)pogostega in ne vedno povsem nezaznavnega vklopa prestav, kar pogosto vklopil ročni režim ter tako zadrževal prestave.

Škoda

Peugeot_3008_GT_42Na cesti hoče Peugeot 3008 prepričati kot GT. Izkaže se, da počne to potnikom na manj prijazen način kot velika večina tekmecev. Pri tem razmeroma čvrsti nastavitvi vzmetenja serijsko primaknjena 19-palčna obutev ne pomaga ravno pri glajenju cestnih nepravilnosti. Te pri počasnejši vožnji kar občutno zibajo avto in potnike v njem. Z naraščanjem hitrosti se sicer zmožnost prestrezanja lukenj in grbin izboljšuje, a nikoli ne doseže ravni velike večine tekmecev. Škoda.

V teoriji

Če je mogoče v testnem primerku grajan okrnjen prostor za glave omiliti tako, da se izogneš doplačilu za strešno okno, pa kaže, da je zoper podpovprečno udobje v vožnji narediti nekaj samo z izbiro drugačnih koles – takšnih z manjšimi platišči in posledično višjimi ter v teoriji »mehkejšimi« pnevmatikami. V seznamu serijske opreme in doplačil namreč nisem zasledil nikakršne alternative serijskemu podvozju, kar si razlagam na način, da je vsem Peugeotom 3008 namenjena ena in edina nastavitev vzmetenja. Druga kolesa sicer niso garancija za uspeh, a v teoriji bi moralo vsaj malo pomagati.

Peugeot_3008_GT_001S svežo in všečno pojavo, zmogljivim motorjem ter kopico sodobne opreme je Peugeot 3008 GT jasno uperjen v sam vrh srednje velikih terencev. Razkošni pojavi več kot primerna je jasno tudi maloprodajna cena. Slednja celo tako zelo, da bi ga tudi po tej plati raje umestil med DS-e kot med Peugeote – a je, kar je. Ob odličnosti celotnega paketa me dejansko še najbolj moti udobje v vožnji. Razkošni in že skoraj nekoliko luksuzni pojavi namreč ne pristaja najbolj (pre)čvrsto nastavljeno vzmetenje.

Ne razumem, zakaj vedno več avtomobilskih proizvajalcev misli, da štejejo samo sekunde na Nurburgringu. Zmogljivejši motor sam po sebi ne pomeni, da želim z avtom dirkati ali ga kriviti skozi ovinke. Ker teče v tem primeru beseda o križancu, torej o avtomobilu s privzdignjeno gradnjo, pa še toliko manj. Kar se mene tiče, morajo Francozi dodelati samo ta del avta. Zadoščala bi tudi preprosta opcija izbire za udobnejše podvozje. Prepričan sem, da bi večina kupcev posegla po njej. No, če ne prej, pa predlagam, da storijo to Peugeotovci vsaj ob prenovi modela čez nekaj let.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Na papirju sodobno grajen, a tekmeci premorejo več kultiviranosti pri pretikanju in se v samodejnem režimu tudi izdatneje zanašajo na »tovornjaško« zalogo navora, ki jo premorejo zmogljivi turbodizli.
  8
 • Notranjost
  Fantastično oblikovanje je dopolnjeno s kakovostnimi materiali, dobro prilagodljivostjo, a podpovprečno prostornostjo v višino. Kljub slednji ga ne bom »kaznoval« s točk manj.
  10
 • Opremljenost
  Najbogatejši paket opreme je nadgrajen s kar nekaj postavkami s seznama doplačil. Ker je masažna funkcija na prednjih sedežih končno zaznavna, je to prvi Peugeot, kjer je zanjo dejansko smiselno razmišljati o doplačilu.
  10
 • Vozne lastnosti
  Kljub poudarjeno togi nastavitvi podvozja ni nič bolj dinamično navdahnjen kot tekmeci. Kot praktično edini brez možnosti štirikolesnega pogona tudi s slabšim potencialom na neurejenem terenu med neposrednimi tekmeci.
  7
 • Gospodarnost
  Najzmogljivejši motor, najbogatejši paket opreme in na vse to še kar nekaj dragih doplačil. Ni kaj, drugače kot drago ne more biti.
  6
 • Zmogljivost
  S to zalogo moči in navora nikakor podhranjen. Je res, da dobre 1,5 tone lastne mase in samodejni menjalnik ublažita potencial motorne eksplozivnosti.
  9
 • Sklep
  Peugeot 3008 v izpeljanki GT odkrito cilja na petične in zahtevne kupce. Tudi pri znamki računajo z njim na samo kakšnih pet odstotkov vseh kupcev 3008, a kaže, da je umestitev tovrstnih modelov eden od ukrepov, da avtomobilski proizvajalci dodatno opozorijo nase.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 34.890
cena testnega vozila (€) 40.450 (37.630 s financiranjem Peugeot)
dolžina × širina × višina (mm) 4.447 × 1.841 × 1.624
dovoljena masa vozila (kg) 2.090
emisija CO2 (g/km) 124
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.540
medosna razdalja (mm) 2.675
menjalnik/pogon 6-stopenjski samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 207
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 133 (181) pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
pnevmatike 235/50 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,2/11,9/7,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,5/4,4/4,8
pospešek 0-100 km/h (s) 8,9
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 520-1.482
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 85,0 × 88,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

22 komentarjev za "Goden za druščino DS"


4 leta 3 meseci nazaj

Vozil sem Allure, GT-ja še ne. Zame idealen avto. V komentarjih omenjena “utesnjena” okolica voznika mi daje občutek obvladljivosti avtomobila, vožnja je zelo udobna, poraba po mestu 5,3l/100km po 34 prevoženih km (diesel, 120KM). Čakam še plug-in hibrida v 2018. Če bi že moral danes kupiti avto, je 3008 vsekakor moja prva izbira. Zmaga design, poraba in učinkovite asistence za sprejemljivo ceno.

chad
4 leta 3 meseci nazaj

Bomba! Ta avto bojo pokupil ljudje, ki znajo uživat in iščejo avto z dušo, temperamentom. To ni avto za izključno praktične ljudi, ki rabijo prostor tudi ko ga ne rabijo. Trenutno se ne spomnim, kater tekmec za tak denar bi ga lahko presegel po dizajnu. Na začetku je tudi mene zmotilo, da ni 4×4 pogona..ampak če realno pomislim, kdo ga pa v resnici sploh potrebuje pri nas, zime so itak čedalje bolj mlahave, za tiste tri zasnežene dneve na leto pa s sprednjim pogonom prideš povsod. Razen nekaj ljudi, ki res živi na težko dostopnih točkah, tisti imajo itak bolj resne 4×4 možnosti. Cena je pa kar ugledna..ampak če bi gledal po nakupu česa takega, bi sigurno mirno obšel dolgočasneže kot je npr. novi vw-koncern trojček.

pskoda
4 leta 3 meseci nazaj

Haha huda terenec na 19″… svašta

Polo78
4 leta 3 meseci nazaj

1. to ni terenec ampak crossover in 2. precej konkurentov je na 19″ kolesih, tako da ne vem kaj je to tako nenavadnega?!

4 leta 3 meseci nazaj

3008 res dobro izgleda, ker sem ga že preizkušal pa nekako nisem posebno navdušen nad njim , sploh spredaj je zame preveč utesnjen in se zato nisem najbolje počutil v njem in tudi ta tako opevana armaturka s svojimi veseljskimi oblikami me ni najbolj navdušila, še vedno pa pravim avto je zelo lep. Kolikor sem zasledil na spletu, pa kljub temu, da je avto leta v Evropi, ni med kandididati za izbor svetovni avto leta, Tiguan pa je, pa nisem vw-jev fen, da ne bo pomote.

pleomax
4 leta 3 meseci nazaj

Se mi tudi ne zdi smiselno,da bi bil,saj se ne prodaja po Ameriki kot tiguan in tiguan je bil med kandidati za slovenski in evropski pa mu pač ni ratalo.

xxl
4 leta 3 meseci nazaj

Vsak kupi kar želi (kar lahko). Meni je avto top, žal ga ni bilo v ponudbi, ko sem kupoval avto. 41 k eura tudi ne bi dal za tole, bi pa našel 3008 za svoj žep, kot sem Kadjara. V 3008 sem se res počutil bolj utesnjen, Kadjar je tukaj veliko boljši, je pa 3008 veliko bolj ¨nobel,fensi¨ od znotraj in zunaj.19¨ so lepe, ampak tudi na 17¨ je (moj) avto dokaj trd, zato razumem pomisleke enih tukaj. Se pa ne strinjam, da takšni avti niso za po cesti, vsaj moj je zelo udoben za dolga potovanja in dobro drži ovinke, prtljažnik dovolj velik, za teren je pa tudi vsekakor boljši kot navaden avto. Koliko so SUV/crossover (ne)uporabni dokazujejo prodajne številke.

pskoda
4 leta 3 meseci nazaj

41keur in 19″ kar naj ga imajo

mrtwelvetrees
4 leta 3 meseci nazaj

Sej se lahko z prodajalcem zmeniš da ti ob nakupu daja gor 17″ pa je problem rešen.

Firediver
4 leta 3 meseci nazaj

In kateri avtomobil s toliko opreme in na 19″ gumah dobiš za manjši denar? Da vidimo, s čim ga primerjaš, da ti je tako predrag…

pskoda
4 leta 3 meseci nazaj

To je taka bedarija za taka yajca tlačit 19ke, da glava boli. Jaz ne primerjam z nobenim, ampak za pežoja ne bi nikoli dal toliko denarja. Iz mojega vidika so ti tipi avtomobilov totalno neuporabni, ker niso ne za po cesti ne za teren. Imam raje partnerja je bolj uporaben in še veliko ceneje je še posebno pri gumah

pleomax
4 leta 3 meseci nazaj

Glede na konkurenco je avto dodelan in to da marsikdo reče,da so ponekod materiali na višjem nivoju kot pri audi,bmw istega razreda,se mi zdi nakup ugoden in pametno zastavljen,ostale tisočake pa daš raje za uživanje. Seveda kdor ima denar,da lahko da toliko za avtomobil. Če daš zraven seata ateco in tiguana,izgledata prav bedno in žalostno proti 3008. Sicer pa nagrade govorijo zase in za dobrim konjem se vedno praši. Tako da bravo peugeot,izkazali so se. Mogoče celo najbolj do sedaj. In prodajne številke to tudi kažejo. Kupili so tudi opla,za katerega tudi postaja očitno,da vstajajo kot feniks iz pepela in iskreno jim želim uspeha,saj ti nemci (ne vsi!) vse produkte delajo le na imenih,dobiš pa velikokrat robi,ki se bolj kvafi kot japonci in francozi. Pa kaj bi govoril,saj so vsem na spletu dostopni podatki o zanesljivosti zadnjih 10 let,kjer se kaže,da nemci lepo prevzemajo mesto fiata in so vedno nižje na lestvici zanesljivosti. In ja,raje 41k za pežoja kot nemca,kjer bom dobil slabši avtomobil,s slabšim motorjem in slabšo notranjostjo. Amen.

RedBaron
4 leta 3 meseci nazaj

Saj ne rabis dat… osnovna cena je okoli 20k€… drugace so pa na voljo cenejsi konkurenti, celo z 4×4, recimo vitara ali yeti.

pskoda
4 leta 3 meseci nazaj

Raje si luknjo v kolen zvrtam kotda vozitm tak avto

 
Kaktusiranje
Združitev nezdružljivega?