Poraba 4,4/10,2/6,7 l/100km Največja hitrost 205 km/h Cena 53.955 eur
Plusi
 • prilagodljivst in uporabnost prtljažnika
 • svetilnost žarometov LED
 • ravno dno skupnega prtljažnika
Minusi
 • odročna namestitev gumba za glasnost in menjavanje postaj/skladb
 • na prstne odtise in prah občutljiv sredinski zaslon
 • preglednost nazaj-vstran

Bistvo Audija Q3 Sportback predstavlja njegov kupejevski zaključek zadka, ki prinese s seboj nekaj odrekanja pri prostornosti. A pogled v notranjost razkrije številne elemente in rešitve, ki povečujejo koristnost in prilagodljivost razpoložljivega prostora. Kot da poskušajo nadomestiti manko litrov z izboljšanjem njihove uporabnosti. Test.

V vrsti elementov in rešitev, ki dvigujejo uporabnost razpoložljivih litrov, je med prvimi najti trdo dno prtljažnika. Togo polico je moč namestiti povsem v dno ali nekaj centimetrov privzdignjeno. Tretjinsko deljiv naslon zadnje sedežne klopi sam po sebi ni več nič posebnega v avtomobilski industriji. Zato pa je manj pogosta rešitev njen po naklonu nastavljiv naslon. Levemu in desnemu delu naslona klopu je tako mogoče neodvisno nastavljati naklon v sedmih stopnjah – od povsem navpičnega položaja, za kar največji prostor v zadku, do za sedenje bolj primernega nekoliko bolj nagnjenega nazaj. A tudi to še ni vse. Klop je, spet ločeno za levo in desno stran, mogoče tudi vzdolžno pomikati naprej in nazaj. Vsa opisana nastavljivost in prilagodljivost sedežne klopi dopušča prilagajanje velikosti in oblike osnovnega prtljažnega med minimalno 530 in največ 625 litri.

50 in 125 litrov razlike

Audi_Q3_Sportback_35TDI_S-Line_54No, bodimo realni. Ti dve številki sta sami po sebi več kot spodobni in bi morali zadoščati tudi za pokritje štiri- ali celo zmerno zahtevne petčlanske družine. Resnici na ljubo je najmanjša prostornina, 530 litrov, do litra enaka tisti v običajnem Q3. Razlika med slednjim in Sportbackom nastopi pri podatku o povečanem osnovnem ter največjem skupnem prtljažniku. Pri navadnem Q3 je prvega za 50 litrov več oziroma skupno 675 litrov. In če mislite, da je to posledica razlike v položnosti strešne linije, se motite. Izhaja izključno iz naslova manj izdatnega vzdolžnega pomika sedežne klopi pri Sportbacku. V njem je sedežna klop vzdolžno pomična za 13 centimetrov, pri običajnem Q3 pa dva centimetra več, torej skupno 15 cm. Se pa za stebričkom B hitreje padajoča strešna linija in manjša skupna višina Sportbacka odražata v manjšem skupnem prtljažniku. Tega je s 1.400 litri za 125 litrov manj kot v navadnem Q3 (1.525 l).

Korak manj

Audi_Q3_Sportback_35TDI_S-Line_10Audi pri trženju nagovarja kupce Sportbacka z njegovim bolj dinamičnim značajem v primerjavi z izhodiščnim Q3, a sam močno dvomim, da je med v tem smislu njima omembe vredna razlika. Pogled v njuno notranjost razkrije identično arhitekturo. Povsem spredaj je armaturna plošča z mešanico sijoče črne plastike, brušenega aluminija in na otip mehkih ter kakovostnih materialov. Tu je še aktualna upodobitev Audijevega MMI sistema, ki se je v veliki meri otresel fizičnih tipk in se odziva večinoma samo še na dotike prstov. Medtem ko mi je tovrstna narava sistema MMI deloma poznana že iz aktualnega Audija A6, pa so naredili inženirji pri snovanju Q3 Sportback vseeno korak manj v smeri dotične-občutljivosti kot v večjem bratu. Za razliko od slednjega, kjer so praktično vse krmilno-poveljevalne elemente v kabini pretvorili v izvedbo s tako ali drugače na dotik občutljivimi površinami, so v Q3 Sportback (zaenkrat) ostali zvesti fizičnim stikalom in tipkam za uravnavanje delovanja klimatsko-prezračevalnega sistema, glasnosti avdio sistema in hitro preskakovanje radijskih postaj oziroma skladb.

Vsaj malo

Audi_Q3_Sportback_35TDI_S-Line_35Za slednji dve funkciji so tako ohranili klasičen gumb prejšnje generacije sistema MMI, s to razliko, da je ta zdaj nameščen bistveno bolj odročno kot prej, v spodnjem delu osrednje konzole (prej v neposredni bližini prestavne ročice). Ta sprememba voznika, zaradi priročnosti in uporabnosti volanskih tipk, sicer ne bi smela pretirano motiti, se bo pa zato moral sovoznik pri uporabi vsaj malo stegniti naprej in navzdol.

Pričakovano

Audi_Q3_Sportback_35TDI_S-Line_51V drugi vrsti sedežev potek strešne linije pusti pečat na prostoru za glave potnikov. Sam tako svojih 1,84 metra telesne višine tja nisem mogel pospraviti vzravnano, saj mi je manjkalo nekaj centimetrov prostora. V običajnem Audiju Q3 aktualne generacije sicer še nisem imel priložnosti sedeti, a mu nekaj centimetrov večja skupna višina in bolj vodoravna linija strehe zagotavljata omembe vreden naskok, ko gre za višinski prostor na zadnji klopi. O tem konec koncev pričajo tudi tehnični podatki, ki kažejo nezanemarljivih 48 mm razlike. V Sportbacku se bodo zadaj res udobno namestili samo potniki do 1,75 metra telesne višine. In ja, s pomikanjem sedežne klopi naprej kolenski centimetri hitro kopnijo, v primeru skrajno naprej potisnjene klopi pa je na njej prostora le še za zasilen prevoz otrok.

Znana zgodba 

Audi_Q3_Sportback_35TDI_S-Line_17S tem je opis merljivih in občutnih razlik med Q3 Sportback in običajnim Q3 sklenjen. Od tu naprej je primerjava med obema res brezpredmetna, saj delujeta resnično identično. Upoštevajoč njuno tehnično sorodnost z ostalimi modeli skupine Volkswagen na platformi MQB, sta tudi zelo dobro poznana. Nedvomno daleč najbolj poznan element je kombinacija motorja 35 TDI z menjalnikom S Tronic, (ali, kot mu pravijo pri Volkswagnu, DSG). V primeru prvega teče beseda o preverjenem dvolitrskem štirivaljniku z nazivno močjo 150 KM ter največjim navorom 340 Nm. Pri drugem gre za različico s sedmimi prestavami, njegova izstopna gred pa je gnala v testnem avtomobilu samo prednji kolesni par.

Quattro?

Morda bo kdo mnenja, da bi moral Q3 Sportback kot SUV in Audi nujno imeti tudi štirikolesni pogon Quattro, a sam ne delim tega mnenja. Identičen pogonski sklop sem vozil že v dizelskem Volkswagnu T-Roc. Že tam sem ugotavljal, da štirivaljnik sicer nudi zadostno zalogo moči in navora za praktično vsake vozne okoliščine, a da s kakšno eksplozivnostjo ali viškom pogonske sile vseeno ne zmore postreči. Upoštevajoč, da je 35 TDI pravzaprav vstopna motorizacija v Q3 Sportback in da je njegova lastna masa s 1.655 kilogrami občutno večja od T-Rocove, ima moj sklep o neobveznosti štirikolesnega pomena v njem še dodatno težo.

Na meji udobnega

Audi_Q3_Sportback_35TDI_S-Line_44Vzmetenje v Q3 Sportback je skoraj pričakovano nastavljeno bolj togo in ravno na meji neudobnega. Povedano drugače: ostre neravnine in razpoke se skozi konstrukcijo avta prenašajo do potnikov, a vseeno še vedno dovolj nežno, da niso načele mojega dobrega počutja tekom vsakodnevnih voženj do službe in nazaj domov. Po drugi strani se je vibracij in tresljajev tekom večurnih in več sto kilometrov dolgih poti nabralo dovolj, da so mi proti koncu že kar načeli potrpežljivost. V zameno pa se mejno udobje v vožnji s Q3 Sportback odkupi z zmernim prečnim nagibanjem karoserije ter dobro odzivnostjo in neposrednostjo volana (samo 2,1 vrtljaja od ene do druge skrajne lege volana), če bi se slučajno kdo z njim zares želel zapoditi med ovinke.

Faktor všečnosti

Audi_Q3_Sportback_35TDI_S-Line_42Nakup avtomobila, kot sta Audi Q3 ali Q3 Sportback (in pravzaprav tudi praktično vsakega drugega modela), spremlja močan čustven naboj. Zato res dvomim, da bo nekaj odstavkov višje zapisana razlika v litrih in razpoložljivih centimetrih odigrala bistveno vlogo pri končni izbiri enega ali drugega. Tudi približno 1.800 evrov doplačila za bolj zapeljive linije Sportbacka po mojem ne bo odigralo resne vloge pri končni odločitvi.

Bo pa na koncu nedvomno odločil predvsem faktor všečnosti in z njim povezana čustva bodočega uporabnika. Priznajmo si: povprečen potrošnik leta 2020 kupuje predvsem z očmi. Če to ne bi bilo res, potem bi danes na cestah vozili samo še beli avtomobili brez znamke, pa vsi vemo in vidimo, da še zdaleč ni tako.

Besedilo in fotografija: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Četudi je 35 TDI vstopna dizelska motorizacija za Q3 Sportback, se izkaže kot optimalna izbira.
  9
 • Notranjost
  Padajoča strešna linija pusti pečat na notranjih centimetrih in litrih. Je pa res, da je zaradi dobrega (beri: prostornega) izhodišča vozilo še vedno uporabno tudi za štiričlanske ali zmerno zahtevne petčlanske družine.
  9
 • Opremljenost
  Navkljub približno 12 tisočakom vloženih v doplačila, testno vozilo ni delovalo izrazito žlahtno. Očitno bi bilo treba za kaj takšnega dodati še nekaj tisočakov.
  8
 • Vozne lastnosti
  Podvozje je nastavljeno toliko na togo stran, da se približa meji zame še sprejemljivega udobja. No, na dolgih poteh to mejo prestopi, tako da tresljaji ostrejših neravnin v cestni podlagi začnejo že malo presedati.
  9
 • Gospodarnost
  Daleč od cenovno ugodnega nakupa, a tistim, ki si ga ogledujejo, to najbrž ne bo tako zelo pomembno.
  6
 • Zmogljivost
  Vstopna motorizacija prepriča s suverenostjo in zadostnostjo pogonske sile v praktično vsaki vozni okoliščini.
  8
 • Sklep
  Audi Q3 Sportback je alternativa klasičnemu Q3 s hitreje padajočo strešno linijo. Komur je oblikovno Sportback bolj všeč od običajno oblikovanega brata, manku centimetrov in litrov v njegovem zadnjem delu ter doplačilu za bolj dinamično obliko ne bo namenjal večje pozornosti.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 53.955
dolžina × širina × višina (mm) 4.500 × 1.843 × 1.567
dovoljena masa vozila (kg) 2.155
emisija CO2 (g/km) 154
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 16,2
masa praznega vozila (kg) 1.655
medosna razdalja (mm) 2.680
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni/sprednji
največja hitrost (km/h) 205
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 1.750-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,8
osnovna cena vozila (€) 41.880
pnevmatike 255/45 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,4/10,2/6,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,9
pospešek 0-100 km/h (s) 9,3
prostornina posode za gorivo (l) 58
prostornina prtljažnika (l) 530-625-1.400
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 81,0 × 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "Nadomeščanje"


mavrica
4 leta 4 dni nazaj

Še dobro, da ima “skromen” kupec možnost dobiti recimo v novi Octavia isti motor za polovico cene. Hvalevredno!

4 leta 5 dni nazaj

Vulgaren dizajn. Bljak.

4 leta 6 dni nazaj

Audi je totalno zabredel z dizajnom. Izpeli so se in sedaj na silo probajo izumit nekj novega, ampak ne kaže dobro.

wildbliw
3 leta 11 meseci nazaj

Design se mi zdi precej zadržan, a ob enem dovolj svež da je lahko pristojen novemu. Ni pa seveda noben presežek in se pred npr. Q8 lahko preprosto skrije. Da bi si pa zaslužil kako večjo kritiko pa sploh ne vidim resne podlage za to. Notranjost tudi nekako z zamikom sledi za ostalimi in je nekako povprečno uspešna.

4 leta 5 dni nazaj

Se strinjam. Kje je minimalistična eleganca, značilna za Audi? Z notranjostjo so šli pa sploh v futuristično-vesoljsko skrajnost. Name takšna oblika notranjosti deluje agresivno, namesto, da bi me pomirjala in nudila prijetno počutje.

matejxx
4 leta 5 dni nazaj

Za moje pojme, pa je Audi še ena redkih znamk, ki zna narediti lepo notranjost. Vsi drugi delajo tisto žalost s štrlečimi zasloni.

frgo
4 leta 6 dni nazaj

Nekam veliko se ga primerja s t-rocom, čeprav je tehnično v bistvu tiguan oz. kodiaq. Se mu že po merah in teži vidi, da je iz čisto drugega vica.

frgo
4 leta 5 dni nazaj

Res je bila v besedilu samo ena primerjava. Verjetno me je zmotilo, ker t-roc v nobenem pogledu ni primerljiv avto, njegova trojčka pa imata seveda čisto zares identičen pogonski sklop.

4 leta 6 dni nazaj

Saj niso normalni. Kdo bo za to dal 54 jurjev?

ban
4 leta 6 dni nazaj

En k je na minimalcu ziher ne, njegov direktor pa najbrž ja.

Locher
4 leta 6 dni nazaj

Ja pa ja de.

McLaren
4 leta 6 dni nazaj

V tem avtu bodo pretezno sedele blondinke z napihnjenimi ustnicami in več plastike kot je v tem Audiju.

mrtwelvetrees
4 leta 4 dni nazaj

Pa še tega ji bo “kupil” mož na lizing v stroške podjetja.

Locher
4 leta 4 dni nazaj

Kaj pa rezervni sklad za nepredvidene težave? Aja ne…

 
V jeseni življenja
Zabaven in izstopajoč