Poraba 4,2/10,1/6,0 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 31.692 eur
Plusi
 • udobje v vožnji
 • zvočna zatesnjenost kabine
 • uporabnost in prilagodljivost notranjosti
 • svetilnost žarometov LED
 • ravno dno skupnega prtljažnika
 • prostorna kabina (glede na velikost avta)
Minusi
 • trda plastika v kabini
 • na prstne odtise in prah občutljiv sredinski zaslon

Naj bo neka stvar objektivno še tako popolna, njenega nakupa zelo verjetno ne bomo opravili, če nagonski občutek ne bo pravi. Iz prav tega, strogo subjektivnega razloga sam ne bi kupil Volkswagna T-Roc. To pa po drugi strani ne pomeni, da njegovega nakupa ne priporočam drugim, saj je avto objektivno dober. Test.

 

Zadnjič sem se pogovarjal z najmlajšo hčerjo. Vprašala me je, zakaj je na svetu toliko različnih avtov. Pojasnjevati sem začel na dolgo in široko, poskušal z logiko in tehtnimi argumenti. In bolj, ko sem razlagal, bolj zmeden je bil njen pogled. Zato sem nehal s pojasnili in ubral bližnjico z naslednjo razlago: na svetu je veliko avtov zato, ker je na njem tudi zelo veliko ljudi. Vsak ima svoje želje, proizvajalci pa se trudijo izdelati avto za vsako željo. Hčeri se je po tem odgovoru pogled nenadoma zbistril in tema najinega pogovora je skrenila v popolnoma drugo smer. Ta močno skrajšani odgovor je seveda zelo posplošena razlaga dejanske situacije, a če samo malo bolje pomislite, morda niti nismo tako zelo daleč od resnice.

Vrhunec pestrosti

Volkswagen_T-Roc_20TDI_150_DSG_17V iskanju prodajnega potenciala se tako avtomobilski proizvajalci trudijo na vse pretege najti nove in nove luknje ter špranje znotraj obstoječih avtomobilskih razredov in podrazredov. To počnejo z modeli, ki so pravzaprav izpeljanke ali različice bolj ali manj tehnično enakih  obstoječih avtomobilov. Samo po sebi je to dobro, saj se s tem na tržišču vzpostavlja raznolikost ponudbe in vzdržuje zdrava konkurenca. Čisto vse zamisli seveda niso zadetek v polno. Nekatere med njimi trg dobro sprejme, zopet druge se izkažejo za »brco v temo« in v roku generacije ali največ dveh izginejo iz prodajnih salonov. Ocenjujem, da živimo v času, ko je ponudba na trgu na vrhuncu pestrosti, zato ugibam, da bo šlo od trenutnega stanja ponudbe lahko samo še navzdol. Zaradi govoric, deloma pa tudi uradnih napovedi proizvajalcev, da določenih modelov po izteku aktualnega življenjskega cikla ne bodo nadomeščeni z nasledniki, moje ocene dobivajo svojo osnovo tudi v resničnosti.

Ne bo dolgo trajalo

Volkswagen_T-Roc_20TDI_150_DSG_04No, Volkswagnovemu T-Rocu se vsekakor ni treba bati prihodnosti, saj so Nemci že napovedali širitev njegove ponudbe z najboljšo motorizacijo R in celo s kabrioletom. Nemci so T-Roc sicer res razmeroma pozno spravili na trg, a ga je ta vseeno zelo dobro sprejel. Njegova prodaja tudi (še) ne dosega Golfove ravni, a ob tako velikem prebegu kupcev iz vseh možnih avtomobilskih razredov med križance in športne terence, kot ga beležimo v zadnjih letih, ne bi smelo prav dolgo trajati, da ga bo dohitel ali morda celo prehitel. In kaj pravzaprav je tisto, kar ga dela tako priljubljenega med kupci?

Vse po malem

Volkswagen_T-Roc_20TDI_150_DSG_25Nekaj se zelo verjetno skriva v kombinaciji njegovih razmeroma kompaktnih mer zunaj in prostorne kabine znotraj. Ta se sicer res ne more kosati s prostornostjo kakšne Škode Octavie ali Superba, vsekakor pa z litri in centimetri prekaša tehnično sorodnega Golfa. Koncept prilagodljivosti z zložljivim in po tretjinah deljivim naslonom sedežne klopi je obema skupen, a dodatni centimetri v višino T-Rocu vseeno dajejo prednost pred Golfom. Zanjo se ima v mojih očeh največ zahvaliti pokončnejšemu sedenju, ki klesti potrebo po vzdolžnih centimetrih v kabini ter dodaja litre v zadku.

Dober partner

Volkswagen_T-Roc_20TDI_150_DSG_11Identična obema je seveda tudi podkožna tehnika, saj sta oba postavljena na sila prilagodljivo platformo MQB. V nosu prečno vgrajen pogonski motor, pogon speljan prvenstveno do prednjih koles, proti doplačilu pa lahko tudi do zadnjih. Menjalniki so šeststopenjski ročni ali pa sedemstopenjski DSG. S slednjim je bil opremljen tudi testni primerek in kot že tolikokrat doslej se je izkazal za dobrega partnerja na cesti, čeprav bi sam z lahkoto preživel tudi s Volkswagnovo ročno opcijo menjalnika.

Brez skrbi

Volkswagen_T-Roc_20TDI_150_DSG_30Bolj od tal odmaknjen trebuh nekaj višje nasajenega T-Roca je jasno pripravnejši za potepanje po manj urejenih terenih kot Golfov. Res pa je, da s samo sprednjim pogonom, kot je služil tudi testiranemu modelu, vseeno ne gre pretiravati z oddaljevanjem od urejenih cestišč in kolovozov. T-Rocovo podvozje zaznamuje v mojih očeh za Volkswagne značilno dobra uravnoteženost med udobjem v vožnji in dinamiko. Že res, da je ta, spet zaradi nekaj višje gradnje T-Roca, nastavljeno bolj čvrsto kot pri Golfu, a je premik v področje togosti vseeno dovolj majhen, da se izkaže kot dovolj udoben sopotnik tudi za daljše poti.

Prijetno energičen, a nikoli razburljiv

Volkswagen_T-Roc_20TDI_150_DSG_15Motorček v T-Rocu je bil tokrat dvolitrski TDI z nazivnimi 110 kilovati (ali bolj domačimi 150 konjskimi močmi) ter 340 Nm navora. Ta, v kombinaciji z že omenjenim menjalnikom DSG, model T-Roc prijetno motorizira, čeprav o kakšnih pretresljivo športnih voznih zmogljivosti ne morem pisati. Sam ga umeščam v kategorijo prijetno energičnih, a nikoli razburljivih pogonskih sklopov. Čeprav je s stališča kultiviranosti in učinkovitosti 2.0 TDI štirivaljnik vsekakor med boljšimi na tržišču, bi sam v T-Rocu vseeno raje poslušal bencinsko 1,5-litrsko alternativo. Že večkrat sem rekel in ponavljam: naj bo dizel še tako kultiviran in tih, preprosto ni dizla, ki bi po tej plati lahko prekašal bencinarja. Jasno je treba v zameno za višjo stopnjo kultiviranosti bencinarja vzeti v zakup nekaj višjo porabo goriva, a sem sam to vsekakor pripravljen narediti. Kaj pa vi?

Občutek manjvrednosti

Volkswagen_T-Roc_20TDI_150_DSG_05Primerjava T-Roca z Golfom razkrije eno področje, kjer prvi drugemu preprosto ne more parirati – vgrajeni materiali v kabini. Razmišljanje o tem, kolikokrat človek v dejanskem življenju med uporabo avta zares otipava ali gladi armaturo, je absolutno na mestu. Osebno menim, da je dovolj enkrat samkrat, da se človek počuti opeharjenega. To se namreč zagotovo zgodi takrat, ko avto čisto prvič pripelje domov in od zunaj in znotraj z navdušenjem pretipa. In najkasneje takrat, kar je glede na širjenje informacij danes komaj še verjeti, bo ponosni lastnik novega T-Roca ugotovil, da ga obdaja cenejša trda plastika, kot jo premore (njegov stari) Golf ali morda celo manjši Polo. Od tega spoznanja naprej se bo ta ponosni lastnik počutil malo opeharjenega, saj bo morda celo pomislil, da ga proizvajalec ceni manj kot lastnike Golfov. In prav zato zaznavna kakovost materialov, tudi če je jih ne božamo vsak dan, pod črto šteje – vse dokler so na tržišču avtomobili, ki imajo boljše.

Eden redkih

Volkswagen_T-Roc_20TDI_150_DSG_21Zaznavna kakovost vgrajenih materialov v T-Rocu vsekakor eden od elementov, ki me motijo, a še zdaleč ni glavni. Že dolgo razpravljam o smislu in ekonomičnosti višje grajenih križancev in športnih terencev. Že res, da tovrstna gradnja pri številnih uporabnikih očitno vzbuja cenjen občutek pomembnosti na račun sedenja na nekoliko privzdignjenem sedežu, boljši pregled nad okolico avta pa je samo dodaten plus. Tu je tudi že opisana prednost dodatnih litrov in centimetrov v kabini glede na primerljivo velike kombilimuzinske modele.

A meni litri in centimetri pomenijo neprimerno manj, kot mi pomeni občutek povezanosti z avtom in občutek domačnosti v njem. Zadevo je težko opisati z besedami, najbližje ji zares pride pojasnilo, da gre za nagonski občutek. Opažam pa, da sem med vse bolj redkimi uporabniki, ki se upirajo trendu prehoda med križance. Vsem, ki so že prešli na drugo stran, pa sporočam, da je T-Roc, objektivno gledano, zares sila kompetenten in dovršen izdelek.

Besedilo in fotografija: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dobra in zelo primerna opcija pogonskega sklopa za Volkswagnovo prodajno uspešnico. Ta prepriča z gospodarnostjo z gorivom, udobjem menjalniškega pretikanja in, za dizle, dobro kultiviranostjo motornega teka. Navkljub temu bi sam vseeno raje izbral 1,5-litrsko bencinsko gnano, enako močno alternativo.
  9
 • Notranjost
  V prvi vrsti prostorna notranjost prepriča tudi z dobro ergonomijo in tudi uporabnostjo. Četudi cenene trde plastike v kabini ne tipam in božam vsakih pet minut, njena navzočnost nič manj ne moti, kot ob prvem “stiku” s T-Rocom.
  9
 • Opremljenost
  V primerjavi s bencinskim modelom izpred nekaj mesecev je imel tokratni primerek primaknjenih več dodatkov, ki so njegovo ceno potisnili opazneje preko meje 30 tisočakov.
  9
 • Vozne lastnosti
  Osebno me značilno volkswagnovsko optimalno nastavljeno podvozje prepriča z dobrim udobjem in zadostno mero dinamike v vožnji, čeravno ta v T-Rocu in njemu podobnih izdelkih, vsaj v mojih očeh, ne igra bistvene vloge.
  9
 • Gospodarnost
  Že res, da je zelo kompetetnten avto, a se 31.000 evrov še vedno zdi veliko denarja za njegovo velikost. Poraba goriva je sicer blag obliž na rano.
  6
 • Zmogljivost
  Podobno kot bencinar s 150 konjskimi močmi, tudi tako zmogljiv dizel v T-Rocu deluje kot optimalna izbira pogonskega sklopa.
  8
 • Sklep
  Še naprej sila suveren, kompetenten in prepričljiv paket avta. Škoda je samo vtisa, ki ga pusti cenena plastika v kabini. Kdor zmore mimo nje, bo tudi v dizelsko gnanem T-Rocu našel dobrega družinskega sopotnika.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 31.692
dolžina × širina × višina (mm) 4.234 × 1.819 × 1.573
dovoljena masa vozila (kg) 1.965
emisija CO2 (g/km) 123
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 16,2
masa praznega vozila (kg) 1.565
medosna razdalja (mm) 2.590
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 1.750-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,1
osnovna cena vozila (€) 29.414
pnevmatike 215/50 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,2/10,1/6,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,1
pospešek 0-100 km/h (s) 8,4
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 445-1.290
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 81,0 × 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

29 komentarjev za "O dejstvih in občutkih"


chad
3 leta 18 dni nazaj

Za ta denar kupim passata.

xxl
3 leta 18 dni nazaj

Za ta denar, jaz tudi, ampak ne Passata. 😉

ban
3 leta 18 dni nazaj

Dobri in kvalitetni izdelki se vedno dobro prodajajo, ne glede na ceno!

meganer
3 leta 18 dni nazaj

Sam tale pa zmaga ……… za crknit.

McLaren
3 leta 18 dni nazaj

Model trola

Ivan36
3 leta 19 dni nazaj

Samo denar pa v SLO ni problem! Danes spet bil v NG in sem teh T-ROC srečal vsaj 8! Verjetno bolj 1.0 kot 1.5 ali 2.0 TDi ampak so na cestah in se prodajajo! Polo, novi pa ta teden 2!

Bucko99
3 leta 19 dni nazaj

in kaj je s tem narobe?

Ivan36
3 leta 19 dni nazaj

Nič se pa vidi kok je folk ovca pri nakupih VW … Samo, da je VW!

Tattoo-
3 leta 18 dni nazaj

Predvsem se vidijo frustracije nekaterih, ki skozi žaljenje ostalih, opravičujete svojo nesposobnost glede nakupa novega vozila…

Ivan36
3 leta 18 dni nazaj

A smo užaljeni ali malce BOLI? Take polizdelke kupuje samo ex YU raja, ker ima izkušjnje še z Z101 Skala 55 in 128GX.

Ivan36
3 leta 17 dni nazaj

Sam še 2 komentarja tu spodaj, da le prilezemo do 30!

Firediver
3 leta 18 dni nazaj

Bognedaj izbrati kaj drugega kot VW!

Tattoo-
3 leta 18 dni nazaj

Preden pametuješ še enkrat dobro preberi kaj sploh piše! Žaliti ljudi z ovcami zaradi njihove odločitve za kaj porabijo SVOJ denar je pač idiotsko…pa četudi kupijo VW, ki gre očitno tebi tako zelo v nos!

Ivan36
3 leta 18 dni nazaj

“, razen trdote armature, enaki, vem, ker je tudi Polo doma.” in to vsi stokajo amapak, ker je le VW mora bit na park placu! Če bi Škoda bila taka se noben nebi sekiral. Ali pa DACIA?!

xxl
3 leta 18 dni nazaj

Glej Ivan, niso vsi kateri imamo VW njihovi fani. Tast in jaz sva fani italijanov, ampak nisva našla nič pametnega za ta denar, pa ne bomo zdaj smetili teme zakaj ne. Vsak ima svoje razloge.

Ivan36
3 leta 18 dni nazaj

Saj imaš FIAT 500X? Meni je lep samo sedeži so smotani!

xxl
3 leta 18 dni nazaj

Sem napisal, da ne bomo zdaj smetili s tem, saj si si tudi sam dal odgovor zakaj ti ne bi imel 500X.

Firediver
3 leta 18 dni nazaj

Khm, sedeži so pritrjeni z vijaki in se jih lahko zamenja z magari po meri narejenimi, če je samo to problem…

3 leta 19 dni nazaj

za ta denar dobim že avto , ne pa tole

xxl
3 leta 19 dni nazaj

Bolj originalnega kajmentarja si ne bi mogel izmislit.

Locher
3 leta 18 dni nazaj

xxl, ne vem, zakaj tako srdito braniš zgornji avtomobil. Imaš delnice VOW3? Nekaterim ni všeč, drugi pravijo “take my money”, tretjim je že skoraj joke. So what.

xxl
3 leta 18 dni nazaj

Ne vem,kje si ti dobil vtis, da jaz srditio branim ta avto? Po postu spodaj? Če ga kdo kritizira, sam prvi jaz, kar je za pohvalit pa tudi povem, še posebej , ko eni pišete napamet.

xxl
3 leta 20 dni nazaj

Peter, ne želi si 1,5 tsi, ker jih, po mojem mnenju, uspešno skriva. Pri speljevanju pa cuka, poraba je pa zmerna.Materiali v Polotu so, razen trdote armature, enaki, vem, ker je tudi Polo doma. Moj je zelo podoben temu testnemu od zunaj in znotraj (praktično enak razen felg in barve), pa me je prišel 22 000€. Meni oblika, oprema in velikost odgovarjata, komu ne, pa izbere kaj drugega. Simple is that.

 
Upornik s pravim razlogom
Še vedno pravi džip