Poraba 8,5 l/100km Največja hitrost 190 km/h Cena 40.080 eur
Plusi
 • bogata oprema Tekna
 • prostornost na zadnji klopi
 • zvočna izolacija notranjosti
 • prilagodljivost prtljažnega prostora (pregrade)
 • udobno podvozje na slabših podlagah (makadam)
Minusi
 • resolucija kamer
 • zastarel infozabavni sistem
 • impulzno stikalo za stekla zgolj pri vozniku
 • menjalnik
 • položaj stikala za ogrevanje zadnjih sedežev

Četudi se pri Nissanu že precej resno pripravljajo na slavnostno razkritje nove generacije njihovega najpomembnejšega modela v ponudbi, ki naj bi bilo na sporedu še letos, pa to nikakor ne pomeni, da bi morali obstoječi verziji že sedaj podeliti bolniško maziljenje. Japonci so namreč zaenkrat še aktualnemu X-Trailu med drugim namenili tudi povsem novo dizelsko srce, ki bije v sodobnejšem ritmu, zaradi česar so mu podaljšali življenje vsaj še za nekaj mesecev, preden gre v zaslužen pokoj. SUV na aparatih in infuziji, torej? Hja, tako hudo pa spet ni!

Čistejše dizelsko srce

Čeprav se zdi, da obstoječo generacijo Nissanovega srednje velikega športnega terenca videvamo na naših cestah že celo večnost, pa je vseeno moč oceniti, da se vsaj na zunaj še ni kaj prida postarala. Tretja izvedba, ki se je pojavila na trgu leta 2013, je resda izgubila delček tistega prepoznavnega karakterja škatlastih predhodnikov, a je Nissanovcem (natančneje – gospodu Keisukeju Otsukiju) vseeno uspelo ustvariti dovolj brezčasno oblikovano vozilo. Zato niti ne čudi, da so bile dosedanje kozmetične olepšave dokaj decentne, pri čemer bo tudi prihajajoča generacija predstavljala oblikovno evolucijo dosedanje. Dosežek, kakršen je bil pri Japoncih pred kakšnimi 20 leti zgolj v domeni znanstvene fantastike (razen pri tistih najbolj klenih terencih in legendarnih športnikih).

NISSAN X-TRAIL 02Vendar pa je Nissanov prodajni prvak v svojih sedmih letih, odkar je »prijokal« na svet, vseeno bil deležen kar nekaj opaznejših sprememb, ki pa so se v največji meri zgodile pod motornim pokrovom. Tako je od lanskega leta dalje moč slišati v X-Trailu (opazno) tišje brnenje sodobnega 1,7-litrskega agregata dCi, ki je nadomestil prejšnji dizelski opciji (1,6-litrski s 130 KM največje moči in 2,0-litrski s 177 KM). V bencinski ponudbi pa je pred kratkim preizkušeni novi 1,3 DIG-T.

Turbodizelski agregat lahke gradnje (koda: R9N), ki ga boste seveda našli tudi v Renaultovih avtomobilih, se ponaša s turbopolnilnikom s spremenljivo geometrijo ter variabilno oljno črpalko za izboljšano učinkovitost porabe goriva, obenem pa je opremljen še s selektivnim redukcijskim katalizatorjem (SCR), ki deluje z uporabo sečninske raztopine. A vendarle, je 150 okoljevarstveno zadušenih … pardon … nastrojenih »žrebcev« dovolj za Nissanov srednje veliki športno uporabni »terenec«, ki že prazen pokaže na tehtnici nezanemarljivih 1.700 kg in v katerega je moč spraviti celo sedem (povprečno raščenih) oseb?

Brez presežkov

NISSAN X-TRAIL 28

Za dodatno dozo dvoma je obenem poskrbel brezstopenjski CVT menjalnik X-Tronic s simuliranimi sedmimi stopnjami, ki je tokrat skrbel za prenos moči, saj se je že velikokrat izkazalo, da odvzame motorju kar nekaj prepotrebne živahnosti (npr. tako kot že pri manjšem bratcu Qashqaju). Na to kažejo že tehnični podatki, saj je kar za debeli 2 sekundi počasnejši pri pospeševanju iz mirovanja do 100 km/h v primerjavi z različico z ročnim menjalnikom. Pri čemer mu že 12,7-sekundna omenjena akceleracija ni ravno v ponos. Še posebej ob neposredni primerjavi z najbližjo konkurenco (npr. Škoda Karoq, Hyundai Santa Fe, Seat Tarraco, ipd.), ki ima v ponudbi precej bolj prepričljive pogonske alternative, ki se lahko pohvalijo z okoli 200-glavo konjenico.

Vseeno pa bi bilo izjemno krivično, če bi omenjeno motorizacijo že takoj na začetku razglasili za podhranjeno, saj to nikakor ni. Turbodizel vseeno nudi dovoljšnjo zaloga navora (najvišja vrednost 340 Nm na voljo že pri dovolj nizkih 1.750 vrtl./min.) in razveseljuje z mirnim delovanjem v običajnem voznem režimu. Kdor pa želi od pogonskega sklopa iztisniti malce več življenja ter se obenem vsaj malce bolj dinamično odpeljati med ovinki, ga bo vse skupaj kaj hitro minilo. Med konkretnejšim pospeševanjem se namreč kaj hitro pokaže glavna slabost menjalnika CVT, ko se motor dlje časa vrti z višjimi vrtljaji, zaradi česar postane tudi v kabini bolj hrupno, sama motorna odzivnost pa je slabša (pa četudi se menjalnik lahko pohvali s simuliranimi 7 prestavami, ki sicer ustvarijo malce bolj naraven občutek). Poraba? Če ne boste ravno noreli naokrog, se bo ustavila pri okrog 8 l/100km, v praksi pa računajte na kakšen liter več. Lahko bi bila nižja, ni kaj.

NISSAN X-TRAIL 25In da osnovna X-Trailova filozofija že v osnovi ne zapoveduje brezkompromisnega preganjanja po gorskih serpentinah ter jeznih pogledov vaših zadaj sedečih sopotnikov, kaže tudi njegovo dokaj mehko nastavljeno podvozje. Res se med ovinki malce bolj nagiba, kot smo tega vajeni od sodobnejše konkurence, a se brž odkupi z zelo dobrim požiranjem neravnin. Še posebej na kakšen makadamu. In ravno tam zna še vedno pokazati delček tistega pravega terenskega duha stare šole, ki je krasil njegova duhovna predhodnika (1. in 2. generacija). A da ne bo pomote, pri tem ne govorimo o kakšnem brezkompromisnem terenskem vozilu, kot so bili pri Nissanu nekdaj Terrano, Pathfinder ali celo Patrol, temveč o malce bolj terensko navdahnjenem športno uporabnem križancu. A vendarle, o čem govorimo? Preklopljiv 4×4 pogon z možnostjo zgolj dvokolesnega pogona (poraba goriva!) ter opcija zapore sredinskega diferenciala, ki deluje vse do hitrosti 45 km/h. Ravno dovolj za pobeg po kakšni malce bolj razdrapani poti, kjer vseeno ni nevarnosti, da bi poškodovali prelestna 19-palčna platišča (paket Tekna), na katera so obute še kolikor toliko zadovoljivo visoke pnevmatike (225/55 R19).

V iskanju dodatne infuzije

NISSAN X-TRAIL 12

Že med preizkusom kozmetično prenovljene različice v lanskem letu, v kateri je brenčal 1,3-litrski turbo-bencinski motorček, je bilo dodobra čutiti, da so tej generacijski izvedbi že počasi šteti dnevi. Na to verjetno še najbolj kažejo nekateri notranji elementi (npr. multimedijska naprava s precej slabo resolucijo kamer), ki niso najbolj moderne sorte. Vendarle pa ponuja v teh čedalje bolj digitaliziranih časih še vedno nekatere rešitve, ki bi morale ostati tudi v prihodnje. Pa naj gre za klasična upravljala klimatske naprave (Peugeot 5008, uči se!) ali pa za preproste analogne merilnike, brez raznoraznih »čiračar«, ki zgolj odvračajo pozornost. Umetelne animacije, ki se izrisujejo na digitalnih merilnikih ob vklopu motorja? Zakaj že?!? A vendarle, zakaj za vraga so Nissanovci namestili gumb za vklop gretja zadnje sedežne klopi na sprednjo sredinsko konzolo?

NISSAN X-TRAIL 30Nissanov srednje velik SUV, ki je tudi v jeseni svojega življenja še vedno eden najbolj zaželenih avtomobilov na zemeljski obli (lani 8. najbolj prodajan), se počasi pripravlja na prihod svojega naslednika. Verjamem, da bo slednji dodobra vrgel rokavico najbližji konkurenci, ki je v svetovnem merilu še najbližja v Toyoti RAV4 in Hondi CR-V, če želi ohraniti svoj položaj. Vseeno pa tudi dosedanja generacija nikakor še ni za staro šaro, še posebej ob kakšnem bogatem opremskem paketu, ki se lahko pohvali tudi z naborom varnostno-asistenčnih sistemov (npr. ProPilot). A kaj, ko tako opremljen primerek že kar malce brezsramno presega mejo 40 tisočakov, pri kateri pa velika večina kupcev pogleduje k čemu precej bolj prestižnemu. Hja, trenutni X-Trail bi vsekakor potreboval kakšno izdatno infuzijo v obliki konkretnega popusta (npr. vsaj 10 tisočakov), če želi preživeti do prihoda svojega naslednika v naslednjih mesecih. Drugače bo – vsaj na našem trgu in v teh časih neizbežne gospodarske krize – žal deležen predčasnega slovesa.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Že iz manjšega Qashqaija znana kombinacija Renaultovega agregata dCi, CVT menjalnika X-Tronic ter štirikolesnega pogona zgolj deloma zadovolji, kar je v največji meri moč pripisati ne najbolj posrečenemu delovanju menjalnika.
  7
 • Notranjost
  Nissanov družinski SUV se lahko pohvali z radodarno odmerjeno notranjo prostornostjo ter še vedno dovolj atraktivnim okoljem s solidno ergonomijo. Malce manj pa z zastarelim infozabavnim sistemom, ki nekako ne sodi več v avtomobil, ki je bil v tokratnem primeru dražji od 40 tisočakov.
  8
 • Opremljenost
  Opremski paket Tekna ponuja vse tisto, kar danes pričakujemo v sodobnem družinskem avtomobilu (ter še nekaj več – npr. električno nastavljivi usnjeni sedeži ter panoramska streha), vseeno pa še vedno čudi doplačilo za radarski tempomat (ProPilot).
  10
 • Vozne lastnosti
  Nissanov Rogue, kakor se imenuje preko luže, velja za udobnejšega predstavnika srednje velikih športnih terencev, ki ne mara pretirano dinamičnih manevrov. Vseeno pa bi si zaslužil vsaj manjšo modifikacijo podvozja, ki bi poskrbela za manj opazno prečno nihanje karoserije med ovinki.
  8
 • Gospodarnost
  Nissanova svetovna prodajna uspešnica bi si zaslužila v jeseni svojega življenja kakšen izdaten popust, da bi bila malce bolj zanimiva tudi na naših tleh. Ne najbolj nežna poraba goriva.
  6
 • Zmogljivost
  Zaradi menjalnika X-Tronic, ki odvzame motorju kar nekaj prepotrebne živahnosti, se zdi, da je njegovih 150 turbodizelskih žrebcev odtavalo bog ve kam. Zato ne bodite presenečeni, če bo vse skupaj med konkretnejšim pospeševanjem na AC ali pri vožnji navkreber na kakšnem strmem klancu delovalo rahlo žalostno.
  6
 • Sklep
  Eden najbolj prodajanih avtomobilov na zemeljski obli vsaj z zunanjo obliko nakazuje, da še ni za staro šaro. A ga vseeno pestijo starostne gube (posamezni notranji elementi, vozne lastnosti, ne najbolj prepričljiv pogonski sklop), zaradi česar komaj čakamo njegovega naslednika. Upamo, da tudi na tej strani Atlantika …
  7.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 27.800
cena testnega vozila (€) 40.080
dolžina × širina × višina (mm) 4.690 x 1.830 x 1.740
dovoljena masa vozila (kg) 2.210
emisija CO2 (g/km) 169
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 (100.000 km)/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.749
kompresija (1:) 15,3
masa praznega vozila (kg) 1.700
medosna razdalja (mm) 2.705
menjalnik/pogon X-Tronic CVT / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 190
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 11,2
osnovna cena vozila (€) 38.800
pnevmatike 225/55 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,4/5,8/6,4
pospešek 0-100 km/h (s) 12,7
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 565-1.996
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 80x87
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "V jeseni življenja"


mrtwelvetrees
2 leta 4 meseci nazaj

1.7dci je še tišji od 1.6dci ?

 
Znajo čarati?
Nadomeščanje