Poraba 6,7 l/100km Največja hitrost 199 km/h Cena 23.340 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • vozne lastnosti na slabših podlagah
 • izboljšana ergonomija v primerjavi s predhodnikom
 • konkurenčna cena
Minusi
 • neudobni sedeži
 • brez nekaterih opcij v ponudbi (senzor za dež)
 • avtomatski menjalnik ni na voljo v kombinaciji s štirikolesnim pogonom

Če so avtomobili znamke Dacia spadali v preteklosti več ali manj le v kategorijo zasilnih prevoznih sredstev, ki so vozniško dušo razveseljevali podobno kot cerkvene dostojanstvenike 55. člen Ustave, pa se je to dodobra spremenilo v zadnjem obdobju. Še posebej zaradi športno terenskega modela Duster, ki je skozi dve generacijski izvedbi postal celo eden najbolj zaželenih avtomobilov na stari celini. V lanskem letu je doživel blago kozmetično prenovo, ki naj bi ga naredila še za odtenek bolj mikavnega. Vsekakor avtomobilski model, ki bo dvigal prah vsaj še nekaj časa!

Estetska kirurgija

Zgodba je poznana. Romunska Dacia, ki je bila nekdaj predmet precejšnjega posmeha, je z izdatno pomočjo Francozov (beri: Renault) postala v zgolj dveh desetletjih eden glavnih igralcev na avtomobilskem zemljevidu. Dandanes omenjena znamka zaposluje na domačem trgu okrog kar 18 tisoč ljudi ter prispeva skoraj 3 odstotke k skupnemu BDP Romunije. Neverjetna zgodba o uspehu, kakršne si pred leti ne bi upal napovedati niti vedeževalec Blaž!

K opisanemu uspehu znamke je vsekakor pripomogel tudi izjemno praktičen športno terenski model Duster, ki se je prvič pojavil na cestiščih pred 12 leti. V letošnjem letu so Romuni dosegli z njim prav poseben mejnik, saj je njihove ključe prejelo kar 2 milijona voznikov v 60 različnih državah širom sveta. Pri čemer jih boste daleč največ uzrli v deželi nogometnih svetovnih prvakov in smrdečih sirov (cca. 450.000), v prav posebni izvedbi pa celo v papeževi garaži sredi Vatikana (Duster Papamobil). Hja, če je dovolj dober celo za svetega očeta, z njim pa se preganjajo celo na sloviti dirki Pikes Peak, potemtakem verjetno ne gre ravno za slab avtomobil.

DACIA DUSTER 08Kakorkoli že, druga generacija priljubljenega »terenca« (če mu sploh lahko tako rečemo), je v lanskem letu doživela rahlo kozmetično olepšavo, ki jo je še najlažje prepoznati po drugačnem svetlobnem podpisu. Še posebej pri zadnjih lučeh, ki ne spominjajo več na tiste pri Jeepovem Renegadeu, temveč se ponašajo z njihovim novodobnim znamkinim oblikovalskim detajlom (črka Y). Zgolj največji poznavalci bodo uzrli še drugačna platišča, nov zadnji spojler ter novo karoserijsko oranžno barvo, poimenovano po ameriški zvezni državi, kjer se nahaja en precej velik kanjon.

Znotraj je na voljo nova infozabavna enota, poznana že iz modela Sandero, ki je postala za odtenek odzivnejša, žal pa je še vedno brez fizičnih gumbov (npr. za glasnost). Obenem razočara brezžično zrcaljenje aplikacij Android Auto, saj deluje preveč nestabilno. Vse ostalo je poznano že iz verzije pred prenovo, kar pomeni, da se ponaša z obilico trde, a trpežne plastike, solidno prostornostjo ter ne najbolj udobnimi sedeži. Žal pa še vedno ni na voljo prenekaterega dodatka (npr. dežni senzor, radarski tempomat), ki bi se moral znajti v tem cenovnem rangu.

Terenec?

DACIA DUSTER 29Čeprav si je model Duster že od samega začetka med ljudstvom ustvaril nek imaginaren status pravega terenskega avtomobila, ki se ne ustraši niti brezpotij, pa tega ni moč ravno potrditi. Okej, med plejado čedalje bolj poženščenih športno uporabnih križancev, s katerimi te je strah prevoziti že malce bolj konkreten ležeči policaj, Duster vsekakor velja za nekoliko bolj klenega. Še posebej zaradi malce bolj mehko nastavljenega podvozja, ki učinkovito prestreza neravnine, zaradi česar se je prav z užitkom zapoditi z njim po kakšnem prašnem makadamskem cestišču. Pri čemer je tudi volanski mehanizem dovolj imun na kakršnekoli nenadne sunke na omenjenih poteh ter je (pričakovano) bolj posreden kot pri najbližji konkurenci (npr. Suzuki Vitara). A je vseeno opazno izboljšan v primerjavi s prvo generacijo.

Da Duster ni ravno čisto pravoveren terenec, kakršne si lahko včasih našel pri Nissanu (npr. Terrano), Mitsubishiju (Pajero Pinin) ali Suzukiju (Jimny), se razkrije že po tem, da imajo v ponudbi precej dvokolesno gnanih verzij. Duster brez štirikolesnega pogona? Hja, kot slovenska vlada brez Twitter računa. Enostavno nekaj manjka.

DACIA DUSTER 21Po kozmetični prenovi je obenem po novem na voljo tudi (že poznani koncernski) 1,3-litrski turbo-bencinski agregat s 150 KM največje moči, ki je lahko sparjen s 6-stopenjsko menjalno avtomatiko. Žal pa boste v omenjeni formuli zaman iskali oznako 4×4, kar velja za precejšnjo pomanjkljivost. Vsekakor bi moral biti na voljo tudi omenjeni pripomoček, ki je sicer plod znanja Renaultovih in Nissanovih inženirjev, ponaša pa se tudi z možnostjo zaklepa sredinskega diferenciala (50:50).

Vsekakor »novemu« pogonskemu sklopu ni moč očitati prav nič resnejšega, saj se motor izkaže kot živahen in energičen ter se ponaša tudi z dovolj tihim in mirnim delovanjem. Menjalna avtomatika je solidna ter v običajnih voznih režimih prestavlja dovolj nezaznavno. Malce se zatakne zgolj pri hitrejših manevrih, ko deluje za odtenek preveč zaletavo in sunkovito. A to ne predstavlja nobene resnejše pomanjkljivosti, da ne bo pomote! Nenazadnje tudi zaradi tega, ker se z Dusterjem ne boste ravno želeli igrati Sebastiena Ogierja po okoliških ovinkih.

Poraba goriva? Brez večjih težav jo je moč držati pod 7 litri, na koncu se je ustavila pri vrednosti 6,7 /100 km.

Družinski prijatelj

DACIA DUSTER 09V teh časih, ko se draži skorajda že zrak, ki ga dihamo, obstaja čedalje manj avtomobilskih znamk, ki ponujajo nove modele, ki si jih lahko povprečno situirana družina sploh še privošči. Razen če se ne piše npr. Matoz. Dandanes namreč že vsak kolikor toliko spodobno opremljen družinski avtomobil sega proti meji 40 tisočakov, kjer si še pred kratkim našel prenekatero precej bolj imenitno zadevščino.

Zatorej ne čudi, da po Daciinih avtomobilih tudi na (bogatejših) zahodnih trgih posega čedalje več (racionalnih) kupcev, ki jim je prav malo mar blesk značke. Pri tem lahko najdejo v modelu Duster dovolj zanimivo družinsko prevozno sredstvo, v obzir morajo vzeti zgolj to, da ni najbolj udoben na daljših poteh (že prej omenjeno sedežno udobje). Ter da se ne more ravno pohvaliti z blestečim rezultatom na trčenjih EuroNCAP.

Res tudi pri Dacii ne moremo več govoriti o diskontnih cenah (testno vozilo se je namreč cenilo na dobrih 23 tisočakov), a so še vedno precej konkurenčne. Obenem jim za vrat diha tudi kakšen zelo zanimiv rival (Suzuki), ki zna biti vozno prepričljivejši ter opremsko bogatejši, zaradi česar Dacia ne velja več ravno za neprekosljivo ponudbo.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Nova pogonska opcija v ponudbi, ki je sestavljena iz 1,3-litrskega agregata in 6-stopenjske menjalne avtomatike, prepričuje z zadovoljivo živahnostjo ter energičnostjo. Menjalnik deluje v večini voznih režimov solidno, žal pa manjka opcija 4x4 pogona.
  8
 • Notranjost
  Kozmetična prenova je prinesla novo multimedijo, ki je odzivnejša, a še vedno brez fizičnih gumbov. Solidna prostornost, simpatično oblikovan interier, ne najbolj udobni sedeži.
  7
 • Opremljenost
  V tem cenovnem rangu bi avtomobil vsekakor moral imeti vsaj še dežni senzor ter radarski tempomat. Avtomobilski paket za ne najbolj razvajenega potrošnika.
  6
 • Vozne lastnosti
  Avtomobilski »terenec«, ki prav blesti na kakšni makadamski cesti, kjer se vam bo marsikateri poženščen SUV raje umaknil na stran in vas spustil mimo. Pa četudi se boste naokrog preganjali z dvokolesno gnano verzijo. Precej boljši volanski mehanizem kot pri prejšnji generaciji.
  7
 • Gospodarnost
  Duster še vedno spada med ugodnejše primerke na trgu, kjer cene skačejo v nebo. Solidna poraba goriva.
  8
 • Zmogljivost
  150 turbobencinskih »žrebcev« kaže precej živahnosti in poskočnosti tudi tedaj, ko si želimo malce bolj navdahnjene vožnje.
  8
 • Sklep
  Daciina prodajna uspešnica, ki dviguje prah v avtomobilskem svetu že 12 let, še vedno velja za eno bolj racionalnih vozil tega razreda, a se mora vseeno bati posameznih rivalov.
  7.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 15.190
cena testnega vozila (€) 23.340
dolžina × širina × višina (mm) 4.341 x 1.804 x 1.693
dovoljena masa vozila (kg) 1.778
emisija CO2 (g/km) 141 (WLTP)
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.333
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.358
medosna razdalja (mm) 2.673
menjalnik/pogon 6-stopenjski dvosklopčni menjalnik / spredaj
največja hitrost (km/h) 199
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 5.250-6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.500-3.250
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
osnovna cena vozila (€) 21.990
pnevmatike 215/60 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,2 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 9,7
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 478-1.623
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 x 81,4
zavore spredaj/zadaj kolutne/bobni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

12 komentarjev za "Nova realnost"


Firediver
2 leta 1 mesec nazaj

Dobro bi bilo v vseh testih navesti še okvirno čakalno dobo, če naročiš opremo po svojih željah.
Je pač v današnjih razmerah postal kar uporaben podatek, čeprav je članek napisan še v stilu predkriznih časov. Recimo, kako lahko primerjaš konkurente, če pa utegne biti razlika v dobavnih rokih večmesečna (+ možna vmesna doplačila), kar se dejansko dogaja?

tha_man
2 leta 1 mesec nazaj

Duster brez 4×4 je po mojem dokaj pointless, sploh za tak denar, ko dobiš že marsikaj boljšega in primerljivo ali celo bolj prostornega/praktičnega. Osnovni za 15k je v redu value, predvsem iz vidika praktičnosti, komur je dovolj kar ponuja.

frgo
2 leta 1 mesec nazaj

meni je duster dovolj všeč, da bi bil pripravljen plačat za 4×4 avtomatika z še nekaj opreme… očitno pa se potem cenovno seka z drugimi renaultovimi modeli

tha_man
2 leta 1 mesec nazaj

Tud meni je všeč, dejansko sem lani resno razmišljal o nakupu faceliftanega modela 1.3 4×4 (jaz bi verjetno z ročnim). Ampak so ga pri nas očitno ukinili, posledično sem ukinil tud idejo o nakupu. Z 2wd precej zgubijo smisel tud ostale prednosti pred konkurenco kot so ground clearance, vstopni/izstopni koti, robustnost in seveda cenovna ugodnost (4wd konkurenca je precej dražja, 2wd niti ne).

2 leta 1 mesec nazaj

Zdi se mi malo visoka cena, ker dobiš Vitaro Boosterjet Mhev top opremo za ta denar, res pa da ima ene 20 konjev manj.

wildbliw
2 leta 1 mesec nazaj

Torej kaj pomeni razmerje med ceno in dobljenim? Če boš dal za nek avto nekaj jurjev več, še ne pomeni, da je dejansko dražji. Za malo razlike v ceni lahko dobiš veliko razlike v kvaliteti ali pa tudi obratno (za veliko razlike v ceni zelo malo razliko v kvaliteti). Torej pod kvaliteto pa šteje dosti stvari, npr.: koliko km lahko prevoziš, brez da te avto pušča na cedilu, koliko km lahko prevoziš preden te začne boleti hrbtenica in tako privarčuješ pri zdravnikih, koliko lahko bunkaš notranjost preden se zgodijo vidne deformacije, udobje, izgled, …. In zelo dolg je spisek.

Kaj pomaga, če prihraniš nekaj, če pa moraš kasneje več plačati na porabi, popravilih, zdravstvenih storitvah, …

In če dobiš za malo manj kot 30k€ avto, ki presega vse visoke standarde za psihično uravnoteženo osebo, zakaj bi se sploh oziral po avtu, ki je par kE cenejši pa tega ne dosega?

wildbliw
2 leta 1 mesec nazaj

Mislim, da je Dacia kar drag avto. Bi se skoraj upal trditi, da so Renault, Škoda in podobni cenejši, glede na ponujeno. Morda zgolj in samo, če se odločiš kupovati popolnoma olupljen avto, je Dacia v prednosti.

2 leta 1 mesec nazaj

Samo Vitara je za pol številke manjši avto. Jo ima sorodnica in se v njej počutim utesnjeno, pa nisem ravno velik ali širok. Duster je dosti prostornejši. Se pa strinjam glede cene, 23k za 2WD Dusterja je preveč. Avtomatik gor ali dol.

pskoda
2 leta 1 mesec nazaj

Ta ima pa 30 mrtvih konjev za 1350kg in 9.7s do 100km/h

xxl
2 leta 1 mesec nazaj

Res je, Vitara je boljša izbira, čeprav nekoliko manjša, Duster ni bistveno prostornejši.

frgo
2 leta 1 mesec nazaj

O pa je prostornejši… vitaro sem gledal če bi jo kupil enih 6 let nazaj, pa sem si hitro premislil. Vitara je majhen plastičen pičipoki, duster je pa ravno toliko večji plastik fantastik, da je že nekako normalen. Vitara ima nekaj prednosti v tehniki duster pa v velikosti.

xxl
2 leta 1 mesec nazaj

V prostornosti/utesnjenosti skoraj ni razlik, razen prtljažnika.

 
Izenačevanje
Razmisleka vredna alternativa