Poraba 5,7/12,2/8,5 l/100km Največja hitrost 188 km/h Cena 30.650 eur
Plusi
 • poraba goriva (za koncept avta in motorja)
 • udobje v vožnji (glede na Peugeot 3008)
 • uporabnost in prilagodljivost notranjosti
 • svetilnost žarometov LED
 • zvočna zatesnjenost kabine
 • opremljenost
 • kakovost izbranih materialov in končna obdelava v notranjosti
 • ravno dno skupnega prtljažnika
Minusi
 • skromen nabor pogonskih sklopov
 • ni možnosti štirikolesnega pogona
 • brezžično polnjenje ne deluje zanesljivo s Samsungom Galaxy S8

Marsikoga zanima ali je Opel Grandland X boljši ali slabši od Peugeota 3008. Na kratko je po mojem še najbolj pravilna in objektivno korektna ocena, da je prvi od drugega predvsem drugačen. Test.

Med »listanjem« skozi forumske zapise in komentarje pod raznimi objavami o Peugeotu 3008 se mi zdi, da množica pozitivnih črpa svojo osnovo predvsem v njim všečnem oblikovanju. Osebno se pridružujem vsem, ki hvalijo njegovo notranjo ter zunanjo podobo. V povezavi s slednjo se mi zdi tudi prav neverjetno, kako velik napredek so uspeli Francozi narediti v primerjavi z njihovim »buhtljastim« predhodnikom.

Moder boljši od rdečega?

Opel_Grandland_12_Turbo_16A osebno se mi zdi podajati oceno o superiornosti nekega izdelka zgolj na osnovi drznosti in všečnosti njegovega oblikovanja podobno kot reči, da je moder avto boljši od rdečega. Tovrstna ocena je podana strogo na osnovi osebnih preferenc, brez vsakršne tehnično-objektivne osnove. Če se osredotočim samo na 3008 in Grandland X, človek preprosto ne more zanemariti, da sta oba postavljena na identično PSA-jevo platformo EMP2. Oba prihajata z istih proizvodnih linij  PSA-jevega obrata v Franciji, kjer ju nenazadnje sestavlja ista ekipa ljudi z istimi ali vsaj zelo podobnimi montažnimi pripomočki. Iz tega razloga preprosto ne verjamem, da je lahko eden omembe vredno boljši ali slabši od drugega. Dopuščam možnost, da je nekomu bolj všeč eden kot drugi, a enako je lahko nekomu bolj všeč poletje, drugemu pa zima ali pomlad. Pač stvar osebnega okusa.

Značilne znamkine poteze

Opel_Grandland_12_Turbo_05Naj začnem pri najbolj očitnem, oblikovanju. Grandland X je glede na 3008 zunaj oblikovan bolj zadržano in umirjeno, a še vseeno, vsaj v mojih očeh, dovolj sodobno oblikovan, da se mu ni treba ravno skrivati pred njemu podobnimi izdelki. Zunanje karoserijske mere, predvsem višino, je oblikovalcem uspelo dobro prikriti, pri čemer avto, navkljub besedi grand (po slovensko veliki) v imenu nikoli ne deluje ogromen avto.

Znotraj prevzema značilne znamkine poteze, pri čemer z osrednjim zaslonom vrh armaturne plošče, ki je občutljiv na dotik in eden najbolj odpornih na prstne odtise, daleč najbolj spominja na aktualni Astro in Insignio. Pozdravljam, da so za razliko od francoskega »brata« tipke glavnih podsklopov večopravilne enote  fizične narave, kot je tudi gumb za glasnost in vklop ter izklop radia.

Izdelek PSA bodo pod pločevino prepoznali samo poznavalci

Opel_Grandland_12_Turbo_09Podobno kot sem ugotavljal že v Crosslandu, je nemško-francoska naveza inženirjev in oblikovalcev dobro vdelala PSA-jevo tehniko v Oplovo podobo. Tako bodo poznavalci PSA-jevih izdelkov prepoznali samo podobo grafičnega vmesnika v večopravilnem sistemu ter v merilnikih kot francosko, pa morda še nekaj fizičnih gumbov in stikal, razporejenih po armaturni plošči. Vsi zapriseženi ljubitelji Oplov, ki nikoli niste sedeli v kakšnem Citroënu ali Peugeotu, pa tega ne boste ugotovili, če vas na povezavo ne bo nekdo opozoril, saj je vse skupaj resnično narejeno na visoki ravni maskiranja.

Videz vara

Opel_Grandland_12_Turbo_23Ergonomija sedenja je terensko pokončna in privzdignjena, ureditev voznikovega delovnega mesta pa po zaslugi izdatno in v vse smeri nastavljivega volanskega obroča in sedeža ravno tako izvrstna. Prostora na vseh petih sedežih je dovolj, četudi deluje zadaj za kolena na pogled nekoliko utesnjeno. A ko človek dejansko sede vanj, ugotovi, da je prostora tudi za odrasle povsem dovolj. Podobno zadaj tudi za glave odraslih centimetrov ne bi smelo zmanjkati in celo srednji, peti, potnik, bo na v sredini le malo privzdignjenem delu sedala ter tal sedel razmeroma dobro.

Enakovreden konkurent

Opel_Grandland_12_Turbo_26Povsem na ravni francoskega sorodnika je Grandland X tudi čisto v zadku. Tam se skriva 514-litrski osnovni prtljažnik s trdo polico v dnu, ki jo je moč namestiti v dveh različnih položajih. V višjem tvori s poklopljenim naslonom sedežne klopi popolnoma ravno dno skupnega, kar 1.652-litrskega prtljažnika. Hvale vreden se mi zdi tudi mehanizem zlaganja sedežnih naslonov s preprostima enoprstnima potegoma vzvodov neposredno iz prtljažnika. Pazite samo, da se ob sprožitvi na zadnji klopi ne skriva kakšen otrok, saj je vzmet mehanizma za zlaganje kar močna.

Zaenkrat samo dva

Opel_Grandland_12_Turbo_18Medtem ko sta tako 3008 kot tudi Grandland X izključno spredaj gnana, pa caplja Nemec za Francozem s sila skromnim naborom pogonskih sklopov. Njegova ponudba je namreč zaenkrat omejena na samo dva agregata, 1,2-litrski turbobencinar ter 1,6-litrski turbodizel. Prvi ponuja v uporabo največ 130 »konj« in 230 Nm, drugi pa 120 konjskih moči in 300 Nm. In čeprav bo zelo verjetno velika večina kupcev še vedno posegla po dizlu, mislim, da je bencinar vseeno tisti pravi motorček zanj.

Skoraj neverjetno pa se mi zdi, kako velik premik v glavah smo naredili avtomobilski uporabniki v zadnjih letih. Če bi kupcu nekega srednje velikega terenca še kakšnih pet let nazaj ponujal 1,2-litrski mlinček, ga preprosto ne bi jemal resno. No, danes je stanje bistveno drugačno, saj je na tržišču že kar nekaj turbo motorjev manjše prostornine, ob katerih nekateri tehnično podkovani skeptiki vihajo nosove, a jih je splošna publika sprejela za svoje.

Eden takšnih je nedvomno tudi PSA-jev 1,2-litrski PureTech, ki ga Opel trži pod imenom 1.2 Turbo. Motorček namreč, tako kot mesece nazaj v 308 SW 1.2 e-THP PureTech, tudi v Grandlandu X prepriča z odlično prožnostjo, kultiviranim tekom, dobro odzivnostjo in zgledno porabo goriva. Mrzlemu sicer uvodnih nekaj sto metrov metrov in minut teka rahlo ponagaja na videz manj optimalna usklajenost motornih elementov, ki se kaže v neenakomerni vlečni sili ter navideznem »zamujanju« pri izvrševanju ukazov desne noge, a se med hitrim segrevanjem motorja zadeva »sinhronizira« v usklajen, kultiviran in suveren nastop.

Kompromis, ki sem ga pripravljen sprejeti

Opel_Grandland_12_Turbo_12In tako sem prišel na področje, kjer mi je Grandland X bistveno bolj všeč kot 3008. To je področje vožnje. Številni proizvajalci, vključujoč Peugeot, se iz meni neznanih razlogov trudijo narediti njihove križance in cestne terence kar najbolj vozno dinamične. To dosežejo običajno tako, da otrdijo njihovo vzmetenje, avti pa so posledično pogosto nesmiselno trdi in neudobni. Za Peugeot 3008 se mi zdi, da po tej plati neslavno prednjači.

Zato sem bil toliko bolj zadovoljen, ko sem ugotovil, da Grandland X še zdaleč ni tako neprizanesljiv kot 3008. Tako se je Opel, tudi z doplačljivo 18-palčno obutvijo, peljal v vseh okoliščinah lepše (beri: udobneje) kot Peugeot. Že res, da se je zato med ostreje odpeljanimi ovinki tudi nekoliko izdatneje prečno nagibal, a je to zame nedvomno kompromis, ki sem ga v zameno za normalno vožnjo v vseh preostalih prevladujočih situacijah vožnje nedvomno pripravljen sprejeti.

Preko sto »konjev« na liter

Opel Grandland X je na videz manj izstopajoč, manj bleščeč in manj dinamičen brat Peugeota 3008. Ne trudi se nagovarjati s kakšnim na Nordschleife izpiljenim podvozjem ali silovitimi pospeški, ki bi jih morda pričakovali od motorja s preko stotimi konji na liter gibne prostornine. Ne, Grandland X, v primerjavi s 3008, prepriča z meni sila simpatično usklajenostjo oblikovne zadržanosti in umirjenosti ter dobro uravnoteženostjo prav vseh elementov avta, ki se pod črto kažejo v njegovem vsesplošno izvrstnem nastopu.

Kdor lahko, ne bo razočaran

Opel_Grandland_12_Turbo_32Opel Grandland X 1.2 Turbo Innovation se je v mojih očeh izkazal za avto, ki mu je sila težko pripisati kakšno resno zamero. Ob tem lahko francosko-nemški navezi samo iskreno čestitam. Resnično, kdor zmore pogledati mimo bleščečega videza dobršnega dela tekmecev in da možnost umirjeni, a nič manj sodobni podobi ter tudi zasnovi Grandlanda X ter zmore v zaenkrat skromnem naboru pogonskih sklopov najti  pravega,  zagotovo ne bo razočaran.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Motorček skoraj štiri leta po prvi predstavitvi še vedno prepriča s kultiviranostjo teka, dobro prožnostjo, veseljem do vrtenja in zgledno žejo. Ročni menjalnik je preračunan na dolgo. Točka manj pa samo zato, ker kot cestni terenec nima štirikolesnega pogona, niti opcije izbire le tega.
  9
 • Notranjost
  Z zadržanim in umirjenim oblikovanjem vsekakor manj navdihujoč kot 3008, a je zadaj v višino tudi prostornejši (brez vgrajenega strešnega okna), vanj vgrajeni materiali pa po kakovosti povsem parirajo francoskemu sorodniku.
  10
 • Opremljenost
  Najbogatejšemu paketu opreme Innovation primaknjenih za 6.660 evrov doplačil izpolni vsa moja pričakovanja po opremi v tovrstnem avtu.
  10
 • Vozne lastnosti
  V mojih očeh je bistvena prednost Grandlanda X v primerjavi s 3008 njegovo udobneje nastavljeno podvozje. Pri tem spremljajoče rahlo večje prečno nagibanje karoserije med hitreje odpeljanimi ovinki z lahkoto sprejmem.
  8
 • Gospodarnost
  Za ta koncept in bencinsko naravo motorja zgledna poraba goriva. Dobrih 30 evrskih tisočakov je sicer že veliko denarja, a dobi človek v zameno tudi veliko dobrega avta.
  7
 • Zmogljivost
  Ne moči ne navora nima v izobilju, a je vsega vseeno povsem dovolj za neagresivno, po potrebi tudi poskočno vožnjo. S tem menim, da je dotična motorizacija 1.2 Turbo pravzaprav najbolj optimalna za Grandland X.
  7
 • Sklep
  Oceniti, da je Grandland X, samo zaradi umirjenega oblikovanja, slabši od 3008, bi bilo grdo pretiravanje in laž. Sam bi se zaradi njegovega udobneje nastavljenega podvozja celo veliko raje odločil za Opla kot za Peugeota.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 30.650
dolžina × širina × višina (mm) 4.477 × 1.856 × 1.609
dovoljena masa vozila (kg) 1.930
emisija CO2 (g/km) 124
gibna prostornina (cm3) 1.199
kompresija (1:) 11,0
masa praznega vozila (kg) 1.275
medosna razdalja (mm) 2.675
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 188
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96 (130) pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 230 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,1
osnovna cena vozila (€) 23.990
pnevmatike 225/55 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,7/12,2/8,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,9/6,4/5,4
pospešek 0-100 km/h (s) 11,1
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 514 – 1.652
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 75,0 × 90,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "O razlikah"


1 leto 11 meseci nazaj

zgleda lep avto moti me edino da ni 4×4 pogona. zanima me ce ima moznost ultra grip sistema ki ga imajo francozi in kako deluje?

Ivan36
2 leta 2 meseci nazaj

Odličen je! Lepši zunaj in v notranjosti manj utesnjen, prav neko zračnost prostora ima v notranjosti glede na P3008 in manjši model te zamke. Sem ga imel priliko oceniti v BTC Ljubljana – CityPark. Pa 1x so bili še v ELeclercku.

2 leta 2 meseci nazaj

Meni osebno bistveno bolj všeč kot P3008, sploh notranjost je lepša in bolj praktična kot tista vesoljska v peugeotu, minusi , ki so navedeni so bolj za lase privlečeni in zame povsem nepomembne stvari, mogoče manjka edino aktivni tempomat, ki pa se v praksi tudi ne obnese vedno najbolje. O motorju pa vse najboljše, saj glede na vse kar se dogaja z dizli v EU, je dizla nesmiselno kupiti razen , če delaš 30000km in več letno in boš avto hitro menjal. Edini resni minus je zame cena, ki je previsoka , to pa je v zadnjem času že praksa skoraj vseh proizvajalcev, seveda
ceno kasneje nižajo z popusti, toda pri zavarovanju ti vzamejo to ceno , ne glede na kasnejši popust pri nakupu.

robertos_664
2 leta 2 meseci nazaj

Jaz bi tudi raje tega kot P3008. Ceno pa ne vem od kod so privlekli, na avto.net je 22.400 z inovation opremo:
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=12646220&display=Opel%20Grandland%20X%201.2%20TURBO%20130%20HP%20INNOVA...

RedBaron
2 leta 2 meseci nazaj

Tudi meni je precej bolj všeč kot peugeot!! Glede zamer se strinjam, edino dodal bi, da je res škoda, da ni možnosti 4×4.

xxl
2 leta 2 meseci nazaj

3008 me je navdušil z obliko, ampak, tudi ta Opel ni slab, deluje mi večji, precej me od zunaj spominja na mojega Kadjara. Težko se bi odločil med 3008 in Grandland X, verjetno na podlagi boljše ponudbe.

frgo
2 leta 2 meseci nazaj

Zakaj ni minusa, ker aktivni tempomat ni možen niti za doplačilo? Lepo se vidi, da so bencinski motorji v očeh določenih proizvajalcev še vedno samo za tiste, ki šparajo pri nakupu. Francozi še posebej izstopajo.

Opel je takšne PSAjeve slabe lastnosti dobil s prevzemom.

 
Boljša?
Cukrček