Poraba 4,2/8,9/6,1 l/100km Največja hitrost 183 km/h Cena 21.720 (brez upoštevanega akcijskega popusta 1.800 €) eur
Plusi
 • prožnost motorja
 • uravnoteženost med dinamiko in udobjem v vožnji
 • opremljenost
 • električno gretje prednjega stekla
 • ergonomija voznikovega delovnega mesta
 • poraba goriva
 • motorna kultiviranost nad 1.750 vrt/min
Minusi
 • vzdolžna in višinska utesnjenost na zadnji klopi
 • bobnenje motorja pod 1.750 vrt/min
 • učinkovitost sistema za izpiranje prednjega stekla
 • cena v primerjavi s Ka+

Pred kratkim preizkušeni Ford Ka+ naj bi predstavljal cenovno ugoden vstop v svet malih Fordov. Tehnično sorodni Fiesti so z namenom zagotavljanja posebnega mesta v Fordovi paleti zato zadali drugačno, kot trdijo, bolj prestižno vlogo. Test.

S tehničnega stališča sta si Ka+ in Fiesta sila podobna, saj sta osnovana na Fordovi globalni platformi B. Identično tehnično izhodišče na stran, tržniki so inženirjem naročili narediti mala Forda kar se da različna. Upoštevajoč zelo obsežen Fiestin cenik, bi človek pričakoval bistveno več vsebine in dodane vrednosti za uporabnike kot v Ka+. In točno v to nas poskušajo z marketinškim manevrom prepričati Fordovi tržniki. Pa jim gre verjeti?

Daljša, širša in nižja

Ford_Fiesta_10_EcoBoost_74kW_32Fiesta je 11,1 centimetrov daljša in 31 milimetrov širša od Ka+. Ob le štiri milimetre daljši medosni razdalji je v kabini pričakovati vsaj enako, če ne boljšo prostornost, a se izkaže, da se ta pričakovanja ne izpolnijo povsem. Spredaj je vse kot mora biti, zadaj pa se bo potnikom v Fiesti godilo slabše kot v Ka+. V Fiesti sam kolena,  pri zame optimalno nastavljenem voznikovem sedežu, tiščim v naslon, v Ka+ pa je ob enaki postavitvi še nekaj malega prostora pred njimi. Da je zadaj v Fiesti tudi bistveno manj prostora za glavo, upoštevajoč njeno 48 milimetrov manjšo skupno višino, pa tudi ni presenetljivo.

Sodobnejša

Ford_Fiesta_10_EcoBoost_74kW_10Medtem ko sem rabil v Ka+ uvodnih nekaj kilometrov privajanja na manj optimalno nameščen volanski obroč (ta je nastavljiv zgolj po višini), sem si v Fiesti delovno mesto, po zaslugi izdatno nastavljivega sedeža in volanskega obroča, uredil takoj, ko sem prvič sedel vanjo na parkirišču. V Fiesti mi je padel v oči osempalčni na dotik občutljiv osrednji zaslon sistema Sync 3. Predvsem po zaslugi slednjega deluje Fiesta na videz precej sodobnejše kot Ka+. Pohvalim lahko, da je vrhnji del armaturne plošče, ki se ga voznik in sovoznik, resnici na ljubo, ne dotikata prav pogosto, izdelan  iz na otip prijetne mehke plastike. Malo me je presenetilo, da so vratne obloge, ki so stalno v dosegu rok, izdelane iz podobno trde, cenejše in predvidoma tudi trpežnejše plastike kot v Ka+.

Odrešite ga

Ford_Fiesta_10_EcoBoost_74kW_22Obsojen samo na šibak 1,2-litrski štirivaljnik sem si v Ka+ zaželel samo ene stvari –litrskega EcoBoosta. No, v preizkušeni Fiesti se mi je želja po njem uresničila, saj jo je gnala njegova 100-»konjska« izpeljanka. A na moje presenečenje sem bil nad njo manj navdušen kot sem pričakoval. Ne razumite me narobe. Nazivnih 170 Nm navora je na cesti sila simpatičnih. Odzivnost na voznikove ukaze desne noge je dobra, brez težav se zavrti do rdečega polja in nad 1.750 vrt/min prepriča z zelo mirnim in kultiviranim tekom. In zakaj meja 1.750 vrt/min? Zato, ker spremlja delovanje trivaljnika pod njo moteče bobnenje. V prvih treh prestavah so obremenitve očitno dovolj majhne, EcoBoost pa ob pritisku na plin tudi z lahkoto »izstopi« iz problematičnega območja vrtljajev, tako da bobnenje v njih nikoli ni moteče. V zadnjih treh prestavah pa bo vsak, ki »čuti« trpinčenje mehanike, nedvomno raje izbral nižjo prestavo ter s tem odrešil avto (in nenazadnje tudi potnike) muk.

Sodobnejši, a nič varčnejši

Ford_Fiesta_10_EcoBoost_74kW_25Podobno, kot je litrski EcoBoost od štirivaljnika v Ka+ 1.2 sodobneje grajen, ima Fiestin menjalnik tudi prestavo več. Večji nazivni navor njenega turbomotorčka so tehniki izrabili za šest bolj na dolgo preračunanih prestav kot v Ka+. Navkljub sodobnejši gradnji Fiestinega pogonskega sklopa, pa je ta pri vsakdanji uporabi praktično enako gospodarna kot motor v Ka+. Izjema je samo športno dinamična vožnja, kjer Fordovim tehnikom ni uspelo pretentati fizike. Več »konj« je bolj poskočnih, a rabijo za to tudi več goriva.

Bolj izoliran od informacij

Če odštejem motorno šibkost Ka+, se mala Forda na cesti tudi zelo podobno obnašata. Mehanika namreč pri obeh z lahkoto predela, kar jima je njun motorček sposoben vreči pod kolesa, oba pa zaznamuje tudi zelo dobra in stabilna lega na cesti. Skupen jima je prijetno odziven volan, čeravno sem se počutil v Fiesti, predvidoma zaradi rahlo intenzivnejše servo ojačitve volana, bolj informativno izoliran od dogajanja.

Devet proti dvema

Ford_Fiesta_10_EcoBoost_74kW_23Kupec Fieste v Sloveniji lahko izbira med skupno osmimi opcijami pogonskega sklopa, na drugi strani je kupec Ka+ zaenkrat obsojen na enega samega. Pestrost Fiestine ponudbe se nadaljuje tudi pri naboru osnovnih paketov opreme, četici dodatkov in možnosti oblikovne ter stilske prilagoditve izgleda avta po lastnih željah. Celoten obseg vseh možnosti prilagoditve Fieste lastni izbiri in okusu je zbran na skupno devetih straneh cenika. Na drugi strani je izbira enega samega motorja, enega samega paketa opreme in tistih nekaj doplačil pri Ka+ zbranih na vsega skupaj dveh straneh. Pa lahko rečemo, da je zato Fiesta boljša od Ka+? V očeh Fordovih tržnikov je odgovor nedvomno pritrdilen, v očeh nas končnih uporabnikov pa menim, da je odgovorov več, zato ti tudi ne morejo biti tako enoznačni in kristalno jasni.

Dobrih 2.500 več

Ford_Fiesta_10_EcoBoost_74kW_04Že v zapisu o Fordu Ka+ 1.2 Trend sem zapisal, da se znajo najti kupci, ki bodo vstopili v Fordov salon odločeni kupiti enega, iz njega pa se bodo odpeljali z drugim. Primerjava med preizkušeno Fiesto 1.0 EcoBoost 74 kW Titanium in Ka+ 1.2 Trend namreč pokaže več kot osem evrskih tisočakov cenovnega razkoraka.

Načeloma se primerjav cen in opreme v svojih zapisih izogibam, a bom tokrat naredil izjemo. Analiza, koliko bi me stala Ka+ in Fiesta, oba opremljena s primerljivim motorjem ter opremo, pokaže, da bi pri Ka+ izbral skoraj vse možne dodatke, kar bi me stalo 13.440 €. Izhodiščno petvratno Fiesto 1.1 Trend cenijo na 13.550 evrov. Oplemenitenje z meni pomembno opremo bi pomenilo doplačilo v znesku 2.580 evrov, kar na koncu nanese 16.130 evrov. Izbira v osnovi dražjega in bogatejše založenega paketa Style (15.190 €) bi pod črto pomenila nekaj deset evrov ugodnejši nakup, a bi tudi ta presegel mejo šestnajstih tisočakov (16.080 €). Kot zanimivost naj zaupam, da najcenejša motorizacija 1.0 EcoBoost podraži vse skupaj še za 960 evrov.

Manko moči nadoknadi z drugimi odlikami

Glavna mehanika je obema skupna in je do uporabnika prijazna, 22 litrov večji osnovni prtljažnik v Fiesti pa v mojih očeh ne more opravičiti občutno skromnejšega vzdolžno in višinsko odmerjenega prostor za zadnje potnike. Na šminkanje avta z barvicami in lučkami ne dam nič, za manko opcije turbobencinarja z več kot 100 »konji« pa ima Ka+ 1,2-litrski atmosferski štirivaljnik, ki se odkupi z ugodno porabo goriva, odlično kultiviranostjo teka v celotnem območju motornih vrtljajev in pripravljenostjo vrteti se vse do rdečega polja.

EcoBoost gor ali dol

Ford_Fiesta_10_EcoBoost_74kW_13Če ste kadarkoli med branjem o Ka+ in Fiesti samo pomislili, da bi znal tudi Ka+ izpolniti vaša pričakovanja glede malega mestnega avta, potem vam lahko zagotovim, da vam jih zagotovo bo. Tako bom rekel: EcoBoost gor ali dol, sam bi med Fiesto in Ka+, predvsem zaradi cenovnega razkoraka, raje izbral slednjega.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Še vedno zelo napreden in sodobno grajen pogonski sklop, ki pa v praksi preseneti z motečim bobnenjem pod 1.750 vrt/min.
  9
 • Notranjost
  Navkljub večji zunanji dolžini je znotraj, predvsem zadaj, pravzaprav bolj utesnjen kot Ka+. Pri tem tudi 22 litrov večji osnovni prtljažnik ne odtehta prostorske stiske zadnjih potnikov. Osempalčni zaslon na dotik Sync 3 je sklestil število stikal na osrednji konzoli in vzbuja občutek sodobno oblikovane notranjosti.
  7
 • Opremljenost
  S paketom opreme Titanium in dobrimi štirimi evrskimi tisočaki dodatkov potisne ceno v razredne višave. Za razliko od nekaterih svežih tekmecev, žarometov LED ni najti niti na seznamu doplačil.
  9
 • Vozne lastnosti
  Podobne ugotovitve kot pri Ka+ držijo tudi za Fiesto. Odlična uravnoteženost med dinamiko in udobjem v vožnji ter mehanika, ki je pripravljena na bistveno več kot 100 »konj« EcoBoosta v preizkušeni različici moči.
  8
 • Gospodarnost
  Skoraj 22 evrskih tisočakov je preprosto dosti denarja za tako velik avto, pa naj bo še tako napolnjen z opremo. Godi zmerna poraba goriva.
  7
 • Zmogljivost
  Turbonavoru so prilagodili bolj na dolgo preračunane prestave. Moči in navora ima za neagresivno vožnjo tako sicer povsem dovolj, za izrazito dinamične po duši in srcu pa bo vseeno treba poseči po vsaj 120-»konjski« različici.
  6
 • Sklep
  Fiesta ima, enako kot Ka+, do voznika nadvse prijetno mehaniko, a je od B stebrička naprej manj navdušujoč paket avta za potnike na zadnjih sedežih. Zato se mi osebno zdi Ka+, predvsem zaradi cenovnega naskoka, preprosto boljša izbira. To dodatno pojasnjuje, zakaj Ford vztraja pri določenih omejitvah za Ka+.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 21.720 (brez upoštevanega akcijskega popusta 1.800 €)
dolžina × širina × višina (mm) 4.040 × 1.735 × 1.476
dovoljena masa vozila (kg) 1.645
emisija CO2 (g/km) 97
gibna prostornina (cm3) 999
kompresija (1:) 10,0
masa praznega vozila (kg) 1.069
medosna razdalja (mm) 2.493
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 183
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 74 (100) pri 4.500-6.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 170 pri 1.500-4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,1
osnovna cena vozila (€) 17.520 (brez upoštevanega akcijskega popusta 1.800 €)
pnevmatike 195/55 R 16
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,2/8,9/6,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 3,6/5,4/4,3
pospešek 0-100 km/h (s) 10,5
prostornina posode za gorivo (l) 42
prostornina prtljažnika (l) 292 – 1.093
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 71,9 × 82,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/bobnasti
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

12 komentarjev za "Boljša?"


Ivan36
2 leta 2 meseci nazaj

Ste pa res butalci tle gor, če dajo na test BMW 740 iL je obup enako če dajo MB 400S L s5 predrago, če pa dajo Fiesto je pa spet predraga za kar ponudi??? Jaz pravim DACIA je zakon pa Škoda itak. Ko bolj objektivno oceniš vidiš, da sta ti dve znamki uravnoteženi – oprema – motor – cena.

jony
2 leta 2 meseci nazaj

To so cene po uradnem ceniku brez popustov. Tud cena mojga megana je bila 22000 eurov po ceniku z opcijami, zanj pa sem plačal 17000 eur.

Tommaazz
2 leta 2 meseci nazaj

Ja no, ampak to (testna) je toliko kot stane megane, pa je fiesta en rang nižji avtomobil…to je največji problem, pa ne duha ne sluha o full LED lučeh…desjtvo je, kot je že predhodnik napisal, da so se avtomobili krepko podražili, za takšen denar bi moral dobiti že recimo Fiesto ST…

2 leta 2 meseci nazaj

Ma kakšnih 20 000. Ta titanium iz testa je na avtonetu med 16000 in 17000. Najdražja pa trenutno Fiesta ST-line za dobrih 18000 končna cena. Treba je vedeti še, da so cene napihnjene zaradi povsem novega modela. So pa šle na splošno cene avtov gor in ne samo v tem razredu kar bo lepo vidno ob prihodu novega Ceeda in Focusa letos ter Golfa drugo leto.

whitee
2 leta 2 meseci nazaj

Cene so pa res take, da ne veš al se zajebavajo al so resni. Ravno zadnjič sem šel gledat po internetu in dobiš razne Megane, Astra, Focus pa še kak za 15-16k z srednjo do najvišjo opremo. Tist ki da za tole stvarco 20 ali pa tudi 18, 19, je prav lepo trčen v glavo.

xxl
2 leta 2 meseci nazaj

Ni nujno da cena na avtonetu drži, lahko je celo boljša kot piše. Sem si ogledal T-Roc v živo in je cena dejansko za cca 10% nižja od oglaševane.

whitee
2 leta 2 meseci nazaj

To je res ja, ampak meni še vedno ne gre v glavo, kako je lahko nižji razred dražji od višjega, razen posebneži ala fiat500 ipd.

frgo
2 leta 2 meseci nazaj

mlačna voda za ceno tople

 
Tovariš
O razlikah

Več vsebin

Testi

V pričakovanju naslednika

Ford Ecosport 1.0 EcoBoost 92 kW Titanium
Novice

Vse, kar prinaša novi Ford S-MAX

Testi

Ford Fiesta Titanium X 1.0 EcoBoost Powershift – Avtomatizacija

Testi

Ford C-MAX 1.0 EcoBoost Titanium – Ni vse v velikosti

Testi

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Titanium – Vroča dama

Predstavitve

Ford Fiesta: slovenska predstavitev

Testi

Samo z dizlom

Ford EcoSport 1.5 EcoBlue AWD Titanium
Testi

Športna?

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 140 ST Line