Testi

Peugeot 308 SW 1.2 eTHP – Vrnitev tradicije

Poraba 5,2/10,7/7,0 l/100km Največja hitrost 199 km/h Cena 26.565 eur
Plusi
 • motor
 • lega in vodljivost
 • upravljanje sistemov avta preko 7-palčnega zaslona občutljivega na dotik
 • poraba goriva
 • udobje vožnje
 • zvočna izolacija kabine
 • svetilnost žarometov “Full-LED”
 • opremljenost
Minusi
 • učinkovitost masažne funkcije prednjih sedežev
 • premehka stopalka za plin
 • homogenost razporeditve svetlobe dolgega snopa žarometov
 • nameščenost stikal gretja prednjih sedežev
 • prikaz na osrednjem zaslonu o dogajanja za vozilom pri vzvratni vožnji je ponoči neuporabno temen
 • tipalu za dež ni možno nastavljati občutljivosti
 • sistem Start/Stop ni tako izpopolnjen kot pri motorjih e-HDi

Po Peugeotu 306 Break, ki je bil še karavan v pravem pomenu besede, sta sledila karavana 307 Break/SW in prejšnja generacija 308 SW. Pri njih so se Francozi poskusili odmakniti od povprečja z eksperimentalnim mešanjem genov karavana in enoprostorca. No, z drugo generacijo modela 308 so se vrnili h tradicionalni zasnovi karavanov. Test.

Danes si avtomobilski proizvajalci izmišljujejo vedno nove modele ter podizpeljanke izpeljank svojih modelov s katerimi poskušajo osvojiti kupce. Nekateri med njimi so tržno zelo uspešni, drugi zopet manj. Morebitna proizvajalčeva nezadovoljnost s tržnim uspehom pa zelo pogosto vodi v popolno ukinitev modela, zopet drugod zgolj v predelavo njegove osnovne zamisli oziroma koncepta. Poglejte samo Mercedes-Benz razreda A: prva in zadnja generacija imata skupno samo še črko A v imenu in prednji pogon, vse drugo je spremenjeno.

Pričakovano

Peugeot pri karavanih modela 300 sicer ni bil tako korenit, a je pri svežem 308 SW vendarle naredil nekaj podobnega. Avto po novem tako ni več čudaško visoko grajen kot njegova predhodnika, z znižano pojavo se ne spogleduje več tako zelo z enoprostorci. Resnici na ljubo, je že osnovna kombilimuzinska izpeljanka 308 bolj tradicionalno zasnovana (beri: manj visoko grajena) kot oba neposredna predhodnika, s čimer je bilo vsem jasno, da bo v smeri tradicionalnih karavanov zajadrala tudi njegova različica SW.

1:2

SW je od osnovnega 308 daljši za spodobnih 33 centimetrov, a ta prirastek ni namenjen v celoti previsu preko zadnjih koles, temveč so ga oblikovalci, z namenom zagotovitve boljše skladnosti zunanje podobe avtomobila, razdelili med medosje in previs preko zadnjih koles v razmerju 1:2. Peugeot 308 SW ima tako medosno razdaljo, glede na osnovni model, podaljšano za 11 centimetrov, zadek pa za »samo« 22. Kdor misli, da so teh 11 centimetrov namenili kolenom zadnjih potnikov, se moti. Sedežna klop je namreč v položaju na prednja sedeža ostala več ali manj tam, kjer je bila, tako da obilice vzdolžnega prostora za kolena tam ne gre pričakovati. S tem se zgodba, ki sem jo opisal že pri testu petvratnega modela Peugeot 308, ponovi tudi tu: vzdolžnega prostora za kolena sicer res ni v izobilju, a ga zmanjkati tudi nikoli ne bi smelo.

30 je enako 140

To pomeni, da ima novi 308 SW prtljažnik dejansko podaljšan za okoli trideset centimetrov, kar se prevede v 140 dodatnih litrov osnovnega prtljažnika (610 proti 470). Še več pa teh 30 centimetrov prinese skupnemu prtljažniku, saj premore ta celo 360 litrov več kot manjši brat (1.660 proti 1.300). Uporabnost prtljažnika v SW-ju dviguje na višjo raven še po tretjinah deljiv in zložljiv naslon sedežne klopi Magic Flat, ki poskrbi, da poklopljen naprej z dnom osnovnega prtljažnika tvori povsem ravno površino.

Poznano

Tehnično je SW seveda zasnovan na manjšem modelu 308, zato je tudi jasno, da v predelu avta do stebrička C ni zaslediti bistvenih sprememb, kot tudi ne med vožnjo. Zato vas na tem mestu ponovno preusmerjam na test modela Peugeot 308 1.6 e-HDi, kjer sem se o vseh posebnostih Peugeota 308 razpisal na dolgo in široko.

Najprej v SW-ju

Vsekakor pa je vredna vseh besed novost, s katero so Francozi postregli najprej v 308 SW. Beseda teče o popolnoma novem turbobencinskem 1.2 e-THP trivaljniku iz družine PureTech. Ta bo na voljo v dveh stopnjah moči, v testiranem primerku se je tako vrtela močnejša s 130 »konji«. Moram reči, da motorček, ki je, mimogrede, osnovan na atmosferskem 1.2 VTi trivaljniku, s katerim si deli 40 odstotkov sestavnih komponent, na cesti prepriča. Specifičen zvok trivaljnika se uspešneje prebije v kabino samo v »podstrešju« motornih vrtljajev, a tudi takrat ni nikoli zares naporen za potnike. Četudi se motorček rad zavrti in v spodnjem ter srednjem območju vrtljajev postreže z dobro prožnostjo, pa je njegovo priganjanje vse do omejevalnika vrtljajev nesmiselno početje. Največjo moč namreč doseže pri 5.500 vrt/min in siljenje preko te meje ne prinese dosti drugega kot motorni trušč in povišano porabo goriva. Zato naj voznik raje ostane »zvest« spodnjemu in srednjemu območju mtornih vrtljajev ter se s tem zanaša predvsem na zelo dobro motorno prožnost, za kar bo na koncu nagrajen z ugodno porabo goriva. Test, odpeljan večinoma na poskočneje odvoženih relacijskih vožnjah po avtocesti in nekaj malega po mestu, sem sklenil s povprečjem sedmih litrov »na sto«. Rezultat, ki se mi zdi za tako zajeten, zmogljiv in pravzaprav tudi poskočen bencinsko gnan avto, dober dosežek.

Peugeot o potencialu motorja

V sklopu porabe gorive se mi zdi nekako zanimiv Peugeotov poskus prikaza potenciala gospodarnosti omenjenega motorja, ki so ga izpeljali z modelom 308 1.2 e-THP. Z njim so namreč z eno polnitvijo posode za gorivo (53 litrov) prevozili na zaprtem dirkališču Almeria v Španiji kar 1.810 kilometrov. To pomeni, da jim je »žrl« v povprečju samo 2,92 l/100 km. Vse lepo in prav, a vsakomur, ki je s pojmom avta in njegove uporabe v vsakdanjem življenju seznanjen kaj dlje kot dan ali dva, je kristalno jasno, da na tovrstno porabo v vsakodnevnem življenju nikakor ne gre računati.

Škoda

Na tem mestu bi omenil še eno zanimivost, ki je povezana z motorjem e-THP. Kljub temu, da mala črka »e« v njegovem nazivu namiguje na vgrajenost sistema Start&Stop, pa moram opozoriti, da pri njem ne gre za sistem, poznan iz motorjev e-HDi. Francozi namreč bencinskemu trivaljniku niso namenili posebnega alternatorja, ki je v isti sapi tudi zaganjalnik za zaganjanje motorja ob postankih, temveč se je moral zadovoljiti s povprečnim sistemom in navadnim zaganjalnikom. Zaradi tega se motor e-THP ustavi šele, ko avto povsem obmiruje, medtem ko se zmorejo dizelski e-HDi-ji zaustaviti tudi tekom počasne vožnje. Enako njegov ponovni zagon ni tako kultiviran kot pri motorjih e-HDi. Četudi je bila ta odločitev zelo verjetno posledica klestenja stroškov, se mi zdi škoda, saj je pri Valeu razviti alternator-zaganjalnik, če odmislim prave hibride, resnično eden najboljših sistemom Start&Stop na tržišču.

»Izganjalec« Golfov

Peugeotova vrnitev nazaj k tradicionalnim karavanom se je izkazala kot odlična poteza. Novi 308 SW tako prepriča na večini področij, še najbolj pa s prostorom v zadku in uporabnostjo le tega. Ko bi mu še v sicer lično oblikovanem prednjem delu kabine namenili kakšno vsakodnevno uporabno odlagališče več (za telefon, denarnico, ključ avta) bi bil pravi »izganjalec« Golfov.

Več o novem Peugeot 308 SW si lahko preberete na uradni strani.

Besedilo in foto: Peter Humar

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Nameraval sem ga “kaznovati” z oceno 9, saj motor e-THP nima tako naprednega sistema Start&Stop kot e-HDi motorji, a sem sklenil, da bi bilo to vendarle preveč grobo. Navsezadnje je pogonski sklop resnično zelo dober in kot takšen tudi več kot vreden tehtnega premisleka o motorizaciji za 308 SW.
  10
 • Notranjost
  Všečno oblikovana in predvsem v zadku zelo prostorno zastavljena. Res je, da strešno okno pobere nekaj centimetrov za glavo, a zadeva ni tako problematična kot je bila pri prejšnjih Peugeotih.
  10
 • Opremljenost
  Najbogatejši paket opreme Allure in za več kot 6.000 evrov doplačil so testnemu primerku zagotovili še tretjo desetko.
  10
 • Vozne lastnosti
  Peugeotov velik korak naprej je viden tudi tu. Že res, da dinamično ne posega ravno po razrednem vrhu, a je zato udobje vožnje, tudi v kombinaciji z 18-palčnimi kolesi, med boljšimi.
  9
 • Gospodarnost
  Poraba goriva je za takšen paket avta ugodna , maloprodajna cena testnega modela pa seveda manj. Jasno je, da bo tako z opremo “založenih” Peugeotov 308 SW na naših cestah bolj malo.
  7
 • Zmogljivost
  Že res, da z njim nikoli ne bo postal dirkalnik, a bo zato z lahkoto pokril preostalih 99 odstotkov potreb po motornih zmogljivostih v tovrstnem avtu.
  8
 • Sklep
  Peugeot z novim modelom 308 uspešno vleče ase iz rokavov. Vsesplošno zelo dovršen paket avta, ki v kombinaciji s 130-“konjskim” e-THP agregatom prepriča tudi tam, kjer so Francozi doslej najbolj šepali; pri bencinskih motorjih.
  9

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 26.565
dolžina × širina × višina (mm) 4.585 × 1.863 × 1.471
dovoljena masa vozila (kg) 1.840
emisija CO2 (g/km) 115
garancija (splošna/prerjavanje/lak/mobilna) 3 leta/12 let/3 leta/3 leta
gibna prostornina (cm3) 1.199
kompresija (1:) 11,0
masa praznega vozila (kg) 1.190
medosna razdalja (mm) 2.730
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 199
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96 (130) pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 230 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,2
osnovna cena vozila (€) 20.515
pnevmatike 225/40 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,2/10,7/7,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,2/4,3/5,0
pospešek 0-100 km/h (s) 10,6
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 610 - 1.660
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 75,0 × 90,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

16 komentarjev za "Peugeot 308 SW 1.2 eTHP – Vrnitev tradicije"


pleomax
4 leta 4 meseci nazaj

Pospešek 0-100je sicer 10,0 sekund pri sw,pri kratkek pa 9,6. Sicer pa je meni bolj impresivno,da pospešuje hitreje od 80-120 v zadnji in predzadnji prestavi kot THP 156.

mrtwelvetrees
4 leta 10 meseci nazaj

poraba 7L ?pa to je čisto naormalna poraba, zakaj je pod plus ?

toMmy
4 leta 10 meseci nazaj

Namen je bil sčasoma kupit tretji avto (nov), ampak so Golfa spizdili in sem takrat za drobiž nabavil polnoletno Corso od znanca (ki bo ostala še kakšno leto), potem sem pa našel odlično 3 leta staro Octavio (od 1. lastnika, še eno leto v garanciji), tako da ni več nobene potrebe po novem. Sem gledal tudi kaj začasnega za 2-3 tisočake, ampak ko sem videl to Octavio, ni bilo kaj razmišljat, sreča v nesreči. 🙂

cashy
4 leta 10 meseci nazaj

@toMmy, kaj si že kupil? Če še ne, imaš še vedno čas, da ga daš v ožjo izbiro. Vsaj meni je avto takšna investicija, da se mi res ne sme mudit, ko kupujem. Bolje spustiti 20 dobrih, kot kupiti prvega in se z njim zaj….

 
Toyota Aygo x-cite 1.0 VVT-i – Mladostna razigranost
Ford B-MAX 1.5 TDCi Titanium – Bo dovolj?