Testi

»Best Ager«

Opel Meriva 1.6 CDTi Cosmo

Poraba 6,3 l/100km Največja hitrost 197 km/h Cena 24.158 eur
Plusi
 • motor in menjalnik
 • prilagodljiva in prostorna notranjost
 • koncept odpiranja zadnjih vrat (praktičnost)
 • pregleden osrednji zaslon IntelliLink sistema
Minusi
 • težaški volanski mehanizem pri počasnih manevriranjih
 • preobilica tipk na sredinski konzoli
 • slabo lovljenje radijskih postaj
 • slika zadenjske kamere

S pojmom »Best Agers«, oziroma malce grobo prevedeno »najboljši letniki«, je označena ciljna skupina aktivnih ljudi, starejših od 55 let, a še vedno mladih po srcu. In ravno omenjeni skupini namenjajo pri Oplu praktično in fleksibilno Merivo druge generacije, ki je po štirih letih svojega obstoja takisto že v … najboljših letih.

Glajenje prvih gubic

Da bi se lahko Oplovo enoprostorsko vozilo B segmenta, ki je že prešlo v drugo obdobje svojega življenjskega cikla, kolikor toliko uspešno borilo s prvimi starostnimi gubicami ter najbližjimi konkurenti, je bilo potrebno opraviti manjši lepotni poseg. V Oplovem kozmetičnem salonu so tako Merivi privoščili popravek nosu (spremenjena kromirana maska), prenovljene žaromete z LED diodami, drugačna platišča ter rahlo »botoksikacijo« notranjosti s sodobnejšim komunikacijskim vmesnikom.

S tem so Oplovi »kirurgi« poskrbeli, da deluje Merivina zunanjost po faceliftu še za odtenek bolj dobrodušno prijazno, kar bo vsekakor najbolj povšeči tistim (starejšim) voznikom, ki nikakor ne marajo agresivnejših linij. K miroljubnemu izgledu, ki je sicer povsem diametralno nasproten kakšnemu »Blietzkrieg« BMW-jevemu, je pri tokratnem testnem primerku precej pripomogel tudi sproščujoč karoserijski odtenek smaragdno zelene barve (novost v ponudbi), ki zna dodobra pomiriti srce in duha.

Mlada po srcu

Da bi Oplova Meriva (vsaj pri dizelskih izvedbah) ostala dovolj mlada po srcu, so se »kardiologi« iz Rüsselsheima odločili, da bi bilo še najbolj enostavno, če ji preprosto zamenjajo »srce«. Tako so pod motorni pokrov vtaknili nov 1,6-litrski turbodizel, ki je večinoma izdelan iz materiala, po katerem se imenuje tudi nogometni klub iz Kidričevega, ter se lahko pohvali z dokajšnjo tresljajsko in zvočno vljudnostjo (motor, ne klub!).

Agregat najsodobnejših okoljevarstvenih manir (Euro 6) bo v Merivini dizelski ponudbi počasi zamenjal motorje starejših zasnov in je na voljo v treh različno močnih verzijah (95, 110 ter 136 KM). In ravno z najmočnejšo različico, ki sem jo pred časom že spoznaval v večji in težji Zafiri Tourer, sem pri tokratnem testnežu pričel ugotavljati, da bi lahko s svojo agilnostjo in živahnostjo prepričala še koga drugega, kot le generacijo v tretjem življenjskem obdobju.

V vrtljajnih nižavah je motor sicer rahlo anemičen (do cca. 1.500 vrtljajev), vendar pa je tovrstno mrtvilo bistveno manj opazno kot pri težji in večji Zafiri Tourer. A se kasneje dodobra razživi in postane zadovoljivo živahen. Ob tem pa ponuja precej resno vprašanje, če ne bi filozofiji »nirvanske« Merive povsem zadoščala že 19 kilovatov šibkejša različica, saj pri hitenju čez ovinke niti pod razno ne ponuja toliko voznih užitkov (če lahko v razredu manjših enoprostorcev sploh govorimo o njih!), kot pri kakšnemu konkurenčnemu Fordu B-Max.

Tako bi si vozniki, ki so vozniško še vedno mladi po srcu, želeli manj prečnega karoserijskega nagibanja ter delno redukcijo podkrmarjenih občutkov, nežne ročice bolj ojačan servo volanski mehanizem pri manevriranjih na mestu, Gorenjci pa ugodnejšo porabo črnega zlata, ki bi manj odstopala od tovarniško normirane.

Papamobil

Kljub temu, da se druga generacija Oplove Merive že štiri leta vozi po naših cestiščih, pa še vedno največ pozornosti zbuja z »rolls-royceovskim« odpiranjem zadnjih vrat, pri katerih se zadnji potniki počutijo resnično … papeško. Izjemno praktične pogruntavščine sicer niso veseli le lovilci kokoši po vaseh, temveč tudi družinski papa*, ko lažje pripenjanja svoje majhne otroke na zadnje sedeže.

Kozmetična prenova je Merivi prinesla nov in sodoben avdio-navigacijski sistem (IntelliLink), ki se lahko pohvali z znanjem slovenskega jezika ter velikim in lepo preglednim osrednjim zaslonom. Vseeno pa se bojim, da bo starejšim uporabnikom upravljanje z njim preveč zapleteno – še posebej zaradi preobilice tipk na osrednji konzoli, ki jih tokratni kozmetični vetrič žal še ni odpihnil (kot pri sestrski Insignii). K sreči pa se prenova ni dotaknila hvalevredne prilagodljivosti notranjosti (zadnji sedeži, prtljažnik) ter precej spodobne prostornosti, ki se lahko delno primerja že z enoprostorskimi modeli iz višjega razreda (Scenic, C4).

Chanometer

Druga generacija Merive je v času svojega obstoja postavila kar nekaj meril v razredu malih enoprostorcev, vozniki Oplovega »papamobila« pa so celo najbolj zadovoljni kupci omenjenih »malčkov« (poročilo JD Power za leto 2013).

Sicer se pri nakupu Merive velika večina podkaravanških kupcev odloča za bencinski agregat pod motornim pokrovom. A zna se zgoditi, da bi lahko (bolj kot zglajene gubice) ravno novi turbodizli poskrbeli, da Oplove salone obišče še kdo drug, kot povprečen predstavnik »najboljših letnikov«.

Več o Oplovi Merivi pa na uradni strani.

Tekst in foto: Chan

** papa – v meščanskem okolju ata, oče (star.)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Tresljajsko in zvočno vljudna turbodizelska motorizacija pride bistveno bolj do izraza v Merivi kot v večji Zafiri Tourer. A bo vseeno velika večina kupcev še vedno posegala po bencinsko gnanih različicah.
  9
 • Notranjost
  Najprostornejši »mali« enoprostorec se lahko pohvali s fleksibilnimi rešitvami, velikim številom odlagalnih površin ter še večjim številom gumbov na osrednji konzoli.
  8
 • Opremljenost
  Kljub precej bogatemu paketu Cosmo je potrebno, povsem v nasprotju s pričakovanji, na doplačilnem seznamu obkrožiti še marsikateri samoumeven kos opreme (vtičnica v prtljažniku, dežni senzor, samozatemnitveno ogledalo).
  8
 • Vozne lastnosti
  Povsem nerazburljive, a hkrati dovolj »ziheraške«. Do Fordovega B-MAX-a mu manjka dodelava volanskega mehanizma ter manj prečnega pozibavanja.
  8
 • Gospodarnost
  Visoko ceno bi znali ublažiti tradicionalni Oplovi popusti, malce previsoko testno porabo goriva pa tradicionalni Merivini … vozniki.
  7
 • Zmogljivost
  Z najmočnejšim turbodizlom v ponudbi je posodobljena Meriva lahko precej agilna in živahna.
  8
 • Sklep
  Novi sodobni turbodizli v Merivini ponudbi bi lahko poskrbeli, da Oplove salone obišče še kdo drug, kot zgolj povprečen predstavnik »najboljših letnikov«.
  8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 24.158
dolžina × širina × višina (mm) 4.288 x 1.812 x 1.615
dovoljena masa vozila (kg) 2.025
emisija CO2 (g/km) 116
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.598
kompresija (1:) 16
masa praznega vozila (kg) 1.430
medosna razdalja (mm) 2.644
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 197
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 100/136 pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom
obračalni krog (m) 11,06
osnovna cena vozila (€) 19.568
pnevmatike 225/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,8/4,2/4,4
pospešek 0-100 km/h (s) 9,9
prostornina posode za gorivo (l) 54
prostornina prtljažnika (l) 400-1.500
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 79,7 x 80,1
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "»Best Ager«"


mrtwelvetrees
5 leta 3 meseci nazaj

xenon je na voljo ?

xxl
5 leta 3 meseci nazaj

Predvsem cenovno zanimiv s tem motorjem.

dennisCe
5 leta 3 meseci nazaj

super avto 🙂

 
Dodana vrednost?
Šminka