Poraba 7,8/15,7/9,3 l/100km Največja hitrost 211 km/h Cena 43.541 eur
Plusi
 • kultiviranost pogonskega sklopa
 • prostornost notranjosti
 • prilagodljivost in uporabnost notranjosti
 • zložljivost naslona sovoznikovega sedeža
 • velikost in številnost odlagalnih mest
 • ergonomija voznikovega delovnega mesta
 • opremljenost
 • svetilnost žarometov (LED)
Minusi
 • zasilnost 6. in 7. sedeža (višina za glavo)
 • občutljivost osrednjega zaslona za prstne odtise
 • funkcije »jadranja« pogonskega sklopa ni mogoče izklopiti

Višje ko je avto uvrščen na cenovni lestvici in na lestvici tako imenovane naprednosti, bolj imam občutek, da hoče biti pametnejši od mene. Seatov Tarraco se uvršča na obeh lestvicah kar visoko, zato nisem presenečen, da je z nekaterimi rešitvami preizkušal moje potrpljenje. Test.

 

Preden se posvetim kamnom spotike, dovolite, da se sprehodim skozi paket avtomobila. Prvi in najbolj očiten del je jasno njegova zasnova. Z njo se Tarraco umešča v razred križancev. Po zaslugi skoraj 4,7 metra skupne dolžine gre za enega večjih primerkov na slovenskh cestah, občutek njegove zajetnosti pa dobi dodatno težo v kabini. Tam je lahko prostora za pet oseb in veliko njihove prtljage ali za sedem oseb in bistveno manj prtljage.

Pručki z naslonom

Seat_Tarraco_20_EcoTSI_Xcellence_33Testni primerek je bil opremljen s sedmimi sedeži, zato je bil zelo všeč mojim hčeram. Najmlajši in srednji zato, ker sta se lahko spet vozili čisto zadaj, najstarejši pa zato, ker je lahko kraljevala v razkošju širine prostora na sedežni klopi v drugi vrsti. Ob tem bi ponovno poudaril, da bosta šesti in sedmi sedež navduševala res samo otroke. Četudi delujeta na pogled kot prava sedeža, ju sam še vedno dojemam bolj kot zasilni pručki z naslonom. Njuni sedali, sicer udobno oblazinjeni, sta namreč dokaj nizki, enako nizko postavljena pa je tudi strešna obloga nad njima. Tam bosta zato, podobno kot v tehnično sorodni Škodi Kodiaq, dostojno sedela samo otroka do velikosti okoli 1,5 metra.

Na ravni Alhambre in podobnih

Seat_Tarraco_20_EcoTSI_Xcellence_40Poleg sedemsedežne zasnove in prilagodljivosti množice sedežev je poskušal testni Seat Tarraco prepričati tudi z uporabnostjo. Že res, da sedežev v drugi in tretji vrsti ni možno enostavno povsem odstraniti in je zato nakladalni rob prtljažnika postavljen kar nekaj centimetrov višje kot pri limuzinskih kombijih. Dobro pa je, da je možno naslone sedežev preprosto zlagati in s tem dobiti skoraj povsem ravno dno skupnega prtljažnika. Piko na i uporabnosti v testnem vozilu je primaknil še zložljiv naslon sovoznikovega sedeža. Ob zloženih naslonih v vseh treh vrstah se sprosti v kabini dovolj vzdolžnega prostora za prevoz tudi okoli treh metrov dolgih predmetov. Posebnost, ki je bila včasih rezervirana za limuzinske kombije, kot so Seat Alhambra, Volkswagen Sharan, Renault Espace in podobni.

Vzorno

Seat_Tarraco_20_EcoTSI_Xcellence_12Ob prvi vrsti sedežev ne morem mimo voznikovega delovnega mesta. Ta deluje urejeno in z zelo dobro ergonomijo sedenja ter upravljanja zelo poznano. Vrh lično oblikovane armaturne plošče kraljuje velik, dobro berljiv in na dotik občutljiv osrednji zaslon. Tudi ta je iz mnogih drugih Volkswagnov izveden s svetlečo površino, na kateri se predvsem prstni odtisi deloma pa tudi prah lepijo kot za stavo. Kar se tiče kakovosti vgrajenih materialov, so ti v zgornjem delu prijetno mehki na otip, v spodnjem delu pa se tudi v velikem Seatu najdejo obloge izdelane iz na otip cenejše trde plastike.

Občutno bolj tog

Seat_Tarraco_20_EcoTSI_Xcellence_29Testni Tarraco, za razliko od Kodiaqa pred leti, ni imel primaknjenega prilagodljivega podvozja DCC. Škoda je takrat ob vklopljenem načinu Comfort prepričala s sila udobno vožnjo. Res je, da je bila ta med hitreje odpeljanimi ovinki (čeravno mi ni povsem jasno, kdo ima s takšnim avtom ambicije po preganjanju skozi ovinke) sicer že kar malo preveč majavega značaja, a za tista »dva« z dirkaškimi ambicijami predstavlja delni odgovor vklop režima Sport. Ta je prečno nagibanje Kodiaqove karoserije sicer res omilil, a velikega cestnega terenca še zdaleč ne pretvori v vozno-dinamičnega prvaka. Testni Tarraco je bil oprt na klasične vzmeti, katerih karakteristika je bila nastavljena zaznavno bolj togo kot v Škodi v načinu Comfort. Situacije sicer tudi sam še vedno ne umeščam med nesprejemljivo neudobne, a zna daljša vožnja po razdrapanih cestah pri bolj občutljivih kljub temu načeti potrpežljivost

Brezpredmetna debata

Seat_Tarraco_20_EcoTSI_Xcellence_20V Evropi so srednje veliki in veliki športni terenci praviloma dizelsko gnani. Ker je gnal testnega Seata Tarraca bencinski štirivaljnik, je ta izrazito odstopal od ustaljene prakse. Pri tem se mi zdi, da je 190-»konjska« izpeljanka tako imenovanega EcoTSI-ja predstavljala kar legitimno opcijo, čeravno je res, da je treba ob podobni vožnji računati na liter do dva večjo porabo kot v primeru dizla. Neodvisno od tega je Tarraca 140 kW (190 KM) moči in 320 Nm navora dostojno motoriziralo. Enako velja za sedemstopenjski DSG, njegovo edino menjalniško možnost, ki se izkaže v velikem Seatu za dobro, ne pa tudi brezmadežno, opcijo.

V teoriji vse lepo in prav

Seat_Tarraco_20_EcoTSI_Xcellence_24_S tem sem prišel do v mojih očeh največjega kamna spotike v Tarracu 2.0 EcoTSI, uskladitve delovanja motorja in menjalnika. Dodatek Eco v imenu 2.0 EcoTSI je tam z namenom. Z njim Katalonci opozarjajo na dodatno funkcionalnost motorja. V primeru 1.5 EcoTSI je ta vezana na sistem aktivnega odklapljanja valjev. Pri 2.0 EcoTSI pa je vezana na funkcijo jadranja avta ob popuščeni stopalki plina. Ta se vklopi ob iztekanju avta, kjer pogonski sklop (skoraj) vsako popustitev plina izkoristi za preklop menjalnika v prosti tek. Motor odklopljen obratuje v prostem teku. Ker ni dodatnega zavornega učinka motorja, avto izgublja manj hitrosti, kar naj bi se pod črto odražalo v ugodnejši porabi goriva. V teoriji, kjer je vse lepo in prav.

Pogosto sem bentil

SSeat_Tarraco_20_EcoTSI_Xcellence_41am sem s tovrstnim sistemom že imel izkušnje v preteklosti, a sem imel pri vseh doslej možnost izbrati ali je aktiven ali ne in pri vseh sem (nepresenetljivo) vedno izbral njegov izklop. No, v Seatu Tarraco 2.0 EcoTSI te izbire v nastavitvah ni najti. Tudi pregled navodil za uporabo mi je potrdil, da sistema ni možno preprosto izklopiti, zato se med vožnjo vedno znova aktivira. Strogo teoretično se strinjam, da s tem avto res lahko porabi kakšen deciliter ali dva bencina manj, a Seat pozabi povedati, da so na račun manjše porabe goriva bolj obremenjene zavore. Finančno in okoljevarstveno plat analize tega sistema na stran, je tu potrebno upoštevati še moj slog vožnje. Ker se ta veliko zanaša na zavorni učinek motorja, sem v Tarracu 2.0 EcoTSI kar pogosto bentil, ker avto ni zmanjševal hitrosti, kot bi jo »moral«. Posledično sem zato moral dodatno poseči v delovanje. Funkcijo jadranja je sicer možno začasno prekiniti na več načinov. En je s »pritiskom« na enega od volanskih vzvodov menjalnika, drugi je preklop v ročni režim menjalnika, tretja opcija je vklop načina Sport, zadnji pa pritisk na zavoro.

Slon ali muha

Seat_Tarraco_20_EcoTSI_Xcellence_05Morda res delam slona iz muhe, a tako imenovana inteligenca in samovolja asistenčnih, voznih ali »okolju prijaznih« sistemov me v avtomobilih bistveno pogosteje moti kot mi godi. Med moteče tako umeščam tudi Volkswagnovo izpeljanko sistema Start&Stop. Ta je namreč, spet v prepričanju inženirjev, da je tako edino pravilno in najbolje za vse, nadgrajena s funkcijo prepoznavanja prometa pred vozilom. Seat, Škoda, Volkswagen ali Audi, opremljen s tem sistemom, tako vsakič po mirovanju pred semaforjem z ugasnjenim motorjem samodejno ponovno zažene motor, ko spelje vozilo spredaj.

Najpogosteje je tovrsten premik vozila pred »mojim« avtomobilom sicer res vezan na zeleno luč na semaforju, a se je doslej nabralo tudi že kar nekaj situacij, ko se je motor v vozilu zagnal brez potrebe ali vsaj veliko prezgodaj. Recimo v primerih, ko se je vozilo v koloni pred mano (iz neznanega razloga) premaknilo samo za pol metra, pri čemer je kolona vozil v bistvu še vedno mirovala v zastoju. Še več, v Tarracu sem bil na primer prvi v vrsti na semaforju, ko se je pred avtomobilom z ugasnjenim motorjem sprehodila gruča ljudi. Sistem je »prazen« prostor za njimi očitno prepoznal kot signal, da je vozilo pred nama speljalo, zato morava speljati tudi midva! No, v resnici je do potrebe po speljevanju minilo še dobrih deset sekund.

Samovolja umetne pameti

Seat_Tarraco_20_EcoTSI_Xcellence_06Za nekatere dlakocepljenje, za druge razvajenost, zame pa zgolj izpostavljanje posebnosti, ki me res motijo. Zavedam se, da sem morda s tem odnosom oziroma dojemanjem tovrstne »inteligence« osamljen primer, a vseeno. So področja, kjer nisem tako zelo domač ali nimam tako zelo jasnega mnenja, a avtomobilizem ni eno izmed njih. V avtobilu imam rad situacijo v celoti pod nadzorom in praktično vsaka samovolja »umetne pameti« me prej ali slej začne utrujati.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dober motor, dober menjalnik, skupaj pa sta združena na način, ki ima, vsaj v mojih očeh, potencial za izboljšavo. S prstom kažem na funkcijo jadranja, ki je ni možno za stalno izklopiti. Ideja, ki na papirju sicer obljublja prihranke, a ne z mojimi živci.
  9
 • Notranjost
  Zunanjim meram avta primerna razkošnost s centimetri v kabini. Ob kakovostnih materialih je možno tudi v Tarracu najti površine, izdelane iz manj kakovostne trde plastike. Te so omejene na spodnji del kokpita, kjer, resnici na ljubo, najdemo trdo plastiko tudi pri tekmecih.
  10
 • Opremljenost
  Oprema Xcellence in še za skoraj šest tisočakov doplačil zmore zadostiti tudi potrebe bolj zahtevnih.
  10
 • Vozne lastnosti
  Predvsem trši kot »udobni« Kodiaq, opremljen z vzmetenjem DCC. Tudi sicer je Tarracovo podvozje s klasičnim vzmetenjem nastavljeno bolj togo, 20-palčna kolesa pa mu pri blaženju kratkih neravnin, lukenj in razpok tudi ne pomagajo preveč.
  7
 • Gospodarnost
  Testni avtomobil je sicer še imel nekaj »rezerve« do mejnika 50.000 €, a z najboljšim dizlom in dodatno opremo je tudi Seat zmožen doseči in preseči to mejo. Kar prihraniš pri nakupu bencinarja v primerjavi z dizlom, se razmeroma hitro povrne med uporabo skozi višjo porabo bencina.
  5
 • Zmogljivost
  Podobno kot 190-»konjski« Kodiaq TDI je tudi 190-»konjski« Tarraco EcoTSI dostojno motoriziran.
  8
 • Sklep
  Prostoren, uporaben in prilagodljiv športni terenec, ki poskuša prepričati s kultiviranostjo turbobencinarja. Četudi se predvsem s slednjo zares izkaže, še vedno dvomim, da bomo srečali veliko Tarracov z motorjem TSI na slovenskih cestah.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 43.541
dolžina × širina × višina (mm) 4.735 x 1.839 x 1.674
emisija CO2 (g/km) 166
gibna prostornina (cm3) 1.984
kompresija (1:) 11,65
masa praznega vozila (kg) 1.698
medosna razdalja (mm) 2.790
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 211
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 140 (190) pri 4.100
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 1.450
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,2
osnovna cena vozila (€) 38.095
pnevmatike 235/40 R 20
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,8/15,7/9,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 9,0/6,3/7,3
pospešek 0-100 km/h (s) 8,0
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 270 – 560 – 2.065
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 82,5 × 92,8
zavore spredaj/zadaj kolutni hlajeni/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Pametnejši od mene"


Galaxy
9 meseci 8 dni nazaj

Meni pa para živce zakaj moram na Arteonu ob vsakem zagonu ponovno vključiti “Coasting” funkcijo in mi ni jasno zakaj ni serijsko vključena v vseh profilih vožnje in ne samo Eco. Sploh ne vidim slabosti pri zaviranju, saj je dovolj, da se dotakneš zavrnega pedala (brez karšnega koli zaviranja), da menjalnik ponovno vklopi prestavo.
Kar je sicer zame največji doprinos Coasting funkcije je udobje vožnje, predvsem pri TDIjih. Vsakič, ko ne pospešuješ ali zaviraš postane motor popolnoma neslišen na min obratih + vibracije motorja gredo skoraj na nič.

Jaz sem za jadranje 🙂

mrtwelvetrees
9 meseci 12 dni nazaj

Tole “jadranje” tudi meni ni všeč. Ok, če bi bil blagi hibrid in bi od spustu stopalke za plin polnil akumulator in tako zmanjševal hitrost, potem bi bilo to ok, tako pa ne.

frgo
9 meseci 12 dni nazaj

Mene samo jadranje ne moti toliko kot me moti to, da ima avto glede tega svojo pamet in nikdar ne veš kdaj bo jadral. Zadnjič takole zamnjšujem hitrost, ker se bližam semaforju, malo doline, spustim gas in avto kar naenkrat napiše “eco” in začne bezljat.

frgo
9 meseci 12 dni nazaj

Čeh omenjen v besedilu se nikoli ni vozil na balonastih 16 colskih kolesih. Ker nanj namreč sploh ne grejo.

 
Preboj
Vojne križancev

Več vsebin

Testi

Dovolj kolosalen

Renault Koleos Blue dCi 190 X-Tronic 4WD Initiale Paris