Poraba 7,9 l/100km Največja hitrost 198 km/h Cena 43.050 eur
Plusi
 • notranja prostornost
 • udobna sprednja sedeža
 • bogata oprema Initiale Paris
 • pogonski sklop
 • zvočna izolacija
 • izboljšano požiranje neravnin
Minusi
 • multimedijska naprava
 • impulzno stikalo zgolj pri vozniku
 • resolucija zadenjske kamere
 • cenen prtljažni rolo

Če bi si v Uradu predsednika države v bližnji prihodnosti zaželeli, da bi se v njihovem protokolarnem voznem parku znašlo tudi kakšno vozilo z Renaultovim emblemom, bi znali imeti manjše težave. A bi lahko v salonu francoske znamke vseeno našli dovolj monumentalnega kandidata v podobi kolosalnega Koleosa. Vendar le, če bi ob tem izbrali najbolj gosposko opremljeno različico Initiale Paris, odeto v malce bolj imeniten (npr. novi rdeč Millesime) karoserijski odtenek. Tako bi lahko na Erjavčevi 17 videli še kakšnega drugega Renaulta kot zgolj policijski Trafic ter 30 let staro Katrco.

Poslovni paket

Če smo bili včasih pri znamki Renault vajeni, da imajo v svoji ponudbi tudi malce bolj eminentne modele, ki si jih lahko videval celo pred predsedniškimi in vladnimi palačami, nadškofijskimi ordinariati ter diplomatskimi predstavništvi (npr. Safrane in Vel Satis), pa dandanes temu ni več tako. V zadnjih letih je sicer še največ imenitnosti izžareval družinski Espace, ki se je znašel celo v Macronovem voznem parku, vendar naj bi se menda tudi slednji (Renaultov enoprostorec, ne Emmanuel!) že počasi poslavljal. Konec koncev ga na Slovenskem tako ali tako ni več možno naročiti.

RENAULT KOLEOS 36In glede na to, da Francozi mislijo počasi upokojiti tudi Passatovega rivala Talismana, štafetno palico najbolj prestižnega modela počasi prevzema športno uporabni Koleos, kar pa niti ne predstavlja prevelikega presenečenja. Modeli SUV namreč tudi pri drugih proizvajalcih dodobra izrivajo klasične limuzine, karavane in enoprostorce, saj se kupci še vedno precej raje odločajo za tovrstno modno »rad-bi-bil terenec« alternativo. Res pa prodajne številke druge generacije Koleosa, ki se je sicer dodobra odmaknil od svojega medlega Samsungovega predhodnika, temu ravno ne pritrjujejo (lani je v Evropi našel zgolj dobrih 12 tisoč novih kupcev), kar pa bi se morda lahko vsaj malce spremenilo s kozmetično prenovo. Kdo ve?!?

Kakorkoli že, Renaultov srednje velik križanec, ki je sicer osnovan na enaki koncernski platformi CMF-C/D kot prodajno precej bolj uspešen Nissanov dvojček X-Trail, je v lanskem letu doživel rahlo osvežitev zunanjosti (maska, več kromiranih elementov, nove barve ipd.), kar pa bodo opazili zgolj dosedanji Koleosovi lastniki. Vsekakor pa avtomobil deluje že na zunaj precej monumentalno ter ponuja ob pravem karoserijskem laku in opremskem paketu Initiale Paris tudi določeno mero gosposkosti. Tudi za predsedniško objavo na Instagramu, če želite! A se vseeno bojim, da bodo oči (slovenskih) kupcev še vedno raje begale k Škodi (Kodiaq) in Volkswagnu (Tiguan Allspace), deloma pa tudi k Seatu (Tarraco).

Pariška moda

RENAULT KOLEOS 13Vendar pa zna Koleos, za razliko od prej omenjenih Volkswagnovih rivalov, znotraj ponuditi več prefinjenih občutkov, ki pa jih resda – roko na srce – v veliki meri prinaša šele najbogatejši paket opreme Initiale Paris. Pa če gre za voljno sedežno usnje Nappa z umetelnimi šivi, ki bi sicer v beige barvi ustvarilo še bolj imenitno okolje, ali pa za nekatere nadstandardne pripomočke, namenjene udobju potnikov (masažna funkcija, hlajenje sprednjih sedežev in utorov za steklenice, izjemno komfortna sedežna naslonjala). Vse skupaj obenem nadgradi oblikovna prečiščenost ter posamezni oblikovni detajli (vzorci na armaturni plošči in sedežih, ambientalna osvetlitev), tolikanj čislani med estetskimi fanatiki. Pravi Francoz, torej! Da o prostornosti na zadnji klopi in v prtljažniku, ki pa bi vseeno le lahko bil malce bolj družinsko prilagodljiv (manjkajoče kljukice za vrečke, ipd.), niti ne govorim.

RENAULT KOLEOS 30Žal pa tokratna kozmetična prenova ni poskrbela za bolj moderno multimedijo, pa čeprav se Renaultovci hvalijo, da je postala po novem nadgrajena z jabolčno in androidno povezljivostjo. Vseeno še ne zmore prepričati s hitrostjo delovanja ter intuitivnostjo (npr. pri nekaterih skritih funkcijah klimatske naprave), zaradi česar odvrača preveč voznikove pozornosti s cestišča. Škoda, da Koleos po prenovi ni bil deležen sodobnejših zadevščin z njihovih polic, ki jih sicer že lahko najdemo pri novejših modelih (npr. novi Captur in Clio). Tako vsaj slednji delujejo znotraj precej bolj moderno od svojega večjega brata.

Se pa vsekakor lahko pohvali po novem z izdatnejšim številom varnostno-asistenčnih sistemov, ki delujejo v praksi dovolj vzorno. Škoda le, da je radarski tempomat serijski zgolj pri najbogatejšem paketu opreme (350 evrov doplačila pri paketu Intens), medtem ko ga marsikateri proizvajalec ponuja že med osnovnimi pripomočki (npr. pri Volkswagnu Golf).

Močnejši in čistejši

Pri trenutno najbolj imenitnem Renaultu, ki ga lahko najdete v slovenskih salonih, se obenem kar nekako spodobi, da se ponaša z malce bolj zmogljivo motorizacijo, avtomatskim menjalnikom ter – če je le v ponudbi – tudi štirikolesnim pogonom. Pri Samsungu QM6, kakor se imenuje na vzhodnoazijskih trgih, je tako še najbolje pogledovati k dvolitrskemu turbodizlu, ki je po kozmetični prenovi pridobil dodatnih 13 »konjev« (najvišja navorska vrednost pa je na voljo že pri nižjih vrtljajih), ki naj bi postal tudi varčnejši in čistejši. Pa je temu res tako? V primerjavi s prejšnjo verzijo, v kateri se je vrtel 175-»konjski« agregat, je tokrat resda porabil za odtenek manj goriva, a bistvene razlike ne pokaže.

RENAULT KOLEOS 20Za prenos moči pri tej motorizaciji v vsakem primeru skrbi znani  neskončnostopenjski menjalnik z elektronsko prednastavljenimi 7 prestavami, ki simulirajo delovanje klasičnega samodejnega menjalnika. Omenjenemu menjalniku sicer ni moč očitati nič resnejšega, saj deluje dovolj uglajeno, a se vseeno zdi, da pri kakšnem bolj konkretnem manevru odvzame motorju nekaj prepotrebne živahnosti. Pri tem se med malce bolj energičnim pospeševanjem kaj hitro pokaže glavna slabost tovrstnih menjalnikov, ko se motor dlje časa vrti z višjimi vrtljaji, zaradi česar postane v kabini hrupneje, sama motorna odzivnost pa je slabša – a nikakor kritična, da ne bo pomote!

Res pa je največjemu Renaultovemu SUV, ki ga izdelujejo za naš trg v korejskem Busanu, za azijski pa v razvpitem Wuhanu, tako ali tako precej bolj ljuba defenzivna vožnja, na kar kaže že njegovo mehko nastavljeno podvozje ter ne preveč komunikativen volanski mehanizem. Avto za paradiranje in nestresno križarjenje, torej.

Štirikolesni pogon? Precej nadstandarden v teh časih, ko morajo tudi tako veliki športni terenci shajati zgolj s pogonom na en kolesni par (poglejte večino tovrstnih primerkov preko luže). Koleos se ponaša z Nissanovim All Mode 4×4, ki ga je moč preklapljati preko tipke med različnimi režimi (dvokolesni, štirikolesni, Lock).

V težki bitki s konkurenco

RENAULT KOLEOS 08Čeprav je Koleos (trenutno) najbolj imenitno Renaultovo vozilo v slovenski ponudbi, pa se vseeno zdi, da mu manjka kar nekaj tiste gracioznosti ter »umetniškega vtisa«, ki so ga premogle njihove nekdanje admiralske ladje (Safrane, R 25, Vel Satis). Obenem se nahaja ravno v tistem avtomobilskem razredu, kjer je konkurenca čedalje bolj neizprosna in prepričljiva (Santa Fe, Sorento, Kodiaq, ipd.), zaradi česar ima še toliko težje delo pri prepričevanju razvajenih kupcev.

Po drugi strani pa se lahko pohvali s kolikor toliko konkurenčno ceno (še posebej ob upoštevanju kakšnih dodatnih popustov), a se vseeno bojim, da bodo slovenski kupci le raje poškilili k sosedom. Pri tem bodo za dani kupček cekinov, kolikor stane tokratni testni primerek, obenem želeli imeti na maski svojega avtomobila tudi malce bolj premijski lesk značke. Pa čeprav ga bodo našli na parkirišču trgovca z (malo) rabljenimi vozili iz uvoza.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kdor pogleduje k (trenutno) najbolj imenitnemu Renaultu v ponudbi, naj vsekakor izbere močnejšo turbodizelsko verzijo s 190 KM, ki precej bolj sopada k njegovi pojavi kot šibkejša opcija. Neskončnostopenjski menjalnik solidno opravlja svoje delo, a še vedno ne premore enake uglajenosti kot klasični avtomatiki.
  8
 • Notranjost
  Glede na to, da želijo pri Renaultu počasi nadomestiti svoje družinske enoprostorce z modnim športno uporabnim Koleosom, bi se vsekakor moral ponašati s prilagodljivejšo notranjostjo (pomična zadnja klop, kljuke za vrečke v prtljažniku, ipd.). Vseeno navduši s prostornostjo ter dobrim izborom materialov.
  9
 • Opremljenost
  Najvišja stopnja Initiale Paris prinaša skorajda popoln izbor opreme ter prinaša celo esenco premijskih občutkov (npr. ogrevani in hlajeni usnjeni sedeži s funkcijo masaže).
  10
 • Vozne lastnosti
  Največji Renaultov SUV prvenstveno stavi na udobje, medtem ko je vozna dinamika v drugem planu. Boljše požiranje neravnin pri kozmetično osveženi verziji.
  8
 • Gospodarnost
  Ob ceni najbolj opremljenega Koleosa marsikdo raje pogleduje k produktom z malce bolj premijskim leskom značke, a je vseeno moč ugotoviti, da je med bližnjimi konkurenti še vedno med ugodnejšimi (Kodiaq, Tiguan Allspace, Santa Fe).
  7
 • Zmogljivost
  Dvolitrski turbodizel, ki je po prenovi pridobil 13 »konjev«, povsem spodobno premika Renaultovega kolosa in je dovolj prepričljiv v večini voznih režimov.
  8
 • Sklep
  Pri Renaultu želijo s Koleosom zapolniti vrzel, ki bo nastala po ukinitvi nekaterih modelov (Talisman, Grand Scenic, Espace), ter ponuditi malce bolj modno družinsko vozilo. Kako uspešni bodo, bo pokazal čas.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 29.800
cena testnega vozila (€) 43.050
dolžina × širina × višina (mm) 4.673 x 1.843 x 1.667
dovoljena masa vozila (kg) 2.309
emisija CO2 (g/km) 180
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/5 (150.000 km)/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.995
masa praznega vozila (kg) 1.812
medosna razdalja (mm) 2.705
menjalnik/pogon CVT-neskončnostopenjski / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 198
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 140/190 pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 380 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 11,4
osnovna cena vozila (€) 40.500
pnevmatike 225/55 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,7-7,0
pospešek 0-100 km/h (s) 10,1
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 498-1.706
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 84x88
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

37 komentarjev za "Dovolj kolosalen"


desmodromica
1 mesec 3 dni nazaj

Meni se zdi za 43k in glede na opremo v prednosti pred konkurenco. Kaj dobiš pri MB GLC za 43k ali audi Q5? Prvič niti ne vem, če osnovnega dobiš za ta denar, vendar je poražen…kvaliteta na nivoju za razred nižja.

Škoda je, da Francoske in Italijanske znamke nimajo večjega vpliva v premium razredu. Po drugi strani pa poglejte nenadzorovano in nerealno rast fabriciranja nemških modelov…novi MB E razred osnovni z dci 160 motorjem za 52k!!!? Pa presneto grdo goljufajo na materialih, ker je kvaliteta le teh takoj opazna…to se mora tudi enkrat nehati… polovico plačaš za “premium” znacko…vozi se jih pa največji delež po cestah…tako,da je že reno redkejši od MB, BMW ali Audi.

jack86
1 mesec 9 dni nazaj

Skoda, vw, seat,… so bolj premijski od renaulta? 😂

srcnik
1 mesec 9 dni nazaj

Bolj napredni so ja, saj imajo večino stvari par let pred konkurenco (aktivni tempomat, nastavljivo vzmetenje…) in za razliko od nekaterih te zadeve res dobro delujejo… Drugače pa od kdaj je renault premijski?

jack86
1 mesec 8 dni nazaj

Test si preber. Kje so bili pred casom parkirani R25, safrane, vel satis,..? Pa ne samo v slo in franciji…

srcnik
1 mesec 8 dni nazaj

Vel satis na predvsem servisih 😉 Pa ne samo v slo in franciji…

xxl
1 mesec 8 dni nazaj

Temu pa moram pritrditi.

xxl
1 mesec 11 dni nazaj

Imel Kadjara, ta me pa ni pritegnil. Xtrail mi je lepši

cashy
1 mesec 11 dni nazaj

veš, presenečen sem, kako hitro ti predvsem s finančnega vidika uspeva menjati avtomobile. Od nakupa Kadjara, preko T-roca do Toyote C-HR – koliko časa je minilo in kakšen je bil finančni vložek v tem času? Sicer ni treba odgovoriti, ker so to precej osebne zadeve, imam pa občutek, da je za to šlo vsaj polovico slovenske povprečne mesečne plače vsak mesec, če ne še kaj več. Vsa čast, da si zmoreš privoščit 🙂

xxl
1 mesec 11 dni nazaj

Ne ubadam se z izgubo, če me ne prizadene. Pri Kadjaru sem v dveh letih in pol izgubil malce več kot 5000 evra, pri T-Rocu bom malce več kot 4000, kar mi omogoča, da brez večjih pretresov kupim kaj drugega. Toliko o tem, kako v prvih dveh, treh letih izgubiš največ. Da, če gledaš cenitev po eurotaxu in polno ceno avta. Stvar preračunavanj kaj in kdaj kupiš, pa malce sreče, tudi pri cenitvi avta. Sicer so procenti enaki pri 60 000 ali 20 000 evra, ni mi pa vseeno, če izgubiš 30 000 ali 10 000 evra v nekem obdobju, zato načeloma ne grem čez 30 000. CH-R imam namen imet cca 5 let, če bo življenje normalno potekalo, ali če me Tonale prej prepriča, ko pride. 😉

Firediver
1 mesec 10 dni nazaj

Vse se da, če imaš veze in exclusive ugodne ponudbe za nove in za kasnejši odkup 2 leti starega. Ni šans, da samo z barantanjem prideš tako dobro skozi, razen če si VIP nekomu drugemu.
Za navadne smrtnike pa veljajo ceniki in običajne lestvice izgube vrednosti.
Sem zgrešil?

xxl
1 mesec 10 dni nazaj

Na celi črti. 😉

xxl
1 mesec 10 dni nazaj

Za vse avte sem dobil enake ugodnosti, kot bi dobil vsak. 😉

Firediver
1 mesec 10 dni nazaj

Haha, dober joke! Lepo se sliši, uspeva pa samo – tebi?

xxl
1 mesec 9 dni nazaj

Zakaj samo meni? In ne pri vsakem avtu, ampak samo pri zadnjih dveh, Kadjaru in T-Rocu, od šestih ali sedmih kupljenih novih. Pri Kadjaru sem slučajno naletel na testnega z 0 km, ki je po ceniku bil 26 000 evra, dobil sem ga za 20 870 in po 2,5 leta in 50 000 km, dobil 15 500. T-Roc (45 000 km) je bil po ceniku cca 25 000, dobil sem standardni popust, vmes se je podražil, zdaj bi prišel nov cca 26 000, ostalo računaj sam. 😉 Te še kaj zanima?

cashy
1 mesec 10 dni nazaj

no, super, ti želim tako uspešno manevriranje med Scilo in Karibdo cen avtomobilov še naprej 😉

Locher
1 mesec 10 dni nazaj

@cashy, xxl: nisem tako bogat ali pa sem preprosto tako škrt, da mi je škoda pljuniti 30k+, če ni treba.

xxl
1 mesec 10 dni nazaj

Vsak ima svoj plafon 😉 Pri meni bi lahko tudi Stelvio stal v garaži, pa škoda 40k+, ali ni treba, kot ti praviš. 😉
Nekdo ima meje pri 60 ali celo 100k.

RedBaron
1 mesec 11 dni nazaj

Nekako imam obcutek, ga gre renault pocasi po stopinjah fiata in alfe -> ukinjanje modelov ipd… 🙁

wildbliw
1 mesec 11 dni nazaj

Renault raztura pri manjših modelih. Clio in Captur, ter tudi kak Scenic.

srcnik
1 mesec 11 dni nazaj

No ja, aktualni scenic je precej zgrešen avto… prejšnji so bili pa super 😉

meganer
1 mesec 10 dni nazaj

Sem imel senika 3 1.9dci 130km. Motor ko vsi govorijo podn od podna. No moram povedati, da sem naredil 220000 ko sem ga prodal pa je delal k urca.
Sem šel pogleda takoj ko je vn prišel 4 … (sem ga čakal) in ko sem odpu vrata …. je bol moderen … lep.
Ko sem se usedel pa tooooootalno razočaranje. nobenega prostora …. predvsem zadaj, ni 3 sedežev ki se podirajo, ….. skratka sem šel na konkurenco c4p ki je proti seniku 2 števike večji v notranjosti.
Je pa bil Senik bol …. ne vem kako bi rekel …. masiven proti citorenu.

srcnik
1 mesec 10 dni nazaj

1.9 dci 130 je dober motor, predhodnik 1.9 120 je pa ti. podn od podna 🙂 Večina misli, da je to isti motor, pa ni 😉

xxl
1 mesec 10 dni nazaj

Štirka je res manj funkcionalna od trojke, je pa meni ful zanimiv avto. Ko sem kupoval Kadjara, štirke še ni bilo zunaj, drugače bi se verjetno odločil za njo.

mrtwelvetrees
1 mesec 10 dni nazaj

Se podpišem.

 
Malenkost več
Vrelec mladosti