Poraba 4,9/10,5/7,4 l/100km Največja hitrost 196 km/h Cena 27.420 eur
Plusi
 • uporabnost in prilagodljivost večopravilnega sistema
 • pogonski sklop kot celota
 • motorna prožnost (nad 1.500 vrt/min)
 • notranja prostornost
 • prilagodljivost prtljažnika (toga polica/dno osnovnega prtljažnika)
Minusi
 • »sekundo« dolg pritisk tipke za zagon ali ugasnitev motorja

Peugeot 2008 je zdaj že dobro poznan na naših cestah. Ne samo, da vozi po njih že njegova druga generacija, tej so Francozi nedavno nazaj namenili osvežitev. In po mojem mnenju so z njo izboljšali prav tisti element, ki je najbolj potreboval posodobitev. Test.

Da vas držim še malo v napetosti, bom začel z naštevanjem in opisom dodelav ter popravkov, ki so očem najbolj vidni.

Krom se je umaknil sivini

Peugeot_2008_12_Puretech_130_GT_23Spredaj je osveženo podobno moč prepoznati v novo oblikovanem odbijaču, kjer se je v spodnjem vogalu prejšnji svetlobni podpis enojnega »kremplja« umaknil novejšemu s tremi na vsaki strani. Čisto nova je tudi motorna maska, ki, podobno kot pri vse številnejših Peugeotih, ni več obrobljena s klasičnim okvirjem. Sredi motorne maske je nov znamkin emblem, vrh nje pa (v ločeni letvici) v sivem odtenku izpisano ime modela. Ob slednjem se ne morem znebiti občutka, da je v očeh Peugeota krom zgodovina. Ta vtis mi dajejo vsi napisi in okrasni elementi na 2008, ki so bili doslej običajno kromirani, po novem pa so ali lakirani v siv odtenek ali pa imajo v najboljšem primeru izgled brušenega aluminija.

Poleg novih žarometov spredaj, ki, mimogrede, zdaj v čisto vseh Peugeotih 2008 svetita s tehniko svetlečih diod, sta apremenjeni tudi zadnji združeni svetilki. S prtljažnih vrat se je Peugeotov lev poslovil, ostaja pa napis Peugeot. Francozi so zunaj poskrbeli še za nekaj novo oblikovanih platišč in dva nova karoserijska laka. Prvi je bel Okenite drugi pa siv Sellenium, v katerega je bil odet tudi preizkušeni avtomobil.

Popolnoma nov

Peugeot_2008_12_Puretech_130_GT_15Prehod v kabino razkrije dobro poznano okolico, ki pa po osvežitvi vendarle ni povsem enaka kot pred prenovo. Nove so tako prevleke na sedežih, vsi Peugeoti 2008 imajo po novem vgrajen tudi 10-palčni osrednji zaslon. Prvi novosti sam ne pripisujem večje pomembnosti, saj s prevlekami v 2008 že prej nisem imel nikakršnih težav. Večji zaslon pa je jasno dobrodošel, a osebno menim, da tega Francozi niso vgradili iz čiste radodarnosti, temveč zato, ker je predpogoj za vpeljavo pomembne novosti. Peugeot je namreč končno pripravil popolnoma nov informacijsko-razvedrilno-upravljalni sistem. Francozi so deset let vztrajali na bolj ali manj nesprememnjeni strukturi in zasnovi večopravilnega sistema. Že res, da je ta čisto na začetku poti mestoma zmogel tudi navdušiti, nenazadnje tudi mene, a je čas tekel naprej in tekmeci so vpeljevali vse bolj dovršene sisteme. No, zdaj so Francozi končno poskrbeli za nadgradnjo, ki se je v praksi izkazala popolnoma nov sistem.

Končno

Peugeot_2008_12_Puretech_130_GT_41V njem so opravili s prejšnjimi fiksnimi bližnjicami do glavnih sklopov sistema. Ti so bili razporejeni ali levo in desno ob zaslonu ali pod njim. Na slednjo opcijo je stavil 2008, letvica s »tipkami« pa je po novem bistveno manj poseljena – tam je po novem samo še eno sredinsko postavljeno in širše polje, na katerem z dotikom prikličeš domači zaslon. Skrajno levo je še tipka za priklic podrobnejših nastavitev klimatske naprave, skrajno desno pa za splošne nastavitve avta.

Zanimivo je, da je možno ikoni za dostopanje do teh dveh področij, kot tudi za množico drugih področij, razporediti na domači zaslon (ali, če je en premalo, več teh). No, meni je uspelo bližnjice do najpogosteje uporabljenih podsistemov zbrati na samo enem domačem zaslonu, kar mi je uporabo sistema še dodatno olajšalo. Še to: Francozi so s predelavo grafičnega vmesnika končno začeli izrabljati zares celoten tloris zaslona. In ja, če še niste ugotovili, grafični vmesnik je tisti del novinca, ki ga je Peugeot 2008 po mojem najbolj potreboval in končno tudi dobil.

Človek se privadi

Peugeot_2008_12_Puretech_130_GT_30Ker teče beseda o osveženem modelu, ki je na trgu že dobra tri leta, ni presenetljivo, da so vsi ostali elementi avtomobila zelo dobro poznani. Zato jih bom na tem mestu bolj preletel kot šel v podrobnosti. V potniški kabini spredaj obdaja voznika in sovoznika Peugeotov kokpit z manjšim in nižje pozicioniranim volanskim obročem ter merilniki nad njim. Po desetletju druženja z zdaj že kar nekaj Peugeoti moram reči, da mi je specifika njihove ureditve še vedno manj simpatična kot tradicionalna z višje postavljenim obročem in merilniki neposredno za njim. No, priznati moram, da sem se tudi sam, po kakšnem dnevu uporabe, privadil na samosvojo ureditev in preostal del druženja čisto v redu shajal.

Prostorno, z malo previdnosti

Peugeot_2008_12_Puretech_130_GT_32Premik v drugo vrsto sedežev razkrije dostojno odmerjen prostor v vse tri smeri za dva odrasla potnika. Odraslim priporočam zadaj nekaj več previdnosti z glavo pri vstopanju oziroma izstopanju, saj je zgornji rob strehe na prehodu opazno nižji kot strešna obloga v notranjosti. Podobna zgodba o spodobni prostornosti in uporabnosti Peugeota 2008 se s prve in druge vrste sedežev prenese tudi povsem v zadek avta. Uporabnost in prilagodljivost odmerjenih litrov prtljažnika dviguje na višjo raven toga polica, ki jo je moč namestiti v dva položaja, ter po tretjinah deljiv in seveda zložljiv naslon sedežne klopi.

Brez bistvenih novosti

Peugeot_2008_12_Puretech_130_GT_38Osvežitev modela na področje pogonskih sklopov v tem trenutku ni prinesla bistvenih sprememb. Posledično je testni avtomobil gnala zdaj že zelo dobro znana in tudi večkrat pohvaljena kombinacija 1,2-litrskega trivaljnega turbobencinarja in 8-stopenjskega klasičnega avtomatika. Prvi s 96 kilovati največje moči in 230 njutenmetri nazivnega navora poskrbi v 2008 za venomer zadostno zalogo vlečne sile, kultiviran tek in zmerno žejo po gorivu. Osemstopenjski samodejni menjalnik prepriča na drugi strani z občutkom, da ima vklopljeno v vsaki vozni okoliščini ravno pravo prestavo, zaradi česar sem sam le redko posegel po enem ali drugem obvolanskem vzvodu, da bi se ročno vmešaval v njegovo delovanje.

Zmerno togo

Peugeot_2008_12_Puretech_130_GT_10Tudi na cesti se Peugeot 2008 obnaša enako kot pred prenovo, kar ob upoštevanju nespremenjene mehanike ni nič presenetljivega. Tako je njegovo vzmetenje še vedno nastavljeno nekoliko trše, a na srečo zmerno togo, zato med vsakdanjo uporabo nikoli ne preseda z neudobjem. Istočasno pritrjujem, da je med hitreje odpeljanimi ovinki prečnega nagibanja njegove karoserije zmerno malo, a o kakšni pretresljivi vozni dinamiki ali užitku med vožnjo vseeno ne morem poročati, saj je za to njegova mehanika preveč posredno nastavljena.

Težko ni nemogoče

Peugeot_2008_12_Puretech_130_GT_26Avto s tako dobro osnovno, kot jo ima Peugeot 2008, je težko omembe vredno izboljšati. A »težko« ne pomeni »nemogoče«. Tega so se zavedali tudi Francozi, ko so se lotili njegove osvežitve. Poleg klasike lepotnih popravkov so med izboljšave vključili tudi njegov večopravilni sistem, ki ga je v desetletju obstoja že resno načel zob časa. Priznati moram, da jim je zadana naloga več kot dobro uspela, saj je njegova ureditev, še posebej ko si jo prilagodiš po lastnih željah, bistveno bolj intuitivna kot prej. In za to Francozem iskreno čestitam. In ja, Peugeotu 2008 še vedno lahko pripišem kakšen minus, s katerim se bodo inženirji morda pozabavali za potrebe naslednje generacije modela.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Četudi obstaja tudi že 114-kilovatna različica je 1,2-litrski PureTech v izpeljanki s 130 KM še vedno vrh motorne ponudbe v 2008. In četudi ni najmočnejši motor, ki ga Peugeot ima v ponudbi, se mi zdi ta motorizacija še vedno najbolj optimalna izbira zanj.
  9
 • Notranjost
  Upoštevajoč zunanjo velikost, je 2008 znotraj zelo prostoren. Godi tudi vsesplošna uporabnost in prilagodljivost. Do tu vse lepo in prav, a mu v mojih očeh do čiste desetke manjka »samo« tradicionalna ureditev voznikovega delovnega mesta.
  9
 • Opremljenost
  Najbogatejši paket opreme GT in še za 1.200 evrov dodatkov je naredilo testni 2008 sila simpatičen za uporabo.
  9
 • Vozne lastnosti
  Z nastavitvijo vzmetenja, ki se na papirju spogleduje z dinamiko v vožnji, želi prepričati kot ena športnejših alternativ med sebi podobnimi. No, ni ne posebej športen niti posebej udoben, je samo prijetno vsakodnevno uporaben in nenaporen.
  7
 • Gospodarnost
  Veliko denarja, a tudi veliko avtomobila za odšteti denar. Bi rekel, da ni posebne potrebe po izbiri najvišje opremske različice, saj tudi srednja ponudi že veliko večino smiselnih postavk s seznama.
  6
 • Zmogljivost
  Četudi imajo Francozi v ponudbi tudi močnejšo različico 1,2-litrskega turbobencinarja, se mi zdi, da ga ne potrebuje zares, saj ga 130 KM in 230 Nm optimalno energično motorizira.
  7
 • Sklep
  Ni težko razumeti, zakaj je v svojem razredu Peugeot 2008 eden najbolje prodajanih modelov. Dobro pri tem je, da so mu s prenovo izboljšali prav tisti element, ki je najbolj potreboval posodobitev. Peugeot: končno in hkrati, hvala.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 27.420
dolžina × širina × višina (mm) 4.304 × 1.815 × 1.550
emisija CO2 (g/km) 133 (WLTP)
gibna prostornina (cm3) 1.199
kompresija (1:) 11,0
masa praznega vozila (kg) 1.205
medosna razdalja (mm) 2.605
menjalnik/pogon 8-stopenjski samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 196
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96 (130) pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 230 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
osnovna cena vozila (€) 26.220
pnevmatike 215/55 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,9/10,5/7,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,9 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 9,9
prostornina posode za gorivo (l) 44
prostornina prtljažnika (l) 434 - 1.467
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 75,0 × 90,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Na vso srečo"


Al_Capone
29 dni 5 ur nazaj

Sam tale motor 1.2 130KM ni za nikamor, prešvoh, ta motor ne bi uporabil tudi za pogon brisalcev. Ne vem, da ne morjo dati močnejši motor notri.

mrtwelvetrees
2 meseci 17 dni nazaj

Tole z jermenom v olju pa ni ok. Že Ford ima probleme, ko jermen začne razpadati in ti zapaca vse oljne kanale. Pa še servis je zaradi tega dražji.

north789
2 meseci 21 dni nazaj

Nore cene za B segment avta, plus njihov jermen v olju, ki nikoli ne zdrži 100k km.

2 meseci 19 dni nazaj

Slišal že mnogo kritik na ta jermen v olju, prav zanimivo, da še vedno prodajajo in to od leta 2017, ko mislim, da so prišli te motorji na trg.

xxl
2 meseci 18 dni nazaj

Naj bi kmalu prišla nova različica z verigo.

metor
2 meseci 18 dni nazaj

Ki bo, dam roko v ogenj imela pa druge probleme 😉

meganer
2 meseci 18 dni nazaj

K bo prišla bo spet oh in sploh

Čez 4 leta pa …….

 
Sodobnejši, kot se zdi
Še naprej dviguje prah

Več vsebin

Testi

Samo za nas

Jeep Avenger e Summit
Testi

Enostavna izbira

Peugeot 308 SW 1.2 PureTech 130 EAT8 GT