Poraba 9,9 l/100km Največja hitrost 170 km/h Cena 44.199 eur
Plusi
 • zmogljiv pogonski sklop
 • zvočna izolacija kabine
 • bogata oprema
 • spodobne vozne lastnosti za ta rang vozila
 • nosilnost
Minusi
 • brez radarskega tempomata v ponudbi
 • ksenonski žarometi, sistem za mrtve kote in zadenjska kamera le pri najvišjem paketu opreme
 • nerodna tipka za ročno pretikanje samodejnega menjalnika

Poltovornjak klasične zasnove s šasijo in listnatim vzmetenjem zadaj, v katerem se vrti turbodizelski agregat, deluje v teh časih že kar malce staromodno. Muzejski eksponat, torej? Nikakor ne! Na tem planetu je namreč še vedno nezanemarljivo število voznikov, ki potrebujejo tovrstna vozila pri svojih vsakodnevnih dejavnostih. Zatorej poltovornjake vsaj še nekaj časa ne čaka podobna usoda kot poceni stanovanjske najemnine v naši prestolnici (beri: pred skorajšnjim izumrtjem). V to kategorijo sodi tudi sila zanimiv Ssangyongov predstavnik, ki je precej bolj moderen, kot se to zdi na prvi pogled.

Brez baročnih prvin

SSANGYONG MUSSO 05Čeprav poltovornjaki že desetletja definirajo ameriški prometni vsakdan, pri čemer jih bomo tam onkraj množično videvali tudi v prihajajoči električni dobi (npr. Tesla Cybertruck, Rivian R1T, Hummer EV), pa je sila zanimivo dejstvo, da se korejski proizvajalci nikdar niso množično odločali za proizvodnjo tovrstnih vozil. Še posebej, če vemo, da je ameriški trg zelo pomemben za Korejce. Če odmislimo najnovejši Hyundai Santa Cruz, je v tovrstnem razredu vozil nastopal zgolj nišni Ssangyong, ki pa tako ali tako ni prisoten v deželi z enim najbolj opotekajočih se predsednikov. Menda naj bi se to spremenilo že v kratkem.

Najnovejšo generacijo Mussa Grand, ki na domačem trgu sliši na ime Rexton Sports, so sicer predstavili že pred petimi leti, a se je na naših tleh znašla šele letos. Avtomobil, ki je sicer nekakšen duhovni naslednik modela Actyon Sport, se je končno oddaljil od nekdanje Ssangyongove oblikovne filozofije, ki mu ni bila ravno v ponos. Spomnite se zgolj bizarnega Rodiusa ali Kyrona z zadnjimi lučmi v obliki viteškega ščita.

SSANGYONG MUSSO 02Kakorkoli že, novi Musso Grand že na zunaj izgleda precej bolj všečno, kot smo bili tega vajeni v preteklosti. Ter tudi grandiozno – še posebej s sprednje strani, kjer se nahaja precej strašljiva maska, katere se ustraši marsikdo. Tudi sicer Ssangyongov poltovornjak deluje sila mogočno, saj s svojimi 5,4 metra dolžine dodobra preseže tipsko parkirno mesto. Avtomobil klasične zasnove (šasija, listnate vzmeti zadaj), ki sicer nastaja na modelu Rexton, tako želi dodobra skakati v zelje prodajnim uspešnicam, kot so Ranger, Hilux, Amarok, ipd.

Malce bolj arhaična je zgolj odločitev proizvajalca, ki po novem sliši na ime KGM, da avtomobilu vgradijo ksenonske žaromete, ki pa so na voljo zgolj v najvišjem paketu opreme. Pa še ti svetijo zgolj pri zasenčenih lučeh (dolge so še vedno halogenske).

Presenečenje

SSANGYONG MUSSO 16Da so pri znamki dveh zmajev (Ssangyong) precej truda vložili v razvoj njihove zadnje interpretacije delovnega poltovornjaka, se pokaže tudi v kabini. H končni oceni je vsekakor pripomogel tudi »ultimativni« opremski paket z vrha ponudbe, ki vključuje precej nadstandardnih pripomočkov (celo sedežno hlajenje!). A vseeno navdušuje z zelo dobro in natančno izdelavo, spodobnim izborom materialov (presenetljivo kvalitetno sedežno usnje) ter ravno pravo simbiozo digitalnega in analognega (klasična upravljala klimatske naprave). Musso Grand tako znotraj ponuja precej nadstandardnih občutkov, ki niso ravno značilni v tem razredu, pri čemer zna biti v delih celo imenitnejši od kakšne Toyote. Posamezen element sicer precej spominja na kakšnega sonarodnjaka (npr. digitalni merilniki so precej podobni Hyundaievim).

Malce manj navdušujoče je upravljanje osrednje multimedije, ki ni najbolj intuitivno (npr. za splošne nastavitve je potrebno držati gumb nekaj sekund, da se pokaže glavni meni), pri čemer bi se lahko tudi zaslon ponašal z lepšo grafiko. Sedeži sicer dajejo dovolj bočnega oprijema, a je njihov sedalni del prekratek, zaradi česar bo vožnja na daljših poteh manj udobna. Posebno pozornost si obenem zasluži še ročica avtomatskega menjalnika, ki ponuja nekoliko nepraktičen  način ročnega pretikanja preko tipke. Ne vem, zakaj se niso poslužili klasične menjalne kulise (+, -) s preklopom naprej in nazaj. In zakaj bi bilo potrebno poseči ravno po najbogatejšem paketu, če želimo imeti kamero in sistem za zaznavo v mrtvem kotu?

SSANGYONG MUSSO 14Ker poltovornjaki niso prvenstveno namenjeni temu, da bomo božali plastiko po armaturni plošči, svoje prave kvalitete skriva zadaj na kesonu. Vanj lahko naložimo dobro tono tovora, zadaj pa vlečemo prikolico z zavoro, ki ne sme biti težja od 3 ton (kar je sicer za pol tone manj od marsikaterega konkurenta). Za intaktnost tovora v vseh vremenskih pogojih obenem skrbi naknadno vgrajeni rolo.

Čez drn in strn

SSANGYONG MUSSO 24Ker je znamka Ssangyong v osnovi specialist za terenska vozila, verjetno ni presenečenje, da precej zmore tudi novi Musso Grand. S klasičnim preklopljivim štirikolesnim pogonom (dvokolesni 2H, samodejni štirikolesni 4H ter reduktor 4L) ter zaporo diferenciala tako zmore marsikaj na terenu, kjer ga še najbolj omejujejo njegove mere. Ob preklopu reduktorja (položaj menjalnika v nevtralni način), ko v njegovem drobovju malce zaškrta, ter ob vklopu sistema za počasno spuščanje na strmini (najnižja hitrost zgolj par km/h) pa zna premagati marsikatero strmino, kamor bi še peš komajda prisopihali.

Terensko naravo razkriva tudi malce bolj posreden volanski mehanizem, ki se izkaže na makadamskem cestišču, a zna biti na asfaltu za odtenek pretežaški v skrajnih legah. Navkljub listnatim vzmetem zadaj vožnja z Mussom ni naporna, obenem ponuja presenetljivo raven udobja za ta tip vozila. Zelo spodobna lega na cestišču!

SSANGYONG MUSSO 29Za pogon na naših tleh skrbi preverjen 2,2-litrski turbodizel lastnega razvoja, ki ponuja spodobna 202 »konja« največje moči ter 440 Nm navora (20 Nm več kot pri ročnem menjalniku). Za prenos moči skrbi 6-stopenjski avtomatski menjalnik s polic japonskega Aisina in ne 8-stopenjski Hyundajev kot pri Rextonu. Vseeno se izkaže z dovolj solidnim (a ne odličnim) delovanjem, kjer mu je moč očitati zgolj ne najboljšo odzivnost med speljevanji ter predolgo vztrajanje v prestavi v načinu Sport. Poraba goriva? Povsem v skladu s pričakovanji za tako težak model, a jo je brez težav moč držati pod 10 litri na sto prevoženih kilometrov.

Svetla prihodnost

Čeprav je znamka Ssangyong stari znanec naših cestišč, je vseeno veljal vsa ta leta za svojevrstnega eksota. Kar pa niti ne čudi ob znamkini burni preteklosti, kjer so se lastniki menjavali kot ministri v Golobovi vladi.

SSANGYONG MUSSO 09A se vseeno zdi, da so zdaj na pravi poti, saj so se z novimi modeli dodobra odmaknili od predmeta posmeha k resnemu proizvajalcu. To dokazuje tudi novi Musso Grand, ki se predstavlja v zelo pozitivni luči, pri čemer hitro dobiš občutek, da so se Korejci resnično potrudili pri njegovem razvoju. Poltovornjak, ki želi izžarevati celo kanček premijskega priokusa!

Vse skupaj nadgradi s svojo ceno, ki je izjemno konkurenčna. Cenik Mussa se namreč končuje ravno tam, kjer se od bližnje konkurence šele začnejo. In že zaradi tega je prav, da mu damo priložnost z uvrstitvijo na nakupni seznam tovrstnih avtomobilov. Marsikdo bi znal biti presenečen.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Zelo spodobna kombinacija krepkega turbodizla in 6-stopenjskega avtomatskega menjalnika tudi v teh naelektrenih časih še vedno najbolj spada k osnovni filozofiji delovnega poltovornjaka. Menjalniku je moč očitati zgolj ne najbolj odzivno delovanje med speljevanji.
  8
 • Notranjost
  Presenetljivo spodobno izdelana notranjost, kjer so oblikovalci želeli na vsak način pustiti zelo dober vtis. Dober izbor materialov, všečna arhitektura brez šlampasto nataknjenih tablic ter nekaj nadstandardnih dodatkov. Izjemno dobra zvočna izolacija!
  10
 • Opremljenost
  Za ta rang vozila ponuja najbogatejši paket opreme zelo dober izbor elementov, kjer manjka zgolj radarski tempomat. Žal brez nekaterih samoumevnih kosov opreme pri nižjih paketih (kamera, mrtvi koti).
  9
 • Vozne lastnosti
  Med ovinki sicer pokaže svojo tovornjaško naravo, a se vseeno lahko pohvali s solidno lego ter (navkljub zadnjim listnatim vzmetem) spodobnim vzmetenjem. Vseeno pa čudežev le ne pričakujte.
  8
 • Gospodarnost
  Izjemno konkurenčna cena bo verjetno eden glavnih razlogov pri prepričevanju kupcev.
  9
 • Zmogljivost
  202 dizelskih konjev dovolj prepričljivo premika konkreten poltovornjak ter ponuja celo podobne občutke kot konkurenca s šestvaljniki pod motornim pokrovom.
  8
 • Sklep
  Ssangyongov predstavnik v razredu delovnih poltovornjakov je eden redkih, ki prihaja s korejskega polotoka. Z odličnostjo se izkaže na marsikaterem področju, kar smo bili sicer do sedaj vajeni od nekaterih drugih korejskih proizvajalcev. Lepo presenečenje v tem razredu!
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 35.999
cena testnega vozila (€) 44.199
dolžina × širina × višina (mm) 5.405 x 1.950 x 1.885
dovoljena masa vozila (kg) 3.260
emisija CO2 (g/km) 225-231
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5/12/5
gibna prostornina (cm3) 2.157
kompresija (1:) 15,5
masa praznega vozila (kg) 2.250
medosna razdalja (mm) 3.210
menjalnik/pogon 6-stopenjski avtomatski / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 170
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 148,6/202 pri 3.800
največji navor (Nm pri vrt/min) 420 pri 1.600-2.600
napake med testom brez napak
osnovna cena vozila (€) 41.999
pnevmatike 255/60 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 9,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 8,6-8,8
pospešek 0-100 km/h (s) np
prostornina posode za gorivo (l) 75
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 86,2x92,4
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Sodobnejši, kot se zdi"


Blinder
2 meseci 24 dni nazaj

Koliko so kej dobavni časi za rezervne dele?

 
Končno!
Na vso srečo