Poraba 6,9 l/100km Največja hitrost 199 km/h Cena 25.090 eur
Plusi
 • zmogljivost motorja
 • opremljenost
 • ugodna poraba
 • sistem zvočnikov, ki postreže s kvalitetnejšim zvokom kot marsikateri precej dražji model
Minusi
 • odzivnost zaslona na dotik.
 • pretrdi in relativno neudobni sedeži.
 • ni možnosti zapiranja odprtin za zračenje.
 • slaba povratna informacija volanskega mehanizma.

Nova celostna podoba znamke Dacia se odraža tudi na osveženi podobi modela Duster, ki s spremenjeno zasnovo sprednje maske in logotipi naredi še bolj mogočen in všečen prvi vtis. Testni avtomobil je poganjala močnejša različica bencinskega motorja v povezavi s samodejnim menjalnikom, ki poleg zmogljivosti doda tudi svoj prispevek višji končni ceni avtomobila.

Oblikovna prenova še vedno aktualne generacije modela Duster je poskrbela za s časom usklajen videz modela, ki velja za prodajno uspešnico romunske znamke pod okriljem Renaulta. Duster z njo ohranja pričakovano robustnost, v različicah s štirikolesnim pogonom pa tudi terenske zmogljivosti. Ker je bila tokratnemu testu namenjena različica s pogonom na sprednji kolesni par, sicer dlje od vožnje po makadamu nismo prišli, a tudi na tej se je kombinacija velikih koles in relativno mehko nastavljenega vzmetenja ob višji oddaljenosti od tal dobro obnesla.

Dacia Duster_18Serijska samozavest

Že na prvi pogled novi Duster deluje bolj sodobno in s sodobnejšim nastopom kot prejšnja generacija pritegne marsikateri pogled. Pozitiven vtis se nadaljuje tudi ob prvem stiku s kabino, kjer sicer še naprej prevladuje precej trde plastike, ki pa je daleč od tega, da bi delovala ceneno. Testni avtomobil se je tudi z opremljenostjo pošteno oddaljeval od predsodkov, ki v marsikaterih očeh še vedno definirajo status modelov te romunske znamke. A posledično tudi cena ni več v skladu z nekdanjim nizkocenovnim pristopom Dacie.

Dacia Duster_9Po francoski recepturi

Glede na starševsko vlogo francoskega avtomobilskega proizvajalca verjetno ni skrivnost, da v Dacijinih modelih najdemo preizkušeno tehniko iz Renaultovih vozil, ki pa ni nujno najnovejšega datuma. Konec koncev to niti ni tako slaba stvar, vsaj kar se tiče zanesljivosti delovanja, a žal to tudi pomeni, da nabor opreme ostaja omejen. Bodoči kupec si na primer ne more zaželeti radarskega regulatorja hitrosti, ki bi se dobro podal pogonskemu sklopu s samodejnim menjalnikom. Prav tako tudi ni na voljo kakšen drugi priboljšek v obliki asistenčnih sistemov, ki so na voljo lastnikom vozil francoske znamke.

Dacia Duster_22Vse na svojem mestu

Duster z dobrih 4,3 metra dolžine ni majhen avtomobil, zato v kabini ni občutiti nobene utesnjenosti, dovolj prostora pa je namenjenega tudi prtljagi. Logična in pregledna razporeditev stikal in gumbov omogoča preprosto in intuitivno upravljanje različnih funkcij, nekoliko je razočarala le odzivnost osrednjega zaslona na dotik, ki skrbi za prikaz sicer solidno odzivnega informacijsko-multimedijskega sistema z navigacijo. A žal smo pri upravljanju le-tega povsem odvisni od zaslona na dotik, saj so fizične tipke in stikala namenjeni le nastavitvam klimatske naprave in vklopu oziroma izklopu osnovnih funkcij vozila. Multimedijski sistem je sicer, ob podpori povezljivost mobilnega telefona za uporabo sistemov Android Auto in Apple CarPlay, povezan z zelo solidnim sistemom zvočnikov in postreže s kvalitetnim zvokom, ki prekaša zvočno izkušnjo v marsikaterem od modelov višjih in dražjih segmentov. Škoda, da ni mogoče enako trditi glede sedežev, ki so precej trdi, zaradi njihove neudobnosti pa na daljših vožnjah človek večkrat začuti željo po odmoru.

Terenska robustnost z eno pomanjkljivostjo Dacia Duster_14

A le, če kot pomanjkljivost lahko štejemo odsotnost štirikolesnega pogona v dani pogonski kombinaciji. Duster s pogonom 4×4 med mnogimi uporabniki velja za enega bolj terensko navdahnjenih med široko množico sodobnih športnih terencev, ki so v osnovi namenjeni poziranju na urejenih cestah. Zato je škoda, da si ob močnejšem bencinskem motorju v kombinaciji s samodejnim menjalnikom ni možno omisliti štirikolesnega pogona. Ta je sicer na voljo z enakim motorjem v kombinaciji z ročnim menjalnikom ali pa z 1,5-litrskim dizelskim motorjem, ki prav tako prihaja le z možnostjo ročnega menjalnika.

Večja oddaljenost od tal v sodobni džungli cestnih ovir (beri: ležečih policajev) prinaša vrsto prednosti, mehkejša nastavitev podvozja v kombinaciji s 17-palčnimi pnevmatikami pa solidno opravi tudi z vožnjo po makadamu, enako kot tudi z marsikatero slabše ohranjeno asfaltirano cesto. Posledično sicer lahko, kljub motornim zmogljivostim, dinamično vožnjo po ovinkasti cesti spustimo iz rednega repertoarja, saj sopotniki ne bodo preveč navdušeni nad zibanjem. K bolj umirjeni vožnji vabi tudi odzivnost volana, ki ima v osrednji legi skoraj preveč “mrtvega hoda” in posledično slabšo povratno informacijo.

Dacia Duster_15V dizelskem režimu, a s prijetnejšim zvokom

Pod motornim pokrovom se je skrival dobro znani Renaultov 1,33-litrski bencinski motor, ki mu ob 110 kW in relativno nizki masi avtomobila praktično nikoli ne zmanjka sape in tudi ob avtocestnem priganjanju ne postane preveč požrešen. Poraba na testu se je na koncu ustalila pri 6,9 litrih bencina na 100 prevoženih kilometrov, a tokrat je bila večina prevoženih kilometrov prevožena ob avtocestnih hitrostih, Testna vožnja po omejitvah regionalnih cest pa je potrdila, da je z okrog petimi litri porabe na sto prevoženih kilometrov motor lahko tudi precej varčen.

Brez želje po športni vožnji je tudi delovanje povezanega 6-stopenjskega menjalnika EDC z dvema sklopkama. Z uglajenostjo in dovolj hitro menjavo prestav se je izkazal v primeru umirjene vožnje, ob želji po več dinamike in močnejšemu pritisku na desni pedal pa je pokazal svoje omejitve. Elektronika se v določenih primerih precej zanaša na motorni navor, saj ob umirjeni vožnji in nežnem pritisku pedala za plin menjava prestav in vožnja v večini primerov poteka ob dizelsko nizkih vrtljajih. Prestavna razmerja so naravnana tako, da se pri vožnji z najvišjo dovoljeno hitrostjo naših avtocest motor vrti v območju 2.500 vrtljajev na minuto, zato se poraba tudi na avtocesti ne zviša bistveno.

Ostaja vsestransko uporaben

Duster je že s prvo generacijo presegel šestmestno število prodanih vozil in tudi v novi, nedavno prenovljeni generaciji, še naprej ohranja status prodajne uspešnice. Za njim pogledujejo tisti, ki potrebujejo njegove terenske zmogljivosti za opravljanje svoje dejavnost, glede na prostornost kabine pa se lahko dobro obnese tudi kot družinski avtomobil. Nenazadnje v teh norih časih dvigovanja cen še naprej ostaja med dostopnejšimi modeli v razredu športnih terencev ter se s samozavestnim nastopom in kvaliteto obdelave brez prevelikih težav postavlja ob bok konkurenčnim modelom tega segmenta.

Avtomobilizem.com (Besedilo: Matjaž Zupančič. Fotografije: Gašper Pirman.)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Močnejši izvedenki turbobencinskega štirivaljnika ob relativno nizki masi avtomobila ne moremo očitati podhranjenosti. V kombinaciji s 6-stopenjskim dvosklopčnim menjalnikom EDC ob umirjeni vožnji deluje dovolj uglajeno. Ob želji po bolj dinamični vožnji menjalnik ne zmore vedno slediti pritiskom pedala za plin, zato je prestavljanje bolj sunkovito in z zamikom.
  8
 • Notranjost
  Prenova je zadnji generaciji modela Duster prinesla sodoben videz notranjosti, ki ga malenkost pokvari obilje trde plastike in sicer lepi na pogled, a precej neudobni sedeži. Informacijsko-multimedijski sistem z možnostjo navigacije je sicer solidno odziven, česar pa ne morem trditi za njegov zaslon na dotik, saj so potrebni precej močni pritiski.
  7
 • Opremljenost
  Testni avtomobil je imel praktično vse potrebno za vsakdanje poti. Na seznam želja bi, glede na njegovo ceno, kljub temu sam uvrstil vsaj še samodejni preklop dolgih luči in radarski tempomat, ki bi se izvrstno podal kombinaciji motorja in samodejnega menjalnika.
  7
 • Vozne lastnosti
  Kljub visoki oddaljenosti se v kombinaciji s 17-palčnimi pnevmatikami solidno obnese tudi ob malo hitrejši vožnji po ovinkasti cesti, saj ni pretiranega nagibanja. Verjamem pa, čeprav dlje od običajnega makadama nisem prišel, da se kljub sprednjemu pogonu na testnem avtomobilu lahko dovolj suvereno spopade tudi s slabšo makadamsko podlago.
  6
 • Gospodarnost
  Čeprav Dacia še vedno sodi med racionalnejše nakupne izbire, pa na prvo žogo (in tudi glede na maloprodajno ceno) tega pri testnem Dusterju ni bilo opaziti. Pozitivni vtis pusti še relativno nizka poraba ob dani zmogljivosti pogonskega sklopa.
  8
 • Zmogljivost
  Verjamem, da tudi šibkejša izvedba bencinskega motorja s 96 kW več kot zadošča za suvereno pospeševanje in udobno vožnjo, prirastek moči v testnem avtomobilu pa vseeno doda tisto piko na i.
  9
 • Sklep
  Duster si je svoj položaj na trgu utrdil še v časih, ko je znamka Dacia slovela predvsem po cenovni dostopnosti ter ostaja eden od prodajno najbolj uspešnih modelov romunske znamke. Prenova drugi generaciji tega modela prinaša nekoliko elegantnejši videz, a ohranja dovolj robustnosti, uporabnosti ter nepogrešljiv terenski značaj, ki ga lahko poudari izbira katere od različic s štirikolesnim pogonom.
  7.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 18.590
cena testnega vozila (€) 25.090
dolžina × širina × višina (mm) 4.341 x 1.804 x 1.693
dovoljena masa vozila (kg) 1.774
emisija CO2 (g/km) 142
emisijski razred Euro 6d-ISC-FCM
gibna prostornina (cm3) 1.332
masa praznega vozila  (kg) 1.379
medosna razdalja (mm) 2.673
menjalnik/pogon 6-stopenjski dvosklopčni menjalnik / sprednji
največja hitrost (km/h) 199
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 / 150 med 5.250 in 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 med 1.700 in 3.250
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,72
pnevmatike 215 / 60 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,2
pospešek 0-100 km/h (s) 9,7
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 478 / 1.623
število valjev/ventilov 4 / 16
vrsta motorja turbo bencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 x 81,4
zavore spredaj/zadaj kolutne (hlajene) / bobni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Še naprej dviguje prah"


muc396
2 meseci 15 dni nazaj

Bere se obetavno. Kako je kaj z motornim hrupom v kabini?

 
Na vso srečo
Za plemenitenje pogonskih opcij