Poraba 6,8 l/100km Največja hitrost 211 km/h Cena 33.045 eur
Plusi
 • odziven motor
 • mirno in tiho delovanje motorja v prostem teku
 • preglednost
 • ergonomija s fizičnimi stikali
 • dolžina prtljažnega prostora
Minusi
 • cena za avto brez 4x4 in samodejnega menjalnika
 • ločljivost zadenjske kamere
 • neudobna zadnja klop (trda pena)
 • brez ravnega dna ob podrti zadnji klopi

Pred šestimi leti, ko je prvič zapeljal na ceste, je bil Karoq v nekoliko neugodnem položaju. Spomin na Yetija, njegovega zelo uspešnega in priljubljenega predhodnika, je bil svež. Obenem je Škoda z odličnim Kodiaqom dodobra zatresla svet športnih terencev. Kljub temu se je Škodinemu Karoqu uspelo dokazati, po šestih letih od prve vožnje pa sem tokrat preizkušal prenovljeno izvedenko.

Spomnim se besed inženirja, ki je skrbel za karoserijo in pogon pri Karoqu, ki je dal vedeti, da novinec ni naslednik Yetija. Slednji je bil le odlična osnova za nastanek novega modela. Vse, kar so se naučili pri Yetiju, vse, kar so imeli kupci radi in kar je bilo pomembno za družinskega križanca, so vključili v nov model. Za nenavadno ime se je tako postavila prepričljiva avtomobilska vsebina, kjer sta bili v ospredju praktičnost in družinska uporabnost.

Prenova posega v malenkosti

DSC_9835
Plastični vsadki v platiščih ne le izboljšajo samega videza, temveč tudi pripomorejo k boljši aerodinamiki.

Čeprav smo pri Škodi navajeni prenov, ki lahko kar precej spremenijo zunanji videz določenega modela (spomnimo se prenove prejšnje generacije Octavie), pri Karoqu ni tako. Druga najbolje prodajana Škoda v Sloveniji je pustila svoj pečat tudi drugod po Evropi. Ravno prikupen zunanji videz je bil eden ključnih za njegovo uspešnost, zato pri Škodi niso želeli prekiniti rdeče niti. Ohranili so vse glavne oblikovne elemente, s prenovo pa iskali predvsem rešitve za izboljšanje aerodinamične učinkovitosti.

Deljena sprednja žarometa in večja maska hladilnika so predrugačeni izključno zaradi približevanja zunanjega videza aktualnemu oblikovalskemu jeziku znamke. Aluminijasta platišča z aerodinamičnimi vsadki, večji usmerjevalnik zraka in novo zaščitno oblogo na dnu avtomobila pa so uporabili predvsem zaradi boljšega pretoka zraka. Koeficient zračnega upora se je tako znižal za 0,30. Kako se to prenese na cesto? Razen posrečenega zunanjega videza in lepih platišč se za volanom bolj učinkovitega rezanja zraka ne čuti. Tudi pri povprečni porabi nisem zaznal pretiranih sprememb.

Elektrika? Pri Karoqu o njej zaenkrat ne duha, ne sluha.

Kar čudno, da ob poimenovanju Karoqa z vgrajenim 1,5-litrskim bencinskim motorjem ni nikjer nobene črke e ali oznake hibrid. V tem primeru gre torej za povsem običajni 1,5-litrski štirivaljni motor. Na pomoč mu ne priskoči niti blago-hibridni pogon. Mislim, da se je s tem Škoda v prvi vrsti izognila zvišanju cene, ki jo prinese takšna vrsta elektrifikacije.

Pod črto proti temu pristopu nimamo pripomb: 1,5-litrski turbo štirivaljnik je res všečen motor. Praktično neslišen v prostem teku, poskočen, z dovolj navora tudi za uporabo v večjih modelih in na koncu voženj povprečno varčen. Ne morem reči, da je izjemno varčen, saj je na testu porabil 6,8 litra goriva na prevoženih sto kilometrov – povprečen rezultat, ki pa ga lahko mirnejša desna noga dodatno zniža.

Ročni menjalnik bi zamenjal z avtomatikom

DSC_9844
Sprednji del je malenkost oblikovno spremenjen. Hvalimo odlične matrične žaromete, ki v tem razredu še zdaleč niso stalnica.

Pri Karoqu je ročni menjalnik še vedno priljubljena izbira, paket Style pa je nadgradnja vstopnega paketa Ambition. Ker je paket Sportline cenovno praktično poravnan s paketom Style, se več kupcev odloči za športnejšo izvedenko. Na seznamu doplačilne opreme tokrat ni bilo številnih opcijskih elementov. Paket Style je bil obogaten le s 540 evri vrednim paketom Amundsen in 600 evrov vrednim virtualnim pedalom za prostoročno odpiranje prtljažnih vrat. Škoda, da so manjkali trije individualni doplačilni sedeži VarioFlex (620 evrov). Je pa Karoq po drugi strani s paketom Style opremljen z digitalnimi merilniki, matričnimi žarometi, serijo varnostni pripomočkov in na koncu tudi priročnimi rešitvami Simpy Clever.

Srednje velik Škodin križanec pa je s prenovo in v sklopu zadnjih dvigov cene v industriji postal še nekoliko dražji. Že pred šestimi leti mu je marsikdo zameril, da je cenovno preblizu Kodiaqu, zdaj je to postalo še malo bolj očitno. Ob pregledu cenikov je jasno, da se je v šestih letih podražil za okvirno pet tisoč evrov. Testni Karoq je tako stal 33 tisoč evrov. Kar precej, še posebej, če upoštevamo, da ni bil opremljen s štirikolesnim pogonom in samodejnim menjalnikom. A na koncu, ob pregledu konkurentov, cenovno ne odstopa navzgor. Tudi drugi proizvajalci so svoje cene primerljivo dvignili (kar smo med drugim ugotovili v testu PRIMA).

DSC_9743
Škoda kot eden redkih proizvajalcev v svoje avtomobile vgrajuje dvokraki volanski obroč. Uporabnost ne trpi, mi pa vizualno ni najbolj všeč. Raje bi izbral trikraki volanski obroč, torej klasiko.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Turbobencinski 1,5-litrski štirivaljnik se je že dokazal kot super motor, ki ponuja ravno pravo mero zmogljivosti in varčnosti. Ob nekoliko težji desni nogi bo hitro porabil čez osem litrov. Ročni menjalnik je prijeten za vsakodnevno rokovanje, še vedno pa bi si raje izbral samodejni 7-stopenjski DSG menjalnik.
  8
 • Notranjost
  Notranjosti nimam dosti očitati. Fizična stikala so zakon, preglednost je super. Tudi prostornost, glede na velikost avtomobila, povsem spodobna. Nekoliko preveč je sivine in Škodini oblikovalci res niso iskali novih načinov, kako narediti potniško kabino bolj elegantno ali vznemirljivo.
  8
 • Opremljenost
  Paket Style prinaša praktično vse, kar potrebuje običajen voznik. Hvalim pregledne digitalne merilnike in matrične žaromete.
  7
 • Vozne lastnosti
  Karoq ima nekoliko preveč trdo nastavljeno vzmetenje, kar prinaša boljše vozne lastnosti, a zna biti neprijetno neudoben na slabših cestah.
  7
 • Gospodarnost
  Karoq z zadnjimi cenovnimi dvigi že z drugim paketom opreme preseže mejo 30 tisoč evrov. Na koncu, le z dvema doplačilnima elementoma, testni primerek stane čez 33 tisoč evrov, kar je vsekakor precej za ta velikostni razred.
  7
 • Zmogljivost
  110 kilovatov je dovolj za avtocestne hitrosti kot tudi za vsakodnevno uporabo v in izven mesta. S pospeškom 8,8 sekunde do 100 kilometrov na uro je prijetno poskočen in bo zadovoljil tudi nekoliko hitrejše voznike.
  7
 • Sklep
  Karoq predstavlja zlato sredino v Škodini ponudbi športnih terencev. Je ravno prav prostoren in oblikovno poseben, da cilja na najširši krog potencialnih kupcev. S prenovo je pridobil nekaj popravkov, a v osnovi ostaja zvest prvotni zasnovi.
  7.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 26.800
cena testnega vozila (€) 33.045
dolžina × širina × višina (mm) 4.382 x 1.841 x 1.603
dovoljena masa vozila (kg) 1.910
emisija CO2 (g/km) 137,2–152,8
emisijski razred Euro 6AP
gibna prostornina (cm3) 1.498
kompresija (1:) 12,5
masa praznega vozila (kg) 1.389
medosna razdalja (mm) 2.638
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 211
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 5.000–6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.500–3.500
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 10,9
osnovna cena vozila (€) 31.362
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,0–6,7
pospešek 0-100 km/h (s) 8,8
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 521/1.630
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

24 komentarjev za "Preverjen recept za Škodino puščico"


tha_man
11 meseci 21 dni nazaj

Yeti je bil kul avto, tako za pogledat kot z zanimivimi rešitvami. Takrat mi je Škoda postajala ena bolj zanimivih znamk, žal so s tem modelom šli nazaj na generiko. Predvidevam da se to bolje prodaja. Škoda.

cashy
11 meseci 21 dni nazaj

zakaj misliš, da se generika bolje prodaja? Yeti ni bil generičen in se je prodajal odlično! Scala je generičen avto in jaz je ne vidim praktično nikjer.

tha_man
11 meseci 20 dni nazaj

Predvidevam sodeč po voznem parku na cestah.

ban
11 meseci 23 dni nazaj

Tako dober avto ne more imet končne ocene 7.3.

chad
11 meseci 19 dni nazaj

Dober avto? kaj si ti sploh imel v življenju? škoda, dober avto?!

Gosic
11 meseci 23 dni nazaj

Uredništvo – lestvico ocen bi moral urejati ban. VAG 10, vse ostalo max 5.

Polo78
11 meseci 24 dni nazaj

Po zadnji sliki sodeč (odprta havba) je tole 1.5 TSI EVO 2 motor, torej nadgrajena verzija, ki jo je kot prvi dobil prenovljeni T-Roc in kjer so dokončno odpravili največjo hibo prvotnega motorja t.i. kangarooing. V teoriji obljubljajo tudi nižjo porabo, verjetno so zato temu Karoqu izmerili ugodnih 6,8 litra.

chad
11 meseci 24 dni nazaj

Nakupovalni voziček

11 meseci 23 dni nazaj

Pri polovico testov napišeš “nakupovalni voziček”. Vsi hodimo nakupovat v trgovine. Ne vem je to dobro ali slabo.
Če nekaj kometiraš, se spdobi da napišeš kakšen argument zakaj je tako. Poizkusi vsaj 10 besed.

chad
11 meseci 19 dni nazaj

A se hecaš? kakšen večji ugled pa ma škoda od nakupovalnega vozička? vključno z voznimi lastnostmi, če si vsaj malo “šofer”? ne sanji

11 meseci 19 dni nazaj

Lahko da se motim, v spominu imam, da za različne znamke pišeš isti komentar. Lahko bi pomenilo marsikaj.
Od Škode si niti ne pričakuje luksuza. Kolikor plačaš, toliko dobiš. Prodaja jim dobro laufa, ni problem za stranke.

xxl
11 meseci 24 dni nazaj

Imel T-Roc s tem motorjem, kar je tudi eden od razlogov zakaj sem ga prodal po dveh letih. Ni bil požeruh, ampak, porabi cca 1,5 litra več kot moj 184 KM hibrid, tudi na ac je pil skoraj liter več. Jaz iz prve roke primerjam, dvomim, da vas je veliko, kateri to lahko rečete.

Gosic
11 meseci 23 dni nazaj

Ja xxl.. Samo da veš da tu nas zanimajo samo TDI-ji in TSI-ji (pač enaka firma). Pa iz avta se more na polno kadit, ker nam je vseeno. Pa prvo kar je treba naredit pri novem TDI ali TSI avtu, da se izklopi start-stop. Skratka pravi dec ne vozi hibrida, elektro avto je pa tako ali tako samo za čudake.

xxl
11 meseci 23 dni nazaj

Gosic, vse jasno. V napačnem peskovniku sva.

xxl
11 meseci 23 dni nazaj

Neverjetno kako eni ne morejo sprejeti dejstva, raje z minusi hranijo svoj ego.

11 meseci 23 dni nazaj

Mora biti kar hudo, da sam sebi komentarje pišeš. Niti nisi napisal z katerim si ga menjal.
Da hibrid pije manj kot klasični bencinar, vemo vsi že dalj časa. Ne rabiš vsake 2 leti menjavat avta, da boš za nas odkrival toplo vodo. Ta avto ni namenjen ljubiteljem e in hibridov, ker te možnosti sploh ne ponuja.

srcnik
11 meseci 23 dni nazaj

Minuse si dobil, ker ni enak motor… Pa če še nisi opazil, nobenega ne zanimajo mnenja voznikov hibridov…

xxl
11 meseci 23 dni nazaj

Ne bi se oglašal, če ne bi pred menoj zasledil dva posta, kje omenjajo (primerjajo) hibride, kot tudi ne, če ne bi bilo govora o TSI, tako da… Vsak nepristranski bo razumel.

 
Obujanje legendarne oznake
Korejski velikan za strašenje tekmecev