Poraba 6,3 l/100km Največja hitrost 235 km/h Cena 51.183,20 (s popustom na financiranje) eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • zmogljivosti
 • poraba goriva
 • zvočna izolacija
 • vozne lastnosti
Minusi
 • ločljivost zadenjske kamere
 • odzivnost zaslona na dotik
 • prostornina prtljažnika

Novodobna Oplova linija GSe označuje znamkine športno-dinamične modele, pri katerih elektrika pripomore k malce nižji skupni porabi. Športno uporabno vrsto zaenkrat zastopa križanec Grandland, ki bi sicer brez elektrificirane pomoči popil precej več, a je hkrati ravno prav nabrušen, da te ob pospeševanju prijetno zaščemi v želodcu. Oplov model, ki vsekakor navduši s suverenostjo in dinamičnostjo.

OPEL GRANDLAND GSE 04Pri znamki iz Rüsselsheima je imela oznaka GSe že od nekdaj prav poseben pomen, saj je krasila nekatere njihove dinamično navdahnjene modele (Monza GSe in Manta GSe). V lanskem letu so pri Oplu omenjeno znano kombinacijo treh črk, ki sicer ni tako slavna, kot kakšna Volkswagnova GTI, ponovno oživeli, le da tokrat črka “e” zdaj ne pomeni več “Einspritz” (vbrizg), temveč “Electric” (verjetno prevod ni potreben). Hja, elektrifikacija se nezadržno širi v prav vse pore avtomobilizma.

Kakorkoli že, omenjeno označbo so v lanskem letu najprej prilepili na njihova modela Astra in Grandland, ki se ponašata z malce bolj zmogljivima priključno-hibridnima pogonskima sklopoma. Kasneje pa naj bi se omenjena kratica pojavljala – povsem pričakovano – zgolj in samo še na čistokrvnih električarjih.  Pri večjemu športno uporabnemu križancu za pogon skrbi kombinacija 1,6-litrskega bencinskega motorja THP (200 KM), dveh elektromotorjev na obeh oseh (110 KM in 113 KM) ter baterije s kapaciteto 14,2 kWh, ki omogoča v idealnih razmerah (beri: bolj redko) 63-kilometrski doseg. Omenjeni sklop je sicer že znan iz »sestrskega« Peugeota in DS-a, nenazadnje pa se je znašel tudi že v Grandlandu pred štirimi leti (a tedaj še brez oznake GSe).

OPEL GRANDLAND GSE 18Sistemska moč pogonskega sklopa, pri katerem za prenos moči skrbi odličen 8-stopenjski elektrificiran menjalnik, znaša več kot konkretnih 300 »konjev«, ki se še kako radoživi ob konkretnejšem pospeševanju. Zgolj 6,1-sekundni pospešek zna v obup spraviti marsikaterega voznika avtomobila s prominentnejšo značko, pri čemer tudi poraba ne bo nič kaj drastično višja od primerljivo krepkega dizla. A le, če boste redno polnili akumulator, ki sicer potrebuje na navadni gospodinjski vtičnici okrog 7 ur do 100-odstotne napolnjenosti. Poraba se bo takrat brez velikega odrekanja ustavila pri okrog 5 litrih (oziroma celo pri vrednosti 4 l/100 km), a bo ob prazni bateriji ter ob malce težji desni nogi zlahka zrasla proti 9 litrom. Konec koncev: s tako motoriziranim športno uporabnim Grandlandom bi bil kar greh, da ga ne bi malce bolj konkretno zapeljal čez ovinke.

Modificiran

OPEL GRANDLAND GSE 07Čeprav Oplov predstavnik srednje velikih SUV v svoji običajni različici ne spada ravno med najbolj vozno orientirane predstavnike svoje vrste, ki bi kratil spanec vozniškim puristom, pa to nikakor ne velja za verzijo GSe. Oplovi inženirji so namreč tokrat izjemno dobro opravili svojo nalogo ter dodobra prilagodili njegovo podvozje, ki je postalo opazno bolj športno in togo. Novi blažilniki Kono s tehnologijo Frequency Selective Damping (po domače: prilagodljivi blažilniki glede na frekvenco gibanja vozila), nove vzmeti ter športnejše nastavitve medkolesne elektronike tako poskrbijo za opazno bolj dinamično vozno izkušnjo, kakršne nismo ravno vajeni pri Oplovih športnih terencih. In ne le to – med ovinki pokaže precej več vozniškega talenta kot enako motoriziran Peugeot 3008.

Vse skupaj nadgradi odlično komunikativen volanski mehanizem, zaradi česar je precej bolj natančno vodljiv od običajnejših različic ter ponuja tisti neopisljiv občutek, ko vseskozi veš, kaj se dogaja pod kolesi. Kratica GSe, ki sicer v določeni meri nadomešča tudi oznako OPC, je torej v tem primeru vsekakor vredna svojega imena. Nomen est omen!

Pa da ne bo pomote, vožnja z Grandlandom GSe nikakor ni neudobno trda, temveč ponuja zelo dober kompromis med dinamiko in udobjem. Oplov športno uporabni predstavnik tako ponuja zelo dober paket družinskega vozila, ki se nikakor ne ustraši niti bolj navdahnjenih vozniških manevrov.

Dovolj opazen

Daleč najbolj prepričljivega Grandlanda v ponudbi nikakor ne boste prezrli. Na cesti morda res ni tako izstopajoč kot traktor za 150 tisočakov pred parlamentom, a je vseeno dovolj izrazit. Še posebej, če je odet v belo barvo, njegova streha in motorni pokrov pa obarvana v (opcijsko) kontrastno črnino. Ostala GSe kozmetika mu dodaja še unikatna športno diamantno brušena 19-palčna platišča, zadnji difuzor ter nekaj dodatnih olepšav (sprednja maska in odbijač, črna ogledala).

OPEL GRANDLAND GSE 12Znotraj se Oplovi dekoraterji niso strašno trudili, a izstopata sprednja športna sedeža, oblazinjena v alkantaro, obenem pa se – povsem pričakovano – ponašata z  dobro znanim certifikatom AGR, ki razveseljuje vaša hrbtna vretenca. Malce drugačnejši je še volanski obroč z ravnim spodnjim delom, vse ostalo pa je že videno iz običajnejših različic. Kar prinaša tudi ne najbolj moderen infozabavni sistem, ki ima težave z odzivnostjo zaslona na dotik, pri čemer bi tudi grafika navigacije počasi potrebovala manjšo osvežitev. Da o ločljivosti zadenjske kamere, ki pri tako dragem vozilu ponuja retro izkušnjo mobilnikov izpred desetih let, niti ne govorim.

Vreden imena

OPEL GRANDLAND GSE 11Prvi Oplov križanec, na katerem se blešči kratica GSe, je lahko upravičeno ponosen na legendarno ime, ki je včasih predstavljalo sinonim za športnost in dinamičnost. Nenazadnje že zaradi izjemno suverenega voznega doživetja, ki ponuja celo delček zabavnih občutkov, kar sicer ni ravno običaj v tem avtomobilskem razredu.

Tako motoriziran paket sicer presega mejo 50 tisočakov, zaradi česar Granlanda GSe ne bomo videvali za vsakim vogalom, a vseeno v zaameno daje precej zanimivo alternativo med sebi podobnimi priključnimi hibridi (Kuga PHEV, RAV4 PHEV, ipd.). Le tega, da ne gre več za ravno najbolj nov model na trgu, žal ne more povsem zakriti.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dobro znana koncernska kombinacija 1,6-litrskega bencinskega agregata, dveh elektromotorjev na obeh oseh, 8-stopenjskega menjalnika in baterije se izkaže tudi v Grandlandu za zelo prepričljivo ter mu prida celo kanček premijskega pridiha. Zelo spodoben hibrid!
  10
 • Notranjost
  Športno dinamična linija GSe Oplovega Grandlanda ozaljša s športnimi sedeži, ki jih priporočajo tudi nemški ortopedi, ter malce bolj oprijemljiv volanski obroč. Ne najbolj sodobna multimedija ter zgolj povprečna prostornost zadaj. Odlična zvočna izolacija.
  8
 • Opremljenost
  Opremski paket GSe sicer prinaša precej dolg spisek opreme, a je še vedno potrebno doplačati za nekatere samoumevne »malenkosti« (sistem za mrtvi kot, brezžično polnjenje mobilnikov).
  8
 • Vozne lastnosti
  GSe ponuja v primerjavi z bolj običajnimi različicami občutno izpopolnjeno vozno doživetje. Športno in togo nastavljeno podvozje ter precej bolj natančno krmiljenje tako ustvarita bolj uživaškega križanca, pri čemer cestne kilometre požira s precejšnjo lahkoto.
  10
 • Gospodarnost
  Dokaj samozavestno nastavljena cena, ki pa je povsem v rangu z najbližjo konkurenco. Spodobna poraba goriva ob rednem polnjenju baterije.
  7
 • Zmogljivost
  Najbolj popopran Oplov SUV prepričuje z radoživostjo ter eksplozivnostjo.
  9
 • Sklep
  Oplov športno navdahnjen križanec, ki se sicer ponaša s precej suverenim priključno hibridnim pogonskim sklopom, vsaj deloma obuja duh legendarne kratice GSe, ki je nekdaj veljala za sinonim športnosti. Žal tokrat z (dandanes skorajda že obveznim) pridihom elektrifikacije, ki se nezadržno širi v vse pore avtomobilizma.
  8.7

Tehnični podatki vozila

baterije 13.2 kWh
cena osnovnega modela (€) 31 691 (s popustom na financiranje)
cena testnega vozila (€) 51.183,20 (s popustom na financiranje)
dolžina × širina × višina (mm) 4.477 x 1.906 x 1.609
dovoljena masa vozila (kg) 2.370
emisija CO2 (g/km) 28-39
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.598
kompresija (1:) 10,2
masa praznega vozila (kg) 1.801
medosna razdalja (mm) 2.675
menjalnik/pogon 8-stopenjski avtomatski/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 235
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 221/300
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 147/200 pri 6.000
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 81,2/110 (spredaj); 83/113 (zadaj)
največji navor (Nm pri vrt/min) 520
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 300 pri 3.000
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 320 (spredaj) / 166 (zadaj)
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,67
osnovna cena vozila (€) 49.330 (s popustom na financiranje)
pnevmatike 205/55 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 1,2 - 1,7 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 6,1
prostornina posode za gorivo (l) 43
prostornina prtljažnika (l) 390-1.528
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja priključni hibrid
vrtina × gib (mm) 77x85,8
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Obujanje legendarne oznake"


10 meseci 27 dni nazaj

Pa moreš bit res bolan, da daš za tole drvarnico 50 jurjev. Se strinjam, Dacia.

10 meseci 28 dni nazaj

Skrpeta iz Stelantisa, spet za 50k plus.. joj kok si bom kupil Bavarca naslednjič .. se že veselim

emozul
10 meseci 29 dni nazaj

Sam res. Za opla 51 jurčkov. Ja, to bo bolj slaba prodaja.

meganer
10 meseci 29 dni nazaj

In folk se čudi da gre Daciji tako dobro 🙂
Mislim, da bo veš prodanih Ferrarijev ….. kot pa takih v sloveniji (z tako konfiguracijo).

 
Optimalna kombinacija zmogljivosti in varčnosti
Preverjen recept za Škodino puščico