Poraba 6,5 l/100km Največja hitrost 201 km/h Cena 22.990 eur
Plusi
 • prostorska prilagodljivost
 • všečno oblikovanje potniške kabine
 • ergonomija
 • širok nabor (opcijskih) dodatkov
 • živahen motor
Minusi
 • oblikovalsko manj izrazit
 • tehnično nekoliko zaostaja, a cena tega ne odraža v zadostni meri
 • ni opcije povezljivosti s pametnim telefonom brez dražjega infozabavnega sistema z navigacijo

Pridevniki iz naslova potrebujejo še drugega junaka v zgodbi. Crossland se težko izogne primerjavi z novejšo in modernejšo Mokko, saj se marsikdo sprašuje, zakaj ima Opel v enakem velikostnem segmentu kar dva predstavnika.

Levi ali desni

Brez skrbi, ni govora o politiki, ampak o dogodku s parkirišča. Pred časom sem se namreč pred lokalno trgovino nasmejala gospe, ki je vneto vlekla za kljuko srebrnega avtomobila in se čudila, zakaj se ne odpre. Jasno, bil je sicer srebrn, samo ne njen. Človek se lahko hitro znajde v podobni situaciji, sploh če je nekoliko zamišljen ali pogosteje menjava avtomobile. Po drugi strani pa so pri Oplu pravzaprav kar sami ustvarili dilemo, v čem je smisel dveh tako zelo podobnih predstavnikov, kot sta Crossland in Mokka, v istem tržnem segmentu.

Opel Mokka in CrosslandPri znamki so se na to vprašanje vnaprej nekoliko pripravili. Mokka je oblikovno drznejša in tehnično sodobnejša, sploh če govorimo o pogonskih alternativah, kjer je na voljo tudi z baterijsko-električnim sklopom, ki ga pri Crosslandu ni v ponudbi. Zaradi vsega naštetega se kar sam ponuja odgovor, katerega bodo umaknili, če (ko) bo prišlo do krčenja prodajne palete.

Crossland ima nedvomno svoj krog kupcev, ki cenijo relativno prostorno notranjost glede na kompaktne zunanje mere. Pretirana digitalizacija in najnovejša vozniška pomagala pa naj bi jim pomenila bistveno manj kot dejstvo, da v avtomobilu sedijo nekoliko višje in da ni nesramno drag.

Prepoznaven obraz

Opel Crossland 2021 (4)S prenovo je Crossland dobil spremenjeno masko (vizir), ki ga neločljivo povezuje z novejšimi člani družine Opel. Med novostmi, ki jih je zunanjosti prinesla osvežitev, je bil testni avtomobil na račun paketa opreme GS Line+ opremljen še s stiliziranimi črno obarvanimi 17-palčnimi platišči, kontrastno črno streho in rdečo bočno linijo, ki jo v notranjosti dopolnjujejo kontrastni vstavki enake barve. Tudi tehniko LED je v avtomobil vpeljal prej omenjeni paket opreme, ki med drugim vključuje prednja LED žarometa, sistem samodejnega preklopa med kratkimi in dolgimi lučmi ter zadnje LED luči. Zato pa sta prednji meglenki na seznamu doplačil v vseh nivojih ponudbe.

Na zadku je, v skladu z aktualnimi smernicami oblikovanja, ime modela izpisano sredinsko, zatemnjena stekla zadnjih luči in črna površina zgornjega dela prtljažnih vrat pa dodatno poudarja širino avtomobila in napovedujejo za ta razred prostorno notranjost.

Prostorsko nadarjen

Opel Crossland 2021 (16)Relativno kratka previsa in dolga medosna razdalja obljubljajo primerno velikost potniške kabine. Ta spredaj izpolnjuje pričakovanja za ta razred, kot dodatek pa ima voznikov sedež (oziroma oba prednja sedeža) pri boljših različicah opreme oz. oblazinjenja certifikat AGR, ki ga za dobro ergonomsko zasnovo podeljuje nemško združenje za zdrav hrbet. Slednje med drugim pomeni, da lahko voznik izkoristi udobje podaljšanega sedalnega dela, kar je še posebej koristno na daljših vožnjah.

V zadnjem delu potniškega prostora za prilagodljivost potrebam poskrbi pomična zadnja klop (za 150 mm), ki je deljiva v razmerju 1/3:2/3 ter ima praktičen tunel za prevoz daljših predmetov. Je del paketa vsestranskosti, ki vključuje še dvojno prtljažno dno, z njenim premikom v smer prednjih sedežev pa sicer ostane bore malo prostora za noge zadnjih potnikov, a se zato dodobra poveča prostor v prtljažniku (s 410 na 520 litrov). Mimogrede, na tem področju Mokka zaostaja za 60 litrov v primerjavi z osnovno in kar 170 litrov z razširjeno namestitvijo Crosslanda. Osebno me moti pravzaprav le dejstvo, da pomična klop, ki v mojih očeh predstavlja bistveno prednost modela, ni del serijske opreme na vseh nivojih.

Zapletene povezave

Opel Crossland 2021 (25)V testnem Crosslandu je bil med drugim dodan infozabavni sistem z navigacijo in 8-palčnim zaslonom, a se na prvi pogled zdi neracionalno vložiti več kot 800 evrov v takšno konfiguracijo, če bi bilo dovolj uporabiti aplikacije pametnega telefona s pomočjo povezljivosti preko sistemov Apple CarPlay oziroma Android Auto (čeprav na nekoliko manjšem zaslonu). Razen ko je to pravzaprav edina možnost, da se povežete z infozabavnim sistemom, saj uradni cenik ne razkriva alternativ.

Še težje si predstavljam, da bi tipični kupec Crosslanda plačal 1.850 evrov za paket, ki poleg infozabavnega sistema z navigacijo zajema še različna vozniška pomagala s področja varnosti in udobja. Je pa po drugi strani pohvalno, da so tovrstni sistemi na razpolago, tako v paketih kot tudi posamično.

Več, kot je potrebno

Opel Crossland 2021 (24)Testni Crossland je poganjal najmočnejši bencinski motor v kombinaciji z dovolj natančnim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, pri katerem za pravočasno pretikanje navzgor in navzdol poleg voznikovega občutka skrbi še indikator prestav. Vožnja kompaktnega križanca je bila tako lahko prav iskriva, čeprav se v praksi verjetno redko zgodi, da bi z njim enako poskočno prevažali partnerja, otroke in/ali psa.

Prav zato je tudi povsem razumljivo, da 96-kilovatni turbobencinski trivaljnik ni prva izbira kupcev, saj po podatkih letošnjih prvih registracij najpogosteje posegajo po nekoliko šibkejši (81 kW) različici 1,2-litrskega agregata, ki je 700 evrov cenejša. Prednost prvega pa ostaja v tem, da ga lahko uporabniki izberejo tudi s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki je, v redoljubni nemški maniri, še okroglih 1.500 evrov dražji.

Umirjena vožnja izven naselja je poskrbela za porabo okrog 5,5 l/100 km, medtem ko je bil na avtocesti opazno bolj potraten, a je spet dosti odvisno od načina vožnje. Je pa pohvalno, da je vožnja pri višjih hitrostih še vedno relativno zvočno nenaporna. Pri Oplu so se ob predstavitvi novosti še pohvalili, da so Crosslandu izboljšali nastavitve podvozja, sama pa lahko potrdim le, da je vožnja z njim za moj okus primerno uravnotežena, če govorimo o ravnotežju med udobjem in dinamiko. Za kakšne pogostejše ekskurzije na slabše utrjena vozišča se med doplačilnimi dodatki najde tudi paket, ki vključuje sistem za nadzorovan spust in sistem IntelliGrip, ki med drugim omogoča izbiro med petimi prednastavljenimi načini vožnje za različne razmere.

Zmernost

Zaenkrat je to najboljša beseda, s katero bi lahko opisala Oplov Crossland – v primerjavi s konkurenti, sorodnimi modeli, pa tudi v odnosu do ciljnega občinstva. V vseh pogledih se zdi, da je namenjen tistim, ki avtomobil izbirajo dokaj razumsko, pri čemer imajo ob pregledu cenika sicer veliko različnih možnosti, a jim ni treba čez proračun na račun bogatih paketov z vključenimi številnimi dodatki, ki jih morda niti ne potrebujejo. V časih, ko številni novi modeli prihajajo na trg z vse več serijske opreme, kar opazno dviguje tudi vstopne cene, ostaja Crossland eden dostopnejših križancev.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  V primeru izbire bencinskega pogona gre za najmočnejšo izpeljanko, ki jo opcijsko lahko nadgradi le še samodejni menjalnik in več kot zadošča potrebam vstopnega Oplovega križanca.
  8
 • Notranjost
  Na videz simpatična in prečiščena, lepo jo popestrijo rdeči dekorativni elementi in kontrastno oblazinjenje. Praktičnost in prilagodljivost prostora dodobra izboljša pomična klop, ki je del serijske opreme paketa GS Line + (kot opcija skupaj z dvojnim prtljažnim dnom stane 335 evrov).
  9
 • Opremljenost
  Paket že v osnovi ni slab, a so ga v primeru testnega avtomobila dodobra nadgradili s skoraj tremi evrskimi tisočaki dodatkov (zatemnjena zadnja stranska stekla, elektronska klima, brezkontaktni ključ, ogrevanje sedežev in volana, večji zaslon infozabavnega zaslona z navigacijo), kar po mojem mnenju bistveno presega želje in proračun tipičnih kupcev.
  8
 • Vozne lastnosti
  Dokaj udobna in uravnotežena vožnja, sicer pa je Crossland v vožnji lahko a račun motorizacije tudi kar poskočen.
  7
 • Gospodarnost
  Ko je govora o porabi, ta zvesto sledi teži voznikove noge in slogu oziroma dinamiki prestavljanja - lahko je dokaj varčen, pa tudi kar požrešen. Na področju ekonomike nakupa pa je verjetno bolj smiseln v nekoliko bolj asketski izvedbi s šibkejšim motorjem.
  6
 • Zmogljivost
  Prepričana sem, da že nekoliko skromnejša izvedenka z 81 kilovati zadošča povprečnemu uporabniku, a je slednja na voljo le z ročnim menjalnikom.
  9
 • Sklep
  Za Crossland pri znamki pravijo, da je vstopni model v njihovo ponudbo križancev in zato najbolj zanimiv racionalnejšim (starejšim) kupcem. Kljub temu, da smo ga preizkusili v zmogljivi in nališpani izvedenki, ki se cenovno že dodobra približa bolj trendovski Mokki, je njegova prava tržna niša verjetno pri manj zahtevni publiki, ki ceni višji položaj sedenja in je ne zanimajo pretirano tehnične novotarije.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 16.850
cena testnega vozila (€) 22.990
dolžina × širina × višina (mm) 4.217x1.825x1.605
dovoljena masa vozila (kg) 1.790
emisija CO2 (g/km) 130-137 (WLTP)
emisijski razred Euro 6d
gibna prostornina (cm3) 1.199
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.259
medosna razdalja (mm) 2.604
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 201
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96/130 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 230 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,2
osnovna cena vozila (€) 22.250
pnevmatike 215/50 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,7/4,2/4,7-4,8
pospešek 0-100 km/h (s) 9,9
prostornina prtljažnika (l) 410/520-1.255
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj koluti (hlajeni)/koluti
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fordov PCT*
Tradicionalist