Poraba 6,8 l/100km Največja hitrost 190 km/h Cena 24.950 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • konkurenčna cena
 • učinkovit štirikolesni pogon
 • solidna notranja prostornost
 • poraba goriva
Minusi
 • upravljanje potovalnega računalnika
 • infozabavna enota brez fizičnega gumba
 • brez nekaterih asistenčnih sistemov v ponudbi (opozorilo na mrtvi kot, ...)
 • prikaz tlaka v pnevmatikah zgolj ob ustavljenem vozilu
 • zvočna izolacija

Včasih je prav osvežujoče sesti za volan kakšnega avtomobila, v katerem se ne počutiš, kot na sejmu zabavne elektronike v Las Vegasu ter pri katerem sta praktičnost in uporabnost precej bolj pomembni vrlini kot nastopaški izgled in seksapilnost. Med tovrstne avtomobilske tradicionaliste že vrsto let spada Suzukijev S-Cross, s katerim med sosedi res ne boste zbujali tolikšne zavisti kot s pet let starim Audijem, a vas bo navdušil s svojo vsestranskostjo. Obenem dokazuje, da navkljub častitljivi starosti še ni povsem za staro šaro. Bo tudi v naslednji izvedbi ohranil status pragmatika ali bo šel po poti ostalih novodobnih športno uporabnih »manekenov«?

Stara šola

SUZUKI S-CROSS 06Suzukijev S-Cross je stari znanec naših cest, saj se je prvič predstavil javnosti že pred osmimi leti. Križanec dolžine 4,3 metra, pri katerem so si Suzukijevi risarji očitno malce predolgo ogledovali Qashqaija na bližnjem parkirišču, sicer že ob svoji premieri ni izgledal ravno najbolj moderno, kar pa so vsaj malce popravili ob prvi kozmetični prenovi. Vendar pa Suzukijev (trenutno) drugi največji SUV v ponudbi niti ni želel prepričevati kupcev z erotičnimi zunanjimi oblinami, kot to sicer počne velika večina novodobnih križancev, temveč prvenstveno z drugimi atributi, kot sta odličen štirikolesni pogon ter zelo spodobna notranja prostornost.

Stara šola oblikovanja, kakršne smo bili sicer vajeni pri daljnovzhodnih produktih pred kakšnimi dvajsetimi leti, se obenem nadaljuje tudi znotraj, kjer boste le stežka našli kakšne estetske presežke. Ali vsaj mehkejše plastične oplate. Kar pa ne predstavlja prav nobene pomanjkljivosti, da ne bo pomote! Voznikova ergonomija si namreč zasluži zelo pozitivno oceno (položaj za volanom in preglednost iz vozila), glavna upravljala pa so jasno označena in enostavno dosegljiva. Tako boste v teh izdatno digitaliziranih časih, ko je potrebno »božati« zaslon celo že za upravljanje z brisalci (Tesla 3), še kako veseli klasičnih fizičnih gumbov klimatske naprave, gretja sedežev ter nekaterih sistemov (Start&Stop, sistem za preprečevanje naleta, ipd.).

Vse skupaj dodatno nadgradijo radodarno odmerjeni centimetri za potnike, saj je znotraj precej bolj prostoren od marsikaterega podobno velikega rivala. To se še posebej vidi na zadnji klopi (npr. v primerjavi s kakšno Mazdo CX-3 ter celo večjo CX-30), malce manj pa v prtljažniku, ki pa bi moral s svojimi 430 litri vseeno zadovoljiti tudi manjše družine.

SUZUKI S-CROSS 13A četudi čaka zadnjo izvedbo S-Cross že v kratkem podobna usoda kot Angelo Merkel (beri: zaslužen pokoj), bi si vseeno zaslužil kakšno malce manj arhaično rešitev. Še posebej zaradi tega, ker Suzukijevi inženirji to prav dobro znajo, kar so pokazali tudi v drugih modelih. Pa naj gre za upravljanje potovalnega računalnika s pomočjo nepriročne palčke med merilniki (npr. v Swiftu je na volanskem obroču), berljivejši zaslon potovalnega računalnika (npr. v Vitari) ali pa za digitalni prikaz merilnika hitrosti (Swift, Vitara). In zakaj za vraga v S-Crossu niso na voljo sistem za nadzor mrtvih kotov, bralnik prometnih znakov ter sistem za  opozarjanje na zapustitev voznega pasu?

Elektrifikacija

Prav nobene arhaičnosti pa zadnja izvedba S-Crossa ne kaže pri pogonskem sklopu, ki se že nekaj časa ponaša tudi z blago hibridno tehnologijo. Že poznani Boosterjet agregat, ki sicer velja za pravi biser med tovrstnimi motorji, je namreč – podobno kot v Vitari in najbolj popopranem Swiftu – doživel rahlo modifikacijo, ki pripomore k manjši porabi goriva ter čistejšim izpustom.

SUZUKI S-CROSS 26Novi blagi hibridni sistem, ki tehta 15 kg, je tako sestavljen iz integriranega zaganjalnika s funkcijo elektromotorja, 48-voltne litij-ionske baterije, ki jo lahko otipate pod sovoznikovim sedežem, in 48-12V DC/DC pretvornika. Mali turbobencinski motor je po novem sicer malce šibkejši (129 KM, prej 140 KM), a ponudi več navora. Vsekakor pa novi sistem pripomore k opazno bolj uglajenem delovanju (npr. pri ugašanju motorja ob vklopljenem S&S sistemu) ter boljši odzivnosti motorja ob speljevanju. Obenem lahko dodaja navor elektromotorja navoru motorja, kar se še kako pozna med hitrejšim pospeševanjem (npr. v načinu Sport).

1,4-litrski Boosterjet, ki so ga Suzukijevci razvili sami v svojem laboratoriju, je sicer že pred tokratno »elektrifikacijo« veljal za izjemno prijetnega, saj je navduševal z elastičnostjo ter neizmerno delavoljnostjo. Ter znal razvajati celo z rahlo športno rezkim zvokom v višjih vrtljajih, kamor se zelo rad poda. Omenjena modifikacija sicer ni izboljšala (ali – bog ne daj – pokvarila) voznega doživetja, a je pripomogla k boljši porabi. Za razliko od predhodne verzije je bila le-ta manjša za okvirno en liter, kar ni zanemarljivo. S podobno porabo se je sicer ponašala tudi enako motorizirana Vitara.

Za prenos moči je tokrat skrbela klasična 6-stopenjska menjalna avtomatika, ki ji ni moč očitati prav nič resnejšega, saj je zelo odzivna ter dovolj urna. Le v načinu Sport zna biti ob prestavljanju navzdol rahlo groba in sunkovita, kar pa ne predstavlja posebne slabosti.

Poslednji SUV Mohikanci?

Kdor ni ravno obseden z najnovejšimi modnimi SUV smernicami, ki zapovedujejo raznorazne digitalizacije ter personalizacije, in prvenstveno išče nadvse praktično in racionalno vozilo, za katero ni potrebno zapraviti celotne dediščine, bi znal najti ravno v Suzukijevem salonu daleč najbolj primerno opcijo. S-Cross je morda res nekoliko ostarel predstavnik srednje velikih križancev, ki pa nikakor še ni za na avtomobilski odpad.

SUZUKI S-CROSS 05Gre za enega dodobra talentiranih športno uporabnih hribolazcev, ki postajajo v teh časih skoraj tako redki kot stalni zobje pri bolniku s paradontozo. Izjemno učinkovit štirikolesni pogon s štirimi načini (Auto, Sport, Snow in Lock), ki ga ponuja Suzuki, namreč ustvari iz njega precej terensko navdahnjeno vozilo, ki pa je – povsem razumljivo – svetlobna leta daleč od nekdanjih klenih terencev (prejšnje izvedbe Vitare, Mitsubishi Pajero Pinin, Daihatsu Terios, …).

Vse skupaj nadgradi dovolj konkurenčna cena, pri čemer se zdi, da bi mu znala še najbolj skakati v zelje ravno sestrska Vitara, ki je marsikomu tudi bolj všeč, kar nekako potrjujejo prodajne številke. Bo nova generacija S-Crossa postala malce bolj nastopaška? Morda ne bi bilo napak.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Odličen 1,4-litrski agregat lastnega razvoja, ki je navduševal že v preteklosti z elastičnostjo in prožnostjo, je bil tudi v S-Crossu deležen blage hibridizacije, ki je prinesla še bolj mirno delovanje ter nižjo porabo. Solidno delujoč avtomatski menjalnik, ki zna bit rahlo sunkovit le v načinu Sport ob pretikanju navzdol.
  9
 • Notranjost
  Ne najbolj moderna notranjost sicer ni po modnih smernicah novodobnih križancev (niti ni bila ob njegovi predstavitvi pred 8 leti), a se ponaša z dobro ergonomijo ter solidno prostornostjo. Nekatere arhaične rešitve pa bi že davno morale odromati na smetišče.
  7
 • Opremljenost
  Da pri S-Crossu ne gre ravno za najnovejši produkt, kaže že s tem, da boste med opremo zaman iskali nekatere (samoumevne) asistenčne sisteme, ki pa so – zanimivo – na voljo pri tehnično sorodni Vitari.
  7
 • Vozne lastnosti
  Pri voznih lastnostih ne izstopa v nobeno smer, a se vseeno lahko pohvali s solidno lego na cestišču ter zadovoljivim požiranjem neravnin. Volanski mehanizem manj talentiran od tistega v Vitari.
  7
 • Gospodarnost
  V času čedalje bolj zasoljenih cen novih vozil k sreči ostaja Suzuki z nogami trdno na tleh. Dobra poraba goriva.
  10
 • Zmogljivost
  Turbobencinski agregat je že pred blago hibridno modifikacijo navduševal z igrivostjo in prožnostjo, s čimer se ponaša tudi sedaj, ko je izgubil 11 »konjev«.
  8
 • Sklep
  Suzukijev S-Cross velja za enega najbolj tradicionalnih predstavnikov športno uporabnih križancev, po katerem posegajo kupci, ki precej bolj cenijo vsakodnevno uporabnost kot modni lišp.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 18.715
cena testnega vozila (€) 24.950
dolžina × širina × višina (mm) 4.300 x 1.785 x 1.585
dovoljena masa vozila (kg) 1.790
emisija CO2 (g/km) 141 (WLTP)
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 (100.000 km)/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.373
kompresija (1:) 10,9
masa praznega vozila (kg) 1.290
medosna razdalja (mm) 2.600
menjalnik/pogon 6-stopenjski avtomatski/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 190
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 95/129 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 235 pri 2.000-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,8
osnovna cena vozila (€) 24.550
pnevmatike 215/55 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,2 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 10,2
prostornina posode za gorivo (l) 47
prostornina prtljažnika (l) 430-875
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 73,0 x 82,0
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Tradicionalist"


10 meseci 20 dni nazaj

Škoda ker je design star 10 let

Firediver
10 meseci 19 dni nazaj

Je pa toliko bolj uporaben in praktičen.
Opažam, da z modernostjo vsi avtomobili izgubljajo pri praktičnosti. Pridobijo pa pri všečnosti, ampak si z njo ne moreš čisto nič pomagati na terenu.
Samo za poziranje pa so boljši modeli drugih znamk.

10 meseci 18 dni nazaj

Že mogoče že mogoče… A v resnici je marsikateri lepši in enako uporaben.

4momo
10 meseci 20 dni nazaj

Kmalu bo pet let lastništva Vitare 1.4t 4×4 ročni menjalnik. Brez napak do zdaj. Poraba okoli 6-6,5. Da je brez nekaterih asistenčnih pomagal me (še) ne moti (mrtvi kot) ima pa aktivni tempomat ki ga koristim.

mrtwelvetrees
10 meseci 21 dni nazaj

Kdaj se pričakuje novo Vitaro ?

xxl
10 meseci 22 dni nazaj

Verjetno najboljše razmerje plačano-dobavljeno.

 
Prostornejši in dostopnejši
Aloha