Poraba 17,9 kWh Največja hitrost 123 km/h Cena 44.146 (brez upoštevane subvencije) eur
Plusi
 • solidna mestna okretnost
 • številne odlagalne površine
 • možnost hitrega polnjenja
 • pregledni merilniki
 • preglednost iz kabine
Minusi
 • položaj za volanom
 • premajhen zaslon zadenjske kamere
 • skopa oprema (brez varnostno asistenčnih pripomočkov, LED žarometov, dežnega senzorja, sodobnejše multimedije, ...)
 • neudobni sedeži
 • skopo odmerjena prostornost v tretji vrsti sedežev
 • neudobno podvozje
 • slab doseg pri višjih hitrostih (npr. na avtocesti)
 • izjemno plastična notranjost
 • cena vozila

Ste tudi vi med tistimi, ki še niso slišali, da pri Nissanu že kar nekaj časa ponujajo povsem električno gnan kombi, v katerega lahko zleze sedem oseb? Potem se verjetno še niste vozili s taksijem v Barceloni ali Londonu, niste najeli avtomobila pri danskem Avisu, čakali na poštarja sredi Avstrije ali Norveške, niste prebivali v hotelu Capo la Gala na italijanskem polotoku Sorrento ali si vsaj privoščili sladoleda na Škotskem. Da, prav ste slišali, tudi tovrsten sladoledni kombi obstaja! Pa vendarle – četudi ste slučajno počeli karkoli od tega, ste vseeno morali imeti presneto srečo, da ste ob tem uzrli Nissanov e-NV200.

Začetnik ofenzive

Verjetno je med avtomobilskimi navdušenci le malo tistih, ki vedo, da pri Nissanu že vse od leta 2014 ponujajo povsem električno gnan kombi, ki sliši na ime e-NV200 ter celo velja za enega najbolj prodajanih tovrstnih vozil na zemeljski obli. Kar pa – roko na srce – niti ni pretiran dosežek, saj ni imel kaj prida konkurence v tem času (morda zgolj v Renaultu Kangoo Z.E.), oziroma le-ta prihaja množičneje šele v zadnjem času.

NISSAN e-NV200 03A če sem povsem iskren: za Nissanovim kombijem, ki ga sicer lahko vidite s konvencionalnim pogonskim sklopom vrsto let tudi med newyorškimi taksiji, se verjetno le malokdo obrne, zaradi česar velja za eno bolj spregledanih vozil. Dokaj (milo rečeno) nenavadno oblikovano vozilo namreč ne spada ravno med tiste najbolj estetsko dovršene izdelke na štirih kolesih, ki pri mimoidočih zbujalo emocije, temveč skriva svoje prave kvalitete drugje. A jih je potrebno kar dobro iskati!

Kakorkoli že, dobre 4 metre in pol dolgo kombinirano vozilo, ki ponuja svojevrstno oblikovno retrospektivo na japonsko oblikovanje izpred kakšnih 15 ali 20 let, zna razveseliti z dokaj uporabno notranjo prostornostjo, kamor lahko posedete celo sedem oseb. Pa pri tem ni potrebno, da so ravno manjših proporcev ali zgolj otroci. Le večje kose prtljage naj raje pustijo doma, saj je ne bodo mogli kam spraviti – v prtljažniku ostane ob sedemsedežni postavitvi za ta razred dokaj skromnih 443 litrov praznine.

Arhaično

Da pri Nissanovem kombiniranem vozilu, ki si ga še najbolj predstavljamo na parkiriščih azijskih hotelov in taksi služb, ne gre ravno za produkt po zadnjih smernicah avtomobilske mode, kaže tudi njegova notranjost. Pa naj gre za obilico trde in svetleče plastike ali pa za nekatere dokaj zastarele elemente (npr. avdio enota), kakršne smo videvali v avtomobilih pred dobrim desetletjem.

NISSAN e-NV200 11Vendar pa, če sem povsem iskren, ravno slednji navdušuje z enostavnostjo upravljanja, pri katerem ne potrebujete poglobljenega branja navodil, da bi znali nastaviti svojo najljubšo radijsko postajo, ki jo tako ali tako poslušate 99,9% časa. Le pri zaslonu zadenjske kamere, za katerega bi bilo bolje, če ga ne bi bilo, bi se lahko Japonci vsaj malce potrudili ter ga vgradili kam drugam, kot pa med merilnike. Pravite, da pogrešate na ceniku kakšen sodobnejši opremski kos (npr. LED žaromete, radarski tempomat, dežni in svetlobni senzor ipd.)? Niste edini …

Voznik bo morda nergal nad ne prav optimalnim položajem za (pre)položno nameščenim volanom, pri čemer bi lahko bili tudi sedeži malce bolj udobne sorte (kratki sedalni deli). Vse skupaj dodatno »začini« nekomunikativen volanski mehanizem s precej gumijastim občutkom ter dokaj trdo nastavljeno podvozje, zaradi česar vožnja z Nissanom e-NV200 ne predstavlja pretiranega voznega užitka. A vendarle, ste pričakovali kaj drugega?

E-kombi

NISSAN e-NV200 32Tako se kar samo od sebe pojavi vprašanje, zakaj bi sploh pogledovali k Nissanovemu kombiju? Odgovor se kaj hitro razjasni v trenutku, ko pogledate pod njegov motorni pokrov. Model e-NV200 je namreč (vsaj še zaenkrat) eno redkih vozil svoje vrste na trgu, ki se ponašajo s povsem električnim pogonskim sklopom. Zaradi te lastnosti je lahko zanimiv v okoljih, kjer je dovoljena le še vožnja brez lokalnih emisij (npr. v mestnih središčih).

Od leta 2018 dalje je pri Nissanovem kombiju na voljo večja baterija z zmogljivostjo 40 kWh, ki zamenjuje predhodno 24 kWh litij-ionsko in naj bi poskrbela v idealnih razmerah (beri: mestna vožnja) za okrog 300-kilometrski doseg. A v praksi? Če bo voznik kolikor toliko nežen s stopalko za plin, v avtomobilu pa ne bo prevažal ravno sumo borcev (ki pa se tako ali tako ne bi zbasali vanj), bi moral prevoziti dobrih 200 kilometrov, preden bo pričel iskati najbližjo vtičnico. Čim pa se bo zapodil na avtocestni križ ter ga priganjal proti najvišji hitrosti, ki znaša nič kaj famoznih 123 km/h, bo kaj hitro ugotovil, da bo potrebno precej več postankov na načrtovani poti. Vendar pa ga je k sreči moč napolniti tudi na hitri polnilnici z močjo 50 kW (priključek CHAdeMO), kjer se bo njegova baterija z 20% na 80% povzpela v dobre pol ure. In na domači polnilnici (največ 6,6 kW) oziroma gospodinjski vtičnici? Računajte na kakšnih 7 ur in pol oziroma pri slednji na dobrih 21 ur.

NISSAN e-NV200 20

Tako je kaj hitro moč ugotoviti, da je osnovno poslanstvo e-NV200 zagotavljanje mobilnosti sredi mesta ali v njegovi bližnji okolici (npr. že prej omenjeni taksi prevozi), pa četudi bi zmogel tudi kaj več. 109 »konjev«, kolikor jih ponuja njegov agregat, se namreč izkaže povsem zadovoljivo, pri čemer je podajanje moči izjemno hipno ter zvezno, česar pa smo tako ali tako že vajeni od električnih vozil. Zna pokazati dovolj »žmohta« tudi pri kakšnih malce bolj navdahnjenih prehitevalnih manevrih, ki pa le ne smejo preseči 80 km/h. A kaj, ko se vse skupaj dodobra izniči pri malce večjih hitrostih že na magistralnih cestah, ko prične doseg drastično padati, zaradi česar se bo voznik povsem podzavestno preklopil v »varčnejši način« (beri: izklop klimatske naprave, vožnja pod hitrostnimi omejitvami, spoznavanje z vozniki tovornjakov, opazovanje narave, ipd.). Vožnja pa postane bolj muka kot užitek!

Redka ptica

NISSAN e-NV200 02Čeprav Nissanovo električno gnano kombinirano vozilo, v katerem se lahko pelje sedem oseb, videvamo širom sveta, se vseeno zdi, da v naših logih ne bo igral vidnejše vloge. Nenazadnje že zaradi cene, ki je kljub vsem možnim subvencijam še vedno precej visoka (konkretno preko 30 tisočakov), zaradi česar marsikdo bistveno raje pogleda h konvencionalno gnani konkurenci, ki je v večini primerov le bolj sodobna in vozno precej bolj prijetna.

Nissanov e-NV200 tako pri nas nagovarja dokaj ozek krog posameznikov, ki zaradi narave svojega dela potrebujejo tovrstno vozilo (npr. mestni prevozi) oziroma tiste večje družine, ki so izbrale okolju prijazen življenjski slog. A Ljubljana le ni London ali Barcelona, razvoj električne mobilnosti na naših tleh je še vedno svetlobna leta daleč za danskim ali norveškim. Trajnostni način življenja povprečne slovenske družine je v veliki meri odvisen od debeline denarnice, zato verjamem, da bo Nissanov posebnež tudi v prihodnje ostal dokajšnja rariteta naših cestišč.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Nissanov električno gnani kombi je že pred dvema letoma dobil večji baterijo (40 kWh), ki mu omogoča daljši doseg. Za mestne premike, kjer bo omenjeno vozilo najpogosteje moč uzreti, je 109 "konjev", kolikor jih proizvede elektromotor, povsem sprejemljivih.
  8
 • Notranjost
  Da gre pri Nissanovem modelu e-NV200 v osnovi za dokaj priletno vozilo, še najbolj kaže njegova notranjost, ki spominja na japonski muzej novejše avtomobilske zgodovine. Precej plastično okolje, slab položaj za volanom (prepoložno nameščen volan) ter ne najbolj udobni sedeži.
  5
 • Opremljenost
  Četudi govorimo o delovnem vozilu, namenjeno osnovnim premikom med točko A in B sredi mesta, pa bi ob dani ceni v letu 2020 vseeno pričakoval malce več samoumevnih pripomočkov v ponudbi (dežni in svetlobni senzor, LED žarometi, varnostno-asistenčni sistemi, parkirni senzorji, DAB, ...).
  3
 • Vozne lastnosti
  Pri Nissanovem posebnežu gre za kombinirano vozilo, pri katerih le stežka govorimo o kakršnihkoli voznih užitkih, a bi se vendarle lahko ponašal z udobnejšim podvozjem ter manj anemičnim volanskim mehanizmom. Nissanovi inženirji imajo kar precej maneverskega prostora za izboljšave pri nasledniku!
  5
 • Gospodarnost
  Že ob pogledu na ceno vozila, ki je ne morejo ublažiti niti subvencije ter morebitni popusti, bo marsikdo dobro premislil, koliko ga resnično potrebuje.
  4
 • Zmogljivost
  Električni agregat, ki poganja e-200NV, ne razganja ravno od moči, a je zaradi svoje narave delovanja (hipen navor ob speljevanju) povsem dovolj prepričljiv sredi mestnih središč. Le na avtocesto se z njim raje ne odpravljajte prepogosto.
  6
 • Sklep
  Ena redkih opcij v razredu električno gnanih kombijev je lahko zanimiva v okoljih, kjer velja prepoved za vozila na bencinski in dizelski pogon (npr. mestna središča), saj ulice onesnažujejo s hrupom in emisijami škodljivih plinov. V nasprotnem primeru pa je zaenkrat vsekakor bolj racionalno pogledovati k precej cenejšim konvencionalno gnanim konkurentom, ki so v veliki meri modernejši in vozno prijetnejši.
  5.2

Tehnični podatki vozila

baterije 40 kWh (Litij ionska - 350 V)
cena osnovnega modela (€) 44.146 (brez upoštevane subvencije)
cena testnega vozila (€) 44.146 (brez upoštevane subvencije)
dolžina × širina × višina (mm) 4.560 x 1.755 x 1.858
dovoljena masa vozila (kg) 2.250
emisija CO2 (g/km) 0
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 (100.000 km)/12/3
masa praznega vozila (kg) 1.689
medosna razdalja (mm) 2.725
menjalnik/pogon enostopenjski / spredaj
največja hitrost (km/h) 123
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 80/109 pri 3.008-10.000
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 254 pri 0-3.008
obračalni krog (m) 10,6
osnovna cena vozila (€) 44.146 (brez upoštevane subvencije)
pnevmatike 185/65 R15
poraba električne energije (kWh/100km) 16,5
poraba goriva na testu (l/100 km) 17,9 kWh
pospešek 0-100 km/h (s) 14,0
prostornina prtljažnika (l) 443/870/2.940
vrsta motorja elektromotor
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Rariteta"


wildbliw
1 leto 22 dni nazaj

Joj, sploh ne najdem komentarja za tole. 14 sekund, dobrih 100 km dosega, gajba pa taka, da je še katra zgledala bolje. In to za 45 jurjev. Folk, za ta denar se lahko dobi Arteona R-line z bogato opremo!

Nissanu pa čestitke, da mu je to zadevo ratalo prodati v večjih količinah.

 
Mestni pozer
Ni pokvarjeno? Ne popravljaj!