Poraba 3,1/7,9/5,2 l/100km Največja hitrost 227 km/h Cena 29.075 eur
Plusi
 • notranja prostornost
 • pogonski sklop
 • poraba goriva
 • svetilnost žarometov (matrični LED)
 • udobje v vožnji
 • prostornost prtljažnika
 • uporabnost prtljažnika (kljukice, obešala ipd.)
Minusi
 • mestoma neintuitivna ureditev uporabniškega vmesnika večopravilne enote
 • avtomobil si ne zapomni zadnje nastavitve (izklop) sistema Lane Assist

Skoraj četrt stoletja je minilo, odkar so Čehi presenetili s prvo novodobno Octavio. In zanimivo je, da je model v svojem bistvu že ves ta čas točno takšen, kot je bil leta 1996. Sam popolnoma razumem logiko – če recept deluje, ga pač ne popravljaš. Test.

Če bi človek vzel list papirja in spisal glavne lastnosti Octavie iz leta 1996 in današnje, bi lahko zmotno sklenil, da sta seznama o istem avtomobilu. Oba stojita na enaki platformi kot Volkswagnov Golf. Oba sta od slednjega bistveno daljša, predvsem na račun daljšega zadka, a deloma tudi prednjega dela. Saj veste, da avto kot celota vendarle deluje kot neka mersko uravnotežena celota. Octavia četrte generacije je od osmega Golfa tako daljša za konkretnih 405 mm, daljše (3,3 cm) pa je tudi njeno medosje. Škoda je od Volkswagna tudi malenkost širša (2,5 centimetra) in komaj omembe vredno višja (5 milimetrov). Slednji dve merski kategoriji jasno ne prineseta omembe vrednih razlik v notranji prostornosti kabine, jih pa zato toliko več prvi dve.

Ni samo razvlečen Golf

Skoda_Octavia_20_TDI_150_DSG_Style_04Medtem ko se človek v prvi Octavii ni mogel znebiti občutka, da so Čehi samo na silo podaljšali zadek Golfa, tega občutka novinka nikoli ne vzbuja. Glavni krivec za takšen občutek je bila kolenska utesnjenost v drugi vrsti sedežev, o kateri ni v novinki niti sledu. V novi Octavii sem tako tudi sam zadaj imel nekaj centimetrov viška prostora pred koleni. Že res, da sem vrh glave komaj še spravil pod usločeno strešno oblogo (vrh glave se je ravno dotikal obloge), a vsekakor obstajajo tekmeci v tem razredu, kjer se je moji glavi slabše godilo.

Rekordno in praktično

Skoda_Octavia_20_TDI_150_DSG_Style_21Povsem zadaj pričaka uporabnike s 600 litri spet rekordno velik prtljažnik. Že res, da ta nima možnosti delitve v dve nadstropji z vmesno togo polico, kot jo imajo drugi koncernski modeli na platformi MQB evo, a ima zato mnoge druge elemente in rešitve za dvig uporabnost in prtljažnika na višjo raven. Tam je tako kopica robustnejših kljuk in manj trdnih obešal za obešanje težjih in lažjih nakupovalnih vrečk, v dnu je skupno šest zank za pritrditev pridrževalne transportne mreže. Verjemite mi, da bo ta prišla še kako prav, saj se bodo sicer v tako velikem in pravilno oblikovanem prtljažniku manjše stvari kotalile in drsale med vožnjo. Prtljažnik je seveda tudi povečljiv s tretjinsko-dvotretjinsko deljenim naslonom zadnje sedežne klopi. Hrbtišče poklopljenega naslona tvori z dnom osnovnega prtljažnika približno osem centimetrov visoko stopnico, a tudi 1.555 litrov skupnega prostora. In vse to drži že za kombilimuzinsko izpeljanko Octavie, kar pomeni, da je nad njo še ena stopnička, Octavia Combi.

Protiutež

Skoda_Octavia_20_TDI_150_DSG_Style_18Kot je že dobro poznano, sem doslej vozil novi Leona, novi A3 Sportbacka in zdaj še novo Octavio. In če mi je med vožnjo z vsemi tremi kaj padlo v oči, je to, da deluje Octavia od trojice najbolj umirjeno, nenačičkano, nenastopajoče, lahko bi rekel konzervativno. Nad Octaviino zadržanostjo sem bil sam skoraj malo navdušen, saj me mestoma prebogato oblikovanje in spremljajoči bleščeči učinek sodobnih kokpitov prej odbija kot navdušuje. No, navkljub površinski zadržanosti pa tudi Octavia premore nekaj sodobnih okraskov, kot sta ambientalna osvetlitev armaturne plošče in bleščeča plastika. A slednje je dovolj malo, da ne sili v ospredje, prva pa ponoči, podobno kot srebrn pas in kromirane letvice na vratih podnevi, predstavlja dovolj nevsiljivo protiutež siceršnji obilici sivine in črnine v kokpitu testnega avtomobila.

Razmeroma intuitivno, ampak …

Skoda_Octavia_20_TDI_150_DSG_Style_36V Octavii sem bil deležen še tretje izpeljanke infozabavnega sistema, s katerim so opremljeni modeli skupine Volkswagen na platformi MQB evo. Tudi v Čehinji je osrednji element sredinski zaslon na dotik in ima nameščen računalniški zaslon namesto merilnikov. Octavia predstavlja tudi neko srednjo pot med Leonom in A3 s količino fizičnih tipk. Teh so Škodini inženirji namestili nekaj pod osrednji zaslon in dodatne za poveljevanje zunanji svetlobni opremi levo ob volanski obroč. Podobno kot Seat ima tudi Škoda za uravnavanje glasnosti radija pod osrednjim zaslonom drsno površino. In četudi je drsanje s prstom levo-desno po razmeroma intuitiven način uravnavanja glasnosti, bi sam, če bi lahko izbiral, izbral klasičen vrtljiv gumb.

Ni šlo brez navodil za uporabo

Skoda_Octavia_20_TDI_150_DSG_Style_12Sem pa v Octavii naletel na ureditev sistema, ki mu z mojimi izkušnjami in relativno prilagodljivostjo v določenem elementu nisem bil kos brez pomoči navodil za uporabo. Kmalu po prevzemu sem namreč želel ponastaviti podatke potovalnega računalnika. Po približno pet minut dolgem poskušanju na vse mogoče in nemogoče načine sem končno obupal in vzel v roke navodila. Z njihovo pomočjo sem končno odkril še en nov način upravljanju sistemov avta in končno uspel izpeljati zadano nalogo.

Izjemno varčen

Skoda_Octavia_20_TDI_150_DSG_Style_29Za razliko od testnega Seata Leon in Audija A3 Sportback je testno Octavio motoriziral dvolitrski štirivaljnik TDI. Ta se je v kombinaciji z dvosklopkovnim DSG-jem izkazal z zelo dobro kultiviranostjo (dizelskega) teka, izvrstno prožnostjo in, glede na velikost avta ter motorne zmogljivosti, izjemno varčnostjo.

Drugačna pot

Skoda_Octavia_20_TDI_150_DSG_Style_09Še eno področje, kjer je ubrala Octavia drugačno pot kot Leon in A3 Sportback, je pri nastavitvi podvozja in posledično obnašanju na cesti. Zaradi poudarjeno udobne nastavitve prvega je namreč Octavia med trojico nedvomno najbolj udobna ter posledično do potnikov najmanj naporna. Že res, da mora, zaradi mehkeje nastavljenega vzmetenja, voznik računati na nekaj več vzdolžnega in prečnega nihanja karoserije med ovinki in pri močnejšem zaviranju, a je obojega vseeno obvladljivo malo, da se med običajno vožnjo potnikom ni treba bati slabosti.

Škoda, sedi: pet!

Skoda_Octavia_20_TDI_150_DSG_Style_01Mislim, da je do te točke postalo jasno, da je Škoda Octavia 2.0 TDI 150 DSG Style sila kompetenten in dovršen avto. Že res, da v preizkušeni izvedbi deluje umirjeno konzervativno, a meni je to bolj všeč kot ne. Octavia mi s tem namreč daje občutek, da se ji zato, da prepriča v svoje odlike – in, verjemite mi, teh je res zelo veliko – ni treba zateči k »oblačenju« v kopico LED lučk, usnja, alkantare in visoko polirane plastike. Škoda, odlično opravljeno delo!

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dizel ni imel primaknjenega 48-voltnega blagega hibrida, a to, glede na izredno varčnost pogonskega sklopa, ni nič slabega. Kdor namerava s svojo Octavio delati ogromno kilometrov, mu je na voljo vsekakor najbolj smiselna motorna opcija.
  10
 • Notranjost
  V prvi vrsti predvsem manj nastopaška kot v Audiju A3 Sportback in Seatu Leon, z neko srednjo opcijo med obema, ko je govora o zanašanju na vnose z dotikanjem in božanjem. Definitivno od vseh treh daleč najbolj prostorna, kar pa glede na koncept avta, ki mu Škoda z Octavio sledi že skoraj četrt stoletja, ne preseneča. Zmoti mestoma neintuitivna ureditev menijev večopravilne enote, ki me je v določeni točki prisilila k branju navodil za uporabo.
  9
 • Opremljenost
  Testna Octavia 2.0 TDI 150 DSG Style je delovala za današnje razmere zelo umirjeno, nekričeče in nenastopaško. Vse to me veseli, saj je lahko namesto z vizualnim nastopom dokazala svojo superiornost s pomočjo množice drugih odlik in prednosti.
  8
 • Vozne lastnosti
  V prvi vrsti predvsem udobna (kombi)limuzina. Da je treba zato računati na več prečnega in vzdolžnega nihanja karoserije med ostreje odpeljanimi ovinki ali ob močnejšem zaviranju, sem sam z lahkoto vzel v zakup.
  7
 • Gospodarnost
  Skoraj 30.000 evrov za navidez v nobenem pogledu izstopajočo Škodo Octavio, ki tudi ni pretirano žlahtno opremljena, deluje veliko denarja. No, tudi je veliko denarja, a teh zneskov smo zdaj že skoraj vajeni. Obliž na rano predstavljata z gorivom zelo gospodaren pogonski sklop in zares dovršen paket avtomobila kot celote v zameno za odšteti denar.
  7
 • Zmogljivost
  150 dizelskih konjev je, predvsem zaradi zajetne količine navora, definitivno odlična izbira za Octavio.
  8
 • Sklep
  Lep primer upoštevanja pregovora, da ne popravljaj, kar ni pokvarjeno. 24 let nazaj smo uzrli prvo Octavio in idejni koncept avta je preživel nedotaknjen vse do današnjih dni. Vsa ta leta so ga stalno izboljševali, tako da je četrta generacija povsem v stiku s časom in tehniko. Pri tem se mi zdi Octavia tudi tako dober in vsesplošno priznan paket, da je imun celo na napad popularnih križancev ali cestnih terencev.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 29.075
dolžina × širina × višina (mm) 4.689 × 1.829 × 1.470
dovoljena masa vozila (kg) 2.000
emisija CO2 (g/km) 141 (WLTP)
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.548
medosna razdalja (mm) 2.686
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 227
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 3.000-4.200
največji navor (Nm pri vrt/min) 360 pri 1.700 - 2.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,1
osnovna cena vozila (€) 26.445
pnevmatike 205/55 R 17
poraba goriva na testu (l/100 km) 3,1/7,9/5,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,5 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 8,7
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 600 – 1.555
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 81,0 × 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

22 komentarjev za "Ni pokvarjeno? Ne popravljaj!"


golfabimu
2 meseci 11 dni nazaj

Moja izkušnja po cca 2 mesecih. Dobr avto, smešna poraba in pa živce parajoč infotaiment, sploh ko se odloči da ne bo sodeloval, ti pa potrebuješ klimo ker se ti je steklo zarosilo 😁

Polo78
2 meseci 11 dni nazaj

Živeli fizični gumbi za gretje in klimatizacijo, ne glede na znamko ali rang vozila.

chad
2 meseci 12 dni nazaj

Odličen avto brez kakršnega koli temperamenta, za ljudi brez posebnega stila – je pa takih ljudi največ, tako da bo spet uspešnica

wildbliw
2 meseci 12 dni nazaj

Mislim, da Octavia povsem solidno lovi trend, oblikovno v rahlem zamiku za kakim BMW ali Mazdo. Nič drastičnega. Zato pa udobje v vožnji in med vožnjo odtehta. Naj se najprej nekdo pelje brez enega postanka iz Švice do Slovenije (ali pa ekvivalent razdaljo), potem ima vso pravico pohvaliti tak avto. Jaz sem se v Octavii III. Zato bi jaz za daljšo pot izbral prav Octavio, če bi lahko seveda izbiral.

cashy
2 meseci 12 dni nazaj

Sicer le moje osebno mnenje, a takšne lastnosti bi pripisal tudi Audiju kot znamki.

wildbliw
2 meseci 9 dni nazaj

Sicer nimam izkušenj z Audijem na daljše relacije, ampak glede na prodajno uspešnost bo po vsej verjetnosti držalo.

muc396
2 meseci 12 dni nazaj

1998 sem kupil Octavio1.6 bencin. Pred mesecem dni sem jo 22 let staro prodal z 800€. Praktično brez težav, rja le okrog odprtine za tankanje (kar me je stalo 200€). Je še tako dober avto?
Kar pa me sedaj odvrača od nove Octavie: neprimeren odnos trgovcev VW, Seat, Skoda na Gorenjskem do strank. Vzvišen, tudi aroganten. Sorry, so še drugi avti, tudi dobri. Imate tudi drugi take izkušnje?

mavrica
2 meseci 11 dni nazaj

haha, s prodajalcem imaš opravka 1 uro, v avtu si pa nekaj let. Prav imaš, tudi konkurenca se mora razvijati in da jo nekdo financira. Si ne predstavljam, da bi vsi spet vozili bele Golfe.

mavrica
2 meseci 12 dni nazaj

Bravo, odličen avto! Dobi se pa to Škodico ob enaki opremi nekaj tisočakov ugodneje.

emozul
2 meseci 13 dni nazaj

Jp, cene so konkretno poskočile, kljub slabim napovedim (gospodarska rast). Sam mislim, da s povprečno plačo (ca. 1100 neto, ki je v Sloveniji), Slovenec tak avto niti pogledati ne sme, če je pameten. Avto ni slab, vendar bo treba razmišljat racionalno.

Matey_
2 meseci 12 dni nazaj

No cene so poskočile, ker tudi kupci zahtevajo vedno več. Če avto nima 1001 varnostno-asistenčni sistem, top multimedijo in ne vem kašne vse bonbončke ni avto vreden nakupa … vsak tako se folk obnaša na netu …
Čist spodobno Octavio 2.0 TDI 116KM ambition z dynamic paketom in metalik barvo se dobi že za <24.000€ in ima vse kar voznik dejansko potrebuje.

cashy
2 meseci 13 dni nazaj

jah nič, službo menjat za takšno z vsaj 1500€ 😀 Slovenci imamo težavo, da se Škoda na naše povprečne plače ne bo kaj dosti ozirala. Mi pa počasi tonemo nazaj s svojo produktivnostjo in BDPjem, glede na to, da sta nas Češka in Slovaška že prehiteli, Baltske države pa nas tudi že prehitevajo… Če si oni včasih niso mogli privoščit Octavie, mi pa lažje, se vloge sedaj obračajo.

Locher
2 meseci 12 dni nazaj

cashy, si mislil vsaj 2500?

cashy
2 meseci 12 dni nazaj

če pomislim, je tudi to še premalo…predsednik je rekel, da ob taki plači le težko preživi.

2 meseci 13 dni nazaj

Tudi na opevanem zahodu plače procentualno v zadnjih letih niso šle toliko gor, kolikor so se podražili avtomobili. In tudi tam postajajo kupci racionalnejši in gledajo, kaj je tisto, kar dejansko potrebujejo, kaj pa je nepotreben strošek. Ne gledat toliko Nemčijo, kjer je avto še vedno statusni simbol. Francija, Italija, deli Avstrije in Švice … samo gledaš, koliko Dacij se vozi okrog. Švedi vozijo isti avto po 15+ let, Finska, sploh podeželje, je v primerjavi s Slovenijo avtomobilski odpad. Ampak tam avto večinoma dojemajo kot orodje, ne kot statusni simbol.

 
Rariteta
V iskanju prave linije