Testi

Naj …

Škoda Octavia Scout 2.0 TDI DSG

Poraba 5,0/11,2/7,3 l/100km Največja hitrost 219 km/h Cena 42.752 eur
Plusi
 • prostorna kabina
 • prostoren prtljažnik
 • štirikolesni pogon
 • opremljenost
 • ergonomija sedenja
 • nastavljivost voznikovega delovnega mesta
Minusi
 • v določenih okoliščinah med prestavljanjem sunki skozi pogonski sklop (DSG)
 • učinkovitost splakovanja/brisanja prednje šipe pri večjih hitrostih

… dražja! Z maloprodajno ceno preko 42.000 evrov je bila tokrat preizkušena Octavia Scout 2.0 TDI DSG najdražja Škoda, kar sem jih kdaj vozil. Test.

Od leta 1995, ko je Volkswagen prevzel 70-odstotni lastniški delež Škoda Auta, se je dojemanje njenih izdelkov in posledično tudi same znamke Škoda med ljudmi korenito spremenilo. O podpovprečnih izdelkih, kot sta bila (zadnji strogo pod taktirko Čehov razvit) Favorit in (ko so že imeli prste vmes Nemci) nekoliko bolj dodelana Felicia, danes ni ne duha ne sluha. Nobenega dvoma ni, da je intenzivnost preobrazbe znamke strmo zrasla s prihodom prve Octavie in kmalu za njo še Fabie. V mojih očeh se je njen vrhunec zgodil z vpeljavo velikega Superba, četudi predstavljata zelo pomembna koščka v sestavljanki preobrazbe še športno navdahnjeni modeli (RS) ter v zadnjem času tudi modeli Scout, pri katerih gre za tržno zelo zaželeno mešanje terenskih genov s karavani.

Gratis?

Ničkolikorat sem že zapisal, da avtomobilski proizvajalci »terenske« blatnike in odbijače ter povečano oddaljenost od tal izkoriščajo za pobiranje dodatnega denarja iz denarnic kupcev. (Pre)pogosto namreč ponudbo terensko našminkanih modelov omejijo zgolj na močnejše motorje in bogatejšo serijsko opremljenost, kar potisne njihove maloprodajne cene v višave. Pri tovrstnem početju Čehi niso izjema. Za izhodišče Octavie Scout so tako vzeli Octavio Combi Elegance ter ji na seznam serijske opreme dodali še nekaj postavk, ki jih vsak terenec po njihovo pač obvezno mora imeti. Na podoben način je skavtova ponudba omejena na vsega tri motorje, od katerih najšibkejši 2.0 TDI razpolaga s še vedno kar suverenimi 110 kilovati, ostala dva, 1.8 TSI in 2.0 TDI, pa s preko 130 kilovati. Se povsem strinjam, da je z agregatom iz Octavie RS 2.0 TDI motorizirana in »nališpana« Octavia Scout prijetna tako za vozit kot tudi za pogledat, a se  pojavi vprašanje, kaj od številnih »bonbončkov« kupec na koncu dejansko uporablja in kaj od njih je prisiljen plačati samo zato, ker je “gratis” vključeno v paket?

Jasno

Poleg omejenega števila motorizacij je pri Scoutu močno omejeno tudi njihovo kombiniranje z menjalniki. Tako sta oba najmočnejša motorja na voljo samo z dvosklopkovnim menjalnikom DSG, najšibkejši od trojice pa izključno z ročnim šeststopenjskim menjalnikom. Sam dojemam tovrstno omejevanje kot vlečenje kupca za nos, saj sem prepričan, da tehnično ni zadržkov združiti vse motorje z obema tipoma menjalnika, a so več kot očitno s tržno politiko preprosto postavili omejitve, ki se jim bodisi prilagodiš ali pa zapustiš prodajni salon in pri tem prodajalcu daš jasno vedeti, zakaj odhajaš.

Končno samosvoja

Za razliko od prejšnjih generacij Octavie, kjer so imeli vsi bratranci in sestrične enako medosno razdaljo, ima nova Octavia daljšo medosno razdaljo od ostalih sorodnikov, postavljenih na platformo MQB. Tega se najbrž najbolj veselijo zadnji potniki, za katere načeloma vzdolžnega prostora za kolena ne bi smelo zmanjkati. Zdaj že tradicionalno z litri razkošen je tudi prtljažnik, katerega osnovnih 610 litrov bi moralo zadoščati tudi za potrebe s prtljago bolj potratnih družin. Za prevoz daljših ali mersko zajetnejših predmetov pa je tu še možnost enostavnega povečanja prtljažnika s poklopitvijo tretjinsko deljivega naslona, ki sprosti v uporabo še dodatnih 1.130 litrov prostora (skupno 1.740).

Manj črnine, prosim

Spredaj je voznik izpostavljen izdatno prilagodljivemu delovnemu mestu, kjer bi moral optimalen položaj najti prav vsak posameznik. Za prijetno počutje vseh poskrbi dobra splošna ergonomija in kakovostni materiali. Ko bi bila le še barvna kombinacija notranjosti v testnem primerku (s prevladujočo črnino) manj moreča. K sreči Škoda vsaj na tem mestu ponuja nekaj izbire, saj si je poleg črnine Scoutovo notranjost moč omisliti tudi še v drugih barvah.

31

Ker zgornja dva odstavka veljata praktično za vsako Octavio Combi, o Octavii in Octavi Combi pa smo se obsežneje razpisali že v predhodnih testih Škode Octavie 1.6 TDI in Škode Octavie Combi 1.6 TDI, se bom na tem mestu podrobneje posvetil še elementu, ki je lasten samo Scout-u in ki naj bi bil, poleg terenske šminke, njegov glavni prodajni adut. Merim na oddaljenost dna avta od tal, ki je, glede na navadni Combi, za 31 mm večja (171 proti 140 milimetrov). Kaže, da so Škodini inženirji z dobrimi tremi centimetri večjo oddaljenostjo trebuha od tal izdatneje posegli v podvozje Scouta kot je to v navadi pri njemu podobnih modelih, saj tovrstne predelave običajno prinesejo od enega do okoli dveh centimetrov večji odmik. Toda temu ni čisto tako. Izkaže se, da so mu inženirji namenili kolesa s približno centimeter večjim polmerom, kot jih premorejo kolesa na navadni Octavii, zaradi česar tretjino večje oddaljenosti od tal v resnici prispevajo kolesa, preostali dve tretjini (oziroma povprečna dva centimetra) pa sta zasluga dodelanega podvozja.

Ob bok velikim

Še kakšnih pet let nazaj Čehi za Škodo Octavio niso mogli zaračunati preko 42.000 evrov, pa četudi bi jo gnal osemvaljnik s preko 300 »konji« in bi bila založena z opremo, ki jo je imel takrat lahko samo kakšen Audi A8. Takrat takšni zneski, v povezavi z imenom Škoda, preprosto niso delovali »higienično« in jih trg posledično tudi ni sprejemal. Zato pa se je situacija na trgu in v glavah potencialnih kupcev do danes, leta 2015, spremenila do te mere, da se pri takšnem znesku v grlu sicer še vedno pojavi velik cmok, a se vendarle najdejo posamezniki, ki ga zmorejo in so ga tudi pripravljeni požreti. Sicer močno dvomim, da se bo tako dragih Octavij na sončni stani Alp nabralo za več kot na prste ene roke, a bo vsak prodan primerek v dokaz zgoraj zapisanemu.

Iskrene čestitke!

Za Čehi je dve desetletji trajajoča pot prepričevanja, a ni nobenega dvoma, da jim je uspelo. Škoda se je v glavah ljudi postavila ob bok velikim imenom avtomobilske industrije, zaradi česar lahko po novem za svoje izdelke zahteva štiridesettisočevrske zneske. Zato lahko na tem mestu zapišem samo še moje iskrene čestitke ob tem dosežku.

Več o Škodi Octavii Scout si lahko preberete na spletni strani zastopnika.

Besedilo in fotografije: Peter Humar

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Motor, sposojen iz Octavie RS, bo v kombinaciji s samodejnostjo dvosklopkovnega menjalnika DSG marsikomu narisal nasmeh na ustnice. Je pa res, da sicer izvrstno kultiviranost delovanja DSG-ja v določenih okoliščinah zmotijo sunki skozi pogonski sklop.
  10
 • Notranjost
  Prostorna v potniškem prostoru in z obilico litrov v zadku je Octavia Scout pripravljena tudi na veččlanske družine z veliko prtljage. Priporočam kakšno manj duhomorno barvno kombinacijo od črnine, ki je »krasila« testni primerek.
  10
 • Opremljenost
  Že v osnovi bogat paket opreme Elegance so Čehi v Scoutu nadgradili s kar nekaj, v očeh njihovih tržnikov, »nujnimi« elementi. Na to pa je imel testni primerek dodanih še za deset evrskih tisočakov doplačil.
  10
 • Vozne lastnosti
  Zanesljiv, a zaradi nagnjenosti k podkrmarjenju nenavdahnjen med ovinki. Po zaslugi dobrega štirikolesnega pogona zelo suveren tudi na nekoliko zahtevnejših terenih.
  8
 • Gospodarnost
  Nekoč paradna disciplina Škod je ob pridobljenemu »imidžu« znamke, še bolj pa dotičnemu modelu, primerno postavljena v ozadje.
  6
 • Zmogljivost
  Že res, da ni tako »iskriv« kot recimo v manjšem in lažjem Golfu GTD, a 135 kilovatov tudi več kot poldrugo tono težkega Scouta več kot spodobno poganja.
  9
 • Sklep
  S Škodo Octavio je težko zgrešiti, še težje z njenim Combijem. V različici Scout je Čehom uspelo vse skupaj zapakirati v (očem) še bolj všečen paket. Če ne bi bil tako strogo omejen samo na najmočnejše motorje in če bi bil dobavljiv tudi z manj razkošnim paketom serijske opreme, bi marsikateri kupec Combija gotovo preskočil na Scouta.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 42.752
dolžina × širina × višina (mm) 4.685 x 1.814 x 1.531
dovoljena masa vozila (kg) 2.129
emisija CO2 (g/km) 143
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 4 leta/12 let/3 leta/3 leta/neomejeno ob rednem serisiranju na pooblaščenem servisu
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 15,8
masa praznega vozila (kg) 1.559
medosna razdalja (mm) 2.679
menjalnik/pogon 6-stopenjski dvosklopkovni/ štirikolesni
največja hitrost (km/h) 219
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 135 (184) pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 380 pri 1.750-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,0
osnovna cena vozila (€) 32.279
pnevmatike 225/50 R 17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,0/11,2/7,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,4/4,7/5,4
pospešek 0-100 km/h (s) 7,8
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 610-1.740
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 81,0 × 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (prisilno hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "Naj …"


masko
5 leta 4 meseci nazaj

PeroRS, imaš prav. Mene osebno močno preseneča koliko “dragih” Škod, to je preko 30.000€, se proda. Leta 2009, ko sem kupil prvo RS-ko sem samo tam pa tam videl še kako drugo. Sedaj, ko pa imam zadnji model jih po letu in pol vidim kolikor hočem. Sicer ne bomo prehiteli britancev, kjer je kar 75% vseh Octavij izvedbe RS, me pa vendarle veseli, da se je v glavah Slovencev vendarle nekaj spremenilo in o Škodi nič več ne govorijo z zaničevanjem ( razen seveda snobov, ki vidijo samo značko ).

mavrica
5 leta 4 meseci nazaj

Najlepsa je črna karavanka 2.0tdi z sunset, po možnosti črna lita platišča 🙂

blaz2013
5 leta 4 meseci nazaj

mislu sem napisat da je navaden lamelni avtomatski menjalnik pri Peugeotu. Pa tam bi mogu napisat Jaz*

blaz2013
5 leta 4 meseci nazaj

Pa še razlika je da je Peugeot navadni menjalnik, škoda pa z dvojno sklopko DSG. Jo skor ne dobiš za ta denar razen čist osnovne, večina pa jemlje srednjo opremo combi za okol 21.000. Ja sem jo hotel vzet pa so mi ponujal tistih borih 3% popusta na ceno po ceniku pa sem rekel ne hvala.

peroRS
5 leta 4 meseci nazaj

Nič se ne jezim, haha, nimam razloga za to. 🙂
Samo napisal sem primerjavo, oba sta 4×4 dizel avtomatika z okoli 180KM. Ne moreš pa primerjat enega 4×4, drugega pa navadnega.
Tak dražji model služi vsaki kot reklama. 3/4 kupcev itak kupi navadno karavanko 1.6TDI za nekih 20.000€.

 
Kljubovanje času
Pomlajena igrivost