Poraba 7,1 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 29.540 eur
Plusi
 • serijska oprema
 • ergonomija voznikovega prostora
 • prostorna zadnja klop
 • avdio-navigacijski sistem
Minusi
 • brez varnostno-asistenčnih sistemov pri dani ceni
 • delovanje menjalnika pri počasnem manevriranju (npr. na parkirišču)
 • hrupen motor med avtocestno hitrostjo
 • nezanesljiv gumb električne parkirne zavore

Čeprav so Korejci pred dobrimi štirimi leti, ko so javnosti predstavili Sonatinega naslednika, precej smélo napovedovali, da bi lahko postal eden izmed pomembnejših igralcev v tako imenovanem »passatovem« razredu, pa mu je (vsaj na Slovenskem) v tem času pripadala zgolj stranska vloga. Bi zmogla tokratna kozmetična prenova končno poskrbeti za njegov preboj med prvokategornike?

Rezervni igralec

HYUNDAI I40 WAGON FL (3)Ko so leta 2011 Hyundajevci predstavili model i40, so hkrati po tihem pričakovali, da bi lahko z njim tudi na stari celini dodobra premešali štrene v segmentu, kjer sicer kraljujejo večinoma germanski predstavniki. Svojo samozavest so črpali iz dejstva, da so avtomobil zasnovali in razvili v nemškem Rüsselsheimu ter – kar je še najpomembnejše – da hudičevo dobro zgleda! A kljub temu, da avtomobilu ni bilo moč očitati nobene drastične pomanjkljivosti, oziroma je bil prav v vseh segmentih povsem enakovreden najbližji konkurenci, pa se je (vsaj na našem trgu) prodajal skorajda še slabše kot Playboy med duhovniki.*

Resda pa je ob tem potrebno tudi priznati, da Hyundajeva štiridesetka nastopa v precej nehvaležnem avtomobilskem segmentu, ki je med evropskimi kupci čedalje manj zanimiv, za enak kupček evrov pa raje pogledujejo k športno uporabnejšim štirikolesnikom (npr. že v njihovem salonu k Tucsonu ali celo k Santa Fe-ju**). A ker želijo pri največjem južnokorejskem avtomobilskem proizvajalcu prepričevati tudi tiste stranke, ki še vedno iščejo družinsko-poslovne karavane (oziroma limuzine) ter se precej »ziheraško« odločajo večinoma za Volkswagen Passata (in ostalo germansko falango), so morali v lanskem letu nujno osvežiti tudi svojega predstavnika tega razreda.

Drobtinice

HYUNDAI I40 WAGON FL (4)Ker pa je Hyundajevim oblikovalcem uspelo že pred slabimi petimi leti ustvariti avtomobil precej mikavnega stasa, je bila tokratna kozmetična preobrazba minorna. Tako je na zunaj moč opaziti zgolj malenkostno spremenjene odbijače ter aluminijasta platišča, nove meglenke v LED tehnologiji ter izrazitejšo šesterokotno masko, ki postaja zaščitni oblikovni znak novodobnih Hyundajev.

A njihovi »lepotni kirurgi« bi vseeno lahko malce več časa posvetili notranjemu interierju, kjer je bil (omembe vredne) prenove deležen zgolj osrednji avdio-navigacijski sistem, ki se po novem ponaša z lepšo grafiko. Okej, resda deluje notranjost kot celota povsem korektno ter dovolj ergonomsko (razen nekaterih dislociranih gumbov na volanskem obroču – npr. za upravljanje potovalnega računalnika), a ji vseeno manjka občutek za detajle, ki ga nekako pričakuješ pri vozilih tega segmenta – pa najsi gre za mehko obložene predale v vratih, razkošnejšo ambientalno osvetlitev ali aluminijaste ročice notranjih vratnih kljuk (namesto plastičnih).

Se pa zna Hyundajeva štiridesetka še vedno pohvaliti z dokajšnjim bogastvom serijske opreme, ki je lahko za vzor marsikateremu konkurenčnemu (prvenstveno evropskemu) proizvajalcu, pri čemer sem sam pri testnem primerku pogrešal zgolj kakšen varnostno-asistenčni sistem ter z radarjem podprt tempomat.

Prijetna kombinacija

HYUNDAI I40 WAGON FL (24)Prenova se je hkrati dotaknila tudi močnejše verzije 1.7-litrskega turbodizla CRDi, ki je pridobil dodatnih 5 »konjičev« (141 namesto 136), pri čemer se je povečala tudi najvišja vrednost motornega navora (340 Nm namesto 330), ki je sedaj na voljo že pri nižjih vrtljajih (1.750 namesto 2.000). V tokratnem testnem primerku je bil sparjen z novim, sedemstopenjskim dvosklopčnim menjalnikom, ki se izkaže med vožnjo z dovolj udobnim delovanjem in ga je moč označiti za bolj prepričljivega in odzivnega od njegovega šeststopenjskega predhodnika. Pomanjkljivosti? Rahla zmedenost med spusti po gorskih ridah, ko menjalnik med zaviranji prestavi v (pre)nizko prestavo ter (pre)dolgo vztraja v višjih vrtljajih.

Morda bo kdo ob pogledu na cenik prenovljenega i40 zmajeval z glavo, ker na turbodizelski strani ni v ponudbi še kakšne močnejše opcije, in bo na ves glas modroval, da že zaradi tega korejski predstavnik ne more postati eden izmed prvokategornikov segmenta D. A je hkrati brž potrebno priznati, da se velika večina kupcev poslovno-družinskih karavanov večinoma odloči za motorizacijo, ki seže največ do 110 kW, zaradi česar se je tudi testni avtomobil izkazal kot optimalno motoriziran.

HYUNDAI I40 WAGON FL (12)Resda sem imel med tokratnim preizkusom vseskozi nek neopisljiv občutek, da novi menjalnik DCT vzame agregatu del dragocenega »žmohta«, zaradi česar je manj iskriv (zgolj 11 sekundni pospešek od 0 do 100 km/h) ter manj varčen (7,1 litrska poraba črnega zlata na 100 km) od konkurenčnih produktov, a bi omenjena pogonska kombinacija vseeno znala povsem zadovoljiti najširši krog družinskih očetov. Slednji bodo zadovoljni tudi nad dovolj uravnoteženo lego avtomobila, zadovoljivim (ne pa izjemnim, da ne bo pomote!) požiranjem neravnin ter izboljšano komunikacijo volanskega mehanizma.

Chanometer

Znano je dejstvo, da so korejski avtomobilski proizvajalci izjemno hitro učeči. Tako so že od nekdaj iskali svoje vzornike pri rahlo naprednejših Japoncih (oziroma natančneje pri Toyoti), da bi jih lahko v duhu tradicionalnega rivalstva med obema državama, ki sicer traja že od pamtiveka, nekoč tudi premagali. In ravno pri Hyundajevih modelih imam v zadnjem času občutek, da so svoje japonske vzornike že presegli, saj ponujajo prav tisto, kar zaman iščem pri novodobnih Toyotah – izjemno konkurenčne, uporabne ter garancijsko popolne avtomobile, ki ne ponujajo nikakršnih oblikovnih asociacij na kitajski ples zmajev.

Za enega korektnejših in bolj uravnoteženih sodobnih Hyundajevih produktov je tako moč označiti tudi prenovljeni i40, pri katerem pa se še vedno bojim, da mu bo ostala zgolj vloga statista v segmentu D. A bi se znala, glede na hitrost razvoja korejskih proizvajalcev, že njegova naslednja generacija, ki sicer na tej strani Atlantika najverjetneje še ne bo resneje ogrozila primata večnega bestsellerja, Volkswagna Passata, le počasi prebiti do kakšne vidnejše vloge. Po drugi strani pa znajo biti odlični stranski igralci včasih celo prepričljivejši od glavnih …

Tekst in foto: Urban Acman.

* Število prvih registracij v letu 2015 (Hyundai i40: 52; Volkswagen Passat: 1.620; Opel Insignia: 400; Škoda Superb: 281; Ford Mondeo: 170; Mazda 6: 147; Peugeot 508: 112; Toyota Avensis: 85; BMW serija 3: 285; Audi A4: 276; Mercedes-Benz C: 170) – vir: Sekcija za osebna motorna vozila

** Število prvih registracij v letu 2015 (Tucson: 417; Santa Fe: 66; ix35: 357, Grand Santa Fe: 15) – vir: Sekcija za osebna motorna vozila

 

 

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Sicer zna biti agregat v višjih vrtljajih rahlo preveč robat in glasen, a skupno oceno izboljšuje udoben in dovolj intuitiven sedemstopenjski dvosklopkovni menjalnik. Kombinacija, s katero bo zadovoljna velika večina voznikov tega segmenta.
  9
 • Notranjost
  Korektna in dovolj prostorna notranjost se lahko pohvali z zadovoljivo ergonomijo ter občutkom kvalitetne izdelave, malce manj pa z občutkom »konfekcijskosti«.
  8
 • Opremljenost
  Korejska vozila se že tradicionalno ponašajo z bogastvom serijske opreme. Pri tokratnem testnem primerku, ki se je lahko pohvalil celo z volanskim ogrevanjem ter električno nastavljivostjo sedeža, pa sem pogrešal zgolj kakšen (v tem razredu skorajda že nujen) asistenčni sistem. Slednjo pomanjkljivost sicer znajo elegantno rešiti višji paketi opreme.
  8
 • Vozne lastnosti
  Napram predhodniku se ponaša z izboljšano komunikacijo volanskega mehanizma ter z odtenek boljšim požiranjem neravnin. Vozni način Sport prinese za odtenek živčnejšo stopalko za plin, športen menjalni režim ter (pre)trd volan.
  8
 • Gospodarnost
  Časi, ko so bili Hyundaji cenejši od konkurence, so žal že davno mimo. Ne najbolj prepričljiva poraba goriva.
  7
 • Zmogljivost
  Dobrih 140 »konj« deluje sicer malce zaspano (zgolj 11,0 s od 0-100 km/h), a nikakor podhranjeno.
  7
 • Sklep
  Kozmetično prenovljena Hyundajeva naslednica Sonate na tej strani Atlantika še vedno ne bo igrala vidnejše vloge v tako imenovanem »passatovem« razredu - razen ob kakšnih mikavnejših prodajnih popustih - a bi se znala že njena naslednja generacija prebiti vse do pločnika slavnih.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 23.990
cena testnega vozila (€) 29.540
dolžina × širina × višina (mm) 4.775 x 1.815 x 1.470
dovoljena masa vozila (kg) 2.150
emisija CO2 (g/km) 134
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5/12/5
gibna prostornina (cm3) 1.685
kompresija (1:) 15,7
masa praznega vozila (kg) 1.614
medosna razdalja (mm) 2.770
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni samodejni / spredaj
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 104/141 pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 1.750-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,94
pnevmatike 205/60 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,9/4,9/5,1
pospešek 0-100 km/h (s) 11,0
prostornina posode za gorivo (l) 70
prostornina prtljažnika (l) 553-1719
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 77,2x90
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Stranska vloga"


RedBaron
4 leta 1 mesec nazaj

Zakaj pa je zunanja temperatura v Farenheitih? Poraba bi tudi bila kakšen dcl manjša, če bi imeli AC na OFF (glede na to, da je zunanja temp. okoli 4.5 °C) 🙂

 
Športni karavan, ki ljubi tek na dolge proge
Bavarski vrhunec stanja tehnike