Poraba 4,1/8,9/6,4 l/100km Največja hitrost 173 km/h Cena 14.040 eur
Plusi
 • motorna odzivnost
 • ergonomija voznikovega delovnega prostora
 • udobje v vožnji
 • mehki sedeži
 • prostoren osnovni prtljažnik
Minusi
 • učinkovitost izpiranja vetrobranskega stekla pri avtocestnih hitrostih
 • povratna povednost volana
 • visok nakladalni rob prtljažnika
 • posebna serija omejena na bogatejši paket opreme

Francozi so letos praznovali stoletnico, kot sami pravijo, kreativnosti in poguma. Obeležili so jo s posebno serijo modelov C3, C3 Aircross, C4 SpaceTourer in Grand C4 SpaceTourer. Od četvorice je bil na testu najmanjši, C3. Test.

Posebno serijo so poimenovali Origins, z njo pa očitno poskušajo vzpostaviti povezavo med današnjimi modeli in originalnimi Citroëni izpred stoletja. Koliko jim je to uspelo, prepuščam v presojo vsakemu posamezniku zase. Sam lahko rečem le, da domišljija tržnikov resnično ne pozna meja.

Bakrenorjav

Citroen_C3_PureTech82_Origins_12Bežen pregled cenika razkrije, da se serija Origins opira na paket opreme Shine. To pomeni, da so vzeli za osnovo najbogateje opremljeno izpeljanko modela in ji dodali pravzaprav samo dekorativne dodatke. Ti obsegajo bakreno rjave elemente na zunanjosti in v kabini avta. Zunaj so najbolj očitne rjave obrobe prednjih meglenk, rjavo obarvan prvi Airbump kvadratek, nalepka ob imenu modela C3 z rjavimi in črnimi črtami ter dodatne nalepke s črnimi in rjavimi črtami na strehi in na zadnjem stebričku. Zunanje nadgradnje zaokrožujeta na prednjih vratih prilepljeni nalepki logotipa “Origins since 1919”.

Še naprej stavi na udobje

Citroen_C3_PureTech82_Origins_16V kabini je opaziti rjavo obrobo na armaturni plošči, rjave šive na sedežih in na vložku armaturne plošče, etiketo “Origins” na prevlekah prednjih sedežev in svetlejše, Originsu lastno oblazinjenje sedežev. Vse ostalo je enako Citroënom C3 s paketom Shine, kar pomeni, da tudi C3 Origins še naprej stavi v prvi vrsti na udobje.

Fotelji

Citroen_C3_PureTech82_Origins_06Začenši s sedeži – ali morda bolje rečeno fotelji – je sedenje še vedno med najbolj mehkimi in posledično udobnimi. Sam sem sicer pogrešil bolj poudarjeno ledveno oporo, le ta pa, kljub bogatosti paketa opreme, presenetljivo ni nastavljiva. Ergonomija voznikovega delovnega prostora je na zelo visoki ravni, za kar se ima zahvaliti posebej izdatno po višini in dosegu nastavljivemu volanskem obroču in tudi po višini in v vse glavne smeri nastavljivemu voznikovemu sedežu. Sredi armaturne plošče je nameščen barvni zaslon večopravilnega sistema z upravljanjem na dotik. Ta se za moj okus že kar preveč zanaša na tipkanje po zaslonu. Navsezadnje skoraj ni ukaza, ki bi ga bilo moč izvesti z navadnimi tipkami ali gumbi ob zaslonu. Z izjemo gumbov in stikal za nastavitev glasnosti radija, vklop štirih varnosti utripalk, centralne ključavnice kabine, električnega gretja zadnjega stekla ter hitrega vklopa gretja prednjega stekla je treba za vse ostalo “škrabljati” s prstom po zaslonu in preklapljati med posameznimi meniji.

Kot običajno

Citroen_C3_PureTech82_Origins_11

Na cesti se C3 Origins, identično kot običajni C3, izkaže s poudarjeno mehko nastavljenim podvozjem. To se seveda odraža predvsem v udobju vožnje, ki v meni (najbrž pa tudi pri marsikom drugem) ne bo uspelo vzbuditi želje po navihanem preganjanju skozi ovinke. Za kaj takega je namreč prečnega nagibanja avta preveč, povratna povednost volana minimalna, kot je tudi odzivnost avta kot celote. Svoje k, recimo mu, zadržanemu nastopu malega avtomobila prispeva še izbira motorja. Citroën C3 že tako z vsega skupaj samo tremi opcijami nima najbolj pestre palete, a je ta v seriji Origins omejena na zgolj en motor.

Nekaj malega

Citroen_C3_PureTech82_Origins_24To je 1,2-litrski PureTech, ki razpolaga z največ 61 kW (83 KM) moči oziroma 118 Nm navora. V kombinaciji s petstopenjskim ročnim menjalnikom ga odlikuje prijetna odzivnost, veselje do vrtenja in skromna intenzivnost gnanja malega avtomobila. Najbrž nekaj malega k temu vtisu prispeva dejstvo, da sem se v Citroëna presedel iz 300-“konjskega” Megana R.S. Trophy, a vseeno. Citroën C3 PureTech82 Origins je umirjeno motoriziran ter se daleč najbolje počuti pri mestnih potepih. Seveda se je možno z njim odpeljati tudi na kakšno daljšo pot, a računajte pri avtocesti na povečan motorni trušč, ki je posledica kombinacije kratke prestave v diferencialu in ne najbolj učinkovite zvočne izolacije. Mimogrede, atmosferski trivaljnik PureTech se pri hitrosti 130 km/h po števcu v najvišji peti prestavi vrti s hitrimi 3.800 vrt/min.

Glavni namen?

Citroen_C3_PureTech82_Origins_05

Pri uvedbi posebnih serij se vedno postavi vprašanje, kaj je glavni namen tržnikov, ko si tovrstne serije zamislijo. Ali je, če se omejim na dotično Citroënovo serijo Origins, res poudariti pogum, kreativnost, izkušnje in tradicijo znamke Citroën ali pa gre zgolj za poskus izvabiti iz denarnic kupcev čim več denarja. V konkretnem primeru se bojim, da ima drugi večjo težo kot prvi. Sam bi namreč, če bi zares želel kar najbolj jasno in glasno proslavitvi stoletnico kreativnosti svoje znamke, posebno serijo naredil bistveno bolj širše dostopno. Najprej bi jo ponudil v čisto vseh svojih modelih in izpeljankah. Dodatno bi kupce spodbujal k izboru posebne serije, tako da bi jo ponudil kot brezplačno opcijo. S tem bi po mojem razmišljanju vsakdo z veseljem izbral posebno serijo modela, jaz, kot proizvajalec, pa bi v letu obeleženja stoletnico spravil na tržišče veliko več “vozečih panojev”, ki bi vsak dan znova razkazovali kreativnost in tradicijo moje znamke. No, ampak to sem jaz. Citroënovi tržniki seveda znajo bolje.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Atmosferski trivaljnik mora za poskočno priganjanje v najviše vrtljaje. Godi PureTechova odzivnost in kultiviranost, malo manj pa izrazito kratka preračunanost diferenciala, ki se odraža v visokih motornih vrtljajih pri avtocestnih hitrostnih povprečjih.
  7
 • Notranjost
  Kar nekaj trde plastike daje vedeti, v kateri avtomobilski razred se umešča C3. Svetle prevleke sedežev in dodatki bakreno-rjavih vključkov in šivov poskušajo razbiti monotonost črnine plastike v kabini.
  7
 • Opremljenost
  Posebna serija Origins je osnovana na najbogatejšem paketu opreme Shine. Po mojem bi, če bi želeli zares slaviti stoletnico, morali Origins ponuditi z vsemi motorizacijami in izhodiščnimi paketi opreme.
  7
 • Vozne lastnosti
  V prvi vrsti še vedno med sebi enakimi najbolj mehak in udoben.
  6
 • Gospodarnost
  Ob pridevniku najbogatejši paket opreme se zdi maloprodajna cena avta ugodna, a je res, da ga žene bencinar zelo umirjenega značaja. Če že z zmogljivostjo ne prepriča, pa zato toliko bolj godi njegova varčnost z gorivom. Pozdravljam vsaj to, da cenijo paket Origins enako kot paket Shine, na katerem bazira.
  7
 • Zmogljivost
  Presenetljivo je PureTech83 edina v kombinaciji s posebno serijo Origins dobavljiva motorizacija. Že res, da jo odlikuje dobra odzivnost, a jo zato pestita zadržana prožnost in omejena zmogljivost.
  5
 • Sklep
  Naj nas poskuša Citroën še tako prepričati v svojo kreativnost in pogum, sam menim, da jim je obeh primanjkovalo, ko so postavljali prodajno strategijo posebne serije Origins. Sam bi jo, namesto zelo omejeno na samo določene modele ter njihove motorizacije, z namenom kar največjega možnega preboja mojega sporočila, ponudil trgu brezplačno in na celotni paleti modelov. Ampak, kdo sem jaz, da bi učil Citroënove tržnike in stratege, ki morajo o tem poslu vedeti bistveno več ...
  6.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 14.040
dolžina × širina × višina (mm) 3.996 × 1.749 × 1.474
dovoljena masa vozila (kg) 1.555
emisija CO2 (g/km) 99
gibna prostornina (cm3) 1.199
kompresija (1:) 11,0
masa praznega vozila (kg) 1.046
medosna razdalja (mm) 2.539
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 173
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 61 (83) pri 5.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 118 pri 2.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
osnovna cena vozila (€) 13.890
pnevmatike 205/55 R 16
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,1/8,9/6,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,0/4,0/4,4
pospešek 0-100 km/h (s) 15,2
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 300-922
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 75,0 × 90,5
zavore spredaj/zadaj kolutne (hlajene)/bobnaste
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Stoletnica"


yashica
6 meseci 12 dni nazaj

Sem ga vozil na pobudo znanca, ki dela v prodaji Citroena, kako je udoben v vožnji in me ni prepričal. Citroen napoveduje, da se bo z modeli osredotočil na udobje. Super, čakam raven udobja izpred nekaj desetletij in udobje stare dobre hidravlike. Začeli bi lahko s tem, da podaljšajo dobo dobavljivosti nadomestnih delov, ker 10 let za dele, ki jih aftermarket ni mogoče dobiti, obnova sama pa ni mogoča je nož v hrbet kupcem.

Polo78
6 meseci 8 dni nazaj

Zadnji pravi (beri: udoben) Citroen je C5 s hidravliko, prava poezija pri pobiranju lukenj po naših cestah. Vse ostalo ni ne tič ne miš, npr. C4 Picasso tako prejšnji model kot sedanji ob malo večji luknji misliš, da bo podvozje ostalo nekje na cesti, po drugi strani pa zelo mlahavo deluje čez ovinke, tudi volan nima nobenih povratnih informacij. Tako, da me ne čudijo ugotovitve pri tem C3 na testu, kot tudi med tistimi, ki so ga vozili.

jankometka
6 meseci 12 dni nazaj

Ko sem se odločal za novo vozilo sem testiral tudi tega C3. Mene je pustil zelo ravnodušnega. Zaradi dveh stvari se potem nisem odločil za C3. Čez luknje se je peljal kot traktor, zelo slabo je absorbiral luknje in pa sedeži ne nudijo čisto nobene stranske opore med zavoji, sem se skoraj da ne moral držati za strešno držalo da nisem ven med vožnjo padel. Thats my 2 cents…

Lignage
6 meseci 12 dni nazaj

In kaj si potem izbral?

Pretiravaš! Pa vidim, da si zelo slabo opazoval – C3 namreč sploh nima strešnih držal.

jankometka
6 meseci 12 dni nazaj

Nič ne pretiravam. Šel sem gledati še Seat Ibizo ki je takrat ven prišla, saj to je bilo leta 2017… no, potem pa še slabše, vem samo da je že na Celovški cesti težko požiral luknje nasplošno sedeži so komot, oprijema pa nobenega

Lignage
6 meseci 11 dni nazaj

Še vedno ne vem, kateri avto si kupil leta 2017? Postrezi nam že z informacijo kateri te je pa prepričal.

jankometka
6 meseci 8 dni nazaj

Nisem kupil nobenega, imam še svojega “starega”. Enostavno me niso prepričali. V bližnji prihodnosti pa računam predvsem na toyoto Corollo. lp

Lignage
6 meseci 4 dni nazaj

Ja, seveda nisi kupil nič. Sem vedel. In tudi mnenje nekoga ki “testira” Citroëne in sanjari o Corolli pomeni enako nič. Zame.

5 meseci 12 dni nazaj

In kaj si ti veleumnež hotel s tem povedati? Pač enostavno sem ugotovil, da se mi novega avta za 12-15k ne splača kupiti sploh pa ne Citroena. Dam par tisoč € več in imam hibrida in Toyoto za 10+ let

srcnik
6 meseci 12 dni nazaj

1.2 tricilindrski atmosferski mlinček, pa 205 gume… Ni čudno da je do 100 15+ sekund… Določene ideje so zelo kul in simpatične, samo kaj ko z ostalimi toliko pokvarijo, da ni na koncu ne tič, ne miš…

6 meseci 12 dni nazaj

Tole je verjetno napaka. Uradni podatki pravijo 13,2s do 100.

cashy
6 meseci 12 dni nazaj

če se nekdo odloči za motorizacijo, ki potrebuje več kot 10 sekund do 100, mu je verjetno vseeno, če je to 13, 15 ali pa 20 sekund…

nejc1
6 meseci 12 dni nazaj

Definitivno ni vseeno. 13s za nek drugi avto pri bajti je recimo da še ok, 15, 16s je enostano slabo, 20s je pa že res kriza da moraš to vsakodnevno vozit…

Za tako velikost in maso avtomobila s takšnim motorjem je 205 guma čisto pretiravanje.. 175 je dovolj 185 maksimum… Nasplošno se dandanes v zelo veliko primerih pretirava s širinami gum, izjemi sta recimo kak Scenic z ogromno gumo 195 širine ali nova Scala, ki ima ne glede na colažo največjo širino gume 205 mm, za več ni nobene potrebe…

No kot vidim ima C3 v osnovnejši opremi oz. paše gor tudi 185/65 R15, to je precej ok.
In recimo pri obrabljenih 205 letnih gumah bo ob takem lahkem avtomobilu (1t) hitro problem ob močnejšem dežju (stoječi vodi) in bo treba zelo pazit, pri 185 bo že opazno bolje…

 
Ravno pravšnji
Preprosto prijeten