Poraba 6,0/17,8/7,9 l/100km Največja hitrost 240 km/h Cena 38.590 eur
Plusi
 • udobje v vožnji (podvozje in zvočna izolacija)
 • zadostnost prostora za glave (brez strešnega okna)
 • poraba goriva (glede na tip pogonskega sklopa)
 • kultiviranost motorja
 • dobro zanašanje menjalnika na motorni navor
 • opremljenost
 • štirikolesni volan (4 Control)
Minusi
 • občasno obotavljanje večopravilne enote R-Link
 • nizko/kratko nastavljen zasenčeni snop žarometov
 • aktivni tempomat je mogoče vklopiti samo v območju hitrosti 50-140 km/h
 • berljivost projicirnega zaslona (prikaz na stičišču armaturne plošče in prednje šipe)
 • omejitev izpeljanke TCe 225 samo na najbogatejša paketa opreme
 • učinkovitost izpiranja prednjega stekla pri avtocestnih hitrostih

Med vožnjo s testnimi avtomobili se mi utrne različno število zamisli o naslovu zapisa o njih. Pri enih se mi skozi dneve uporabe zvrsti množica idej, pri drugih imam težave dobiti eno samo. Talisman 1.8 TCe Initiale Paris je sodil med prve, z več možnostmi, od katerih je prevladala zgornja. Test.

Ideja za naslov je prišla na večer proti koncu mojega druženja s Talismanom. Deževalo je, delovni dan je bil eden bolj napornih zato sem bil kar utrujen. Posledično nisem ravno prekipeval od notranje energije, zato si lahko predstavljate navdušenje, s katerim sem odpeljal najstarejšo hčer v Ljubljano na nek dogodek. Nekako nisem ravno prekipeval od veselja, da sem moral od doma v dež. No, ampak, kar je treba narediti, na koncu pač ni težko. In sva šla.

Dvig razpoloženja

Renault_Talisman_18TCe_Initiale_Paris_07Sedem v avto, zaženem motor, povežem telefon z avtom in skozi ozvočenje spustim eno ljubših pesmi. Vklopim še gretje sedeža in volanskega obroča ter speljem. Do glavne ceste sem že zbujen. Nekaj malega za ta dvig razpoloženja gre sicer pripisati tudi na račun dežja in hladnega avta, a sem prepričan, da pripada glavnina zaslug vseeno celotnemu paketu avta z imenom Renault Talisman 1.8 TCe Initiale Paris.

Ne dosegajo in nikoli ne bodo dosegli

Renault_Talisman_18TCe_Initiale_Paris_31V njem so namreč združene mnoge lastnosti in odlike, ki so mi blizu. Preizkušeni Talisman je bil limuzina in ne še eden od danes tako opevanih in vsesplošno popularnih križancev. Gnal ga je bencinar, zato mi je bilo prizanešeno dizelsko regljanje. Saj ne, da ne bi bili današnji dizli (ja, tudi Talismanov dizel) že presneto kultivirani in tihi, a ravni svilenega teka bencinarja ne dosegajo in ga po mojem mnenju tudi nikoli ne bodo dosegli. Včasih si je bilo možno omisliti Talisman samo z 200-»konjskim bencinarjem, danes sta v ponudbi dva. Vstopni 1.3 TCe s 160 KM in najboljša motorizacija, 1.8 TCe z 225 KM. Na moje zadovoljstvo je bil testni primerek opremljen s slednjim, zato je imel moči in navora več kot dovolj za vse moje želje in ambicije.

Drobni užitki

Renault_Talisman_18TCe_Initiale_Paris_001Skratka, pripeljem v Ljubljano, odložim hčer in obrnem nazaj proti domu. Namesto da bi se odpeljal po isti najkrajši poti naravnost domov, pa sklenem narediti »manjši« obvoz. Težko je opisati, preprosto obstajajo , v katerih se dobro počutim in uživam v vožnji z njimi. Sam jih opisujem kot prijetne do uporabnika. Tudi testnega Talismana sem s tem umestil med avtomobile, v katerih sem praviloma bolj užival na poti do cilja kot takrat, ko sem prispel na cilj. In temu občutku pripisujem zasluge, da sem prostovoljno podaljšal vožnjo.

Zares se zgane

Renault_Talisman_18TCe_Initiale_Paris_13Pred kratkim sem vozil Talismana z dvolitrskim in 200-»konjskim« dizlom. Njegov zapis sem sklenil, da gre sicer za dober in suveren izdelek, a da bi sam, če bi izbiral Talismana, vseeno raje izbral najmočnejšega bencinarja. Tokratni test je le še podkrepil moje stališče.

Mehanska osnova 1,8-litrskega štirivaljnika ima veliko skupnega z agregatom v aktualnem Meganu R.S.. Za potrebe Talismana sta njegova moč in navor in nenazadnje tudi zvočna kulisa samo bolj civilno krotki. Pogonske sile je kljub temu veliko, hvalim pa tudi dejstvo, da jo razvija zelo zvezno in enakomerno. Štirivaljnikovo delovanje zaznamuje že omenjena odlična kultiviranost teka, navdušuje pa tudi z zmožnostjo vrtenja vse do rdečih 6.000 vrt/min, vsakič znova in znova, kjer potem nanj privijačen dvosklopkovni EDC (edina opcija menjalnika s tem motorjem) brezpogojno vklopi višjo prestavo. EDC-ju štejem v dobro, da se dobro zanaša na motorno prožnost in ne bezlja s prestavami gor in dol ob vsakem najmanjšem pritisku ali popustitvi stopalke plina. V glavnem se na tovrstne želje voznika odzove z vklopom prestave nižje, redkeje pa s skokom dveh navzdol. Morda lahko voznik ravno zaradi te nagnjenosti zanašanja na motorni navor dobi občutek, da se menjalnik na poln plin odzove z malo preveč obotavljanja, saj od polnega pritiska stopalke do reakcije lahko mine kakšna sekunda. Je pa res, da ko se »preštejejo« sklopke in zobniki v menjalniku ter ventili, bati in lopatice turbine v motorju, se Talisman 1.8 TCe zares zgane.

Mora biti razlika

Renault_Talisman_18TCe_Initiale_Paris_05Čeprav morda kdo pričakuje, da je tako motoriziran Talisman kot nalašč za preganjanje skozi ovinke, sam menim, da mu po zaslugi udobnega podvozja in ne najbolj ostrega nastopa med zavoji veliko bolj odgovarja sproščeno, nenaporno in po potrebi hitro požiranje avtocestnih kilometrov. Tam in nenazadnje tudi na vseh drugih cestah me je, tako kot Talisman 1.6 TCe Initiale Paris nekaj let nazaj, ponovno navdušil z odličnim udobjem v vožnji. To raven udobja v vožnji sem nekako pogrešal v Talismanu Grandtour 2.0 BluedCi, zato sklepam, da mora biti med obema neka razlika v nastavitvi podvozja – ali med karavanom in limuzino ali pa kot posledica drugega tipa agregata. Razlika v masi Talismana z najmočnejšim bencinarjem in dizlom je namreč več kot sto kilogramov. Ker je glavnina te masne razlike skoncentrirana v nosu avta, je to po mojem že dovolj velik razlog, da so bili Renaultovi tehniki prisiljeni drugače nastaviti vzmetenje pri enem in drugem.

Zadovoljstvo in veselje

Renault_Talisman_18TCe_Initiale_Paris_40Na moje veliko zadovoljstvo in veselje tokratni Talisman ni imel vgrajenega strešnega okna. Ja vem, spet sem pri prostoru za glave, a ne morem pomagati. Več kot očitno je zadostnost prostora zame ena od bistvenih vrednot, s katero je v veliki meri pogojujeno moje počutje v avtu. Avto je namreč lahko še tako fantastičen – če v njem ne bom mogel normalno sedeti, nikoli ne bom mogel zares uživati. V testu limuzinskega Talismana nekaj let nazaj sem bentil prav nad tem elementom avta, saj pod njegovim strešnim oknom nisem mogel udobno sedeti niti spredaj niti zadaj. Testni Talisman strešnega okna ni imel, zato tudi o utesnjenosti ni bilo ne duha ne sluha. Spredaj je bila moja glava daleč od stropa, zadaj se ga je sicer res dotikala, a je bilo stanje, v primerjavi s tistim v limuzinskih tekmecih, kot sta novi Peugeot 508 ali aktualna izpeljanka Mazde 6, vsekakor bistveno manj problematično.

V manjšini

Renault_Talisman_18TCe_Initiale_Paris_18Na račun intenzivne rasti priljubljenosti srednje velikih SUV-ov in križancev populacija in raznolikost v avtomobilskem razredu srednje velikih poslovnih limuzin počasi kopni, zato se proda bistveno manj Talismanov, kot bi si Francozi želeli. Kljub temu ima Talisman danes vseeno še vedno kar nekaj konkurence. Velika Renaultova limuzina mi je že od samega prihoda na tržišče oblikovno všeč tako zunaj kot tudi znotraj. Res je sicer, da se ima za slednji sklep vsaj malo zahvaliti tudi najvišjim paketom opreme, s katerimi so bili založeni testni Talismani založeni, a vseeno. Tudi oba izpostavljena tekmeca umeščam med oblikovno všečnejša, a če se osredotočim na konkurenco iz Francije, moram priznati, da bi v domačo garažo raje zapeljal Talismana kot Peugeot 508. Tovrstne strogo subjektivne zadeve je sila težko opisati in opravičiti, saj je okusov na svetu toliko, kot je ljudi. Osebno dojemam, da se Peugeot 508 že skoraj preveč trudi biti oster in športen. Sicer vseeno deluje simpatično, a ko stoji ob Talismanu, je slednji manj nastopaški, lahko bi rekel tudi bolj skladen in eleganten. Ampak, kot sem rekel: okusi so različni, zato je povsem možno, da sem s tem dojemanjem obeh v manjšini.

Prijeten do uporabnika

Renault_Talisman_18TCe_Initiale_Paris_03Pod črto štejem preizkušenemu Talismanu 1.8 TCe Initiale Paris v dobro izvrstno udobje v vožnji, ki sicer pusti pečat na ostrini in dinamični navdahnjenosti vozila med ovinki, a me to ne moti. Časi, ko sem med avtocesto in ovinkasto magistralo izbral slednjo, so že zdavnaj mimo. Tu je še njegov kultiviran močan in prožen turbobencinar, ki bi ga vsekakor bistveno raje imel v nosu svojega Talismana kot kateregakoli dizla, bodisi v Renaultu ali v tekmecih. Vse to je imel že »moj« prvi Talisman, najnovejši pa je v enačbo dodal še dovolj prostora za glave. Seveda ima tudi Talisman svoje pomanjkljivosti, a ker so te na mojem spisku prioritet umeščene nižje, sem vanj vedno znova rad sedel in se odpravil na pot. Takrat me je namreč razvajal z udobjem v vožnji, zmogljivim in kultiviranim motorjem in prostornostjo. Ni jih veliko, ki to zmorejo.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  1,8-litrski TCe je vsekakor korak Renaulta v pravo smer. Že prejšnji 1.6 TCe je bil v 200-“konjski” izvedenki dober, ta je še boljši. A če ste eden od redkih slovenskih lastnikov le teh, si ne delajte preglavic z novim motorjem. V praksi je naskok novinca sicer res navzoč, a vseeno dovolj majhen, da si samo zaradi njega nikakor ni treba delati dodatnih stroškov.
  9
 • Notranjost
  Ko je manj dejansko več – odstraniš strešno okno in dobiš toliko več Talismana, da si je težko predstavljati. Tudi sicer ga zaznamuje lično oblikovana notranjost, ki je v kombinaciji s paketom Initiale Paris polna žlahtnih materialov in raznih pripomočkov.
  10
 • Opremljenost
  Veseli me, da so najmočnejšemu motorju kočno dodali opcijo cenejšega paketa Edition-S, saj imajo kupci z njim končno nekaj več izbire kot prej. Ker je tudi ta več kot dovolj dobro založen, ne vidim resne potrebe po izbiri Initiale Paris za dodatnih 3.500 evrov..
  10
 • Vozne lastnosti
  Kot sem že omenil, bi sistem Multi Sense lahko imel nešteto možnih nastavitev - v mojih očeh se Talismanu izbira Comfort najbolje poda. Navkljub zmogljivemu motorju in opciji Sport se najbolje počuti na avtocestah.
  9
 • Gospodarnost
  Poraba je še malo ugodnejša kot pri predhodniku, cena pa, upoštevajoč popolnost paketa, pričakovana in pogojno tudi sprejemljiva. Dobro je, da se jo da zelo hitro, z izborom edinega preostalega paketa Edition-S, sklestiti za vsaj 3.500 evrov.
  7
 • Zmogljivost
  Moči in navora je vedno in za vsako vozno okoliščino dovolj. Kdor meni, da je tudi to premalo, naj se začne ozirati po izdelkih s šestvaljni agregati, zanje pa mora biti pripravljen odšteti tudi bistveno večje kupe denarja.
  9
 • Sklep
  Krajše in bolj neposredno opisati Talisman 1.8 TCe Initiale Paris kot »do uporabnika preprosto prijeten«, ne znam. V to spada vse, od prostornosti do udobnega vzmetenja, zmogljivega in kultiviranega motorja, pa na navor dobro zanašajočega se menjalnika EDC. V mojih očeh je ena najboljših poslovno-družinskih limuzin tega velikostnega in cenovnega razreda.
  9

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 38.590
dolžina × širina × višina (mm) 4.848 × 1.890 × 1.463
dovoljena masa vozila (kg) 1.989
emisija CO2 (g/km) 166 (179 WLTP)
gibna prostornina (cm3) 1.798
kompresija (1:) 9,2
masa praznega vozila (kg) 1.460
medosna razdalja (mm) 2.808
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 240
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 165 (225) pri 5.200
največji navor (Nm pri vrt/min) 300 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,8
osnovna cena vozila (€) 36.990
pnevmatike 245/40 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,0/17,8/7,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 10,0/5,7/7,3 (7,9 WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 7,6
prostornina posode za gorivo (l) 47
prostornina prtljažnika (l) 608 - 1.022
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 79,7 × 90,1
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni (hlajeni)
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

25 komentarjev za "Preprosto prijeten"


Novinec1968
1 mesec 23 dni nazaj

Toliko pozitivnih novinarskih komentarjev o tem avtu, izredno ugodna cena, sami superlativi, prodaja v Evropi pa neverjetno nizka http://carsalesbase.com/european-car-sales-data/renault/renault-talisman/
Zna biti da se je Renault marsikomu zameril in tudi novinarska prepričevanja ne zaležejo.

Cefizelj
1 mesec 23 dni nazaj

Stvar je tudi da se za službena flotna vozila v tem razredu izven Francije kupujejo samo nemci.

1 mesec 23 dni nazaj

Sej preveri druge konkurente, Mondeo, Insignia itd. Nimajo nič boljše prodaje, A4 je tudi padel 30% v prodaji samo lani.

RedBaron
1 mesec 25 dni nazaj

Glede na to, da motor doseze najvecjo moc pri 5200 rpm, je edino pametno, da prestavi navzgor pri 6000rpm… lahko bi ze kaksnih par 100 obratov prej. Vrtenje preko obrato najvecje moci nima smisla.

geronimo77
1 mesec 25 dni nazaj

Ta avto je sigurno najmanj zanesljiv Renault. Sosed ima Talismana starega 2 leti in pol in je že 4x na cesti ostal, 2x so mu že menjali motor. Za ta denar se lahko dobi res pravi avto, ne pa ta francoski polizdelek, nabit z opremo, ki ti ne pomaga absolutno nič, ko na odstavnem pasu čakaš vlečno službo.

Ivan36
1 mesec 22 dni nazaj

A se to rečunalniško ne da iz 160KS, nastavit na recimo 150KS ali 110kW ali še nižje? Je mehanska napaka v motorju???

jack86
1 mesec 25 dni nazaj

Kateri motor pa ima?

1 mesec 25 dni nazaj

Predvidevam da “biser” od motorja 160 dci. Ostali motorji v Talismanu so OK.

jack86
1 mesec 25 dni nazaj

Eleganca.

1 mesec 26 dni nazaj

Očitno pri Renaultu še vedno nimajo (prave) rešitve za pranje stekel.

 
Stoletnica
Otroški kotiček