Poraba 7,5 l/100km Največja hitrost 187 km/h Cena 60.500 eur
Plusi
 • odličen pogonski sklop
 • prostorna notranjost
 • soliden izbor notranjih materialov
 • funkcija samodejnega daljinskega parkiranja
 • izjemno bogata oprema
 • delovanje asistenčnih sistemov
 • poraba goriva
 • udobno podvozje
 • oblikovno polepšana notranjost po kozmetični prenovi
Minusi
 • nekoliko nepregledna sredinska konzola (število tipk)
 • sistem za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu se vklopi ob vsakem zagonu motorja
 • nastavljena temperatura klimatske naprave ni stalno vidna na osrednjem zaslonu
 • uporabnost slikovnega prikaza območja mrtvega kota v instrumentni plošči v slabem vremenu (umazana leča kamere)

Če bi obstajala kakšna »El Camino« romarska pot, na katero bi se lahko odpravil tudi z avtomobilom, bi se morala v ožjem izboru vsekakor znajti tudi najnovejša izvedba Hyundaijevega športno terenskega orjaka. Pa ne zgolj zaradi imena (Santa Fe = sveta vera – špan.), kar bi verjetno razvedrilo še Frančiška Asiškega, temveč prvenstveno, ker gre za izjemno udobno potovalno vozilo, ki se ne ustraši niti razrite kamnite poti do bližnje cerkvice. Obenem zna navdušiti z novim hibridnim pogonskim sklopom, ki resda (še) ni tako čist kot papeževo srce, a kot celota pusti tako dober vtis, da so lahko celo pri Toyoti vsaj malce zaskrbljeni. A pozor! Kakšnemu vzvišenemu »AMG« kardinalu morda vseeno ne bo povšeči, saj njegova značka menda še vedno ne izžareva dovolj gosposkosti.

Kvantni preskoki

HYUNDAI SANTA FE 06Ko so pred dobrimi dvajsetimi leti pri južnokorejskem proizvajalcu vozil pokazali prvo generacijo športno uporabnega modela Santa Fe, ki je sicer dobil ime po nič kaj religioznem kraju v ZDA, se je zgodilo nekaj nepričakovanega. V njihove salone so namreč pričeli prihajati celo tisti kupci, ki bi pred tem raje hodili peš ter se prevažali s slovenskimi vlaki, kot pa vozili z novim Hyundajem, zaradi česar je srednje velik SUV v trenutku postal prava prodajna uspešnica.

Skozi tri generacije, ki so se oblikovno kar precej spreminjale, so tako Korejci našli na evropskih tleh skoraj 400 tisoč novih kupcev ter več kot milijon in pol preko luže, zato ne čudi, da imajo precej sméle načrte tudi z novo izvedbo. Res pa pri četrti generaciji ne moremo več govoriti o kakšnem diskontnem produktu, kot je bila to še prva, saj se je že dodobra približala premijskemu razredu. Ni ga pa povsem dohitela, da ne bo pomote! A je vseeno moč ugotoviti, da je precej bližje kakšnemu imenitnemu Volkswagnovemu Touaregu, kot pa »plebejskemu« Škodinemu Kodiaqu. Vsekakor gre pri novem Santa Feju na naših tleh za najbolj nobel Hyundai v ponudbi, komur pa to ni dovolj, imajo (vsaj na nekaterih trgih) v ponudbi tudi prelestne Genesisove modele, ki vsaj v športno uporabni izvedbi na moč spominjajo na prelestno Bentaygo.

HYUNDAI SANTA FE 09Kakorkoli že, novi Santa Fe, ki so ga predstavili pred tremi leti, je v tem času doživel nežno kozmetično prenovo, kar je na zunaj moč ugotoviti po novi mreži hladilnika in dnevnih lučeh v obliki črke T ter spremenjenih platiščih. SUV, ki v dolžino meri skoraj 4,80 metra, na cesti pusti dokaj monumentalen vtis, a se vseeno zdi, da njegova oblika izžareva za odtenek premalo značaja in karakterja, zaradi česar bi se lahko na maski brez težav svetil tako Fordov, kakor tudi Kiin ali SsangYongov emblem. Drastične oblikovne spremembe pri generacijskih prenovah ter (pre)pogoste kozmetične olepšave vsekakor niso vedno najboljša rešitev, saj s tem nehote povzročijo, da starejši modeli postanejo prehitro zastareli.

Po ameriških merilih

HYUNDAI SANTA FE 16Aktualna prenova se je dodobra dotaknila notranjosti, ki je (končno!) postala precej bolj žlahtna in elegantna. Še posebej s preoblikovano osrednjo konzolo, ki sicer na trenutke deluje rahlo zmedeno (obilica gumbov – tudi novih menjalniških), a je precej lepša, kot je bila. Okej, v primerjavi z nemško-švedsko-britanskim »plemstvom« mu še vedno manjka nekaj tiste prepoznavne prefinjenosti (več mehke plastike, pravega aluminija in mehkejšega usnja), kar pa tako ali tako ne predstavlja posebne pomanjkljivosti. Santa Fe namreč išče svojo konkurenco prvenstveno drugje (Toyota Highlander, »bratski« Kia Sorento, Ford Edge, eventuelno tudi Jeep Cherokee) oziroma pri modelih, kjer je bahanje s premijsko značko avtomobila povsem sekundarnega pomena. Če sploh!

Hyundaijev SUV, ki po ameriških vatlih spada med srednje velike (pri nas pač med velike), tako v prvi meri prepričuje z družinsko uporabnostjo in prostornostjo. In vsaj pri slednjem ne razočara! Prtljažnik s svojimi 634 litri je dovolj ogromen, še bolj pa navdušuje z izdatno prostornostjo in prilagodljivostjo na zadnji klopi.

HYUNDAI SANTA FE 13Po starih korejskih šegah se že v osnovi ponaša z dovolj bogatim izborom opreme, pri čemer tudi cene dodatkov ne segajo tja, kamor Adria Airways že nekaj časa ne potuje več (beri: v nebo). Resda se bo morda komu zdela končna cena testnega primerka izrazito (pre)visoka za produkt korejskega proizvajalca, a je v primerjavi z ostalimi rivali (še posebej s kakšnimi malce bolj imenitnimi) še vedno izjemno konkurenčna. Tokratni testni primerek se je namreč ponašal tudi z nekaterimi precej nadstandardnimi pripomočki (npr. izjemno dobro delujoč sistem za parkiranje na daljavo s pomočjo ključa, inovativni slikovni prikaz območja mrtvega kota na digitalnih merilnikih, v pripeki vedno hvalevredno hlajenje usnjenih sedežev, ipd.), ki jih sicer v kakšnem Mercedesovem katalogu najdeš šele pod rubriko »absurdno predragih opcijskih dodatkov«.

Pozabite na dizel!

Če smo bili še do pred kratkim vajeni, da mora pod motornim pokrovom malce večjega športno uporabnega terenca brneti z navorom obdarjen turbodizel, se to v zadnjih časih dodobra spreminja. Hibridna tehnologija se je tako dotaknila tudi prenovljenega Santa Feja, v katerem je moč najti kombinacijo 1,6-litrskega bencinskega agregata T-GDi, električnega motorja (44,2 kWh) ter litij-ionske baterije s kapaciteto 1,49 kWh.

HYUNDAI SANTA FE 18Vendar pa za razliko od kakšnih Toyotinih sistemov, ki sicer veljajo za merilo v hibridnem svetu, za prenos moči skrbi voznikovim ušesom precej bolj prijetna 6-stopenjska klasična menjalna avtomatika. Tako med ostrejšim pospeševanjem ne boste deležni znanega brenčečega motornega hrupa, ki spominja na letalski miting starodobnih letal, temveč je vse skupaj precej bolj podobno vožnji s konvencionalnim pogonskim sklopom. In ne le to! Zaradi izdatne zvočne izolacije kabine je zvok bencinskega agregata izjemno dobro zadušen, zaradi česar je vožnja v večini voznih režimov izjemno umirjena. V tem elementu je v primerjavi s kakšnim RAV4 opazno prijetnejši.

HYUNDAI SANTA FE 24230 sistemskih »žrebcev«, ki jih proizvede hibridni sklop, res ne razganja od eksplozivnosti, a so dovolj energični, da ni nobene potrebe po dodatni konjenici. Nenazadnje Santa Fe pač ni športnik, na kar kaže tudi med vožnjo, pri kateri ima udobje prednost pred dinamičnostjo (odlično požiranje neravnin!). A da ne bo pomote, Santa Fe se izkaže z odlično uravnoteženim podvozjem, ki prenese tudi kakšen malce bolj adrenalinski manever, čeprav le-temu ne sledi povsem volanski mehanizem. Ob malce bolj defenzivni vožnji tako navduši tudi z odlično porabo goriva, ki je tokrat znašala okrog 7 litrov in pol (na relacijah celo pod 6,5!), kar je pri skoraj 2 toni težkem vozilu moč oceniti kot odličen dosežek. Turbodizel? Zakaj že?!? Okej, morda zgolj zaradi cene, saj je podobno zmogljiva verzija 2.2 CRDi za kakšnih 3.500 evrov cenejša.

Pri testnem vozilu je vozno doživetje obenem nadgradil še novi HTRAC (Hyundai TRACtion) štirikolesni pogon, pri katerem sicer ne smete pričakovati ultra kleno terenskih zmogljivosti, a vas zna vseeno izvleči po zasneženem klancu. Omenjeni sistem ima sicer, podobno kot Land Roverjev Terrain Response, tri dodatne načine vožnje (sneg/blato/pesek).

V boj s predsodki

HYUNDAI SANTA FE 01Navkljub precej visoki ceni najbolj imenitnega Hyundaja, ki ga lahko trenutno najdete v njihovem salonu, se vseeno zdi, da boste le redkokje drugje našli tako izdatno opremljenega in motoriziranega športnga terenca. Morda zgolj pri bližnji »žlahtnici« z oznako Kia, ki ima v paleti tehničnega dvojčka.

A kaj to pomaga, če bo povprečen spodnjekaravanški potrošnik za isti kupček evrov raje posegel k par let rabljenemu germanskemu plemstvu, pri čemer bi se verjetno celo prej včlanil med Jehove priče, kot pa zapravil 50 tisočakov za Santa Fe. Vse skupaj pa ne izniči dejstva, da je kozmetično prenovljena četrta generacija Santa Feja izjemno dodelana ter se je v določeni meri že dodobra približala celo premijskemu razredu. Zanimivo bo videti, kaj nam Korejci pripravljajo za peto generacijo!

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Z novim hibridnim pogonskim sklopom, ki ga sestavljajo 1,6-litrski T-GDi motor, elektroagregat, ki črpa energijo iz baterije s kapaciteto 1,49 kWh, ter 6-stopenjski avtomatski menjalnik, Hyundai meče rokavico tudi pionirju tovrstne tehnologije. Še posebej zaradi delovanja menjalnika, ki skrbi za precej manj hrupa pri pospeševanju, kot Toyotini produkti.
  10
 • Notranjost
  Kozmetična prenova je poskrbela za dodatno dozo elegance v notranjosti, kjer si še posebno pohvalo zaslužijo novi merilniki ter preoblikovana osrednja konzola. Hvalevredno prostoren prtljažnik in zadnja klop, ki je obenem dodobra družinsko prilagodljiva.
  10
 • Opremljenost
  Korejci so nas že kar nekako razvadili, da najbogatejši paket opreme na ceniku (Impression) vsebuje tudi precej nadstandardnih pripomočkov. Pri Santa Feju tako razvajajo nekateri sistemi, ki jih pri premijskih znamkah dodobra (pre)plačaš (npr. samodejno parkiranje s pomočjo ključa, hlajenje sedežev, ipd.). Če pa bi ponudili še zračno vzmetenje, bi vse skupaj izpadlo že rahlo perverzno.
  10
 • Vozne lastnosti
  Podvozje je v prvi meri naravnano na udobje, kar pa tako ali tako spada k osnovni filozofiji Hyundaijevega SUV orjaka. Zelo uravnoteženo podvozje, ki se ne ustraši niti dinamično voženih ovinkov (brez prečnega nagibanja!) ter solidno komunikativen volan.
  9
 • Gospodarnost
  Morda zna kdo ob ogledu cene testnega vozila doživeti manjši šok, a vseeno ponuja precej avtomobila za dani kupček evrov. Odlična poraba goriva!
  8
 • Zmogljivost
  230 sistemskih »konjev« nikakor ne želi biti dirkalnih, a bi moralo zadovoljiti širok spekter voznikov. Solidno odziven v srednjem vrtljajnem območju (npr. pri prehitevanjih na avtocesti).
  8
 • Sklep
  Do prihoda (pod)znamke Genesis je trenutno najbolj imenitno Hyundajevo vozilo v slovenskih salonih dober pokazatelj hitrega učenja Korejcev, ki so se postopoma preobrazili iz posnemovalcev v oblikovalce novih trendov. Novi Santa Fe predstavlja izjemno lepo presenečenje v svetu velikih športnih terencev in je svetlobna leta daleč od nekdanje korejske »konfekcije«. Vsekakor vreden razmisleka.
  9.2

Tehnični podatki vozila

baterije litij-ionska (1,49 kWh)
cena osnovnega modela (€) 38.900
cena testnega vozila (€) 60.500
dolžina × širina × višina (mm) 4.785 x 1.900 x 1.710
dovoljena masa vozila (kg) 2.510
emisija CO2 (g/km) 157-172
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5 (8 na baterijo)/12/5
gibna prostornina (cm3) 1.598
masa praznega vozila (kg) 1.809
medosna razdalja (mm) 2.765
menjalnik/pogon 6-stopenjski avtomatski / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 187
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 169/230 pri 5.500
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 132,2/180 pri 5.500
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 44,2/60
največji navor (Nm pri vrt/min) 350 pri 1.500-4.500
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 265 pri 1.500-4.500
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 264
napake med testom brez napak
osnovna cena vozila (€) 57.500
pnevmatike 235/55 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,9-7,5 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 9,1
prostornina posode za gorivo (l) 67
prostornina prtljažnika (l) 634-1.704
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja hibrid
vrtina × gib (mm) 75,6x89
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Svetnik"


11 meseci 4 ur nazaj

60k ha hyundaia? 99% jih bo za takšen denar poseglo po premium znamkah.

pskoda
10 meseci 28 dni nazaj

Se popolnoma strinjam. Da bi dal 60k€ za hyundaja nikoli in tudi tisti, ki bodo dajali minuse sem 100%, da noben od njih ga ne bo kupil

cc09
11 meseci 13 ur nazaj

Meni je menjalnik od toyote vseeno boljši. Voziš na minimalnih obratih ali celo na 0, če imaš vsaj malo polno baterijo pospeši od 50 do 80, 90 s 1500 obrati. 130 se voziš s pod 2000 obrati, tudi 150 z okoli 3000. V rangu dizla. “Zatuli” samo ko daš res poln gas, ampak v takem primeru vsak dober avtomatik prestavi 1 ali 2 nižje in glih tako “tuli”. Pri toyoti z gasom zlahka doziraš obrate, če hočeš pospeševat z max 3000, boš dal pač samo tolk gasa. Pri drugih tega ne moreš. Zvočna izolacija verjamem, da je tu boljša, ampak sam menjalnik…ne.

Bucko99
10 meseci 28 dni nazaj

Ne moreš tukaj primerjat planetnega gonila in avtomatskega menjalnika. Vsak ima svoje pluse in minuse..

cc09
10 meseci 28 dni nazaj

V članku ga primerjajo.
Zakaj ga ne bi mogli? Oboje je menjalnik.
Slabosti toyotinega so en mit, problem z njim imajo samo tisti, ki ga nimajo, če ga slučajno dobijo v roke, pa nimajo pojma kako se normalno vozi avto. Predvsem se ne vozi gas-bremza kot da si na rallyju. Tako se sicer vozi avto, ki ga imaš na testu, sej smo vsi isti, v realnosti pa tako vozijo samo bedaki.

Je pa zanimivo, da imajo vsi negativni komentarji kar nekaj minusov. Očitno se je PR oddelek logiral na internet…

Sriple-Tix
11 meseci 1 dan nazaj

Videl v Portorozu parkiranega pred Bernardinom (SLO registracija). Precej masiven stroj.

meganer
11 meseci 1 dan nazaj

Sej pri tej ceni jih nebo na cesti.

emozul
11 meseci 1 dan nazaj

Zakaj ne? Kar dosti ljudi ima veliko denarja.

mrtwelvetrees
11 meseci 1 dan nazaj

Dvomim da ga bi kdo skeširal. Večina gre takih avtov na lizing in v stroške podjetja.

meganer
11 meseci 1 dan nazaj

Za 60000 gre lahko 3x v strošek pa ga nebo “noben” vzel.

mrtwelvetrees
11 meseci 1 dan nazaj

Ne vem no, meni so bilo bilj všeč starejši SantaFeji….

 
Električni GLC
Fordov PCT*