Poraba 4,4/9,6/5,8 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 23.750 eur
Plusi
 • poraba goriva
 • motorna prožnost (nad 1.750 vrt/min)
 • ergonomija sedenja spredaj
 • prostornost zadaj (za ta razred)
 • stabilna in zanesljiva lega
 • izklopljivost radarske funkcije aktivnega tempomata
 • uporabnost in prilagodljivost prtljažnika
 • prostornost prtljažnika
Minusi
 • povratna povednost volana
 • svetilnost žarometov (halogen)

Ob prvem Tipu 21. stoletja sem dobil vtis, da ob odsotnosti množice potencialno napornih sodobnih dodatkov stavi samo še na cenovno ugodnost nakupa. No, tokratni primerek je dokazal, da zmore v različici SW vseeno ponuditi tudi marsikaj s seznama dodatkov. Test.

A gremo lepo po vrsti. Fiat je v družino Tipa, čeprav ga je že takoj na začetku prikazal v treh karoserijskih izpeljankah – kot limuzino, kot kombilimuzino in kot karavana – komaj zdaj ponudil trgu tudi v slednjih dveh izpeljankah. Upoštevajoč izkušnje, pridobljene s karavanskim Tipom Station Wagon, verjamem, da imajo Italijani z družino Tipov spet v rokah koncept avta, ki zmore nagovoriti zelo široko publiko, tudi v zahodni Evropi. Nobena skrivnost namreč ni, da so bili lahko z limuzino veliko bolj uspešni na evropskem vzhodu kot zahodu.

Nič več ne manjka

Fiat_Tipo_SW_16_Multijet_08Kakorkoli že, tu je zdaj tudi karavan, zato poglejmo, kaj nam ponuja. V samem bistvu je do vključno srednjega stebrička »B« praktično identičen limuzini, od tu naprej se pa njuni poti nekoliko razideta. Streha se zaradi karavanskega zaključka začne dosti kasneje spuščati. Primerno temu je zadaj višinskega prostora za glave zadaj dovolj tudi zame, medtem ko mi ga je pri limuzini manjkalo približno dva centimetra. Glede na to, da ima Station Wagon celo dva (2!?) milimetra daljšo medosno razdaljo kot limuzina, je jasno v njem tudi vzdolžni prostor za kolena, za ta razred, še vedno bogato odmerjen.

Fiat_Tipo_SW_16_Multijet_09Podobna štorija se nadaljuje povsem v zadku. Tam se je limuzinski 520-litrski osnovni prtljažnik povečal za 30 litrov na skupno 550 litrov. Glavna prednost karavna pa se pokaže v primeru potrebe po koriščenju skupnega prtljažnika. Ta namreč ob zloženem naslonu zadnje klopi meri kar 1,65 kubičnega metra ali pol kubika več kot v limuzini. Dodatno prednost predstavlja še opcija premične police osnovnega prtljažnika, ki, ko je nameščena v zgornjem položaju, tvori s hrbtiščem naslonov sedežne klopi praktično povsem ravno dno.

Bogatejša je tudi bera pogonskih sklopov

Fiat_Tipo_SW_16_Multijet_19Da Fiat s karavanom in kombilimuzino cilja na zahodnoevropski trg, pritrjuje tudi bogatejša motorna ponudba obeh v primerjavi z limuzino. Nadgradnjo predstavljata dve dodatni opciji; bencinski 1.4 T-Jet in 1.6 Multijet z dvosklopkovnim menjalnikom TCT. No, voženi primerek se je moral zadostiti z enako motorizacijo, kot je gnala preizkušeno limuzino mesece nazaj in tudi tu se je izkazala za zelo dobro izbiro,  vključno z lepo tekočim in dobro preračunanim ročnim menjalnikom.

Déjà vu

S tem so povzete glavne konstrukcijske razlike glede na limuzino. Vzmetenje je namreč tudi pri karavanu nastavljeno bolj togo, kar pomeni, da izdatneje prenaša tresljaje kratkih cestnih nepravilnosti do potnikov. Med ovinki prepriča z dobro stabilnostjo in lego ob istočasni slabši povratni povednosti volana in odsotnosti faktorja zabavnosti.

Fiat_Tipo_SW_16_Multijet_15In tako smo prišli do točke, ki dokazuje, da Fiat tudi pri Tipu zmore drugače kot samo izrazito cenovno racionalno. Enako kot na področju pogonskih sklopov je Fiat nadgradil tudi karavanov nabor opreme. Medtem ko pri limuzini zaman iščemo usnjeno oblazinjenje, je to v tem primeru dobavljivo v zameno za malo več kot tisoč evrov. Tudi radarskega tempomata pri limuzini ne najdemo na spisku, v karavanu pa. Pri njem bi rad še posebej poudaril, da ga je mogoče uporabljati kot čisto navaden tempomat. Tako sem končno, poleg BMW-jev, našel še eno znamko, kjer je mogoče radarsko funkcijo aktivnega tempomata izključiti in ga uporabljati kot čisto navaden tempomat. V mojih očeh zelo pohvalno.

Kar Fiatu štejem v največji plus, je sila zanimiva kombinacija cenovne dostopnosti avta, ki jo je moč, jasno ob ustrezni želji kupca, nadgraditi s sodobnimi dodatki. Ker zanje zahtevajo zmerne zneske doplačil, gre za prednost, ki bi morala Fiatovega karavanskega Tipa uvrstiti na seznam potencialnih kandidatov številčnejših družin.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Za razliko od limuzine ponuja karavan pet možnosti motorizacij. Preizkušena različica 1.6 Multijet je predvsem zaradi dobre prožnosti vsekakor ena boljših za Tipo SW .
  9
 • Notranjost
  Plastika ni nič manj trda kot v limuzini, enako ji tudi v SW-ju pomaga do dobrega občutka všečno oblikovanje. Karavanska zasnova mu "podari" dodatne centimetre za glave potnikov zadaj, predvsem pa občutno izboljšano uporabnost in prilagodljivost v primerjavi z limuzino.
  10
 • Opremljenost
  V osnovi še vedno cenovno dostopen družinski avtomobil, ki pa z bogatejšim naborom dodatne opreme vendarle zmore nagovarjati tudi zahtevnejše kupce.
  9
 • Vozne lastnosti
  Še naprej vozno nič posebej zabaven ali razburljiv, se bo pa družinam zato toliko bolj prikupil s stabilno in zanesljivo lego.
  7
 • Gospodarnost
  Glede na bogat paket opreme in številna doplačila je jasno manj cenovno simpatičen kot pred časom vožena limuzina. A je razmerje odštetih evrov na meter avta še vedno v razrednem vrhu.
  7
 • Zmogljivost
  Med razpoložljivimi motorizacijami nedvomno ena boljših opcij. Pravzaprav bi ji sam postavil ob bok samo 1,4-litrski turbobencinar.
  7
 • Sklep
  V boju za kupce bo Tipu SW, v primerjavi z limuzino, vsekakor pomagal občutno večji nabor možnosti sestave avta po lastnih izbirah (številčnejši motorji, več tudi sodobnih dodatkov). Upoštevajoč zelo konkurenčno zastavljeno cenovno politiko modela in vsesplošno všečnost celotnega paketa bi se moral Tipo SW uvrstiti na številne sezname potencialnih novih družinskih avtomobilov.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 20.390
cena testnega vozila (€) 23.750
dolžina × širina × višina (mm) 4.571 × 1.792 × 1.512
emisija CO2 (g/km) 98
gibna prostornina (cm3) 1.598
kompresija (1:) 17,6
masa praznega vozila (kg) 1.395
medosna razdalja (mm) 2.638
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88 (120) pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,9
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,4/9,6/5,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,4/3,3/3,7
pospešek 0-100 km/h (s) 9,8
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 550-1.650
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 79,5 × 80,5
zavore spredaj/zadaj kolutni hlajeni/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "In vendar zmore"


pinny
4 leta 6 meseci nazaj

Vozu ga sicer še nisem, sedel pa že v njem. Me pa zadeva že na zunaj ne prepriča, ko odprem vrata pa notri ista plastika kot pri mojem Bravotu II, volan mi ni všeč ker je praktičn isti ko v 500tki. Kot celota me ne prepriča, tudi po cenovni plati, tako da če bi menjal ne verjamem da bi bil na koncu izbran tipo ….. pa čeprav vozu/vozim obe generaciji bravota 🙂

cashy
4 leta 6 meseci nazaj

Podane ocene za zmogljivost ne razumem – zapisano, da je ta motor ena boljših opcij, ocena pa le 7? Pri notranjosti pa najprej opazka glede trde plastike, ocena pa 10. 🙂

meganer
4 leta 6 meseci nazaj

Pa sej če je malo bol plastičen notri je zame velik + (no razen Doblo, ki je pa preveč ….), Sem gledal novega senika in je ves fensi. Raje počakam novega Berlinga, Dusterja. Pri dveh otrokih in psu mi res niso pomembni šivi na sedežih ter vratih 🙂

 
Kraljica
Heretik