Novice

Hibridni križanec Kia Niro bo na ceste zapeljal prihodnje leto

Kia je razkrila prvi dve uradni skici hibridnega križanca Niro, ki naj bi luč sveta ugledal v prvi polovici naslednjega leta.

Model Niro je v letu 2013 napovedal istoimenski koncept, Kia pa je s prihodom dveh skic pripravljena, da kmalu razkrije celoten obrat novega modela v ponudbi. Poleg vizualnega materiala so pri korejskem proizvajalcu izdali še nekaj osnovnih tehničnih informacij. Kot smo sumili, bo Niro hibridni križanec, ki bo imel nameščen štirivaljni 1,6-litrski atmosferski agregat v povezavi z elektro motorjem, baterijskim paketom 1,56 kWh  in 6-stopenjskim dvosklopčnim samodejnim menjalnikom. Največji tekmec bo seveda Toyota Prius, v hibridne vode pa se bo z enakim motorjem podal še Hyundaijev model.

Bencinski agregat bo imel 77 kilovatov, 147 njutnmetrov navora in za 40 odstotkov izboljšano toplotno učinkovitost. Kia je potrdila, da bo Niro prvotno le hibrid, najverjetneje pa se mu bo, kasneje v življenjskem ciklu, pridružil še priključni hibrid. S prihodom hibridnim modelov želijo do konca desetletja za 25 odstotkov znižati povprečno porabo celotne modelne palete.

Za razliko od prvotnega koncepta, ki je imel le tri vrata, bo produkcijska različica na voljo kot petvratna izvedenka in bo malenkost večja od koncepta. Žal prve skice ne povedo veliko od dejanskem stanju, a lahko vidimo privlačen koncept, ki ga dopolnjuje nizka strešna linija in aktualni oblikovalski jezik proizvajalca. Na zadku so nameščeni aluminijasta zaščita odbijača in žarometi, ki se zajedajo v sam bok vozila. Pri Kii pravijo, da je bila celotna zunanjost optimizirana za čim boljšo aerodinamičnost, na blatnike pa so namestili plastične obrobe za bolj terenski videz koncepta.

Niro bo globalni model, ki naj bi na ceste zapeljal že v prvi polovici naslednjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Worldcarfans. Foto: Kia)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pininfarina v naslednjih tednih dokončno v indijske roke
Seznam vozil skupine Volkswagen z nepravilnimi vrednostmi CO2 in naslednji koraki