Novice

Hyundaijev sistem onemogoča delovanje mobilnega telefona v avtomobilu

Pri korejskem proizvajalcu so patentirali sistem, ki bo onemogočal delovanje posameznih telefonskih funkcij v območju voznikovega sedeža.

Po raziskavi ameriškega Sveta za nacionalno varnost (National Safety Council) se je v lanskem letu v Združenih državah Amerike vsaka četrta prometna nesreča zgodila zaradi telefoniranja ter pošiljanja tekstovnih sporočil. Tako je bilo telefoniranje med vožnjo glavni krivec pri kar 26 odstotkih vseh nesreč, pri 5 odstotkih pa je bilo zanje krivo pošiljanje besedilnih sporočil. Pri Hyundaiju so v teh dneh patentirali možno rešitev za zmanjšanje tega varnostnega problema.

Hyundaijev sistem uporablja več anten, ki v kombinaciji z računalnikom spremljajo hitrost avtomobila ter položaj vseh mobilnih naprav v avtomobilu. Ob tem blokira določene telefonske funkcije pri tisti napravi, ki je najbližja volanu. Sistem naj bi bil celo tako napreden, da naj ne bi enostavno blokiral popolnoma vse dohodne klice, temveč bi lahko prepoznal prioritetne, ki jih ne bi onemogočal. Žal pa mora biti omenjenemu sistemu programsko prilagojen tudi mobilni telefon, da bi lahko deloval brez težav. Kdaj bi se lahko omenjeni sistem znašel v serijskih vozilih, zaenkrat še ni znano.

Več o sistemu je opisano na tej povezavi.

Avtomobilizem.com (Vir: autoblog.com. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Hyundaijev sistem onemogoča delovanje mobilnega telefona v avtomobilu"


pskoda
9 leta 7 dni nazaj

Če boš imel telefon v žepu pa ne bo delalo prostoročno telefoniranje, ker je telefon preblizu volana… spet ena bedna korejska fora… najprej se naj naučijo avte delat

mrtwelvetrees
9 leta 7 dni nazaj

Po moje so dali to informacijo ven, da bodo videli kakšne so reakcije.

 
Audi je predčasno pokazal koncept Prologue Allroad
Konceptni Mercedes-Benz GLC Coupé