Novice

Prihaja obvezen sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah

Poleg predstavitve nove pnevmatike za hibridna vozila je bila na našem obisku Hannovra ena izmed najbolj vročih tematik obvezna vgradnja sistema za nadzor tlaka v same pnevmatike. Z evropsko zakonodajo bo od novembra naprej moralo imeti vsako novo vozilo vgrajen sistem, ki bo uporabnika opozoril v primeru prenizkega tlaka v eni izmed pnevmatik. Pri Continentalu se s to problematiko ukvarjajo že od leta 2002 in so po nekaj prototipih prišli do elegantne rešitve.

Nižji tlak – večja poraba goriva

Varnost na cesti in udobje same vožnje je neposredno odvisno od stanja pnevmatik, vgrajenih na vozilu. Raziskava je pokazala, da je za kar 40 odstotkov napak na pnevmatiki, kriv prenizek tlak. Nov sistem, ki ga je razvil Continental, v prakso uvaja napravo, s katero je mogoč konstanten nadzor nad tlakom v posamezni pnevmatiki. S pravilnim tlakom je poleg manjše povprečne porabe goriva tudi manj škodljivih emisij. V primeru, da je tlak v pnevmatiki manjši za 0,3 bara, se bo v obratni smeri poraba vozila dvignila za 1,5 odstotka.

Poleg tlaka meri tudi temperaturo

Nekateri proizvajalci že poznajo sistem za nadzor tlaka, vendar ga računajo preko kotalnega upora pnevmatike, ki se ustrezno zviša z nižjim tlakom. Indirektni sistem se je izkazal kot zanesljiv, vendar s prevelikim odstopanjem od resničnega stanja. Z direktnim sistemom lahko izredno natančno merimo tlak v posamezni pnevmatiki in hitreje ukrepamo ob njegovem neželenem padanju.

Po prvih izdelanih primerkih, kjer je bil senzor za nadzor vgrajen v ventilček pnevmatike, so pri Continentalu razvili cenejši in bolj zanesljiv sistem. Zaradi nerodne uporabe, možnosti poškodbe in večjih stroškov so senzor preselili na obok pnevmatike. S posebnim orodjem in lepilom senzor prilepimo blizu ventilčka v vsako pnevmatiko. Z brezžično povezavo računalniku v vozilu sporoča temperaturo in tlak v vsaki pnevmatiki ter voznika takoj opozori o prenizkem tlaku.

200 evrov za vse štiri senzorje

Vgradnjo senzorja lahko opravi vsak specializiran posameznik, saj je slednja s pomočjo posebnega orodja sila preprosta. Merilni senzor poganja baterija, ki ima življenjski cikel približno štiri leta. Po okoli štirih letih se vgrajena baterija izprazni in je potrebno zamenjati senzor za pravilno delovanje sistema. Cena za posamezen senzor bo okoli 50 evrov, ob  že predhodno vgrajenem gumijastem nosilcu pa je potrebna le zamenjava majhnega 11-gramskega senzorja. Senzor se lahko prenaša iz pnevmatike na pnevmatiko in prihrani dodaten strošek ob menjavi zimskih ali letnih pnevmatik.

Sistem podpira večina večjih proizvajalcev

Več kot 60 odstotkov proizvajalcev vozil že podpira sistem, ki ga je izdelal Continental. V letu 2015 bodo predstavili še dva nova različna senzorja, s katerim bodo poskrbeli za 80-odstotno pokritost vseh različnih vozil. S pomočjo posebnega orodja lahko vsak pooblaščeni vulkanizer brezžično preveri stanje baterije v senzorju pred samo montažo in s tem preventivno preveri stanje celotnega sistema.

Trenutno je sistem, ki ga je razvil Continental, ena izmed redkih rešitev, ki ponuja tovrsten nadzor za vozila, katera nimajo indirektnega nadzora v tlaka v pnevmatikah. V prihodnosti želijo nadgraditi sistem v smeri, da bo s pomočjo manjšanja tlaka v pnevmatikah uporabnika opozoril na izrabljeno pnevmatiko, tudi preko pametnega telefona.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Prihaja obvezen sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah"


Blinder
9 leta 10 meseci nazaj

“kotalnega upora pnevmatike, ki ustrezno pade z nižjim tlakom.” kotalni upor NARASTE z nižjim tlakom.

xxl
9 leta 10 meseci nazaj

Kaj se sekiraš?Kmalu bo poplava teh senzorjev po ebayu za drobiž,tako kot park senzorji.

frgo
9 leta 10 meseci nazaj

Fino, še en davek – 200€ na 4 leta. Članek pa skuša prikazat, kot da gre za drobiž.

 
Novi avtomobili so čedalje manj zanesljivi
Seat Leon X-Perience, novi španski križanec