Novice

Šestvaljnik v nosu prenovljenega Volkswagen Amaroka

Volkswagen je presenetil vse ljubitelje poltovornjakov in v prenovljenega Amaroka namestil trilitrski šestvaljni dizelski agregat, ki bo na voljo v treh različno močnih izvedenkah: 120 kW, 150 kW in 165 kW. Najmočnejša izvedenka se pohvali še s 550 njutnmetri navora pri vsega 1.500 vrtljajih na minuto, kar je v primerjavi s predhodnim dvolitrskim štirivaljnikom, ki proizvede 132 kilovatov in 420 njutnmetrov navora, bistveno več.

Kljub občutnemu prirastku moči bo Amarok serijsko opremljen s pogonom na zadnji kolesni par, kot do sedaj pa se bodo kupci lahko odločili za štirikolesni pogon 4Motion in 6-stopenjski ročni menjalnik, ki bo moč prenašal na zadnji kolesni par, po potrebi pa tudi na sprednji kolesni par. Ponudbo bo dopolnil še stalni štirikolesni pogon 4Motion, ki moč na kolesa prenaša preko diferenciala Torsen in 8-stopenjskega samodejnega menjalnika.

Inženirji so se poigrali tudi z obema menjalnikoma ter malenkost spremenili razmerje prestav. Tako je zadnja prestava bistveno daljša in bolj primerna na daljših poteh, saj znižuje število vrtljajev in povprečno porabo goriva. Najmočnejši šestvaljni agregat bo skupaj z 8-stopenjsko avtomatiko v kombiniranem ciklu porabil le 7,6 litra goriva in proizvedel 199 g/km CO2. Poleg novega motorja in osveženih menjalnikov bo Amarok opremljen še z novim sistemom Servotronic in v najmočnejši različici s 17-palčnimi sprednjimi in 16-palčnimi zadnjimi zavornimi koluti.

Prenovljenega Amaroka je napovedovala že nedavno objavljena skica, zdaj pa je postalo še uradno, da prenova prinaša majhne lepotne popravke. Aventura, kot se imenuje osnovni paket v Evropi, prinaša 20-palčna platišča in je opremljena z bi-ksenonskimi žarometi, LED dnevnimi lučmi, LED osvetlitvijo tablice in pragov. Kar se tiče tovornega dela, je Volkswagen pripravil vrsto novih prevlek, stiliziranih dodatkov, trdih pokrovov in različnih podlog tovornega dela. Pri štirivratni različici lahko v zadek še vedno naložimo evropaleto težko do ene tone. Kot pravijo pri Volkswagnu bodo lahko določene različice prenovljenega Amaroka vlekle do 3,5 tone težko prikolico.

Potniška kabina je zdaj oblikovana bolj ”avtomobilsko” in ima nameščene ergonomske sedeže. Paket Aventura prinaša še sistem za parkiranje (senzorji + kamera) in sistem za samodejne zaviranje.

Prenovljeni Amarok bo v prodajne salone zapeljal septembra, vendar bo na začetku kupcem na voljo le 165-kilovatna različica. Preostala dva šibkejša dizelska šestvaljnika bo mogoče kupiti šele kasneje.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Šestvaljnik v nosu prenovljenega Volkswagen Amaroka"


Blinder
7 leta 11 meseci nazaj

Teh V6 se ne bo prodalo nic.

 
Ford je upokojil 2,2-litrski TDCi, prihaja novi EcoBlue
BMW je i3 opremil z boljšo baterijo, kmalu pride še zmogljivejši i8