Novice

Toyota Prius s štirikolesnim pogonom v letu 2015

Toyota Prius prihaja na ceste leta 2015 z osveženo zunanjostjo in štirikolesnim pogonom.

Novi Prius bo prvi Toyotin model, ki bo slonel na najnovejši TNGA platformi, ki jo je Toyota razvila  kot odgovor Volkswagnovi MQB skupni platformi. Nova platforma prinaša večjo učinkovitost, boljše vozne lastnosti in možnost štirikolesnega pogona. Kljub očitnim spremembam v zunanjem videzu bo Prius obdržal tipično visok zadek in nizek sprednji del ter hkrati obdržal izredno majhen koeficient zračnega upora. Zunanji videz se bo po fotografijah sodeč zgledoval po konceptu NS4, ki je bil predstavljen leta 2012 na detroitskem avto salonu. Toyota sledi drznim oblikovalskim potezam, zato bo tudi novi Prius spredaj bolj dinamičen.

Inženirji so z novo platformo pridobili proste roke pri razvijanju novega hibridnega sistema. Uspelo jim je doseči še boljšo učinkovitost, ki se kaže v manjši porabi (predvidena 3,1 l/100 km) in manjšem izpustu škodljivih emisij (70g CO2/km). Prednji par koles bo še vedno poganjal 1,8-litrski bencinski motor in manjši električni motor, hkrati pa bo električni motor poganjal tudi zadnji par koles. Štirikolesni pogon e-4WD bo deloval do hitrosti 60 km/h in se bo vključil tudi ob izgubi oprijema koles ter s tem pomagal vozniku pri varnejši vožnji.

Toyota premleva odločitev ali naj ostane pri cenejših in večjih nikelj-metalnih baterijah ali preide na novejše, vendar dražje litij-ionske baterije. Po zadnjih informacijah so se odločili za dražje in boljše baterije, ki bodo pripomogle k boljšemu izkoristku štirikolesnega pogona in k večjemu napredku v notranjosti vozila. A bo zaradi vseh izboljšav višja tudi končna cena, ki naj bi se začela pri okoli 30.000 evrih. Za kupce, ki si dražjega Priusa ne bi mogli privoščiti, pa ostajata na razpolago cenovno dostopnejša hibridni Auris in Aygo.

Prihodnje leto nameravajo predstaviti še novi priključni hibrid Prius Plug-in pri katerem so še izboljšali avtonomijo baterije. Zmogel naj bi povprečno porabo okoli 2,1 litra in proizvedel le 49 g CO2/km.

Avtomobilizem.com (Vir: AutoExpress. Slika (render): Christian Schulte.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Toyota Prius s štirikolesnim pogonom v letu 2015"


J.McLane
10 leta 14 dni nazaj

Turbo ni zaslediti v nobeni Toyotini viziji, se ga zgleda otepajo kot hudič križa 😀 Tudi v LeMansu s svojim hibridom vztrajajo na NA motorju, prav tako v Lexusih, gt86 … Edino koncept hibridnega Yarisa-R je imel 1.6 turbo motor. Vse kaže da bo Toyota (oz. je delno že) šla po podobni poti kot Mazda.

Bucko99
10 leta 15 dni nazaj

Kaj ni bilo govora o turbo motorju za novo generacijo ?

J.McLane
10 leta 15 dni nazaj

No, meni tole zgleda malo neposrečen render, vsekakor upam da bo končni lepši 🙂 Tudi ves ostali tekst so zgolj špekulacije in govorice. Uradna napoved in dejanski čas prihoda je pa še vedno neznanka.

 
Varna otvoritev nove motoristične sezone na Vranskem
Lema iz Italije mešanih občutkov