Novice

15 let OPC: Oplovi športni avtomobili za vsakdanje ceste

Mineva natančno 15 let odkar je kratica OPC popeljala Oplove vrhunske športnike na vsakdanje ceste. Pred poldrugim desetletjem je namreč med kupce prvič pripeljal prvi, serijsko izdelan avtomobil pod okriljem Opel Performance Center. Od takrat dalje Opel izjemno uspešno ter toliko bolj prepričljivo združuje znanje in izkušnje iz avtomobilskega športa, z razvojem najbolj zmogljivih avtomobilov za vsakdanje ceste, s prenosom tehnologij med serijsko izdelavo in dirkaškim svetom.

»Opel Performance Center zagotavlja kupcem, željnih velikih zmogljivosti, avtomobile izjemne dinamičnosti in izstopajoče športne podobe. Popolnoma drugačne od velikoserijskih, a brez kompromisov pri vsakdanji uporabnosti. Naši modeli OPC izstopajo z izjemno športnostjo in neposredno strastjo,« razlaga predsednik Opel Group dr. Karl-Thomas Neumann.

Nezgrešljiv dizajn OPC: »Moč mora biti vidna«

»Različica OPC mora biti že na daleč vidna in prepoznavna,« pravi Mark Adams, podpredsednik Opla odgovoren za dizajn. Zato je zunanjost Astre OPC zelo zgovorna. Njene velike zmogljivosti izpostavljajo specifični OPC oblikovni elementi med katere sodijo posebno oblikovana sprednji in zadnji odbijač, bočne obrobe, aerodinamični strešni spojler in integrirana izpušna cev trapezoidne oblike. Zato so oblikovalci Insignii dodali zajetne odprtine za zajemanje hladilnega zraka na sprednjem delu, oblikovane v slogu čekanov. Tovrsten pristop povezuje vse modele OPC pravi Mark Adams. »Sleherni detajl in sleherna poteza zunanjosti morajo odražati moč.«

Novo izhodišče avtomobilskega športa: OPC namesto GSI

Ob zamenjavi Astre F z Astro G leta 1998 so najbolje prodajanemu Oplu, ob večji prostornosti, odločno povečali raven kakovosti in učinkovitosti. Vendar Volker Strycek, Oplova legenda avtomobilskega športa in soustanovitelj OPC, rad spomni tudi na pomanjkljivost tega avtomobila. »Avtomobil je bil daleč od dirkaške uporabnosti. Ker v načrtih ni bilo različice GSI, zanjo niso razvili športno kompetitivnega pogonskega sklopa in niti primernega podvozja. Zato smo zavihali rokave in v manj kot v enem letu razvili in preizkusili naš prvenec, Opel Astro OPC 1,« razlaga Strycek. Sledili so številni Oplovi modeli OPC, med katerimi so nekateri na vsakdanje ceste zapeljali neposredno po tem, ko so dosegli rekorden čas vožnje na krog na dirkališču Nürburgring. Današnji zastavonoša OPC je Insignia OPC z največjo močjo motorja 239 kW/325 KM. Tesno za petami ji je Astra OPC z največjo močjo motorja 206 kW/280 KM. Ob kompaktnih merah in bolj radikalnimi nastavitvami je zmogljiva Astra skorajda tako dinamična, kot večja sestra.

1999: Opel Astra OPC z največjo močjo motorja 118 kW/160 KM

Novoustanovljeni oddelek OPC je najprej vzel v roke dvolitrski bencinski štirivaljnik ECOTEC največje moči 100 kW/136 KM. Nastal je povsem drugačen motor, kot izhodiščni, ki se je postavljal predvsem z majhno porabo goriva. S posebnimi kovanimi bati, odmičnima gredema z ostrimi koti odmika, večjo sesalno vejo, večjimi izstopnimi kanali s pripadajočim izpušnim sistemom in optimiziranim elektronskim krmilnikom je moč motorja zrasla na 118 kW/160 KM. Dodatni hladilnik olja in prilagojen termostat hladilnega sistema  sta zagotovila pravšnje uravnavanje temperature v vseh razmerah.

Seveda je bilo potrebno večjim zmogljivostim prilagoditi tudi podvozje. To je bilo storjeno skladno z Oplovo filozofijo, po kateri se morajo velike zmogljivosti odražati v celostnih voznih lastnostih, predvsem pa vodljivosti. Težišče avtomobila je bilo znižano za dva centimetra. Avtomobil so opremili z blažilniki znamke Bilstein, večjimi zavorniki koluti in 17-palčnimi platišči znamke BBS. Zasnovali in izdelali posebna vodila sprednjih koles, z bolj neposrednim volanom. Prepoznavnost Opla OPC so večali posebni aerodinamični dodatki zunanjosti in školjkasti sedeži znamke Recaro. Še danes je Astra G OPC priljubljen dirkalnik, saj nadaljuje z nizanjem zmag v tekmovalnem razredu avtomobilov z dvolitrskimi atmosferskimi motorji.

Volker Stycek je bil odgovoren za 2500 Aster Sport, kolikor jih je bilo potrebno serijsko izdelati za pridobitev dirkalne homologacije. A je navdušenje kupcev preseglo vsa pričakovanja. Zato je bil predvideni obseg izdelave Astre OPC povečan na 3000. Avtomobile so razprodali v štirih mesecih.

2001: Večanje zmogljivosti s turbinskim polnilnikom

Samozaupanje strokovnjakov OPC in zaupanje drugih vanje je raslo skladno s športnimi in prodajnimi uspehi. Sledil je nov izziv, nekaj zares posebnega. Zastavili so si cilj, izdelati najhitrejši kompaktni enoprostorec na svetu. S prihodom Zafire OPC je poleg ostalega oznaka OPC začela označevati motorje s turbinski polnilnik. Od takrat dalje so bili motorji tudi drugih avtomobilov izdelanih po okriljem Opel Performance Center opremljeni z učinkovito »turbo« tehnologijo.

Moči dvolitrskega motorja so postopoma, z 141 kW/192 prve generacije rasle na 147 kW/200 KM v drugi generaciji, 176 kW/240 KM, do 206 kW/280 KM, kolikor znaša največja moč motorja današnje Opel Astre OPC. Vzporedno z močjo se je večal tudi navor. Pri prvi generaciji motorja je dosegel največjo vrednost 250 Nm, danes pa znaša izjemnih 400 Nm.

Lovci na rekorde: Doma na Nürburgringu

Vse različice OPC so vsaj enkrat na leto preizkušene na 20,8 kilometra dolgi progi Nürburgring-Nordschleife. Po pravilu ob tem padajo novi rekordi. Leta 2005 je tako Astra OPC druge generacije postavila novi rekord s časom 8:35:94 minut. Naslednje leto je Zafira OPC postavila rekord za kompaktne enoprostorce (8:54:38 minut). Rekord velja še danes. Prav tako je nova merila za majhne serijsko izdelane avtomobile postavila tudi Corsa OPC. Leta 2007 je namreč popolnoma serijska Corsa OPC progo prevozila v 8:47:99 minutah. Ob nizanju rekordov na Zelenem peklu, kakor imenujejo najbolj zahtevno progo na svetu, vse avtomobile OPC izjemno obsežno in pod najtežjimi obremenitvami tudi celostno preizkušajo. Tako je legendarna Nordschleife od vedno tradicionalni Oplov teritorij. Avtomobili izdelani pod znakom strele so namreč tam, od šestdesetih let prejšnjega stoletja dalje obsežno preizkušeni, na najbolj zahtevne načine. Danes ima Opel z Nürburgring Ltd sklenjen poseben dogovor. Leta 2006 pa je v neposredni bližini dirkališča vzpostavil lastni testni center.

Nürburgring Edition: Nomen est Omen

Do danes je Rüsselsheimski izdelovalec izdelal dve posebni različici vozil »Nürburgring«. Leta 2008 Astro OPC in leta 2011 Corso OPC. Astra H te posebne dirkaške izvedbe ima enake zmogljivosti kot Astra OPC. Corsa OPC Nürburgring Edition pa se v primerjavi z vsakdanjo Corso OPC postavlja z 14 kW/18 KM večjo močjo (210 KM) in zaporo diferenciala, s pomočjo katerega je resnično izjemen cestni dirkalnik.

Športnica kompaktnega razreda: Aktualna Astra izjemnih zmogljivosti

Od poletja 2012 je Astra OPC najbolj zmogljiv avtomobil v kompaktnem razredu. Njen dvolitrski motor s turbinskim polnilnikom največje moči 206 kW/280 KM in največjega navora 400 Nm se postavlja z vrhunskimi zmogljivostmi. Z njegovo pomočjo pospeši Astra iz mirovanja do 100 km/h v šestih sekundah in doseže največjo hitrost 250 km/h. To je torej najhitrejša Astra doslej. Tako kot vsi avtomobili OPC je tudi ta Astra bila dokončno, natančno nastavljena ob preizkušanju na dirkališču Nürburgring Nordschleife. Vrhunske vozne lastnosti, še posebej odločno pospeševanje iz zavojev tudi na mokrem cestišču, ji poleg ostalih sklopov zagotavlja vpetje prednjih koles HiPerStrut in zapora diferenciala. V vseh okoliščinah in ob vseh načinih uporabe pa so vozniku v veliko pomoč in zadoščenje zmogljive zavore znamke Brembo, s katerimi avtomobil odločno in hitro zmanjšuje hitrost.

Insignia OPC: pogon na vsa kolesa z dirkaškimi geni

Insignia OPC je pravi zastavonoša. Njen 2,8-litrski motor V6 doseže največjo moč 239 kW/325 KM in največji navor 435 Nm. Vrhunske zmogljivosti ji zagotavlja tudi štirikolesni pogon s katerim je mogoče velike zmogljivosti motorja v popolnosti izrabiti. Štirikolesni pogon so strokovnjaki OPC razvili na osnovi izkušenj pridobljenih v nemškem prvenstvu touring avtomobilov DTM, v katerem je Opel nastopal s Calibro, s pogonom na vsa kolesa. Z dirkalnikom je leta 1996 zmagal v prvenstvu International Touring Car Championship. Insignia OPC pospeši od nič do 100 km/h v šestih sekundah (Sports Tourer 6,3 s) in doseže elektronsko omejeno največjo hitrost 250 km/h. Posebna »neomejena« različica doseže največjo hitrost 270 km/h (Sports Tourer 265 km/h).

Vrhunci prvih 15 let OPC:

  • 2013: Nadaljnji razvoj Insignie OPC z izboljšanim podvozjem
  • 2012: Astra (J) OPC z dvolitrskim motorjem s turbinskim polnilnikom (206 kW/280 KM)
  • 2011: Opel Corsa (D) »Nürburgring Edition« največja moč motorja 155 kW/210 KM
  • 2009: Začetek prodaje Insignie OPC in Insignie OPC Sport Tourer (2,8 l, V6 turbo, 239 kW/325 KM)
  • 2009: začetek prodaje Astre (H) OPC Race Camp Edition
  • 2008: IDS Plus 2 podvozje serijsko za Astro (H) OPC
  • 2008: Posebna omejena serija Astra (H) OPC »Nürburgring Edition«
  • 2007: Corsa (D) OPC dosegla rekord na progi Nürburgring Nordschleife za majhne avtomobile z 8:54:38
  • 2007: Začetek prodaje Corse (D) OPC, 1,6-litrski motor 141 kW/192 KM
  • 2006: Zafira (B) OPC postavila rekord na progi Nürburgring Nordschleife 8:54:38
  • 2006: Predstavitev Merive OPC (1,6-litrski motor s turbinskim polnilnikom, 132 kW/180 KM)
  • 2005: Astra OPC postavila rekord 8:35:94 za kompaktne avtomobile na progi Nürburgring Nordschleife
  • 2005: Začetek prodaje Vectre OPC in Vectre Caravan OPC (2,8 l, V6 turbo, 188 kW/255 KM)
  • 2005: Druga generacija Zafire (B) OPC (2,0 l, turbinski polnilnik, 177 kW/240 KM)
  • 2005: Začetek prodaje Astre (H) OPC (2,0 l, turbinski polnilnik, 177 kW/240 KM)
  • 2005: v petih letih je bilo v Evropi prodanih 20.000 avtomobilov OPC
  • 2002: Začetek prodaje druge generacije Astre (G) OPC (2,0 l, turbinski polnilnik, 147 kW/200 KM, trivratna različica in karavan)
  • 2001: Predstavitev Zafire (A) OPC (2,0 l, turbinski polnilnik, 141 kW/192 KM)
  • 1999: Začetek prodaje Astre (G) OPC (2,0 l, atmosferski bencinski motor, 118 kW/160 KM)

Vir: Opel

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
21. koledar Alpra Design se vrača k osnovi – skici
BMW serije 2 Coupé