Novice

Osvežitev je Hyundaiu i30 N prinesla 8-stopenjski menjalnik DCT

Po množici najav Korejcev je končno tu in povsem razgaljen osveženi i30 N.Hundai pravi, da je tehnična in oblikovna osvežitev nabritemu i30 prinesla predvsem več osredotočenosti na zmogljivosti in vozne lastnosti.

Vizualno se spremembe začnejo pri novih logotipih v sredinskih pokrovčkih ravno tako novih 19-palčnih platišč (serijsko primaknjena so 18-palčna). Nova sta LED žarometa z dnevnih svetilkama v obliki črke V. Med žarometoma je nižja in z drugačnim satovjem oblikovana motorna maska, pod njo pa ravno tako rahlo preoblikovan odbijač. Nov je tudi zadnji odbijač, LED zadnje združene svetilke in difuzor v spodnjem delul odbijača, a ta je rezerviran samo za izpeljanko Fastback. Tu je še nekaj novih karoserijskih lakov, od katerih izpostavljamo samo modro Performance, ki je rezervirana za čistokrvno družino modelov N, pa polarno belo, motorsko rdečo, senčno sivo fantomsko črno in druge.

V kabini pozdravi voznika ogrevan volanski obroč, ogrevana prednja sedeža kot tudi v Performance modri barvi izvedeni kontrastni detajli. Novost so tudi opcijski N Light sedeži, ki naj bi bili 2,2 kilograma lažji od standardnih in naj bi zato pomagali dodatno izboljšati vozne lastnosti avta. Pika na i opcijskih sedežev je kombinacija prevlek iz usnja in alkantare ter osvetljen logotip N v predelu med naslonom in fiksno nameščenim vzglavnikom.

Pogonska sila osveženega i30 N prihaja še naprej iz dvolitrskega turbobencinarja, ki je v standardni izpeljanki navit na 250 KM moči in 353 Nm navora, preko 6-stopenjskega ročnega menjalnika pa žene prednji par koles. Opcijsko je zdaj na voljo tudi dvosklopkovni menjalnik DCT z osmimi prestavami in sklopkama v oljni kopeli. Korejci bodo bolj zahtevnim strankam še naprej ponujali tudi opcijo izbire i30 N s Performance paketom. Ta bo poleg nekaterih drugih malenkosti »vdahnil« motorju dodatno moč in navor (280 KM in 392 Nm). Tako motoriziran se bo ponašal tudi z 0,2 sekunde hitrejšim pospeškom do 100 km/h, ki znaša po novem 5,9 sekund.

Še nekaj besed o novem N DCT menjalniku. Ta bo vozniku ponujal na voljo tri režime, N Grin Shift, N Power Shift in N Track Sense Shift. Prvi poveča navor motorja tako, da dovoli turbo puhalu se zavrteti višje do 20 sekund dolgo, istočasno pa skrajša menjalne čase menjalnika. N Power Shift se vklopi, ko voznik zapove pospeševanje z 90 ali več odstotki plina, kaj točno se takrat spremeni, pa Hyundai ne razlaga. N Track Sense Shift krmilna elektronika menjalnika samodejno prepozna glede na vozne razmere in vozni način voznika ter primerno temu prilagodi hitrost menjavanja prestav in njihovo splošno nagnjenost vklopljenosti oziroma zadrževanju višjih prestav.

Prodaja osveženega i30 N bo v Evropi stekla v začetku 2021, bližje začetku prodaje pa se pričakuje tudi razgrnitev cenovne strategije modela.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prvi Fordov križanec s športnimi geni prihaja v Evropo
508 Sport Engineered je Peugeotov najmočnejši cestni avto doslej